1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 12, 2022 at 7:28 PM
    Quote from plavi05

U srednjem vijeku civilizacija nije funkcionirala po današnjim nacionalističkim i šovinističkim principima, pa je teško razumjeti da su Mlečani upravo našeg Korčulanina Marka Pola postavila za vođu puta za Daleki Istok.

Kako koja civilizacija...europska kršćanska civilizacija je imala taj kršćanski univerzalizam, ali recimo arapska islamska civilizacija ranog srednjeg vijeka je funkcionirala po izuzetno šovinističkim i rasističkim principima. Osmanlije su onda to dovele na jednu tolerantniju razinu, ali svejedno je čovjeku bilo zatvoreno 90% vrata ako nije bio musliman.

Mi volimo spominjati civilizacijske dosege, no izostavljajući o kojoj civilizaciji pričamo. Pogledajte recimo nedavne civilizacijske dosege na Lago di Garda.

Sexual assault - TikTok mob scares Lake Garda town - Today Times Live
    Attacked tourists, assaults, degenerate parties: pictures that are certainly not expected in the popular holiday resorts on Italy's Lake Garda are currently…
    todaytimeslive.com

Srce zaigra od romantike.

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 12, 2022 at 3:40 PM

Nemaju u Beogradu razloga to micati. Nije Istarska brigada ZNGa pucala po Zrenjaninu.

E, a ovo za Talijane me čudi da to Dalmatinke misle. Vele za te latino tipove da su oni najveći ljubavnici. Istina je da su im Dalmatinke malo visoke, ali su oni na glasu kao 'tehničari'.

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 11, 2022 at 7:35 PM
    Quote from bbkk0000
    Quote from Yieldchaser

Bio sam nedavno na misi s jednim prijateljem koji češće ide.

Vidim te neke tipove koji dolaze u kratkim hlačicama u crkvu. Nisam redovito u crkvi, iako vjerujem u Boga. Ali u tim rijetkim prigodama kad idem, gledam da je to s poštovanjem. Izuzetno me smetaju krstke hlačice u crkvi. Vidljive, otkrivene tetovaže i takve stvari. Smeta me i heretik antipapa Franjo. Ja želim papu kao Pio XIII. u 'Mladome papi'. Takvog.

Radi se na poništenju i srozavanju kršćanstva. Crkva zapravo nije odgovorila u duhu vremena na velike probleme koji su nastali. Rusija i Ukrajiba se dijele što se tiče pravoslavlje. Vremena su jako teška i izazova. Neće biti masovne nego svako pobaosob. Što se tiče odvajanja vjere os Crkve tu je potreban ogroman oprez. Blagopokojnog Alojzija Stepinca he isto tražio tito...

S Drugim vatikanskim koncilom je krenula većina problema. Posljedice su se osjetile još za vrijeme Ivana Pavla II. Znam da je to čovjek koji je jako puno uradio za Hrvatsku, ali valja napomenuti da ni njegov pontifikat nema veze s onime što je papinstvo bilo kroz povijest. Papinstvo je i u Bibliji i jako je bitno, kao i Crkva. Potpuno odvajanje vjere od Crkve bi bilo kontrarno idejama kršćanstva. Ali ne samo to. Taj vjeronauk u školama i u crkvama bi trebalo reformirati u smjeru da se više uči o povijesti kršćanstva. Pogotovo da prestanu laži i izjednačavanje i relativiziranje kršćanstva s drugim religijama. Za Isusa Krista se zna da je radio čuda jer su tisuće ljudi svjedočile Njegovim čudima. Za ove druge nema nekih dokaza da su napravili nešto veliko osim vojnih pohoda i 'prosvjetljenja'.. Ne želim nikoga uvrijediti. To su naprosto činjenice. Sami tekst Biblije je napisan u oko 30.000 primjeraka koji su svi istovjetni. Posvuda. Koja druga religija to ima?

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 11, 2022 at 5:47 PM
    Quote from havi

Trebalo bi odvojit vjeru i crkvu.

I ponasanje u skladu s vjerom,

Ili ponasanje u skladu sa crkvom.

To su dva razlicita pojma.

Bio sam nedavno na misi s jednim prijateljem koji češće ide.

Vidim te neke tipove koji dolaze u kratkim hlačicama u crkvu. Nisam redovito u crkvi, iako vjerujem u Boga. Ali u tim rijetkim prigodama kad idem, gledam da je to s poštovanjem. Izuzetno me smetaju krstke hlačice u crkvi. Vidljive, otkrivene tetovaže i takve stvari. Smeta me i heretik antipapa Franjo. Ja želim papu kao Pio XIII. u 'Mladome papi'. Takvog.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 10:09 PM
    Quote from Laudator

Meni bi najjača forica bila saznati koliko ovih hanfinih uhljeba ima ovdje otvorenih računa i kako su si rasporedili uloge između narikača i ekstazičara.

Hahaha,

to bi bilo zanimljivo!

Puno tih koji tamo 'rade' nije u životu kupilo dionicu. Ja bih volio vidjeti u što su točno ulagali i kada. Spominju se neki mali iznosi, do sto tisuća kuna i možda malo preko... Nije to baš tako malo, ali nije ni neka značajna lova.
    Ministar Pervertina je pravi igrač. Ovi iz HANFE su istinski NPCevi.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 8:23 PM

Nisu stopostotne špekulacije ako vidimo kakav im je dividend payout ratio zadnjih godina. Preko 90%. To je prije razumna pretpostavka, nego špekulacija, a FCF o zadržana dobit dozovoljavaju i veće isplate, ali nije potrebno.

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 6:05 PM
    Quote from plavi01

Ne znam od kuda saznanja da će slijedeće godine divka biti 9 kn.

Uprava je lijepo navela da u planovima za 2023 planira veće prihode i smanjenje divke na 6 kn. Pogledajte zadnje izvješće.

Cijena je poslije divke od 8 kn pala 15 kn na 177 kn. Trenutno loše a kako će biti poslije poništenja dionica ne zna se.

To su napisali? "Smanjit ćemo vam divku na 6 kuna?"

Ili su napisali da divka neće biti manja od 6 kuna? Jer isto su napisali i 2021. za 2022. pa je bila 8kn.

Ne znam kako može biti loše uz onoliki monstruozni cash flow, a cijena niska. Jednostavno sada nema hypea oko HTa. Nije sexy, to je sve.

Dugoročno, ovo je dobitnik.

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 5:50 PM

Zanimljivo kako se vjere ne uhvate baš u tim sredinama i nacijama u kojima nastanu. Kršćanstvo je nastalo među Židovima, ali se nije baš uhvatilo ni među njima ni ostalim Semitima. Više na Jafetite pa se širilo svijetom i na ostale narode kroz misionarski rat, ali i mačem.

Budizam je nastao u Indiji, ali nije se baš tamo uhvatio, nego gore ovo po Indokini i Tibet. U Indiji uglavnom hinduizam i ima muslimana.

Zanimljivo kako Arapi kad vide Europljanina kažu 'aaa dimi'..aludirajući na kršćanina, iako lik realno može biti bilo što. Oni krsćanstvo povezuju s bijelcima i to povijesno i ima smisla. Pogle samo pape kroz povijest...

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 4:09 PM
    Quote from Kadisibil91

Sve to stoji samo se para ne vrti tu.10 kn gore dole ovisno o dividendi i tako godinama. Tu investitor baš nema što pratiti ni trejdati. Kupiš i čekaš divku ili prodaš kad naraste za iznos divke. Kraljica burze se okrene uzduž i poprijeko u tih godinu dana .Ovo i npr.Zabu 2 bagera ne mogu pokrenuti i zato je dosadno.Ne kažem loše već dosadno .

Ja volim dosadno. Kraljica burze se okrene svakako, u raznim smjerovima i može biti tri godine za redom jako lijepa priča pa četvrtu godinu salto mortale, a onda tko živ, tko mrtav. Kad se dogodi krah burze, i tu ne pričam o korekcijama, nego o situaciji kad su ljudima dionice ljudima tako odbojne da im se i jedan Apple gadi, tada iz HTa imaš vremena izaći uz do ~15% manje nego si do tada imao, a kraljicu pobriše kapital 30% u jednome danu pa onda još u narednim danima, tjednima i mjesecima porine za novih 30%.

Dugoročno dobro prolazi onaj tko najmanje gubi. Sve je lijepo je dok se zeleni. Na jednom istinskom medvjeđem tržištu je baš dosada tipa HT kraljica burze. To ko lijepa, ali neozbiljna i glupa cura.. oke za neku kratku zabavu, ali ne bih ju oženio. Dugoročno bolje ženu koja oke izgleda, nije miss, nije ni 1% ekscentrična, ali joj možeš vjerovati i s njom izgraditi život, pogotovo kad dođu teža vremena.

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 4:00 PM
    Quote from havi
    Quote from Yieldchaser

Ionako će do kraja stoljeća žute rase biti glavne. Amerika, EU, Rusija...nebitno je...

Kina će biti THE shot caller. Vežite pojaseve.

Gdje vidite Juznu Ameriku ?

Argentina, recimo ?

Južna hemisfera neće nikad biti od najjačeg značenja, osim ako dođe do globalnog sukoba i nuklearne zime, ali notorno je da su šanse za to jako male.

Južna Amerika će najvjerojatnije ostati pod utjecajem SADa i Europe, tj. utjecajem bijelaca.

Australija će biti druga priča i bit će jako orijentirani na Kinu i ostale Azijate. Oni imaju samo 6% teritorija u obradivim površinama, ali je to u biti ogroman teritorij i Australija bez nekih problema može hraniti do tri puta veću populaciju od trenutne i još izvoziti hranu. Mislim da ako budu prijatelji Kini, da će i Kina biti prijatelj njima. Nadam se da neće nasjedati na podvale nutcase likova po State Departmentu.

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 3:30 PM

Ionako će do kraja stoljeća žute rase biti glavne. Amerika, EU, Rusija...nebitno je...

Kina će biti THE shot caller. Vežite pojaseve.

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 3:28 PM
    Quote from Kadisibil91

To je relativan pojam da je nešto povoljno. Oni koji vole sigurnost i dividendu su zadovoljni te vam je "povoljno"a P/E 20 baš i ne predstavlja neku podcjenjenost.

P/E povišen zbog razloga sigurnosti(nema duga, jako niska volatilnost, dobit je izvjesna kao kako je izvjesno da će večeras past mrak i sutra svanuti..) I taj P/E je ispod 19 na ovim cijenama, a sve do 22,5 kroz nekih pet godina je meni sasvim oke, s time da je P/FCF skoro duplo niži. Uvijek je daleko bolje da je FCF viši od neto dobiti. HT ima recimo i ROCE veći od ROE, što ukazuje da je dioničar trenutno u boljoj poziciji nego vjerovnik, što je prava rijetkost kod bilo koje kompanije, ali nije ni čudo jer HT ima minimalan dug. Očito je i kvaliteta tog duga jako dobra kad je takav odnos ROCE i ROE. Čak ni ERNT to nema...

O povlačenju vlastitih dionica bez smanjenja TK ne moram posebno ni govoriti.

Ne tvrdim da je jeftin, ali 💯 je povoljan, s obzirom na trenutačnu situaciju i trend.

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 2:26 PM

Ove razine cijene nude jako ugodne ulaze. Na godinu bi dividenda mogla biti i 9 kuna. Očekujem da će idući mjesec povući milijun dionica. Slabo otkupljuju ovih dana, a ne vidim razlog jer je dionica stvarno povoljna.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • June 10, 2022 at 12:13 PM

Na ERNT je živnulo.. Nakon tjedana mrcvarenja. Tri tjedna do ex div pa ništa čudno.

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • June 9, 2022 at 11:02 PM

Rekli su danom upisa u sudski registar. Nakon ex dividenda se u biti osamostaljuje od dionice tražbina/obveza na isplatu dividende, tako da je teoretski moguće već krajem ovog mjeseca.

Precizno su naveli da dionice nominalnog iznosa 40kn daju dividendu od 50kn. Da ne bi bilo zabune da nove od 10kn daju toliko. :)

• Birtija

• Yieldchaser
    • June 9, 2022 at 10:57 PM
    Quote from verdi

ovo je valjda već deseta slučajna havarija na energetskim postrojenjima. kud baš sad kad je najpotrebnije. šta se tu sve radi...

https://www.geopolitika.news/vijesti/eksplo…Fx_k-PltBnMeMrA

KGB? Vlad svoju mrežu gradi preko 20 godina. Najmanje vjerojatni su sve njegovi.. Sjetite se samo manekenke Anne (udate) Chapman. A to je samo koje su otkrili..

• ATGR (Atlantic Grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • June 9, 2022 at 5:10 PM

Već po idućem kvartalnom izvješću će prihod za unazad četiri kvartala vjerojatno probiti 6 milijardi kuna, a u poslovnoj 2022. sasvim izvjesno. Dobit će vjerojatno biti jednaka ili veća onoj iz prošle godine.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Yieldchaser
    • June 8, 2022 at 2:29 PM
    Quote from D_artagnan

Hebate, pazi koliko njih iz hanfe je trejdalo… koliko ce sada biti transakcija i prometa 🙃😅

Posebno mi je glupo kod te ekipe što oni kupuju financijske instrumente na našem tržištu, koje nadziru.

Ni materijalno ni formalno nema zapreke kupovati na stranim tržištima, pogotovo kad si u tom sustavu i imas pristup nekim informacijama i poveću plaću.

Čudi me za starije ljude koji tamo rade, da nisu 2009. i ranih 2010ih više kupovali vani. Microsoft se 2011./12. tržio na P/E valjda 12.

I još ajde državne obveznice kupiti i držati za kamatu. Ali ne bi trebalo ni to, naprosto iz prinicipa!

Nego oni baš p....u uz vjetar. Od svih financijskih tržišta, idu na hrvatskom, koje bi trebali nadzirati. Ekipa iz HNBa od svih papira koji se nude uzima baš one kojima su izdavatelji banke, koje bi trebali nadzirati.

I opet ista priča kao s Paladinom. Ako držiš obveznicu kojoj je izdavatelj banka, ti si vjerovnik. Još ako je izdana uz različita osiguranja u njoj inkorporiranih prava, u debeloj si prednosti pred ostalima ako banka završi u stečaju - pogotovo ako imaš razlučna prava. A gđa. Švaljek nas uvjerava da je to isto kao da si oročio novac u banci i laprda o drugim imovinskim klasama na koje isto utječe poslovanje banaka i da ša je ona trebala? Lol

Trebala je ulagati u druge imovinske klase naravno. A ne u vrijednosne papire izdavatelja nad kojima ona provodi nadzor, odnosno trebala bi provoditi i to nepristrano. Ako držim dionicu određene banke, kako ja mogu nekoga uvjeriti da sam apsolutno nepristran u nadzoru banaka i da neću baš toj banci čiju dionicu držim progledati kroz prste za neke bitne stvari, a samo kako cijena ne bi pala?

U prednosti sam pred svim ostalima jer mogu uvaliti to nedužnim prolaznicima koji nemaju sve informacije koje ja imam prije svih, primjerice da je zbog nepredvidivih okolnosti došlo do značajnog pogoršanja kapitalne i likvidnosne pozicije banke. Onda za smrtnije postoji investicijski rizik, ali ne i za mene. I još sam bezobrazan prema novinarima i kažem im "Hajde, recite vi meni, a što sam ja trebao kad sam naslijedio 300.000 eura?"

Hahaha... mogla je apsolutno ništa i samo držat taj cash... Koja uvreda inteligenciji.

Rade zamjenu teza kao da je problem u što se nije ulagalo .. 'druge imovinske klase'...a ne upravo to što se od 300.000 potencijalnih investicija baš odlučilo ulagati u dionice i obveznice banaka.

I pojeo vuk magare.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • June 8, 2022 at 12:04 PM
    Quote from rambo_5

Ne prognoziraju recesiju sve dok velike ribe ne uvale svoje papire malima, pa će onda odjednom krenuti smak svijeta, a za par mjeseci opet u shopping po -70% početnih cijena...

Imam neki loš osjećaj da bi se u periodu od idućih 6 do 24 mjeseci moglo dogoditi nešto loše na US tržištima. Treba biti spreman za takva događanja. Puno toga bi moglo biti na rasprodaji.

Što ako se ne dogodi ništa? Super. Tim bolje. Samo kažem da bi na jesen trebalo imati dovoljno casha, dionice kompanija s malim dugom, itd. Kao polica životnog osiguranja i oružane snage koje država ima. Ne ugovaraš životno osiguranje jer smatraš da ćeš umrijeti za pola godine niti imaš vojsku jer misliš da će za godinu dana biti rat. Međutim, ako se to ipak dogodi, spremniji si nego da nemaš ništa. Ja sam sada praktički all in u dionicama i kupujem i dalje... Na kraju ljeta ću sigurno povećati cash poziciju.. Bez obzira na inflaciju.

• Yieldchaser
    • June 7, 2022 at 9:05 PM
    Quote from havi
    Quote from Yieldchaser

Meni taj tip nikad nije legao. Moj pokojni otac nikad jedne lijepe riječi o njemu nije rekao.

Priziv savjesti ? Tu ne igra ? :S

Osuda crkve? :|

Ma ne.. Upoznao ga je jednom ranih 2000ih... Tip je bio arogantan do bola još tada. To se drži kao da svi moraju ljubiti travu po kojoj hoda. Ta politika kao da je nekakav nektar za te tipove. Niz onih nadmenih nastupa na Otvorenom. Ona mesnata faca, uvijek u grimasama... A lik je u biti osrednjih znanja i sposobnosti kao liječnik. Usporedbe radi, Reiner i Jovanović su daleko pametniji. Mene Ćorušić podsjeća na onog 'prijatelja' od Harrisona Forda u Bjeguncu.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt