Lijepi proboji cijene na HPB i ARNT... ![]()
Posts by Junius
-
-
(...) a ni gužve na cestama nisu baš tolike kao prošlih godina...
Bio sam za vikend na Rabu, na Loparu. Ima turista, Nijemaca, Čeha, Slovenaca, ali nipošto ne onoliko koliko ih ima usred ljeta. Neki domaćini u privatnom smještaju nisu još spremni za prihvat gostiju, bave se građevinskim radovima koji bi trebali biti gotovi početkom srpnja ili još nisu očistili, uredili apartmane i sobe. Za dotične je moj telefonski upit u prvoj polovici lipnja jednostavno "iznenađenje", nespremni su. Baš kao i prošle godine. Očito imaju u vidu samo srpanj-kolovoz-rujan. Očito im predobro ide kada se ne trude organizirati prihvat turista već početkom lipnja.
Što se tiče prometa, došavši s Lopara (otok Rab) trajektom u Valbisku (otok Krk), zapeli smo oko 20 sati u Malinskoj. Samo od Malinske do Rijeke mi je trebalo 2 sata vožnje tj. 2 sata stajanja u koloni ili vožnje tipa "metar po metar". To je nešto što obično možemo doživjeti usred ljeta. Doduše bio je produženi vikend.Meni samo nije jasno zašto HTZ nije izašla sa podacima...lani su objavili već 2. lipnja za svibanj...
-
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…i-foto-20230612
Mozda ovi lazu za brojke.
I u Coroni su lagali da nema nikoga, kad ono bili sve puno do čepa...naravno ironičan sam...
-
Po E-visitoru svibanj je rasturao...
-
Čudno da na stranicama HTZ-a još nisu objavili brojeve za svibanj...
-
Nitko nije primijetio, ali ARNT je u 1Q23 imala gotovo 50% veće prihode od RIVP, u 4Q lani je ARNT imala 90% prihoda od RIVP, iako je ova druga gotovo triput jača po prihodima na godišnjoj bazi...

RIVP je zatvorila svoje hotele (tj. većinu svojih hotela) u 4Q_2022 i 1Q_2023. Otvorili su ih ili su ih počeli otvarati oko 1. travnja 2023. Piše na temi negdje na jesen 2022. pa možeš pogledati preciznije.
P. S. Unatoč tome su insajderi iz NO-a, primjerice Grof kupovali u jesen, u prosincu 2022., dobar tajming, nema šta!i ARNT je radio samo jedan hotel i jedan kamp u 1Q u RH. Diverzifikacija koju radi ARNT im je smanjila gubitke u 4Q i 1Q. Kako bilo pogubili su u ova dva kvartala znatno manje novaca po dionici svojim dioničarima , nego RIVP.
P.S. Ima li što po medijima, kada je otvaranje hotela u ZG-u??? Volio bi da hotel odmah iskoristi 3Q i da generira nove prihode tvrtki.
-
Nitko nije primijetio, ali ARNT je u 1Q23 imala gotovo 50% veće prihode od RIVP, u 4Q lani je ARNT imala 90% prihoda od RIVP, iako je ova druga gotovo triput jača po prihodima na godišnjoj bazi...
U 4Q22 i 1Q23 RIVP je imala -87 milijuna € gubitka prije poreza, a ARNT svega -20 milijuna € prije poreza.
-
i 100k € minimalni ulog.
to je uobicajena minimala kada se plasira na medjunardono ili euro trziste
Govorim za Erste obveznicu od 70 milja €.
-
i 100k € minimalni ulog.
-
o kojim povlastenima pricas? vec si nekoliko puta to spomenuo
Pa samo probrani institucionalni investitori dobiju pristup primarnoj emisiji obveznice...
-
nisu to samo "njihove procjene", ponovno ponavljam, ne biraju oni kamatu koju zele, jer da mogu, birali bi nulu, ili jos bolje, negativnu, ali to ne funkcionira tako kako ti mislis
moguca potraznja uopce ne utjece na minimalnu kamatnu stopu po kojoj ce im ECB i banke koje ih prate, u ovom slucaju Unicredit, BNP i RBA, dozvoliti da izdaju obveznice
O tome se i radi ECB nudi određenu kamatu za držanje novca kod njih, pa se banakama više isplati deponirati novac u ECB....nitko ne brani nikome nikakvim propisima da prihvati i manju kamatu, ali to neće učini, jer ne moraju... da primarna emisija nije ograničena na povlaštene, kamata bi sigurno bila manja umjesto 4%, možda 3.5%.
Cijenu 10Y Bonda određuje tržište, na dnevnoj razini.
-
Pa ako je ponuda novca bila 5 puta veće od potražanje, rekao bi da je kamata trebala ići dole i to jako...ianče ovde se radi o povlaštenim kamata, da nije tako ne bi primarna emisija obveznice bila ograničena samo na povlaštene...
Pa nije licitacija za kamatu pa da ce se u tom trenutku formirat,
Pa ne licitra se za kamatu, ali izdavatelj obveznice treba procijeniti koliko kamatu ponuditi, s obzirom koliki je interes za obveznicu...Marić je u pravilu ponudio uvijek mrvu manju kamatu o trenutne za 10y bond, iako treba biti pošten i reći da se ovde radi od 12 godišnjom obveznici...
-
Display More
Citam sad kako je drzava izdala obveznicu od 4% na 12 godina za milijardu i pol eura.. a interes je bio 6,4 mlrd..
Na temelju cega određuju kamatu na tu obveznicu. sta nije logicno ako je toliki interes da se ide sa dosta manjim kuponom, ako nema interesa da se povecava? Da se zainteresira ekipa?
da ne ide to tako, obveznice se izdaju po raznim parametrima, trenutke kamate, buduce ecb kamate, bankovne kamate, inflacija, trenutacni rating, future rating, koji je izdavatelj, stanje na trzistu, ekonomski pokazatelji itd
inace bi onako krenuli sa nulom pa ako se nitko ne zainteresira polako dizali dok se ne nadje kupac, to moze kod dionice al ne kod obveznice
ne moze hrvatska izdat kupon od 2 posto ako je trenutacna ecb kamata 4 (karikiram).
inace centralne banke i kamate nebi nista znacile ako nitko nebi bio obavezan pratiti financijske propise, dizanje/spustanje kamata nebi utjecalo na ekonomiju uopce, i bio bi raspad sistema
Ja bi rekao da su oni to preplatili https://tradingeconomics.com/croatia/government-bond-yield
nisu pretplatili, trenutacna cijena je samo indikativno u kojem smjeru obveznice se krecu, plus sve ono sto sam napisao sto utjece na obveznice
ne mozes ocekivat da ce na dan izdavanja kupon biti kao sto je trenutacna 10yr bond na trzistu
trenutacna fixna ECB kamata je 3,75%, margin lending je 4%, a moguce je da ce kamate ici jos gore
znaci s nasim ratingom i kao jedna hrvatska 4% je milina, s obizrom na neke druge europske drzave mozemo biti sretni da mozemo takve (trenutacno) niske kamate imati na obveznice
Pa ako je ponuda novca bila 5 puta veće od potražanje, rekao bi da je kamata trebala ići dole i to jako...ianče ovde se radi o povlaštenim kamata, da nije tako ne bi primarna emisija obveznice bila ograničena samo na povlaštene...
-
Citam sad kako je drzava izdala obveznicu od 4% na 12 godina za milijardu i pol eura.. a interes je bio 6,4 mlrd..
Na temelju cega određuju kamatu na tu obveznicu. sta nije logicno ako je toliki interes da se ide sa dosta manjim kuponom, ako nema interesa da se povecava? Da se zainteresira ekipa?
Ja bi rekao da su oni to preplatili https://tradingeconomics.com/croatia/government-bond-yield
-
evo sad neki dan clanak da izdaju nesto oko 4% sada, a i to je malo u svakom slucaju lako neukog covika navuci koji ne razumi sta se dogadja na trzistu
Je, ali minimalno ulaganje je 100k €. Već će do kraja godine biti obveznica po 5-6%.
-
S obzirom da se zadnja 3 mjeseca samo dva ili tri radna dana nije trgovalo HPB, postoji velika mogućnost da HPB opet uđe u CROBEX sastavnicu u 9 mjesecu...što znači da će OTP indeksni opet kupovati...
-
Kako god bilo, to ne može biti pozitivna vijest, jer koliko pratim samo zbrajaju gubitke ove godine...
...nego, znate li kolega koliki je trenutni BE (brakeven) za ATPL?
Danas opet vani raspad sistema...
po čemu je to danas vani raspad sistema i to opet.
paaa po "evanđelju po Druku"
-
+KTJV
Pokupilo mi neki nalog koji sam stavio prije stoljeća sedmog.
Koja je ovo pušiona od dionice kad me tu poklopilo.
S obzirom da ne mogu izaći, očito ćemo u TOP10 pa ćamiti do 2032...
To sam vas ja poklopija, meni je dosta, uživajte u dionici.

-
I da, Berkopić Dražen ima malo više od 3000 u ARNT.
-
Display More
Friška figa, umjesto zbora. Bez pogovora.
Rekao mi je nedavno dobronamjerni prijatelj da sam predmet podsmjeha čitavog foruma
Pa sam se odlučila uozbiljiti.
Jer volim se smijati, al' nisam smiješna

Ne znam jel ovo za podsmjeh šala ili za ozbiljno... i nadam se da je šala.
Iako moram priznati da se ja ponekad upravo tako osjećam, pa odustanem od pisanja. Bude mi i žao, jer mi predviđanje bude točno. Evo najsvježije je Podravka... o kako je krasno cijena testirala potporu i vidjelo se da leti gore. Al nisam htio ispast glupan. 🥴
Zašto bi ispali glupan???kad može "vrhunski ZSE guru" od 5 prognoza pogoditi jednu i to iz drugog pokušaja, onda i vi možete falit...