1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Junius

Posts by Junius

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Junius
    • November 28, 2022 at 1:31 PM
    Quote from stipe_Cro

Ulazimo u tehničku recesiju u zadnjem kvartalu ove godine, a u trećem kvartalu rast BDP-a?
    Tko je tu lud.

Svi oni što te bedastoće gutaju...smanjene stopa rasta je izvjesno sljedeća 2-3 kvartala, ali prognozirati recesiju i to sa znatnim padom je van svake pameti.

• Junius
    • November 28, 2022 at 11:32 AM

Nešto se događa na SLRS....

• Junius
    • November 27, 2022 at 9:14 PM
    Quote from 5. Element

Meni je sjajna godina. Prodao Atpl kupljenu na 220 kn,

To se baš tako ne računa :) ...uspoređuje se stanje portfelja 31.12.21 sa današnjim danom(+dividenda isplaćena u tom razdoblju), sasvim je nebitno jel se radi o realiziranoj ili nerealiziranoj dobiti/gubitku.

• Junius
    • November 27, 2022 at 5:31 PM

Mene uopće ne tješi što sam u plus, pogotovo kad znam gdje sam bio na ATH ove godine, još kad pogledam koliko mi je inflacija pojela kapitala, nekako mi se pari izgubljena godina. Što je najbolje, dok sam trejdao do 7 mjeseca, išlo mi je super, čim sam objesio kopačke o klin, krenula je akumulacija gubitaka, mjesec po mjesec, mic po mic, taman da se navikneš :P

• Junius
    • November 27, 2022 at 3:10 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Junius

Citiram iz linka koji si stavio: Javni dug zemlje tako je prošli mjesec narastao na gotovo 2,460 milijardi eura, odn na 97,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Strašno je dug narastao sa prošlogodišnjih 97,4% na prošlomjesečni 97,5%....klasičan klikbejt naslov. Dok ćemo za nenormalno zaduživanje i dijeljene love bez ikakvih kriterija za corona lockdown-a se samo praviti da nije postojalo.^^

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

pa i nije clickbait.

recimo, nama i USA, koje smo uvozničke ekonomije, inflacija je fino skinila udio javnog duga u BDP-u.

vidite da se nekad i nije tako loše riješit industrije.

em zagađuje, em troši puno energenata, em ih uvijek treba spašavat.

mi smo to odmah riješili nakon rata pretvorbom i privatizacijom.

jbt., ispada da je Franjo stvarno bio vizionar, prvi carbon friendly državnik :S

Display More

Pa inflacija je svima dobro došla, javni i privatni sektor i građanstvo su uglavnom zaduženi do grla...Plaće su porasle 7-8%, penzije cca 8-9%, tako da su sada svima rate kredita manje. Državni BDP je porastao nominalno za cca 15-16% tako da je i državi udio duga u BDP manji. A da ne govorim kako firmama ova situacija odgovara, kamate na dug su im 2-4% ,a inflacija 15% :)

Svima odgovara inflacija, osim nama koji imamo fin. kapitala u kešu, meni je ove godine inflacija otopila jedan dobar SUV od 250k kuna, a gubitak na TK od ATH ove godine jedan novi, recimo Clio. Tješim se da sam još nominalno u plusu što se tiče kapitalnih dobitaka za ovu godinu :D :D

Recimo indexi turske burze barem prati njihovu inflaciju. Ova naša živi u nekom svome svijetu bajki, opleli smo cca 20-25% od ath ove godine, plus inflacija je pojela 20%, znači relano po dionici izgubljeno 40%. Ali bitno je da neki još čekaju cijene na niže, jer tako kažu stručnjaci... :D :D :D

• Junius
    • November 27, 2022 at 1:09 AM
    Quote from hugh

vlade pomažu, pri tome se zadužuju,.......

https://seebiz.eu/ekonomija/ener…0-bdp-a/284818/

Citiram iz linka koji si stavio: Javni dug zemlje tako je prošli mjesec narastao na gotovo 2,460 milijardi eura, odn na 97,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Strašno je dug narastao sa prošlogodišnjih 97,4% na prošlomjesečni 97,5%....klasičan klikbejt naslov. Dok ćemo za nenormalno zaduživanje i dijeljene love bez ikakvih kriterija za corona lockdown-a se samo praviti da nije postojalo.^^

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Ekonomski podaci

• Junius
    • November 26, 2022 at 12:24 AM

BDP u 3Q kvartalu porastao nominalno 15,9% ili ti cca 20 milijardi kuna. Ove godine ,ako nas posluži sreća bi mogli doseći BDP od 500 milijardi kuna ^^

• Junius
    • November 25, 2022 at 5:11 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Junius

Hmmm RH obveznice su izgubile na tržišnoj vrijednosti, jer došlo do porasta kamate na nove 10Y obveznice RH.

I ovaj rast kamata od početka godine CROBIS prati u dlaku, kako je zadnjih mjesec dana došlo do pada kamatnih stopa, Crobis je i to popratio rastom.

The content cannot be displayed because it is no longer available.

znači, smanjivanje javnog duga tržištu je signal da prodaje.

oćemo i dionice tako prodavati kad ostvare dobit, a kupovati kad gomilaju gubitke?

vidim ja da dečki iz fondova otkrivaju neke nove horizonte u investiranju :S

Display More

Ti dečki iz fondova i banaka, udžbenički trguju obveznicama, jer tako se vani obveznice ponašaju, kad kamate rastu na nove obveznice, postojeće obveznice sa manjoj kamatom gube na svojoj tržišnoj vrijednosti, također kada kamata na nove obveznice pada, tada postojeće obveznice sa većom kamatnom stopom dobivaju na svojoj tržišnoj vrijednosti.

Međutim problem je što oni imitiraju normalno ponašanje tržišta, pa onda ruše cijenu sami sebi, čisto da samo zadovolje formu, a ne iz tržišnih okolnosti. Naravno ovo vrijedi samo za obveznice koje je ministarstvo izdalo na domaćem tržištu, na ZSE trgovanje obveznicama realno ne postoji, osim što ih banke i fondovi između sebe zamjenjuju kao pokemone na OTC tržištu.

I još jedna vrlo zanimljiva stvar, ti za obveznicu koja je izlistana na ZSE uopće ne možeš stavit nalog na bidu, bez da ne postoji nalog na asku, a i tako postavljeni nalog ti opozovu u 16h tog dana(bar je ovako kod mog brokera). Na ovakav način oni male izbacuju iz igre i igra je totalno u njihovim rukama.

EDIT: Neka ovo admin prebaci na temu obveznicama, jer joj nije mjesto ovdje.

• Junius
    • November 25, 2022 at 4:39 PM
    Quote from st-brajo

recimo, i mi smo drastično smanjili javni dug, što bi trebalo biti dobro za obveznice, pa ne vidim tu neku navalu, a ujedno smo uveli i porez na extra profite, što bi valjda trebalo bit dobro za dionice? :S

Hmmm RH obveznice su izgubile na tržišnoj vrijednosti, jer došlo do porasta kamate na nove 10Y obveznice RH.

I ovaj rast kamata od početka godine CROBIS prati u dlaku, kako je zadnjih mjesec dana došlo do pada kamatnih stopa, Crobis je i to popratio rastom.

• Junius
    • November 25, 2022 at 3:57 PM
    Quote from BudFox

Slično je i sada, svi stručnjaci i analitičari govore bit će sve u redu,

Tko to govori da će sve biti u redu, koji analitičar ili stručnjak...svi unisono govore "the end is near"

Recimo mediteranske zemlje EU, Španjolska, Portugal, Italija, Grčka, Cipar imaju značajne stope rast BDP u 3Q, uz to imaju i značajnu inflaciju koja ima je smanjila deficite državnog proračuna i obezvrijedila značaj postotak javnog duga tih zemalja, koji je ogroman.

• Junius
    • November 25, 2022 at 3:11 PM
    Quote from havi

Tko placa strucnjake?

Dal su strucnjaci jako bogati ili rade za placu ?

Koliko strucnjaka ulaze svoju imovinu u papire?

Ja se sjećam 2015 godine, svi su unisono trubili RH je gotova, padamo u ambis, javni dug je neodrživ, a ja gledam ekonomske pokazatelje iz kvartala u kvartal i nije mi jasno o čemu oni pričaju...slično je bilo poslije sa Agrokorom, gdje su brojke govorile(kraj je blizu),a stručnjaci su nas uvjeravali sve je ok, a ako i ne bude tu je država da uskoči.

• Junius
    • November 25, 2022 at 2:43 PM
    Quote from hugh
    Quote from Junius

Dajte kolega, i 1,i 2, i 3Q JE bio budućnost dok se mantralo o recesiji. Ovo je klasični self-fulfilling prophecy. Pogledaje malo ekonomski rast po svijetu za 3Q, sve lijepo i fino raste i to jako.

Recimo jedna Poljska ima jake stope rasta BDP iako su trebali padati, prvenstveno jer je veliki priljev izbjeglica pozitivno djelovao na ekonomiju Poljske(maloprodaja eksplodirala), te još nekih zemljama uz Ukrajinu, pa je maloprodaja u tim zemljama eksplodirala.

odlično......ako smatrate da će se visoke stope rasta ostvariti i nagodinu pravo je vrijeme za all in a možda i zaduživanje do maximuma kako bi u što većoj mjeri iskoristili taj potencijal........sretno.....

i što kaže taj lijepi i fini ekonomski rast u svijetu po pitanju valuacija dionica?.....prvenstveno u USA koja je glavni igrać?.......jel su fer vrednovane, previše ili premalo?.......hoće li E ići dole a P gore ili će P dole zajedno sa E?.......

inaće Vas uopće ne razumijem po pitanju što lijep i fini rast znaći......nismo na izboru ljepote i finoće........na burzi smo.......

Američke dionice su morali ići u dole, jer su bile prenapuhane i sa tih -30% pada, opet vrijede 2 do 3 više od naših dionica po istim parametrima.

EDIT: Lijep ili fini rast je sinonim za rast iznad svih očekivanja "stručnjaka"...upravo baš zato što smo na burzi ne bi trebali slušati što stručnjaci govore, već što brojke kažu.

Evo npr. vi ste se uzrujali jer sam napisao da nema ništa od globalne recesije, rezonirate kao vjernik, kojem netko kaže da nema Boga, pa se uvrijedi.

• Junius
    • November 25, 2022 at 2:23 PM
    Quote from hugh
    Quote from Junius

Od 1Q do 3Q se samo mantra o recesiji, BDP rastao cca 7%...tko je ovde lud???

oni koji cijelu ovu godinu misle da burza računa i trguje se prema onome što je bilo a ne da pokusava uraćunati ono što će biti.........da li je uračunala sve ili još ne to ćemo tek vidjeti.......

Dajte kolega, i 1 i 2 i 3Q JE bio budućnost dok se mantralo o recesiji. Ovo je klasični self-fulfilling prophecy. Pogledaje malo ekonomski rast po svijetu za 3Q, sve lijepo i fino raste i to jako.

Recimo jedna Poljska ima jake stope rasta BDP iako su trebali padati, prvenstveno, jer je veliki priljev izbjeglica pozitivno djelovao na ekonomiju Poljske(maloprodaja eksplodirala), te još nekih zemljama uz Ukrajinu.

Korekcija koja se dogodila u 3 i 6mjesecu na ZSE nije bila jer se anticipiralo što će se dogoditi u budućnosti, već zbog događaj u sadašnjosti, u 3 mjesecu napada na Ukrajinu, u 6 mjesecu zbog eksplozije inflacije. Sve poslije ovoga je posljedica jer je netko fondovima naredio da povuku ručnu i sad svi čekaju godota, a sve je više i više članaka i ekonomski pokazatelja koji ukazuju kako recesije neće biti, osim eventualno 1-2 kvartala nultog rasta u najgorem slučaju i to samo u Europi.

• Junius
    • November 25, 2022 at 2:10 PM

Od 1Q do 3Q se samo mantra o recesiji, BDP rastao cca 7%...tko je ovde lud??? Gdje je nestala stagflacija? :)

• Junius
    • November 25, 2022 at 1:12 PM

I tako, rast BDP za 3Q 5,2%... s obzirom na inflaciju od cca 12% u 3Q, IZVRSNO!!!!

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Junius
    • November 24, 2022 at 9:43 PM

Krivo smo se razumjeli, goodwill ne ulazi u poreznu osnovicu za izračun poreza na dobit...e sad treba vidjeti kako će se obračunavati osnovica za porez za ekstra dobit, samo znamo da će takva osnovica biti veća, odnosno da neće uzimati u obzir prenesene gubitke i još neke stvari, sad treba vidit što. Sve ostalo što si napisao, ja ni ne sporim.

• Junius
    • November 24, 2022 at 3:00 PM

Ministar financija pravilnikom propisuje provedbu ovoga članku u svezi postupka utvrđivanja porezne osnovice

P tu sam i vidio ovo...bez pravilnika ne znamo ništa.

• Junius
    • November 24, 2022 at 2:40 PM

problem je što mi baš ne znamo kako se računa osnovica za dobit na ekstraprofit, samo znamo da se ne računa kao osnovica za porez na dobit...gledao sam prijedlog zakona, ništa o tome ne piše, tek da će se naknadno uredbom to razjasniti, pitanje jel goodwill HPB stjecanjem NHB ulazi u osnovicu...

• Porez na ekstraprofit i utjecaj na tržište kapitala

• Junius
    • November 24, 2022 at 1:18 PM

IDS protiv dodatnog oporezivanja kompanija čija dobit nije povezana s energetskom krizom

IDS protiv dodatnog oporezivanja kompanija čija dobit nije povezana s energetskom krizom
    ‘Vlada je izokrenula smisao odluke, donesene na razini EU, da oni koji su profitirali na energetskoj krizi pokažu solidarnost‘
    www.jutarnji.hr

Pobuna se širi...

• Junius
    • November 24, 2022 at 1:07 PM

Falio si temu, ne znam čemu ovakvi pokušaji podmetanja...jasno je kao dan da se u tekstu insinuira na ZABA-u, jer samo oni imaju u lipu takvu dobit u prva 3Q

1. Privacy Policy
  2. Kontakt