Danas slijedi nastavak rasta bluechip dionica.
Na ADPL slijedi mala konsolidacija, pa nastavak proboja prema gore.
Danas slijedi nastavak rasta bluechip dionica.
Na ADPL slijedi mala konsolidacija, pa nastavak proboja prema gore.
Još jedna zanimljivost je da se cijena dionice Renault, kao jednog od najvećih kupaca od ADPL u potpunosti oporavila od pada prošle godine sa početkom rata u Ukrajini i trenutno je na 37 eura, što je iznad cijene koja je bila prije izbijanja sukoba od 36 eura. Renault se uglavnom zbog straha od reputacijskog rizika imena Renault i s time povezanog pada prodaje automobila odrekao svojih tvornica u Rusiji za 1 rubalj, koje može po ugovoru nazad otkupiti u slijedećih 6 godina. ADPL nema taj reputacijski rizik jer je većinom dobavljač plastičnih dijelova za druge proizvođače automobila, te ADPL tvornice u Rusiji i dalje rade pod njihovim imenom.
Na ADPL se događa porast cijene na povećanom volumenu, te je probijena granica od 13.5 eura kao prvi target i točka otpora. Slijedeća točka otpora je u rasponu 15.5 - 16 eura. Povećanu potražnju uglavnom generiraju strani fondovi uz podršku par domaćih fondova. ADPL je dokazana bluechip dionica, te je ovaj porast cijene pravi školski primjer rastućeg trenda.
Koji strani fondovi? Imate info?
Dobio sam takav info, ali najbolje bi bilo za sigurnost svako samostalno provjeriti promjene u knjizi dioničara nakon uvođenja eura početkom ove godine.
Svaka čast adpl, ta dionica je stvarno naš bluechip ili je bila. Samo ne vidim od kuda se stvorio taj nagli optimizam. Od toga da je velik dio imovine praktički otpisan, od skupih energenata i sirovina koje adpl obilato troši, do povećanja satnica radnika, smanjenja potražnje od tvornica, povećanja kamata i opće inflacije koja smanjuje realni dohodak stanovništva. Ili zadnjeg, ali ne manje važnog, proboja kineskih proizvođača naročito u baterijskim autima koje europa potiće i za koje adpl neće raditi ništa i nikad.
P.S.
Nadam se da sam u krivu.
Ono što se zaboravlja je da je sa ulaskom Hrvatske u Euro zonu ADPL (a uostalom i ostali izvoznici) izgubila valutni rizik i troškove povezane sa tim rizikom koji su bili dosta veliki, što je pozitivna stvar za sve izvoznike. Ovo sa otpisom imovine u Rusiji nije baš tako kako pišete i netko je to već objašnjavao koju stranicu prije da sada ne ponavljam. Što se tiče cijene energenata, cijena plina uglavnom zbog rekordno tople zime, pada već neko vrijeme i sada je na 60 Eura za megavatsat, a cijena struje uglavnom prati cijenu plina, pa će i cijena struje pasti, ali ionako je već uvelike subvencionirana od strane države. Cijena nafte je također ispod 80 dolara, te na tržištu energenata postoji nova ravnoteža. Što se tiče potražnje od tvornica ADPL ima potpisano 250 milijuna eura poslova van Rusije, a i imovina tamo nije otpisana kako tvrdite, već dvije od tri tvornice rade. Ovo za kineske proizvođače mislim da ni ne treba komentirati, ali kineski proizvođači mogu konkurirati samo niskom cijenom, ali ne i kvalitetom kao europski ili japanski proizvođači automobila.
Na ADPL se događa porast cijene na povećanom volumenu, te je probijena granica od 13.5 eura kao prvi target i točka otpora. Slijedeća točka otpora je u rasponu 15.5 - 16 eura. Povećanu potražnju uglavnom generiraju strani fondovi uz podršku par domaćih fondova. ADPL je dokazana bluechip dionica, te je ovaj porast cijene pravi školski primjer rastućeg trenda.
Ja vidim da Croby raste nemilice. A rast će još i više.
Slažem se, danas je opet porast bluechip dionica. Ljudi su se opekli sa jeftinim predstečajnim dionicama, pa sada ulažu u likvidnija izdanja sa podrškom domaćih i stranih fondova.
Dionica ADPL je bila 50% ispod svoje likvidacijske vrijednosti, pa i nije tako čudno što je porasla, jer i druge blue chip dionice rastu sa ulaskom u euro zonu, te je sada lakše ulagati stranim fondovima u hrvatske firme i dionice. Najjednostavnije objašnjenje je da je tržište prepoznalo da je podcijenjena, te da vrijedi više od likvidacijske vrijednosti, jer bez obzira na rat u Ukrajini tvornice im rade i proizvode, a potpisali su ugovora u vrijednosti 250 milijuna Eura. Napisao sam vam da ste prerano prodali, ali sve je to stjecanje iskustva. Lijepi pozdrav i sretno dalje!
Moguće da je Kapitalni već pri kraju sa svojim dionicama, prati li tko knjigu dioničara koliko još imaju za prodati?
Nitko ne želi potrošiti 125kn, bolje gađat napamet...isprika na off-topicu.
Iako bez FI za 4Q ovo je kupovanje mačka u vreći.
Ovo sada kupuju strani fondovi, jer je povećana potražnja počela sa uvođenjem eura iza Nove godine, te sada puno lakše mogu kupovati podcijenjene dionice u euro zoni, što im prije strogi statut nije dozvoljavao.
Moguće da je Kapitalni već pri kraju sa svojim dionicama, prati li tko knjigu dioničara koliko još imaju za prodati?
Kaj oni glume sa tim rastom cijene...nećemo više kupovati ispod 90 kn??!!
![]()
![]()
![]()
Nekako mi izgleda da uskoro više nećemo kupovati ispod 100 kn
Danas short squeze na Tesli?
Kolega Parica, riječi vam se pozlatile, dobra analiza trenutnog stanja
3. ADPL, sve suprotno od VIRA...sve lose informacije su vani, a uz to imamo i simultani izlazak institucionalca koji ubija svaku nadu za rast cijene...znaci, gore od trenutnog ne moze pa mislim da je dno formirano ili je blizu...pokazali su se iznimno fleksibilni i optorni u prethodnoj "ruskoj krizi", menadžment mi je top, znaju sto rade i vjerujem im...poslovanje u Rusiji je vec dosta otpisano pa tu ne ocekujem nikakve negativne šokove, na EU trzistu dogovaraju nove poslove i bore se, s druge strane i auto market pokazuje napokon znakove zivota nakon dvije-tri godine...da skratim pricu, ADPL mi izgleda "dark horse" za 2023...nemam ga, a trebao bih ga imat, valjda racunam da ima vremena...
a gdje je sad kapitalni
Možda su nakrcali prijatelje i kumove, pa više ne prodaju
+ADPL po 10,65 eur( ne želim propustiti početak uptrend-a)
-ADPL po 11,25 eur( e ovo trejdove ja volim, laka zarada u jedna radni dan)
Odmah na početku rastućeg trenda? Ovo danas kupuje fondovska industrija, jer svi Blue Chip-ovi rastu
Danas mi u kafiću produženu kavu htjeli naplatiti 3,5 Eura, bilo je više pića i platio sam u kunama, pa sam im prigovorio i pitao koliko je kava i kažu 2 Eura, te da su se zabunili kod preračunavanja kuna u Eure . Na kraju je korigiran račun na dolje za 20 kuna. Lov u mutnom gdje god da se okreneš, sada su svi postali pohlepni, od ugostitelja do frizera i trgovaca.
TSLA -7% u premarketu, snizili cijenu vozila u Kini jer im pada prodaja
Znači likvidacijska vrijednost ADPL je trenutno oko 50% iznad trenutne vrijednosti na burzi. Po načelu neprekinutosti poslovanja vrijednost kompanije je uvijek veća od likvidacijske vrijednosti, bez obzira na vjerojatnost defaulta, samo tržište to mora prepoznati. Trenutne okolnosti se mogu relativno brzo promijeniti u slučaju primirja i početka pregovora između Rusije i Ukrajine.
Članak je iz 31.12., pa se slijedeća godina odnosi na 2023.
AD Plastik Grupa prolazi jedno od najzahtjevnijih razdoblja, ali intenzivno radimo na prilagodbi i očuvanju stabilnog poslovanja. U nimalo jednostavnoj godini ugovorili smo više od dvjesto milijuna eura novih poslova za europsko tržište, što je jako dobar pokazatelj. Sljedeća će godina biti vrlo izazovna, no najvažnije je očuvati financijsku stabilnost i održivost poslovanja. Tu će godinu obilježiti i kontinuirani razvoj internih procesa kako bismo spremni dočekali novi val uzleta automobilske industrije, koji sigurno dolazi, nadamo se – u što skorijoj budućnosti.
nastavak na FCF štoriju...
iz zadnjeg Q3/22 izvještaja LPI-ja CEO kaže sljedeće, odmah dobiješ dojam na čemu je naglasak:
90% izvještaja oil/gas kompanija je takvog narativa
Što mislite, da li smo na kraju padajućeg ciklusa ili slijedi još jedan waterfall? TSLA?
TSLA na 117$, ispuhuje se balon
Danas oštar pad USA tržišta, TSLA -9.5%