Kad ti neko proda cijelu poziciju u takvi kompaniji na poćetku nove digitalne revolucije i usred najjaćeg kibernetićkog rata u historiji, možeš se pitat koja ekipa ti upravlja mirovinu. Ništa drugo.
Posts by mooji
-
-
Nema veze. Jedan fond je prodao al bitno je da su drugi fondovi poćeli kupovat.
-
Znamo. Nece radit i ne moze radit takvih preuzimanja.
-
Bio je jedan veliki prodavac, al je prodao SVE. Zasto je prodao zna samo on. Mozda je mislio da ce jim porez na extra profit uzet puno, pa da je valuacija preskupa. Ko zna, mozda ima samo slabe analiticare. Mozda su na drugoj strani kupci bili “friends in crime”. Kako kaze LeoNT puno je razloga. Al kako izgleda trenutno, prodaja je bila slaba odluka.
Za prodat može biti milijun razloga, o tome je đaba špekulirati, ja sam nedavno prodao dobar dio portfelja jer sam kupovao stan. Sva prodaja odrađena u dva dana bez puno razmišljanja. Među prodanima bilo i kodta i spana. Tko normalan to prodaje? Eto, onaj kome treba lova...
U tom konkretnom primjeru prodavacu lova nije trebala. Ima on milijarde. U Eurima.
-
Bio je jedan veliki prodavac, al je prodao SVE. Zasto je prodao zna samo on. Mozda je mislio da ce jim porez na extra profit uzet puno, pa da je valuacija preskupa. Ko zna, mozda ima samo slabe analiticare. Mozda su na drugoj strani kupci bili “friends in crime”. Kako kaze LeoNT puno je razloga. Al kako izgleda trenutno, prodaja je bila slaba odluka.
-
Očekivao sam knjigovodstvenu vrijednost veću od prošlog kvartala, a ona iznosi -9.568.383 €.
Tako da je P/E sa 13,4 porastao na 15,8 (približno) i očekivao rast cijene dionica na približni P/E ERNT čiji ne 20. Još navode u Izvješću ERNT kako najbolje prihode ostvaruju u ICT-u, a Span se u cijeloj proizvodnji bavi informatičkim tehnologijama. Ne znam gdje je nastalo to smanjenje knjigovodstvene vrijednosti iako je broj novozaposlenih u SPAN-u poprilično povećan. Možda proizvodnja u Ukrajini ima kakve veze. Ako je Microsoft omogućio korištenje proizvoda bez naknade taj rok je trebao završiti posljednjim danom prošle godine. Ili je produžen;
"Prihodi društva TOV Span u 2022. godini značajno su pali u odnosu na isto razdoblje
prošle godine jer je za period 1.4.2022. – 31.12.2022.
Microsoft omogućio našim korisnicima u Ukrajini korištenje svojih proizvoda i usluga bez naknade…..
Prihodi društva TOV Span čine 9% konsolidiranih prihoda Span Grupe u 2022. godini.
U 2022. doprinos konsolidiranoj EBITDA-i je negativan (-1.250 tisuća HRK), a udio u
EBITDA-i Grupe iznosi -2%.
Društvo je na dan 31.12.2022. provelo vrijednosno usklađenje ulaganja u TOV Span za
3.265 tisuća HRK te ono sada iznosi 1.399 tisuća HRK."
P/E = 12.8
EPS = 26 Hrk, tecaj je 333 Hrk 333/26 = 12.8
Po tom koeficijentu je SPAN jeftiniji od ERNT za 56%
Knjigovodstvena vrijednost nije bitna u opste. Specialno ne u IT sektoru.
-
Revizija CROBEX10 je: "Polugodišnje, treći petak u mjesecu ožujku i rujnu."
Mogao bi SPAN upasti ovaj puta umjesto ADPL.
Nije nesto pretjerano bitno, ali neka se vidi da se pripada eliti.
Nije toliko nebitno. Ako ulazi u Crobex10, ETF ce morat prvi dan kupit oko 1000 dionica na marketu. I onda od svake uplate u ETF kupuje se Span za par %. Sad je ETF jos mali, ali nece bit mali stalno
-
Upozorio bih na stanje novca na računu kraj godine 142 mio HRK i na samo još 7 mio duga do banaka. Neto pozicija para je tako skoro 135 mio HRK odnosno 20 % mCapa.
To bi dalo koeficijent EV/EBITDA = 7.13 i to je zaista jeftina valuacija za IT sektor. Ako se ne varam kod ERNT je ta koeficijent iznad 10. Gledajuci stope rasti EBITDA u zadnje dve godine, bi SPAN morao imat dosta veči koeficient od ERNT.
-
Onda ne znam zasto je Dujmović digao takvu buku oko toga.
-
Pa za tu cijenu bi moralo ići preuzimanje firme.
-
skupljam i prodajem kad Dujmović bude prodavao svoje...
On je rekao kad će. Na 133 €
Ako bi htjeo CEO prodat po toj cijeni vjerovatno bi to več uradio. Ali mislim da če za par godina prodati po puno višoj cijeni.
Ova kompanija dolje kupuje sve po spisku firme slične Spanu (Microsoft partneri) na trzistima u razvoju (emerging markets). Otvorili su i kancelarije u Sloveniji i Hrvatski.
Noventiq announces strong results for Q3 FY2022, including 45% turnover growth and 75% gross profit growth28 February 2023, London, UK - Noventiq (LSE:SFTL), the global digital transformation and cybersecurity solutions and services provider, announces unaudited…noventiq.com -
Samo v Q4 trosak novih zaposlenika + 23 mio HRK.
Da toga ne bi bilo, bi imali 75 mio dobiti i skoro 100 mio EBITDA.
Sve u svemu dobar rezultat i prića ostaje netaknuta.
-
Po meni su prebacili neke fakture v Q1 zbog ekstra poreza. Plus 40 % pojacanje zaposlenika, koji se na pocetku uče posla i nema od njih prihoda.
Šampanjac bude na hladnom još malo do Q1 izgleda 😆
-
Seller je riješen. Sad je put otvoren do novog ATH.
-
Prije rezultata Spana utorak 28.2. evo poslovanje slične romunske cybersecurity kompanije Safetech
u 2022.
Total turnover 2022/2021 +52 %
Operating result 2022/2021 +65 %
Net result 2022/2021 +70 %
Na ove rezultate : EV/EBITDA : 14
P/E : 21
-
Da bi investitori na burzi isto ocjenjivali SPAN ko ERNT, po istom EV/ EBITDA multiplu, SPAN bi vec danas morao biti 66 eur 🤷♂️
-
Ako bude dobro izvješće dokle bi mogli potegnuti?
Prvo da vidimo brojke, pa čemo onda pričati o vrijednosti. Sve ostalo je čisto nagadjanje.
-
Tako nekako. Racuni se placaju kad se zavrsi projekat. A dosta projekata se tempira da je zavrseno do kraja godine. Jer su budzeti klienta vezani na tekucu godinu.
-
ERNT Prihodi od prodaje Q4/Q3 + 44 %
IT industrija završava projekte kraj godine i naplačuje račune. Možemo očekivat jaki Q4 i na Spanu.
-
Sutra rezultati ERNT za 2022 ( po kalendaru za investitore )