1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Yieldchaser
    • April 14, 2023 at 3:51 PM
    Quote from Sheriff

Odakle sad akvizicije?

Kad su to radili?

Tržiste rusije, bjelorusije je out. Udio vanjske/domace prodaje je los. Na domacem trzistu, mislim i na Kosovo tj region je zasičen. Tehnologija koja se prodaje drži 10 godina (1 G - generacija mobilne tehnologije). I kad napucaju 5G region daleko je jos do 6G.

Rast je u R&D-u ali marža je tu mala. Ne traže 170 sales divizija za popunit.

Osim toga zakon eu nalaze da kompanije koje nisu u vecinskom vlasnistvu (Ericsson koji nema 50%) idu u koperativni mode ili će postati supply organizacija. Valjda zato čuvaju pare jer je to ipak promjena odnosa. Matica nece prebaciti 50% jer bi morala dati obvezujucu ponudu, a čemu.

Nisu radili akvizicije, ali nisu imali ni pola milijarde kuna keša. Postavljaš pitanja kao da si malo dijete, a tu se razbacuješ složenim ekonomskim terminima. Nisi doduše takav klaun kao na kriptovalutama, ali to je ionako tvoja domena, tvoj cirkus. Pitanje ti je kao da si postavio 2000ih pitanje -"Software..od kud sad software? Kad su to radili?"

Kompanija je dinamična i ima svoj život pa je onda sasvim razumno pitanje što će im toliko keša i dokle ga misle gomilati. Razmatraju se mogućnosti, a onda između ostalog i neka preuzimanja.

• Yieldchaser
    • April 13, 2023 at 8:00 PM
    Quote from tollway

neko vrijeme sam je promatrao i razmišljao da li ozbiljnije zaorati ovdje, ali odbijala me nezainteresiranost i mlakost investitora. srećom, nisam.

izgleda sa je tržište ovaj put bilo u pravu. posebno nakon današnje reakcije nakon objave divke. a fundamenti odlični.

prilika za strpljive i dugoročne......?????

Onaj PBZ skrbnički koji je prije bio slabiji nesmetano krca. Povremeno istrese kad mu zatreba casha, ali zadnje vidljivo je uzeo 400 komada.

Drugi PBZ, koji je prije bio puno jači, sada je tek na pola negdašnje slave, čami na 10. mjestu do povratka Jedija.

Lol tržište je bilo u krivu, a ne u pravu. Tržište je očekivalo minimalno prošlogodišnju dividendu, a 10 eura je bilo realno. Ovo je 40% ispod onoga što je "tržište" očekivalo. Stavljam ga pod navodnike jer su prometi bili toliko bijedni, a dionicu dosta teško pribaviti u većim količinama.

• Yieldchaser
    • April 13, 2023 at 7:26 PM
    Quote from havi

A zašto mislite da uprava nije racionalno postupila po pitanju dividende? Jasno je da tu odluku donose kontrolni dionicari odnosno švedski Ericsson. Mislim, uvjeti na financijskim trzistima su se postrožili, a Hrvatska je ušla u Eurozonu. Dakle, kamate rastu i kompanija na novčanim sredstvima dolazi u poziciju da ostvaruje određeni povrat i da se više iz istog razloga financira vlastitim kapitalom. Zašto bi ta sredstva dijelila dioničarima? Dakle, lokalna kompanija međunarodne grupe je svjesna postroživanja kreditnih uvjeta i rasta kamata kao i mogucih poremećaja na trzistu i formira zalihu likvidnosti za nadolazeće vrijeme. Mislim da tu ima neke logike, pa u tom smislu ne bi previše brinuo oko visine dividende. Ako ne isplate sada, isplatit će nekom drugom prigodom. Bitno je samo da ne prenose novac transfernim cijenama ili nekim drugim mogućnostima pogodovanja kontrolnom dioničaru. Al znajući da se radi o Švedima, prema mojem osobnom misljenju, to je malo vjerojatno.

Aha, kužim. Onda na godinu, kad u potpunosti obustave dividendu, to će biti još jedan racionalan poslovni potez?

Da ublažim - znao je ERNT i ugodno iznenaditi, i to ne tako davno, s "božićnom" dividendom mučne 2020. godine. Bila je isto nekako ovakva, čak i veća 49kn. Ovo je, kad se uračuna inflacija...jad i čemer. Eto što je.

• Yieldchaser
    • April 13, 2023 at 6:54 PM

Da je zasmrdilo, bome je.

Sve priče o tome kako je to dobro i kako je kompanija dobra, divna, odličan biznis, itd. Sve pet. Međutim cilj malog dioničara nije kontrola nad biznisom, nego zarada. A mi zbog ovakvih stvari gubimo novac i postoje rizici daljnjeg gubitka - na ulaganju koje baš i ne bi trebalo biti rizično.

• Yieldchaser
    • April 13, 2023 at 5:35 PM

Imaju toliko posla da trebaju valjda 170 ili koliko novih radnika. Nije njima problem manjak posla, niti će manjak posla biti problem u 5G(a nakon toga i 6G) industriji.

Ono što jest problem je da kompanija koja inače dosta transparentno o svemu obavještava, sada drugu godinu za redom radi još jedan dividend cut, a bez nekih jasnih razloga. To može biti loša stvar i toga se svi bojimo, a može biti i da je u planu neka jača akvizicija. Imaju 70 milijuna eura gotovine (ne sjećam se kad su imali više..tamo 2010. pa su nakon toga uslijedile masivne izvanredne dividende kojima su istresli sav taj cash) i gotovo da nemaju dug. Što će sa svim tim novcem, nemoguće je u ovome trenutku znati... Možemo pretpostaviti da ako cicijaše na dividendi i gomilaju cash, da se sprema nešto veliko.

Nadajmo se samo da ne bude sličan scenarij kao s ATGR, gdje su se svi nadali nečem "velikom", a dobili smo na kraju...da ne budem vulgaran kaj smo dobili...

• Yieldchaser
    • April 13, 2023 at 3:54 PM

Rijetko kad se veselim ili naživciram oko dionica jer je to posao i navukao sam na sebe dosta "ljubavi" emotivaca s raznih foruma jer sam im govorio da se trebaju ohladiti, ali ovaj prijedlog dividende me baš naživcirao. Nema jednog vidljivog razloga za to. Bio sam 95% siguran da će biti veća od lanjske, ali ovo nas sve iznova uči da su s dionicama jednostavno "takva posla". Nisam ništa prosipao, niti hoću jer to nema veze s mojim sistemom ulaganja, ali za sada sam na Hold. Količina koju imam je velika, prosjek za 2023. je 238,55. Od jučerašnjih -1,1%, sad ću gledati jedan malo veći minus na ERNT.

• Yieldchaser
    • April 13, 2023 at 1:52 PM

Bijedna dividenda. Još gledam što se tako rastura Bid i odem na stranicu ZSE, kad ono takvo "divno" iznenađenje. Sad možemo kmečati ko kmečavci na ARNT sa svojim protuprijedlogom. Njima je barem narasla cijena. Ovdje je u slobodnom padu. Kolega s Poslovnog nas tješi kako ćemo sada moći kupovati jeftino.

• Yieldchaser
    • April 6, 2023 at 8:03 PM
    Quote from darac11
    Quote from Yieldchaser

Kolika se dividenda očekuje? Mislim da će je najaviti već krajem ovog mjeseca, uz Q1'23. Po ovoj cijeni od 230 na gore, ako je 5% yielda, to ispada nekih 11,5 do 12 eura.

Uz toliku zadržanu dobit i solidnu perspektivu, mogu komotno isplatiti i više. Prošle godine su s dividendom napravili neugodan, ali poslovno pametan potez.

Ne očekujem tako puno i biti ću zadovoljan i s 10 eura, još kada bi se ostvarilo vaših 12😁

Da.. i ja očekujem 10, ali market očito očekuje jedanajstak. Bumo vidili. Ovo nije 2021. godina, ali nije ni 2022.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 6, 2023 at 4:18 PM

Ovdje su Ankica i Marinko najveći frajeri.

• Yieldchaser
    • April 6, 2023 at 10:16 AM

Kolika se dividenda očekuje? Mislim da će je najaviti već krajem ovog mjeseca, uz Q1'23. Po ovoj cijeni od 230 na gore, ako je 5% yielda, to ispada nekih 11,5 do 12 eura.

Uz toliku zadržanu dobit i solidnu perspektivu, mogu komotno isplatiti i više. Prošle godine su s dividendom napravili neugodan, ali poslovno pametan potez.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • April 6, 2023 at 10:11 AM
    Quote from LodeRunner

Tko misli nesto prodavat ili kupovat danas vam je zadni dan prije slijedeceg utorka. Frankfurt se uskladio s nama pa je takodjer na dopustu oba dana. New York ne radi sutra ali radi u ponedjeljak.

Danas su ZABA i ERNT kolovođe već u prvih pola sata. Obje se trže po zanimljivim cijenama. ZABA živahna već dugo, nakon doslovno godina dosade, a ERNT je praktički zaboravljena dionica koja je napokon malo živnula u prometu, naravno s whackanjem Bida kao da ide dividend cut.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Yieldchaser
    • April 5, 2023 at 11:02 AM

Ja sam mislio da je ovo tema Komentari trgovanja na ZSE.

A danas uopće nije dosadno na ZSE i ovaj mjesec je zapravo krenuo dosta zanimljivo.

• Crypto? Ulaganje i trgovanje kriptovalutama

• Yieldchaser
    • March 29, 2023 at 1:50 PM
    Quote from DonDada
    Quote from Sheriff

A jesi li ikada pogledao korelaciju novca u opticaju i cijene BTC-a? A ne da pričaš o sirotinji i nepametnima da ne govorim o ciklusima.

Usporedba s ruletom ti stoji jedino da BTC padne na 0, a to se nije dogodilo.

Vidim da ovdje ima ljudi koji rado govore onima koji imaju crypto da su ovce, budale i žele brzu zaradu. Neki to ne bi ni nazvali investiranjem nego kockom, manipulacijom.

A ima čak i onih koji bi ti gledali u novčanik, ko onaj sijedi čiča voayer i time se naslađivali.

Svijet u cryptu je pokvaren isto koliko i u svijetu dionica, banaka i vlada.

Display More

Ne može se cryptom koristiti kao valutom jer mu cijena pada-raste doslovno svake minute. Tko bi normalan to koristio u plaćanju? Uvijek bi netko izvukao deblji kraj ili kupac ili trgovac. Ako bi nekad u budučnosti cryptu vrijednost postala stabilna nitko ga nikad više ne bi koristio, jer zašto i bi kad mu to korištenje kao sredstvo plaćanja nikad nije bila primarna namjena. Primarna i jedina namjena mu je kocka

Display More

Isprofilirale su se s vremenom i neke dodatne namjene pa među njima i ona sredstva plaćanja. Samo tko točno time plaća i za što? Tko su prodavatelji, a tko kupci i koji je predmet kupoprodaje?

To im treba da budu "neovisni" od (nad)državnih valuta? To im je motiv?

• Yieldchaser
    • March 26, 2023 at 7:22 PM

Oh, kakav nihilist...

• Yieldchaser
    • March 26, 2023 at 7:10 PM
    Quote from Sheriff
    Quote from DonDada

Vrijedili su i tulipani svojevremeno više nego sve valute u svijetu, pa zna se kako je i to završilo. Isto će biti i sa crypto tulipanima. Tulipan zasadiš pred kućom pa bude bar lijepo za vidit. Što točno možeš sa bitcoinom osim ga prodat drugoj budali ?

Tulipani su trajali 3 godine.

Btc je ovdje od 2009. Nije usporedivo.

Ne postoji mjehur koji traje 20 godina jer onda nije mjehur nego fakt koji postoji.

Al ajde kak si tak providan, reci kad i kak ce zavrsiti? 2025, 2030? Na osnovu cega ti uspoređuješ, sa tulipanima?? Hahah.

A dionicu necu prodat drugoj budali po vecoj cijeni, to je jel pametno investiranje.

Display More

Prohibicija je trajala godinama u SADu i neki su na njoj puno zaradili pa je ipak došla kraju. Vremenski kriterij objektivno nije presudan da nešto nazovemo mjehurom. To je ono što je fakt u cijeloj priči. Fakt je da nikad nismo vidjeli ništa slično kriptu i da su posljedice potpuno nepredvidive, a masa vas koji držite tu tzv. kriptoimovinu ste izuzetno borbeni kad god se dovede u pitanje vrijednost toga. Priznaj sam sebi... reagiraš jako emotivno. Mislim, gle, oke... kako i ne bi.. Kužim te.. Da sam ja toliko novca izgubio, i sâm bih bio emotivan oko toga..

• Yieldchaser
    • March 26, 2023 at 6:38 PM
    Quote from zdenkic

zlato je vec amerika jednom zaplijenila.

napisao sam da se to ne moze desit preko noci. zlato je fizicko, pa za to kao i krumpir treba malo vise vremena. za razliku od digitalnih stvari

i sam si dao primjer koji ti upravo govori sto i ja. jednu noc su vrijedile kune, drugu noc nisu. doslovce su izbacili kune preko noci.

sve sto pricas o tome kako ti placas, da , placas jer je uparena sa fiatom i tako ce ostat zauvijek

bitcoin nikad nece zamijeniti valutu, vec ce biti asset koji ce vrijediti ili manje ili vise, naspram fiata

Upravo tako. "Vrijednost" BTCa i svih ostalih kripto💩💩💩 je izražena u pravome novcu.

Svatko tko je na tome zaradio ili izgubio kaže da zaradio, odnosno izgubio toliko i toliko eura/dolara. Bez eura, dolara i ostalog pravog novca, kako odrediti "vrijednost" kriptovaluta? U zlatu možda? 🤣

Zlato itekako jest novac. Samo naivčine misle da nije.

• Yieldchaser
    • March 26, 2023 at 6:24 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from emil

a ti pricas da ce preko noci btc ugasiti. pa ak preko noci putin nuklearkama ugasi svijet neces placat nicime pa ni kriptom.

nisam to uopce nigdje napisao. napisao sam da je moguce. dvije razlicite stvari.

Quote from emil

a zlato-srebro-krumpire mozes izbacit preko noci?

ne, zlato srebro i krumpire nemozes preko noci izbacit

placas bitcoinom, u protuvrijednosti eura. uparen je sa fiatom.

krumpir ne kosta 0.15 bitcoina, vec kosta X eura, a mozes platiti u protuvrijednosti bitcoinom

brkas krumpire i jabuke

Display More

Bio je već ranije više puta u krivu u vezi Rusije i Putina. Sad opet baca udicu da razgovor ode u tome smjeru da može sipati nove uvrede prema svakome tko se ne slaže s njegovim ortodoksnim stavovima.

Takav stav zauzima i u vezi kripta, iako je naslagao na tome dosta gubitaka, kao i 95% ostalih koji s time petljaju, a stvarnost je da postoji apsolutna pravna neizvjesnost oko sudbine toga kao "sredstva plaćanja" i da je politika takva k...va da će to itekako staviti izvan zakona, ukoliko bude smetalo njihovim interesima. I nitko neće moći ništa u vezi toga.

• Yieldchaser
    • March 26, 2023 at 5:00 PM

Najbolje mi je kad mi je te 2017. poznanik koji je konobar pričao kako on "razumije tehnologiju" kriptovaluta i kako on, kad ulaže u to, igra "lutriju na pet godina"... Ulagao je onomad u ETH.

Kad sam ga pitao jel razmatrao ulagati u investicijske fondove i dionice, odgovorio mi je da ne zna on baš puno o "tim korporativnom stvarima". Bio sam zapanjen. Reko "uvijek možeš naučit.. i ja se učim tome, gotovo svaki dan..", a on na to "ma ne, nema mi smisla gubiti na te stvari koje ne razumijem. Držim se onog kaj kužim, a to je kripto...", nastavlja "..to je ko zlato, kužiš? Ko digitalno zlato."

Pitam ga da zar nije samo jedno zlato i nema baš puno alternative, osim svega nekoliko kovina, a i nema li zlato industrijsku i tehnološku primjenu, pogotovo u svemiru? Veli mi da je..ima... i bit će to dobro, ali da koliko zlato može porasti u cijeni? On tada kupovao i Ripple. Veli raste! Kad god ja vidim da raste, ja kupim! Raste!

• SPAN (SPAN d.d.)

• Yieldchaser
    • February 28, 2023 at 12:36 PM
    Quote from mooji

Po meni su prebacili neke fakture v Q1 zbog ekstra poreza. Plus 40 % pojacanje zaposlenika, koji se na pocetku uče posla i nema od njih prihoda.

Šampanjac bude na hladnom još malo do Q1 izgleda 😆

Mudro igraju, prefrigani su. To se vidi. Ovo je dugoročna priča, a još bitnije od brojki su perspektive Span.zone i naravno povlašteni porezni tretman do 2025. godine.

KultLicnosti

Smatram da je moguća milijarda ove godine. Ili blizu toga. Do tamo kraja 2027. godine očekujem da bi moglo biti puno više od trenutnih razina. Nemamo kristalnu kuglu, ali nemaju ni oni puno konkurencije u tome što rade ovdje.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • February 28, 2023 at 11:40 AM

Već samo razmišljanje o crvenim danima na HTu u ovim tjednima je amaterizam.

Još samo da mi ARNT poraste na na ~42 eura pa da napokon dođem na svoj prosjek cijene.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt