poštovane kolege
budući da sam na sve strane sa mozgom i tijelom, može samo netko napisati od kojeg datuma kreće stocksplit?
poštovane kolege
budući da sam na sve strane sa mozgom i tijelom, može samo netko napisati od kojeg datuma kreće stocksplit?
kod agram brokera može mi netko objasniti koja je razlika između stop i stop limit naloga?
ako sam dobro pročitao ponudu Telemacha, dok se ne objavi u Narodnim novinama, a piše da će tu obavijest pustiti na ZSE(mislim na to da su objavili u narodnim novinama) ponuda u trajanju od 28 dana ne počinje do tada? Molim Vas da me ispravite ako griješim
Ima neka dobra duša jel ne dobivam odgovor od porezne?
Ukratko sve se odnosi na 2021.; ukupno sam kupio za 17239eura kriptovalute, isplatio sam si 19327eura. 30.12. 2020. prodao sam od toga što mi je ostalo na kriptoračunu kriptovalutu u iznosu od 5863eura i 31.12.2021. za taj iznos kupio drugu. Po mojem izračunu zarada od kriptovaluta odnosno porezna osnovica je 7951eura za 2021.
Toliko ću biti zahvalan, barem u mislima kolegi koji mi pomogne, jer mi je već muka od ovoga, želim platiti pošteno porez i da se riješim tog opterećenja što prije.
Po meni osnovica ti je 2 088e.
Gleda se ono što si si isplatio, kad isplatiš ovaj drugi dio onda ces i na to placati, realno sutra mozes izgubiti ostatak u kriptovaluti i neces si moc isplatiti.
Hvala Kolega na pomoći!
međutim mislim da ovaj veći izračun koji sam ja napravio da je točan. Jel sam gledao da trgovanje kriptovalutama se tretira isto po FIFO metodi, a budući da sam realizirao 30.12. prodaju tog ostatka, zato mislim da je to točan izračuna nažalost za mene. Jedino je dobro zato što ću na temelju toga budući da sam prije 2 tjedna prodao sve što sam imao i isplatio si na račun sa minusom, ostvariti kapitalni gubitak i na temelju toga umanjiti si poreznu osnovicu za eventualnu zaradu od trgovanja dionica na ZSE.
Ali pozivam slobodno kolege neke druge, jer nisam još ništa uplatio da daju svoje mišljenje,
I da, to sam postavio upit na poreznoj na internetu jer ne znam, znači ostvario sam dobit na ZSE za prošlu godinu, i od agram brokera dobio izračun i popunio JOPPD obrazac. Budući da imam kripto porez za platiti pojma nemam dali trebam zaseban JOPPD obrazac popuniti, i dali odvojeno trebam (dvije uplatnice) uplatiti prvo jedan porez a onda drugi porez u državni proračun. Ništa nisam poduzeo još u smislu predaje JOPPD obrazca i plačanje poreza i od agram brokera, dok ne dobijem odgovor za ovo drugo.
Još jednom se zahvaljujem!
Ima neka dobra duša jel ne dobivam odgovor od porezne?
Ukratko sve se odnosi na 2021.; ukupno sam kupio za 17239eura kriptovalute, isplatio sam si 19327eura. 30.12. 2020. prodao sam od toga što mi je ostalo na kriptoračunu kriptovalutu u iznosu od 5863eura i 31.12.2021. za taj iznos kupio drugu. Po mojem izračunu zarada od kriptovaluta odnosno porezna osnovica je 7951eura za 2021.
Toliko ću biti zahvalan, barem u mislima kolegi koji mi pomogne, jer mi je već muka od ovoga, želim platiti pošteno porez i da se riješim tog opterećenja što prije.
Display MorePoštovani kolege!
Unaprijed se ispričavam za ovaj post što ne pripada temi, međutim nigdje ne mogu saznati jednu stvar.
Moj primjer; ostvario sam u ovoj kalendarskoj godini poveći gubitak na kriptovalutama, i realizirao ga, u smislu da sam prodao i povukao na svoj bankovni račun. Taj minus je ostvaren trgovanjem isključivo u 2022., znači sve transakcije su bile u ovoj godini.
Moje pitanje glasi; dali taj realizirani minus od kriptovaluta, može mi umanjiti poreznu osnovicu za plačanje poreza na kapitalnu dobit u veljači sljedeće godine, ukoliko ostvarim i realiziram dobit od dionica isto ovoj kalendarskoj godini? Jer imam nešto sitno čak sad realizirane dobiti na ZSE u ovoj godini, i da, još jedno podpitanje ukoliko će biti potvrdan Vaš odgovor na ovo prethodno, dali se to odnosi na sva financijska ulaganja pored ZSE (strana dionička tržišta, zlato, srebro, nafta itd.)
Bilo koja dobit i gubitak u ovoj kalendarskoj godini ostvarena od fin. imovine (strana,domaca,cfd, cripto) koja je prodana i drzana manje od dvije godine ulazi u obracun tj. sve to se lijepo zbroji pa koliko ispadne, za cripto je bitno da je prodana za realan novac ne za drugu cripto izvedenicu.
Pogledat cu kad stignem znam kako za domace podnit ali s ovim stranima jos ne znam, mislim znam da se kapitalna dobit sva sumira i prijavljuje kroz joppd, ali ne znam kako se dividenda prijavluje i placa porez isto kroz joppd ili. i ne znam da li treba mozda na zasebni formular prijavit primitak inozemnog dohodka tipa na Rpo obrazac da te zavedu u registar ili ino-doh kao primitak. Ima par stranica koji to spominju, samo sve je to izmisano kako tko interpretira
Puno hvala kolega!
Je cripto imovina je prodana za novac, nikakvo mijenjanje jedne za drugu kriptovalutu nije bilo. I da, preko agram brokera sam napravio obračun poreza za prošlu godinu, nisam još ga platio jedino. A, od kripto imovine imam za platiti također porez od prošle godine, nisam ga još u lipu izračunao do kraja, sada ne znam dali da u ponedjeljak platim prvo porez od dionica, i predam taj JOP obrazac(rekli su mi u agram brokerima da se može to obaviti preko e-građanin), ili da sačekam dok nemam konačan iznos poreza za platiti pa to odjednom platiti. Naravno da sam nazvao poreznu za savjet, vjerojatno vas ovo neće iznenaditi, ali samo jedna Teta je uopće znala što je porez na kapitalnu dobit, a kamoli da mi da konkretni odgovor na moje pitanje.
Za ne vjerovat, želiš platiti pošteno porez, i umjesto da to bude za mene kao uplatitelja u državni proračun maksimalno olakšano, ma kakvi.
I za kraj, volio bi da jednog dana mi mali dioničari se udružimo, i da kažem STOP ovom nepravednom oporezivanju. Mi kao fizičke osobe ne možemo prenijet gubitak u sljedeću godinu i na temelju toga si umanjiti poreznu osnovicu za tu iduću godinu, dok pravni subjekti mogu. Baš ono "narodski", tvoja dobit naša dobit, tvoj gubitak jedino je tvoj gubitak, to je zdravoseljačka ali točna definicija kako nas država tretira.
Poštovani kolege!
Unaprijed se ispričavam za ovaj post što ne pripada temi, međutim nigdje ne mogu saznati jednu stvar.
Moj primjer; ostvario sam u ovoj kalendarskoj godini poveći gubitak na kriptovalutama, i realizirao ga, u smislu da sam prodao i povukao na svoj bankovni račun. Taj minus je ostvaren trgovanjem isključivo u 2022., znači sve transakcije su bile u ovoj godini.
Moje pitanje glasi; dali taj realizirani minus od kriptovaluta, može mi umanjiti poreznu osnovicu za plačanje poreza na kapitalnu dobit u veljači sljedeće godine, ukoliko ostvarim i realiziram dobit od dionica isto ovoj kalendarskoj godini? Jer imam nešto sitno čak sad realizirane dobiti na ZSE u ovoj godini, i da, još jedno podpitanje ukoliko će biti potvrdan Vaš odgovor na ovo prethodno, dali se to odnosi na sva financijska ulaganja pored ZSE (strana dionička tržišta, zlato, srebro, nafta itd.)
Drage kolege od srca Vam hvala na objašnjenju, pogotovo kolegi StatusQuo, koji mi je već i prije znao pomoći.
Svima želim sreću sa investiranjem
zadnji put sam bio izgnoriran, pa ovaj molim puta da se nađe neka dobra duša pa da mi ukratko objasni, jer sam što se ovog tiče biznisa dibidus, pa dajte pomognite jednom tutleku
vrlo kratko i jednostavno pitanje, dali manje cijena vozarina(BDI) ide u korist Jadroagentu ili ne? naravno pod uvjetom da nema prekida i neke obustave kod pristajanja u lukama kontejnerskih brodova
Unaprijed se zahvaljujem!
Jel može neka dobra duša iznijesti okvirni podatak koliki su bili prihodi od cruisera u zadnjoj pretpandemijskoj godini (2019) na godišnjoj razini?
Jel mi nije jasno dali ta stavka u ukupnim prihodima se odnosi isključivo na sektor chateringa.
Hvala!