Nekako nisam uvjeren da je sada trenutak ulagati u banke. Možda sam u krivu, ali mislim da je to bilo to. Stoga savjetujem oprez.
U banke se trebalo ulaziti prošle godine, ovo pogotovo vrijedi za ZABA-u...HPB i IKBA su i sada "jeftine" za kupnju i po p/e i po p/b, te sa gotovom sigurnošću mogu reći da je izvjestan odličan 1Q( kamate ECB lani u 1Q kvartalu su bile cca 2.5%, sada su 4% i to uz cca 25% veće a vista depozite kod HPB-a.).
Ono što me mučilo kod HPB za 4Q su a vista depoziti ( radi super smart štednje), kad sam vidio da su u 4Q a vista depoziti porasli za 170 milijuna eura sve sumnje su mi splasnile. Kod IKBA su mi također sumnje nestale, kad sam vidi koliko simbolične kamatne rashode imaju u 4Q.
Također obje banke HPB i IKBA( za razliku od ZABA-e) imaju mogućnost velikog rezanja kamata na štednju(i da opet imaju veće kamate od ZABA-e).što predstavlja veliki buffer kad krene rezanje kamata pri ECB...
Također usuđujem se reći da su nedavno, kada je ZABA cijenovno zaronila iz banaka izletili špekulanti, te drhtave ruke...
Neko moje osobno mišljenje da će cjenovni peak banka biti tamo u lipnju, ionako već koju godinu cijene dionica na ZSE tada krenu padati.