https://www.index.hr/vijesti/clanak…esti_ostalo_d_0
I tak, izgleda da ova orijentacija SPANa na cybersecurity ipak nije bzvz...
Da, znaju oni dobro sta rade, samo nista nije od danas na sutra kako bi voljeli investitori
https://www.index.hr/vijesti/clanak…esti_ostalo_d_0
I tak, izgleda da ova orijentacija SPANa na cybersecurity ipak nije bzvz...
Da, znaju oni dobro sta rade, samo nista nije od danas na sutra kako bi voljeli investitori
Kakvo će tu biti kvartalno izvješće, zna li tko kada je izvješće?
Verovatno zadnji dan u 7. mjesecu ko obicno kod njih. Prihodi ce bit raketa, jer opet dolaze MSFT licence iz Ukrajine, tako da mora i profitabilnost y/y jako poskociti.
Erste mirovinci su ovaj put 🎯 sa kupnjom dionica.
Da, kupili su dodatnih 30 %
“Hrvatska poduzeća se pripremaju za uvodjenje obveznog eRačuna u gospodarstvo od 2025. godine”
Sad je više jasno zašto je Span kupio firmu Trilix prošli tjedan.
Procijena : Hrvatska + Slovenija = 1500 tvrtki pod NIS 2
Jer je prije toga bez pravog razloga palo.
Analize/valuacije jos uvjek potpiraju cijenu iznad 60 eur.
Podupiru ili potpiruju?
I prvo i drugo 🤘
Jer je prije toga bez pravog razloga palo.
Analize/valuacije jos uvjek potpiraju cijenu iznad 60 eur.
Raiffeisen mirovinac kupuje svaki dan na marketu…
Imaju para skoro za 20 % trzisnje kapitalizacije na racunu. 17 milijona EUR. Jos uvijek gledaju da bi kupili koju firmu u Njemackoj, odnosno DACH regiji.
Display MoreDisplay MoreBio sam na callu danas. Dobar je bio, pozitivan.
Cybersecurity, rast pocinje ove godine, ali prava kapitalizacija od 2025 na dalje. Prema upitima i komunikaciji koju imaju, SPAN se prepoznaje kao go-to firma za cybersecurity u Hrvatskoj.
Ukraina se vraća, to je odlično.
..i još dosta toga.
PS. mooji, teško ti je ovdje pomoći ljudima koliko god se trudio.Je su li govorili kolike su očekivane profitne marže?
U cybersecuritiju je ogromna konkurencija. Ukrajna je zemlja u ratu i tamo marže ne mogu biti velike, ali porezi su sigurno ogromni.
Za cybersecuriti su ljudi vec zaposleni, to znaci da Span vec ima tu fiksne troskove, koji se vec vidu u izkazu uspjeha 23, 24…Tako da prihodi kad dodju iz ovog dijela svi idu direktno v EBITDA. Zato bude profitabilnost tu ekplodirala.
CEO Span Dujmovic na danasnjem conf callu za investitore
1. Strelovita rast prihoda iz Cybersecurity usluga u 2025
2. Prihodi iz prodaje licenca u Ukrajini vec u ovom kvartalu…25 mio EUR bilo pred ratom, sada jos dodatno veliki novi ugovori. Bit ce vidno vec u reportu 30.7. 24
3. Velika potražnja po AI uslugama
Display More5 eur po dionici je samo EBITDA. Multipli na to su normalno puta 10-12, pa do 15 kod nekih Spanovih direktnih konkurenata. Primjer : SoftwareOne AG, koji je jedan izmed najvecih resellera Microsoftovih licenca u Europi.
Da ne pricamo o 14 mio EUR neto para na racunu kraj q1 24. Samo to je 7 eur po dionici.
Znači 5 x 12 = 60 EUR ili 5x15 = 75 EUR
Za godinu dana vjerojatno će cijena biti tu , što je oko +50-60 % od sada.
Mislim da na ZSE nema puno sličnih koji imaju toliki potencijal više.
Jer sve ostalo je skočilo +50-100%, dok je Span pao -40% s 70 na 4x.
Realno, nije trebalo biti nekog pada, možda korekcija s 70 na 60, ali ovo je uistinu bilo prekomjerno kad se znalo o čemu je riječ i da je pad profita bio samo privremen zbog ulaganja u ljude, što će se sad početi brzo vraćati.
Da….i plus 7 eur koliko je neto cash pozicija. Ja mislim da ce tu okolo biti i target price kad u sledecim tjednima izlaze novi reporti Intercapitala i Capital Experienca.
U ponedeljak je conference call, svako moze slusat i postaviti pitanja. Preporucujem svim negativistima na forumu da se prijave i slusaju upravu sta ce reci.
Što imaš neke koristi ti od toga, pa reklamiraš ili radiš u Spanu
Radim u HT pa vise bude coveka na liniji vece prihode cemo imat !
U ponedeljak je conference call, svako moze slusat i postaviti pitanja. Preporucujem svim negativistima na forumu da se prijave i slusaju upravu sta ce reci.
5 eur po dionici je samo EBITDA. Multipli na to su normalno puta 10-12, pa do 15 kod nekih Spanovih direktnih konkurenata. Primjer : SoftwareOne AG, koji je jedan izmed najvecih resellera Microsoftovih licenca u Europi.
Da ne pricamo o 14 mio EUR neto para na racunu kraj q1 24. Samo to je 7 eur po dionici.
U Q1 napravili su vecu dobit ko cijelu proslu godinu. Ako tako nastave to je najeftinija dionica na ZSE. Malo si pogledajte brojke, ne treba toliko na prvu loptu udarat.
Smanjite malo s navijanjem. Prije sedam dana ste očekivali prihode u Q1 od 45M €, prije mjesec dana ste očekivali dividendu na razini 2023. Kad ćete priznati da stvari ne ide onako kako ste očekivali?
Iskreno sam ocekivao vece prihode, al ruku na srce rezultat EBITDA i neto dobit je puno bolja nego q2,q3 i q4 2023. Vidi se da se vraca profitabilnost. Da u svakom sledecem kvartalu naprave toliki Ebitda, ovaj multiple je na 7, i to je vrlo jeftino.
U Q1 napravili su vecu dobit ko cijelu proslu godinu. Ako tako nastave to je najeftinija dionica na ZSE. Malo si pogledajte brojke, ne treba toliko na prvu loptu udarat.
BTW…. Nikola Dujmovic mu je lajkao ovaj tekst na Linkedinu sto verovatno znaci da se slaže sa napisanim…
Meni je totalna enigma što im radi firma u Estoniji. To mi izgleda kao kupnja u prazno, jer ako Spanu to ne donese neke Security projekte ili neke unosne support ugovore biti ce jako veliki promašaj za koji netko treba odgovarati u upravi Spana.
Tu je link do estonskog registra, gdje se skupljajo podaci o poslovanju po kvartalima. Tarkvara je samo u Q1 2024 imala prihode iznad 14 mio EUR. Cijela Grupa Span je imala u Q1 23 kad Tarkvara jos nije bila u Grupi 25 mio EUR prihoda.
Mogli bi prihodi Q1 2024 biti oko 45 mio EUR sto bi znacilo rast od + 80%.
Koliko sam cito o NIS 2 to nije toliko da bude godišnjeg posla. NIS2 je više kao ISO kada se jednom po složi rade se Audit svega godine, a mislim da Span nije cert za Audit opciju.
Bit ce to godisnji posao. Zamislite si da drustvo koji ima tvornicu a nema kapije i ograde, sad mora to po novom zakon postaviti. Kapija i ograda je pocetni trosak, al to nije dovoljno, nego mora po zakonu drustvo zaposliti odnosno angažirati i zaštitarsku službu. Jednog ili dva na kapiju, i još nekog odnosno par ljudi u neki centar na kompjutere gdje pratijo sve na kamerama.
Jeftinije za drustvo je da to sve outsourca na vanjsku zastitarsku sluzbu.
Sad to sto sam napisao prebacite u digitalni svijet. To je stalni posao za jedne i druge.