Izvor : https://zse.hr/hr/papir/310?isin=HRATPLRA0008&tab=stock_info
Posts by Bull_over_Bear
-
-
Objava na ZSE.hr od strane ZSE
"Tijekom trećeg kvartala Zagrebačka burza nastavila sa stjecanjem dodatnog vlasničkog udjela u Makedonskoj burzi, u konačnici stekavši udio od 29,98%."
Kako su preuzeli slovensku, a sad ganjaju makedonsku, sta oni misle s time napraviti? Objediniti te naše male balkanske burze? Zna li tko?
-
Rusija nikad nije ni bila nesto od cega je ADPL nesto posebno zaradjivao, do sad su vjerovatno imali vise troska nego dobiti od rusije, za adpl je bitniji Rumunjski i Hrvatski dio poslovanja
Ako se ne varam, 2019. je ruski dio bio skoro 25% zarade
-
-
Nije otpisana nego je samo umanjena vrijednost tih dviju tvornica. One su i dalje u vlasništvu ADPL-a... A sad koliko rade ili ne rade, to ne znam.
-
To što ste napisali vrijedi za delististiranje, ali kod istiskivanja vas nitko ništa ne pita niti o ičem glasate, jednostavno vas silom zakona isplate po ponuđenoj cijeni bez da vas išta pitaju.
U tome je i poanta istiskivanja. Delistiranje i istiskivanje nisu isti pojmovi. Delistiranje je samo micanje kompanije s tržišta kapitala, ali i dalje ostajete vlasnici ako ne glasate protiv delistiranja, istiskivanje znači da više niste vlasnici, ali ste isplaćeni za vaš udio.
U slučaju delistiranja možete odabrati da ostanete vlasnici, u slučaju istiskivanje ne možete birati ništa već dobijete pare na račun i više niste vlasnik. I naravno, cijenu kod istiskivanja ne određujete vi, nego onaj tko vas istiskuje.
Za delistiranje je potrebno 75%, a za istiskivanje 95% kapitala.
Dajte malo pojasnite jer nisam do sada imao dionicu koja bi se delistirala.
Znaci ako se donese odluka da se skine sa burze to se zove delistiranje? Ako sam shvatio dobro to je nedavno ucinio pbz. Nakon te objave vlasnici dionoca imaju ove opcije:
1.glasati za putem skupstine?
2.ne pojaviti se na skupstini
3.glasati protiv na skupstini?
Kako se bilo koja od ovih stvari reflektira na dionicara. Kakva je veza izmedu delistiranja i preuzimanja kompanije? Kakve veze ima prosjek trgovanja u slucaju delistiranja?
Hvala
Evo šta ja znam pa nek me iskusniji isprave.
Ako se kompanija delistira sa burze, onda imate ove opcije koje ste naveli. Ako glasate ZA onda prodate po cijeni koju oni odrede (ima više metoda, ne samo prosjek). Ako se ne pojavite ili glasate ne onda vam dionice ostaju samo ih više ne možete na burzi lagano prodat jer više dionica nije na uređenom tržištu. Možete ih prodat preko njuškala ili nekim trećim medijem. Top dioničar (vlasnik) treba imat 75%+ udjela da delistira dionicu.
Kod istiskivanja manjih dioničara nemate nikakva prava te Vam se dionice "same" prodaju i dobite keš po određenoj cifri. Top dioničar (vlasnik) treba imat 95%+ udjela da delistira dionicu.
-
Jel postoji gdje info po kojoj cijeni je kupljen udio od Allianz-a? Zanima me koliko su spremni platit po dionici, dal je trenutna cijena daleko od ciljane...
-
Ukoliko dođe do toga, jel može netko pojasnit kako istiskivanje manjih dioničara funkcionira? Banka ponudi svima otkup po prosječnoj cijeni (zadnja 3 mjeseca?) i onda se svatko odluči da li će prodat ili ne? Van toga sve isto samo ne možeš više trgovat na ZSE već kao i sve ostale dionice koje nisu izlistane?