1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Yieldchaser
    • April 28, 2022 at 11:08 PM

Je li taj posao iz studenog '20. odrađen? Ovo friško s kraja prošle godine se izjalovilo, po logici stvari...

Da budem otvoren, ja sve to u Bjelorusiji računam kao završenu priču na neko duže vrijeme. Međutim, uvjerenja sam da će se oni snaći i da će dodatno intenzivirati poslove za Ericsson. One spominjane dozvole prolaze..Nema razloga da ne..

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Yieldchaser
    • April 28, 2022 at 12:23 PM

U trenutnim uvjetima na obveznicama možeš samo gubiti. Ja sam se još 2020. riješio svij obvezničkih fondova koje sam držao, osim jednog koji mi je bio vezan uz policu životnog osiguranja, a koja je dospjela početkom ove godine pa sad ni to nemam. Ne želim biti nigdje blizu obveznica.

Naravno da su gubili na tome, ali ne znači da zato slijedi apokalipsa. Valja sve uzeti u obzir, a ne se uhvatiti jedne stvari pa udri po tome. Kad jednog lijepog dana oslobode rezervacije u velikim brojkama, onda će opet biti i nezadovoljnih i zadovoljnih. Meni osobno je ugodno u ovoj dionici pa ću se i zadržati.

• Yieldchaser
    • April 27, 2022 at 9:48 PM
    Quote from tollway
    Quote from Brunos

To je na ovu cijenu cca 80kn fer vrijednost dionice.

onako površno pregledano fi q1 meni samo temeljem P/E daje cijenu 85-87kn bez ikakvog očekivanja dividende.

Nisam siguran da će baš svaki kvartal biti ovako jak. Vidjet ćemo.

Ja sam prošle godine za ovu predviđao da će cijena prema 75kn. Išla je do nekih 72kn prije dividende. 85kn je puno, full puno. Sve je moguće, doduše.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 27, 2022 at 9:41 PM
    Quote from verdi

ako koga zanima analiza jednog američkog vojnika o trenutnoj vojno-ekonomskoj situaciji. da slučajne ne bi dobili grižnju savjesti da ste rusofil ima i sa druge strane iskusnih ljudi. po meni nije ovo druga strana već strana istine, razuma i vojne logike. u medijima sad hara plejada samozvanih vojnih analitičara koji nemaju ni pameti ni srama. kako si samo daju za pravo da baljezgaju onolike količine gluposti?! npr. glavni indexov analitičar neki žan tabak mlati takve gluposti da to nigdje veze s mozgom nema. ne znam koliko bi mene trebali platiti da se onoliko javno blamiram. od rasputice pa na dalje. kotromanović se vidi malo pribrao. ipak on ima ratnog iskustva dok ovaj čisto sumnjam da je ikad u nekakvoj vojsci bio i kad vidi uniformu sav se jadan navlaži. sa srbijanske strane prolupali generali jna koji ni onda konzervu nisu znali otvoriti. nadam se da sad nisam primašio temu i uživajte u prilogu. ako ne možete biti ispred svoga vremena onda bar budite u toku.

Scott Ritter je solidan, ali Douglas MacGregor je puno bolji. Nisam nigdje vidio(doduše nisam ni tražio) neku analizu bivšeg Navy SEALa Matta Brackena. Bracken je već davao svoje ocjene o islamistima pa bi mogao i o ruskim agresorima, o odnosu snaga, izgledima, itd.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Yieldchaser
    • April 26, 2022 at 3:20 PM
    Quote from Roki

Jel nitko nije primijetio razliku između starog izvješća i ovog revidiranog konsolidiranog? Dobit je sa 22 dignuta na 32 mil. kn.

Rezultat grupe za 2021. godinu je na slici ispod. S lijeve strane su podaci iz Fi 2021, godišnji izvještaj, revidirano i konsolidirano (izvještaj od petka). S desne strane su podaci iz FI 2021, četvrti kvartal, nerevidirano, nekonsolidirano (objavljeno krajem veljače).

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

tek sam počeo čitati FI, vidjet ćemo jel ima još štogod interesantno...

Ne znam kako, ali ja s MD već duže imam podatak o EPS 8kn. I prije mi se činilo da je 32. Ne znam od kuda ta 22, nisam već duže u dionici pa ne pratim toliko, osim osnovne podatke.

Ovdje će skorašnji Q1 biti jako bitan, Q2 još bitniji. Kud će cijena od 100kn, to će ovisiti o trendu.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 7:36 PM
    Quote from KultLicnosti
    Quote from D_artagnan

Briga ruse za ljude tamo u tom pojasu, nafta u donbasu i plin u obalnom pojasu crnog mora je ono što se mjeri u stotinama i tisućama milijardi $$$$. Jedino se pokazalo da su im ukrajinci tvrd orah, a uz pomoć neograničenog modernijeg oružja zapada koje će naplatiti za koju godinu sa plinom i naftom iz tog područja, teško da rusija to može izadržati i zadržati.

Sad će biti pad gospodarstva u EU, ali za koju godinu će biti refresh EU, uz popriličan pad rusa, jer će izgubiti ogromno bogat tržište EUa za prodaju nafte i svog plina. Mogu prodavati kini, al slaba je to $$$

Koju su to konkretno uspješnu ofenzivnu vojnu operaciju dosad poduzeli Ukrajinci, da povjerujemo vašim samovjerenim parolama?

Osam godina su pucali po civilnim objektima u Donbasu, što je Porošenko i najavio. Tip je dijelio djecu na 'našu' i 'njihovu' i slavodobitno rekao 'Naša će djeca ići u vrtiće i škole, a "njihova" u skloništa i podrume!'

Vidio sam to pred par dana na francuskom dokumentarcu The Donbass tragedy. Doslovno ga nigdje nisu htjeli emitirati sve ove godine... Znao sam da je Porošenko mutan tip, ali o ovome pojma nisam imao. Do sada sam bio na strani Ukrajine, ali sada sam samo na strani nedužnih civila, tko god da jesu. Od ovih koji predvode taj sukob nema nedužnih. Sve kriminalci i zločinci.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 7:28 PM

"...a uz pomoć neograničenog modernijeg oružja zapada koje će naplatiti za koju godinu sa plinom i naftom iz tog područja..."

Oko toga se i vodi rat, između ostaloga. Ali to je razlog broj 1. Čim sam nedavno vidio podatak da su 2012. pronađene enormne količine plina i rijetkih minerala na tome području, sve mi je bilo jasno. Zbog toga se Porošenko nije ustručavao ubijati vlastito stanovništvo osam godina, a da bi Rusi imali neke zadrške...

Što se tiče priče da će teško Rusi ovo i teško će ono... Bio bih jako suzdržan oko tih priča. Oni su u dva mjeseca zauzeli dva velika grada na jugu Ukrajine, od kojih Mariupolj veličine Zagreba... To je zastrašujuće. Jedini veliki gubitak im je Moskva i to je bilo brutalno poniženje za Ruse. Od Rusko-japanskog rata nisu izgubili zapovjedni brod i to je prvi put u povijesti ratovanja da država s mornaricom gubi zapovjedni brod u sukobu protiv države bez mornarice. I to zbog gluposti i arogancije. Trebali su biti na najmanje dvostrukoj udaljenosti od ukrajinske obale i znali su to, ali su bili lakomisleni i arogantni.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 6:29 PM
    Quote from KultLicnosti

Rat je gotov do parade 9. Svibnja, šta su uhvatili, uhvatili su. Niko ih ne želi u Odesi osim šačice budalaša i komunjara.

Daj Bože da ste u pravu, da to bude gotovo 09. svibnja. Ja bih najradije da to zlo nikad nije ni počelo i pritom mislim još na 2013./2014. kad je zapravo počelo.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 4:24 PM
    Quote from KultLicnosti

Ovakva Rusija sa ovakvim vodstvom i malobrojnim snagama na terenu, nema šanse osvojiti grad Odesu sa 1mil stanovnika. Sve što će Putko uspjet je spajanje Donbasa i Krima, po visokoj cijeni.

Ako će promjenit politiku i počet mobilizaciju, ubacivanje novih snaga, to je nešto drugo.

I Mariupolj je ogroman pa su ga 'osvojili'. Ta njihova 'osvajanja' se svode na pretvaranje gradova u parkirališta. Kad pitaju civile tamo, onda kažu 'Obećali su nam da će sve obnoviti.' -'Tko?' -'Rusija, Putin...'

Broj ruskih vojnika je malen, ali ta oružja koja oni koriste... Nije to Iračko-iranski rat pa da kao Iran koriste doktrinu ljudskog vala. Njima je cilj uništenje ukrajinskih snaga, svih njihovih sigurnosnih potencijala... Ne zanima njih okupacija gradova. Nije to Hearts of Iron.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 3:34 PM
    Quote from tollway
    Quote from brajakica

Cilj im je bio cijela ukrajina ali ce se morati zadovoljiti i sa time.

kako vi ili bilo tko od nas zna koji im je bio cilj i kaj im je dosta? cijela ukrajina sigurno nije jer i sami znaju da nemaju kapaciteta ljudstva toliki teritorij u mogućnosti niti osvojiti, a kamo li zadržati!

Stvar je dosta složenija. Tamo gdje ima etničkih Rusa i proruskih Ukrajinaca u velikim brojevima, oni sebi nalaze svoje 'kadrove' koji tamo uspostavljaju 'civilnu vlast'... Napune policiju njima, stave nekog puppet proruskog (grado)načelnika i idu dalje..

Rusija ima velike gubitke u ljudstvu i to je problem, ali dosta ekipe koju šalje je drugorazredno. Dosta je starih tipova(uli jako mladih ročnika) u njihovim snagama. Nisu ni mobilizirali tamo ono jezgro vojske tipova do nekih 29 godina. Manpower je nadomjestiv, ali će Putina skupo politički koštati ako se takvi gubici nastave.

Ukrajina s druge strane ima daleko veći problem - gubitke ratne tehnike..još od prvih dana agresije, kad im je većina baza i zaliha uništeno iz zraka. Ti gubici su nenadomjestivi i to je big problem. Amerika i zapad im šalju, ali teško da je to dovoljno. Kako uopće sigurno dopremiti toliku opremu na istok zemlje, gdje im je najveći dio vojske? Realno, oni su u jako teškoj situaciji. Da je protuzračna obrana bila jaka, Rusi bi dobili po nosu jako.

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 3:22 PM
    Quote from plavi05

Radi načela ne promjenjivosti granica nacionalnih država najrealniji je rješenje podjela Ukrajne na zapadnu i istočnu, sada će se ratovati i pregovarati oko te granice.

Neće Vlad pustiti jug zemlje, pogotovo zbog Odesse. Ne sada kad su se odlučili za agresiju i ušli "all in". Ono spaljivanje molotovljevim koktelima živih ljudi u Odessi 2015. kad tamošnje vlasti, policijske i vatrogasne službe nisu uopće reagirale... Neće to Rusi zaboravit nikad. Tamo će raditi pritisak iz Transnjistrije, s Crnog mora i glavni udar s istoka. Plus što tamo ima jako puno etničkih Rusa. Žele zatvoriti Crno more. Ja to tvrdim još od prije izbijanja ovog sukoba. Bit će užasna šteta za Odessu ako bude scenarij Mariupolja, a ide prema tome..

• Yieldchaser
    • April 25, 2022 at 10:51 AM
    Quote from harpun

možda radi ovog

https://www.icij.org/investigations…lout-continues/

Stara vijest... Ništa od toga...

• Birtija

• Yieldchaser
    • April 24, 2022 at 3:37 PM

Nije im cilj okupacija cijele Ukrajine, ali im je cilj uništenje cijele ukrajinske vojske i ostatka sigurnosnog sustava.

Tajni susret: njemački kancelar se prije rata sastao sa Zelenskim, iznio je ponudu koju je ukrajinski predsjednik odbio. Otkrivena i uloga Amerikanaca, evo velike priče o sukobu koji se možda i nije trebao dogoditi
    Dok za krvave ruske agresije na Ukrajinu povremeno čitamo kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iskazuje spremnost da Ukrajina odustane od članstva u…
    slobodnadalmacija.hr

Za ovo se zna, ali je zanimljiva analiza.

Ti geopolitički procesi traju desetljećima... Ništa se ne mora dogoditi za pola godine ili čak dvije godine, ali kroz dvadeset, trideset godina se svašta dogodi i neke stvari su neizbježne. Osam godina se nije nazirao kraj ovome sukobu i nije nikome vojna intervencija/agresija došla kao šok. Izenađenje da, ali malo tko je zaista intimno bio baš šokiran.

Dokumentarci Ukraine on fire iz 2016. i The Donbass tragedy(francuski) su dosta dobri. I Yotube kanal Patricka Lancastera kojeg u zadnje vrijeme dosta pratim. Tip je bio posvuda, djeluje pomalo tupav, ali ima petlju veliku. Godinama se mota onuda, praktički od kad je počelo.

• Yieldchaser
    • April 24, 2022 at 3:28 PM

Youtube video s outlookom za 2022.g. Ako su tamo uspjeli, Kini pred nosom, uz toliko moćan kineski lobi u Maleziji i općenito tom dijelu svijeta...onda postoje debeli razlozi zašto su se opredijelili za njih. Tko kaže da ne mogu i na drugim mjestima gdje se misli da će konkurencija dominirati? Rusija je veliko tržište... prostor je golem.. tko će njima raditi 5G, to je njihov problem. Nije sigurno problem Ericssona.

• Yieldchaser
    • April 23, 2022 at 9:24 PM
    Quote from alfa

Mogući ralozi za pad cijene dionica i smanjenje dividende

Ericsson stopirao rad u Rusiji, ENT-u u fokusu Bjelorusija - Poslovni dnevnik

Još u veljači švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson privremeno je obustavio isporuke kupcima u Rusiji, no jučer je službeno objavio kako na neodređeno vrijeme prekida svoje poslovanje u toj zemlji. 

Zaposlenike u Rusiji poslat će na plaćeni dopust, a u prvom tromjesečju Šveđani procjenjuju da će ih ta odluka stajati 95 milijuna dolara, koliko će rezervirati za umanjenje vrijednosti imovine i druge izvanredne troškove.

S posebnom pozornošću u ENT-u prate događanja u Bjelorusiji, gdje imaju lokalnu kompaniju s 25 zaposlenika, koja je u lanjskim ukupnim prodajnim rezultatima zagrebačke grupacije imala doprinos od oko 4%. U ovom trenutku iz ENT-a nema informacija o novim momentima i mogućim potezima s poslovanjem u Bjelorusiji, no u nedavnom priopćenju istaknuto je da “politička i ekonomska nesigurnost koja prerasta u rizičniji oblik uvjeta poslovanja za sada nepovoljno utječe na realizaciju ugovorenih poslova ENT-a u Bjelorusiji, kao i na nove planirane poslovne prilike”. Među glavnim projektima u Bjelorusiji su proširenje LTE mreža za tamošnje operatore i informacija središnjeg državnog zdravstvenog sustava

ERNT preko 40% svojih prihoda ostvaruje isporukom usluga za Ericsson.

Pitanje je da li prekid poslovanja u Rusiji utječe na potrebu za uslugama ERNT ili ne?

Display More

Rekli su da ne. ERNT u Rusiji nije radio ništa puno, u Bjelorusiji 4% ukupnog prihoda u ranijim godinama, a matični Ericsson će imati astronomsku masu posla u Maleziji. Malezija je bila velika poslovna pobjeda Ericssona jer je u Aziji Huaweiju uzeo pred nosom tako veliku državu, koja k tome ima gospodarski i politički utjecajnu kinesku dijasporu. To je došlo svima kao veliko iznenađenje. Kinezima naravno neugodno.

• Yieldchaser
    • April 21, 2022 at 11:41 PM
    Quote from tale

Otvaraju ured u Rijeci:

https://www.ericsson.hr/20220415-rijeka

Odlična vijest. To je investicija u same sebe, što je savršeni model rasta. Ova vijest nam daje odgovor na pitanje na što će se kanalizirati onaj dio slobodnog novčanog toka koji ne ide na divku. Volim divke, ali ovo je bolje. Još ćemo mi dočekati ERNT na 2.500kn i više!

• Porez na kapitalnu dobit

• Yieldchaser
    • April 21, 2022 at 4:08 PM
    Quote from Goran
    Quote from Yieldchaser

Ako je kapitalni gubitak u obračunskom razdoblju(kalendarska godina), nema porezne obveze i ne prijavljuje se.

Dobro je iskoristiti taj gubitak pa prodati nešto na čemu je veća dobit. Ostane se i dalje u kapitalnom gubitku, ali tada manjem, a ne zahvaća nas taj porez ako bi to na čemu smo zaradili prodali iz bilo kojeg razloga nakon Nove godine.

Kako je recimo ATPL padala u prosincu, dosta je vjerojatno da je puno manjih krenulo u rasprodaju da uzmu profit. Uspjeli su srušiti cijenu na 360kn bez ikakvog razloga.

Ok. Hvala.

Ako znaš, dali porezna dobija podatke od online stranih brokera o kapit. dobiti i dividendama na stranim burzama ?

Npr. T212 ili Ibkr.

Display More

Dividende mogu viditi isplate i mogu te najahati ako nema međudržavnog sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. S Njemačkom imamo to, s SADom ne, ali se radi na tome. Rekao je i R. Kohorst da bi to trebalo. Dividende koje napuštaju SAD bivaju ustegnute prije nego napuste, po ludo velikom porezu po odbitku. I onda još treba ovdje platiti porez na dividendu koja sjedne - praktički ti uzmu pola. S druge strane, na kapitalnu dobit ostvarenu u SADu se ne plaća tamo porez, ali kod nas se mora ta dobit prijaviti.

• Porez na kapitalnu dobit

• Yieldchaser
    • April 21, 2022 at 3:07 PM
    Quote from Goran
    Quote from Ledica

Mali ispravak, porez na dividendu se ustegne prilikom isplate, porez na prodaju u javnoj ponudi na dionice koje su kupljene i prodane unutar dvije godine u godišnjoj poreznoj Prijavi poreza na kapitalnu dobit.

To je JOPPD obrazac.

Prijavljuješ na JOPPD obrascu samo kapitalni dobitak, tj. razliku između dobitka i gubitka.

A šta ako je ta razlika negativna?

Dali onda moraš da ispuniš JOPPD obrazac po zakonu ?

Display More

Ako je kapitalni gubitak u obračunskom razdoblju(kalendarska godina), nema porezne obveze i ne prijavljuje se.

Dobro je iskoristiti taj gubitak pa prodati nešto na čemu je veća dobit. Ostane se i dalje u kapitalnom gubitku, ali tada manjem, a ne zahvaća nas taj porez ako bi to na čemu smo zaradili prodali iz bilo kojeg razloga nakon Nove godine.

Kako je recimo ATPL padala u prosincu, dosta je vjerojatno da je puno manjih krenulo u rasprodaju da uzmu profit. Uspjeli su srušiti cijenu na 360kn bez ikakvog razloga.

• Yieldchaser
    • April 21, 2022 at 12:48 PM

Na bilanci Grupe su dužnički vrijednosni papiri oko 3,5 milijardi kuna. Koliko od toga su hrvatske državne obveznice? Ne znam. Ono što se vidi je da je krajem 2020. bilo iskazano skoro tri puta manje tih DVPa na bilanci.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • April 20, 2022 at 6:53 PM

Ne treba stavljati puno u firme koje imaju veliki dugoročni dug, a pogotovo u one koje imaju inkonzistentan FCF. Taj FCF mora biti dovoljan da firma u najviše kakvih 5 do 7 godina(idealno 5 ili manje) može otplatiti cijeli taj dug. Firme bez duga sa stabilnim cash flowom nemaju tendenciju propadanja. Mogu biti likvidirane ili preuzete, ali ne vidim propast firme jer to nije moguće bez zaduženosti. Sve opterećeno dugovima i/ili jamstvima valja izbjegavati u velikim količinama. Naravno, tu je taj vražićak na ramenu koji gura u to jer su potencijalni dobici znatno veći nego kod stabilnih kompanija. Dobici nalik onima na ATPL, recimo. Ja taj njihov dug ne kužim i toga se klonim.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt