Bit ce plakanja na bankama
Kratkoročno možda, ali na duže razdoblje (6 mjeseci), druga priča...ovde sam lijepo obradio HPB do kraja godine
Bit ce plakanja na bankama
Kratkoročno možda, ali na duže razdoblje (6 mjeseci), druga priča...ovde sam lijepo obradio HPB do kraja godine
Prihodi po iznajmljenoj sobi su za H1 2023 bili 729kn, a 2019 oko 530 kn, rast cijena za 37,7%. u 4 godine. Sa tim da nije sav rast cijene posljedica inflacije, već i dizanja kategorije pojedinih hotela i kampova.
Razlog zašto je ARNT imala lošije rezultate za H1 od očekivanih, usporedba 2019 sa 2023:
H1 2019
H1 2023
Kao što je vidljivo popunjenost raspoloživih soba u H1 2019 je bila oko 45.3%, dok je za isto razdoblje 2023 popunjenost bila 36.9%. I glavni razlog razlog slabije popunjenosti je rast broja raspoloživih soba za cca 10%, ovo je prvenstveno važi za RH, dok sa hotele van RH, isti se još nisu oporavili od utjecaja corone te im je popunjenost i do 20% manja , nego u istom razdoblju 2019.
Edit: Moje neko osobno mišljenje je da su smještajne kapacitete u RH otvorili 2-3 tjedan radnije, nego li je trebalo, i da je to najviše utjecalo na rezultat polugodišta. Popunjenost raspoloživih kapaciteta od 50% je minimum da bi firma bila profitabilna u obračunskom razdoblju. Sve ono što je popunjeno preko 50% donosni kompaniji čisti profit.
Koja je to taktika Croatia osiguranja ili Fonda za.. cijeli dan stavljaju novih 100 kom na 190 € kao i jućer. Tako ako izgube povjerenje kupaca u rast cijene neće ga lako vratiti. Bolja mi je taktika Franje sa ZG bankom. Stavio nalog koliko tim nalogom hoće prodati, prodao i išao dalje.
na 191 € je nuklearac, sa nalogom od 500 dionica(koji se lagano topi)...jel CO prodaje ovo ne znam ,treba pričekati 3 radna dana.
-HPB po 191 €( 7% HPB-a prodano, imam ga previše, ali baš previše u portfelju...prodano: dobit 50 € po dionici u dva miseca držanja)
ZABA je tek pri ovoj cijeni uhvatila P/E HPB-a, ali sa druge strane mali P/B HPB-u daju veliki prostor za rast, dok je ZABA već u crvenoj zoni...
HPB zadržava dobit a Zaba isplaćuje dividende.
Reinvestiranjem te dividende daje drukčiji Earnings kroz godine,barem meni.
Slažem se . Po meni je sada službeno da je market ukalkulirao 2Q u cijenu, kako za ZABA-u, tako i HPB. Rezultati 3Q će odlučiti o daljnjem rastu, odnosno koliki će on biti.
Ako Zabu stvarno poguraju do 15, a HPB ostane ispod 200, onda tu nekaj opasno ne štima.
ZABA je tek pri ovoj cijeni uhvatila P/E HPB-a, ali sa druge strane mali P/B HPB-u daju veliki prostor za rast, dok je ZABA već u crvenoj zoni...
Atlantska plovidba d.d. obavještava kako je dana 1. kolovoza 2023. godine potpisan Ugovor o zajmu između Atlantske plovidbe d.d. kao zajmoprimca i gospodina Igora Bilbije kao zajmodavca, u iznosu od 1.200.000 EUR na rok od 6 mjeseci i jedan dan s kamatnom stopom šestomjesečni EURIBOR + 0,25%.
IB je dobio je dobio kroz dividendu 2023 i 2022 cca 1.4 milijuna €, odnosno 1.2 milijuna eura nakon poreza i prireza. I sad pozajmio ATPL 1.2 milijuna € uz kamatu od 4.2%. Zanimljivo
jutros +HPB po 187 € ( sada mi je 35% portfelja u HPB-u)
Od 1.3.23 do 26.6.23., HPB se trgovalo 66 od 79 radnih dana iliti 83,54%. Sad ovo treba održavat kroz 7 i 8 misec da bude iznad 75%, da se uđe u CROBEX i da OTP indeksi krene kupovat.
Mali updejt, od 1.3.23 do 1.8.23 HPB se trgovalo 90 od 105 radnih dana iliti 85,71%. Treba samo još 5 radnih dana trgovanja da HPB stekne uvjete da ponovno uđe u CROBEX...I tada nam eto OTP INDEX-nog.
Od 15 CROBIS domaćim obveznica, njih 11 ima isplatu 6 mjesečne kamate u 3Q. Tako da će po pitanju kamatnog prihoda od obveznica, 3Q kvartal po banke biti također izvrstan...
Malo sam si dao truda i izračunao projekciju forward p/e, sa zaključno 4Q ove godine...
Izračunao sam ga za tri varijante; optimističnoj sa po 25 milijuna € neto dobiti u 3Q i 4Q, srednjoj po 20 milijuna € dobiti po kvartalu do kraja godine, te pesimističnoj po 15 milijuna € dobiti po kvartalu do kraja godine, uzeo sam današnju cijenu dionice od 189 €
-optimistična varijanta HPB 2023 godinu završava sa 95 milijuna € dobiti i forward P/E 4,02 (470 € po dionici)
-srednja varijanta HPB završava godinu sa 85 miljuna € neto dobiti i forward P/E od 4,50 (420 € po dionici)
-te pesimistična varijanta sa HPB dobiti na kraju godine od 75 milijuna € i forward P/E od 5,1 (370 € po dionici)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pored svake varijante sam stavio u zagrade cijenu dionice pri P/E 10 ( trenutni je P/E 12.49)...budući potencijal rasta cijene dionice je ogroman u sva tri slučaja.
EDIT: Ovo nije nagovor na kupnju, ovo je projekcija utemeljena na trenutnoj kamatnoj politici ECB-a, te se može i ne mora ostvariti.
-ZABA po 12.45€ (jedan dobar swing trade od 6 dana i +3.7% meni +(2 x 0.35%) brokeru)
+HPB po 186 € (i čekam još za kupiti)
Napokon probijena rampa na 12.Pitanje je da li Luković odustao od daljne prodaje ili uvatija samo predah.Definitivno ga nema na asku ali strah od njega je vidno prisutan inače bi se tuklo po asku.S obziro na izvješće i na skok dobiti dionica je podcijenjena .Treba pogledat koliko dugo se nije makla sa 12 a svašta se izdešavalo i hpb kontinuirano rastao.Samo da se oslobodi strah od Lukovića zreli smo za upp!
Ipak je za banku P/B malkice bitnije od P/E...po P/B banka je trenutno skupa(isplata dividende je to napravila), a po P/E je u gornjem rasponu za banke, te može mrvu rasti, 1-1.5 euro max..ovo pričam za ukalkulirani 2Q23...a što se tiče forward P/E situacija je obećavajuća, te je daljnji rast cijene izgledan. Naravno pod uvjetom da politika ECB nastavi istim smjerom i da se banci ne dogode neke enormne rezervacije.
meni se čini da je netko tu pobrkao lončiće pri čitanju fin. izvješća pa panično spustio cijenu dionice
Vjerojatno je vidio čovjek ovo za VLEN Price / Earnings 56.62
https://www.bloomberg.com/news/articles/…checkout-banner
Loše vijesti za banke?
Minimalna rezerva iznosi u eurozoni 1% ukupne imovine banke, dok ZABA drži na dan 30.6.23., 25,7% svoje imovine u HNB-u, koji je dio ECB-a.
A i ovo stupa na snagu 20.09.23, tako da je Fi za 3Q deboto neokrznut ovom mjerom ECB-a.
Pucaju brane na --u, dokupite dok još ima...
Display MoreARNT dobit :
-2Q 2022., -1.641.111 €
-2Q 2023., +702.839 €
Nije loše, ali moglo je bolje...
S obzirom na vrijeme u 6. mjesecu ovo je odlično.
Kažu trošak struje u RH za 100% veći nego lani, to im otopilo dobit.
+HPB po 186€ (izvrstan FI)
+HPB po 189 € (sad bi bilo dosta)
ARNT dobit :
-2Q 2022., -1.641.111 €
-2Q 2023., +702.839 €
Nije loše, ali moglo je bolje...