Što izvodi ovaj PBZ CO OMF -KATEGORIJA B, režu pozicije gdje stignu...
Posts by Junius
-
-
Svi koji su u kešu su od nove godine kumulativno izgubili između 6-7% realne vrijednosti. Zadnja dva miseca cijeli -2.7%
zašto bi izgubili, treba nešto ubaciti i u betone, dok ne stignu Dalmatinci poslije sezone
Kakve veze ima beton sa vašom tvrdnjom da ste 82% u kešu...da je u betonu, ne bi bila u kešu, jelte
Iako ovo definitivno nije godina za kupnju nekretnina( lanjska je bila), eventualno ulaganje u gradnju nekretnine, to je uvijek profitabilno, osim ako nisi u Slavoniji (veće gradove ne računam).
-
Evo da vam se pridruzim
Ja sam na danasnji dan 97% in 3% keš
Jeb.. ak nisam u dionici nema biznisa minusa ni plusa🫣
Svi koji su u kešu su od nove godine kumulativno izgubili između 6-7% realne vrijednosti. Zadnja dva miseca cijeli -2.7%
-
“Prošle smo godine u prvih sedam mjeseci kupili 1248 GWh električne energije, dok smo u istom razdoblju ove godine zbog povećane proizvodnje hidrocentrala prodali viškove od 1086 GWh električne energije. Kad se uzmu u obzir tržišne cijene električne energije u tom razdoblju, sada smo ostvarili povoljniju vrijednost razmjene u iznosu od 466 milijuna eura”, navode iz OIEH.
Ove godine HEP je neto izvoznik električne energije i to mu je donijelo prihode od prodaje(čistu dobit) od 466 milijuna eura. A Tomašević se žalio na tropsku klimu.
-
S obzirom da me određenih forumaš sa Poslovnog stalno proziva da sam pogubio ozbiljne novce na ARNT, a zapravo dotični je priznao da ima masu ARNT prosjek 315kn, pa je ljut na sve oko sebe...
Čisto da svoj obraz operem:
Nerealizirana dobit na ARNT( ono što mi je dionica ostalo)
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Realizirana dobit na ARNT(ono što sam prodao)
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Dividenda ARNT
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Dakle očito je iz aviona da ni na jednoj dionici ARNT nisam ostvario gubitak, nerealizirani dobitak cca 5200 €, realizirani dobitak 4200 €, prihod od dividende 1585 eura. total cca 11000 €. dobiti na ARNT.
HPB mu neću stavljat jer bi mu došlo slabo, s obzirom da mi čini 44,4% portfelja.
-
BDP u drugom kvartalu porastao 2,7 posto
Evo još jedan poguranac za TK na ZSE-u...
-
OTP indeksni baš je lijepo zakucao cijenu Kutjeva..kad se samo sjetim koja je bila pomama za ovom dionicom prije pola godine, godinu...
-
Deutche Bank se vratila na cjenovne razine koje su bile prije vijesti talijanske vlade o uvođenju onog poreza...ne znam što ZABA čeka..
PBZ mirovinac prodaje...
-
+ATPL po 49,60 €( cijena je u malo više od mjesec i pol pala cca 80 kn po dionici, uz rast vozarina)
-ATPL po 48,50 (u petak izletio većim djelom, jer sam čuo da kolega Matkko kupio po 49,30€)
-
Kolega morate ovdje gledati foward P/E...a kada ti je 33% imovine u HNB-u sa kamatom od 3.75%, onda je to skroz druga priča. Prije 2 godine sve banke su bile do bola podcijenjene.
-
Malo gledam bilancu IKBA na dan 30.6.23, drže brutalnih 33% imovine u HNB-u, i na to im ide kamata od 3,75%( bez ikakvog rizika od rezervacija).
Uz to P/E je 8.95, a P/B 0.93, dakle po oba parametra jeftina za kupnju, uz to isplaćuje redovito dividendu.
-
+IKBA po 368 € ( ako drugi mogu kupiti 450 dionica po 380 €, onda je ovo jeftino)
+IKBA po 366 €( trenutni P/E 8,95)
-
+IKBA po 368 € ( ako drugi mogu kupiti 450 dionica po 380 €, onda je ovo jeftino)
-
Zašto recimo tu nema frizera(ki)? Zašto oni nisu povlašteni/ne, a stoje po cijele dane?
Koliko sam razumio manču će moći prijaviti svi, pa i frizeri...hoćemo se kladiti da će svi koji se bave uslužnim djelatnostima prijavljivati max neoporezivi iznos manče po radniku godišnje???
Kad uključimo ovih 25k od manče, sad imaš po svakom radniku cca 50k kuna koje možeš ispaliti bez da na njih platiš doprinose i porez. Plus imaš osobni odbitak od cca 50k kuna na koji ne plaćaš porez već samo doprinose.
Država je totalno rasteretila rad od nameta.
Dakle ići će ovako plaća minimalac( na nju ne plaćaš porez,te manji doprinos za mirovinsko od NG) + neoporezivih 50k kuna (po raznim osnovama i bez doprinosa).
-
Trenutačno je s napojnicama šaroliko. Ako se napojnica plaća bezgotovinski karticom, onda je oporezivana kao plaća i na nju se plaćaju sva davanja, porezi i doprinosi, pa od 10 eura manče konobarima ostane četiri eura na ruke.
ovo je jednostavno krivo, jer se karticom trenutacno napojnica ne moze platit, ne postoji uopce tehnicka sposobnost za to
napojnica kao napojnica u poreznoj upravi bezgotovonskim placanjem ne postoji, ne mozes je naplatit tj prihvatit preko POSa, jer nema stavke za to
trenutacno napojnicu mozes primit samo gotovinski, nikako drugacije
i da, tehnicki bi to trebao prijavit poreznoj, na sto bi se gledalo kao drugi dohodak
ono sto neki restorani rade je da dodaju fiktivni stavak na racunu, ali to nije napojnica, vec prodajes artikal koj nepostoji, i takodjer je porezni prekrsaj jer si naplatio nesto sto nisi prodao, znaci da si izdao fiktivni racun i u prekrsaju si
EDIT: procitao sam sada clanak, i doslovce u clanku pise to sto sam ja napisao, da porezna uprava ne porepoznaje uopce napojnice
znaci ovo sto si to stavio u crveno je tipican novinarski spin, i to fake news, kao i inace
Jedino što je netočno u članku je da se do sada moglo dati manča preko POS-a...sve drugo stoji. Znam da se manča sada oporezuje, jer mi je ex pokazivala svoju buštu, poslodavac im je želio radit po zakonu( bio prijavljivan), a imaju enormne napojnice u kešu.
-
75k kn napojnica ..
hmmm a što onda nebi i svima toliko dali napojnice, tj da toliko ko fol moš dobit na ruke u svim poslovima, od građevine ili bilo kakve djelatnosti??
Pa to će se i raditi
Sad svatko tko radi u uslužnim djelatnostima ima mogućnost da da radniku 25k kuna bez ikakvih davanja državi.
-
gdje piše da se na onaj (prekomjerni) dio oporezivih napojnica neće plaćati doprinosi?
Obzirom da je riječ o primicima koje ostvaruju fizičke osobe, a za koje u sustavu poreza na dohodak nije izrijekom uređen njihov porezni tretman te uzimajući u obzir naviku davanja napojnica u Republici Hrvatskoj ukazala se potreba za preciznim određenjem tog primitka u sustavu porezu na dohodak. Stoga se predlaže isto urediti na način da se propiše da se na primitke po osnovi napojnica ostvarene do propisanog iznosa ne plaća porez na dohodak, dok bi razlika isplaćena iznad propisanog neoporezivog iznosa podlijegala oporezivanju u okviru konačnog drugog dohotka po stopi od 20%.
Piše dakle u prijedlogu zakona da će to spadati pod drugi dohodak
Kad bi bio prihvaćen limit od 25.000 kuna ili 3318 eura kao neoporezivi godišnji iznos napojnica, onda bi konobar koji godišnje dobije 75.000 kuna manče ili 9954 eura državi bio dužan platiti 10.000 kuna ili 1327 eura poreza. Od 75.000 kuna neoporezivo mu je 25.000, a na preostalih 50.000 kuna razlike plaća 10.000 kuna poreza,
Novim će tretmanom napojnica biti drugi dohodak i na nju se neće naplaćivati zdravstveni i mirovinski doprinosi, a iznose koji sjedaju na konobarov račun znat će Porezna uprava, koja će jednom godišnje, za vrijeme porezne prijave, sve one čije manče prijeđu godišnji limit od 3318 eura, iznose iznad tog limita oporezivati s 20 posto poreza na drugi dohodak.
Trenutačno je s napojnicama šaroliko. Ako se napojnica plaća bezgotovinski karticom, onda je oporezivana kao plaća i na nju se plaćaju sva davanja, porezi i doprinosi, pa od 10 eura manče konobarima ostane četiri eura na ruke.
Napojnice u kafićima, restoranima, frizerima...Više ju nećemo ostavljati kao do sada, a država će i na nju ubirati porezSadašnji porezni sustav ne prepoznaje napojnice. To se mijenja...novac.jutarnji.hr -
Imam drugi info, pogledaj što je govorila drugarica Benčić.
RF treba zabraniti ustavom.
RF netko iz vana gura, slično kao i Vesnu Pusić prije 20 godina....nebitna strančica ,a ogromnu medijsku pozornost ima. Odmah znaš da nešto nije kako treba.
A što se tiče stranke Možemo i to je isto nečiji projekt iz vana Podemos( Možemo)
-
Možemo su isti, ako ne i gori od Bandića.
Pa Bandića je ta ekipa koja sada glasa za Možemo i dovela na vlast...to što je u SDP-u za Milanovića došlo do raskola je drugi par rukavica.
-
I ono što je nama najzanimljivije, smanjen je porez na kapitalne dobitke, dividende i kamate sa 12 na 10%, te porez na dobit poduzeća sa 20 na 18% za velike, te sa 20 na 13% za male. A prag za ulazak u sustav PDV povećan je sa 80000 kn na 300000 kn.
? a tko je nam uveo porez na kapitalnu dobit? isti taj kojeg sad hvalis da ga je smanjio... ma milina su. treba ih dozivotno ostavit u saboru da nam tako i dalje pomazu.
Od 1.1.2016. u sustavu poreza na dohodak uvodi se porez na kapitalnu dobit i to na način da se oporezuje dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka od financijskih instrumenata i strukturnih proizvoda po stopi od 12% plus prirez.
Uvela ga je SDP vlada.
Sve luđe: Od 1. siječnja kreće SDP-ov porez koji će uništiti tržište kapitala u HrvatskojDA HRVATSKI zakonodavci nisu baš u bliskom kontaktu sa stvarnošću odavno je poznato,a posljednji u nizu primjera koji to pokazuje je način oporezivanja zarade…www.index.hrSDP se za to zalagao dugi niz godina, ma koliko tukao dislajkove, tako stvari stoje. AP ga je smanjio na 10% i ukinio prirez.
nakon 25k kuna po radniku...i uredu je da se plati tada porez. Sada su davanja na manču 60%. To što je na dijelu porezna evazija i vršenje kazneno dijela neprijavljivanjem prihoda, ne znači da sada ne postoji veliko porezno opterećenje na manču.
Sada postoje firme(ozbiljnije) koje plaćaju na manču doprinos za mirovinsko 20%, doprinos za zdravstveno 16.5% i porez od 20%+ prirez.
pa opet sire nejednakost. zasto bi konobar imao vecu olaksicu od nekog drugog radnika koji ktome jos ne smije ni nedeljom radit jer su mu zabranili a konobaru nisu? to sve mora u placu i onda se gleda osobni odbitak .tko je konobar da ima veci osobni odbitak od radnika u pivovari? ktome gdje smo tu mi? sto ja nemam 25000kn neporezivo na dionici?
S ovim se slažem...ovo će se koristiti da bi se platilo manje doprinosa za mirovinsko i zdravstveno. U svim uslužnim djelatnostima biti će manče kao u priči hahh