Kod nas je velika opsesija tim brojkama, pogotovo CROBEX. Sad je došlo do te psihe od ~2000. Bit će tu i odbijanaca, pogotovo na dividendušama koje se danas nude po pristojnim cijenama.
Posts by Yieldchaser
-
-
Danas je opet veselo preko bare.
Mnoge zvučne sastavnice NASDAQa se crvene po preko 7%.
TSLA -8%.
-
Ali recimo ovaj primjer koji gore navodis s obveznicama treba se naci u tom vremenu i uzesti u kontekst situaciju, u prijevodu najvjerovatnije to znaci da kad je obveznica na 15% to znaci da 99% ljudi jedva sklapa kraj s krajem zbog inflacije i svakodnevne borbe i onda rijetkima ostane ta privilegija najcesce
1970ih je bilo zeznuto. Nisi htio biti nigdje blizu keša. Kriza OPECa, itd.
A gle..uvijek treba uzet u kontekst situaciju, pogotovo danas i pokušati napraviti procjenu. Svaka kriza je različita. Tih 1970ih novac je rapidno gubio na vrijednosti, a dionice nisu išle nigdje, uvjetno rečeno.
Kriza 1930ih je pak bila nešto sasvim treće. Tad je keš cash vrijedio više od ičega i bilo je izuzetno teško do njega doći. Sve živo i mrtvo je bilo na prodaju.
Povećanje stope iz 1994., na koje se danas pozivaju, imalo je u drugoj polovici 90ih dot-com balon...
-
nije bauk ako se pusti da odradi ta prirodna ekonomska pojava.......ako se pre dugo odgađaju te prirodne pojave u ekonomiji a rast ekonomije pre dugo počiva samo na besplatnom i jeftinom novcu a ne na "pravoj" ekonomskoj snazi zemalja one kad tad isplivaju ali jačim intezitetom.....
Jeftini novac je relativno gledanje jer i da je bio 3% i digao se na 5% ovi od 3% je isto onda bio jeftini novac u odnosu na ovoga kasnije, nema tu puno razlike, ekonomija se uvjek balansira prema trosku novca, pa je i promjena na gore uvjek isti pomak za ekonomiju, medjutim ono sta je ovdje bio problem je QE, a to je vec manipulacija trzista i realnim vrijednostima i zato sada imamo rebalansiranje realnih stanja, na isti nacin mozemo uzest sad u kontekst i svjetsku ekonomiju iz koje se izbaci rusija, izbacis jednu variablu i sustav se mora rebalansirat bez toga u oba slucajeva vodi do inflacije.
Slažem se samo donekle u pogledu relativnosti. To vrijedi samo pri takvim malim stopama iz danog primjera, ali ne i ako su velike. Tko je u 1970ima i početkom 1980ih držao T-note na 30 godina uz kamatnjak od 15% i izdanja s početka 1980ih od 12%, bolje je prošao. Dionica koja daje povrat od 10% je daleko bolja investicija od instrumenta s fiksnim prinosom i od 2 i od 5 i od 7 posto, ali kad se brojke fixed income papira približe 10% i prijeđu taj prag, što je bolje držati u uvjetima visoke inflacije?
U Americi i sada Treasury nudi I-Bond od 9,9%, ali mislim maksimalno do 10.000$ po osobi.
-
Nitko ne zna budućnost pa treba biti umjereno diverzificiran u raznim imovinskim klasama. Koliko tko misli držati i kakvih papira, 💶💵, plemenitih kovina, itd. je stvar individualne procjene svakog ulagača.
Moje predviđanje je da neće biti velikog burzovnog kraha, ali će doći do jednog jačeg hlađenja gdje će nakon dugo godina value stock istisnuti growth stock, pogotovo kroz total return, dakle dividende. Kompanije s malo casha, s malom ili bez ikakve dobiti neće dobro proći, pogotovo ako imaju dug s nepovoljnim modalitetima.
-
Po njihovim glavnim indeksima, ispada da je to 'dobra' vijest jer je postojao strah(pa i preporuke nekih) da dignu za 100.
Netflix je ruina u usporedbi s početkom godine. Tko je sljedeći? Tesla Motors?
Na velika vrata dolaze vremena kada će valuacije opet postati bitne.
Većina tzv. growth stocka neće dobro proći. Samo value stock. Zašto se NASDAQ zeleni ko zelenko, pojma nemam. Vrlo brzo će se opet jako crveniti.
-
Danas je objavljena na ZSE. Od kad je Dalićka unutra, ja sam vani, već dugo.
Njezino današnje obraćanje dioničarima. Navode se do 75% veće cijene sirovina nego u isto razdoblje lani.
Živo me zanima kakvi će biti ukupni rashodi.
-
Njezin posao je završen tek kad dionica ponovno bude ispod 450 kuna. Golemi rashodi koji će, prema ovome što piše dioničarima, najvjerojatnije osvanuti u Q2 bit će pripisani silnome rastu cijena sirovina, a pogotovo raznih 'usluga'.
E sad..ako gđa. Dalić nadmaši moja očekivanja, možda će Podravka opet biti i ispod 400 kuna na Asku.
-
Ništa čudno. A tek SAD... Njih čeka najviše boli, pogotovo glavninu napuhanog techa. To će se uglavnom jako ispuhati, a pitanje je kroz koliki vremenski okvir, naravno.. Hoće li to trajati par mjeseci ili par godina?
Ja sam još pred 11 mjeseci rasprodao sve izloženo na Ameriku. Već tada je bio balon.
-
A da? Ali kako se računa ta famozna EBITDA? Po koliko ono xEBITDA su Optimu preuzimali? I nije da očekujemo neko preuzimanje kod RIVP? U krajnjoj liniji se za dioničare sve svodi na to kolika je neto dobit ostvarena i koliko će se te neto dobiti njima vratiti.
Evo očito onaj iz uprave RIVPa ima optimistične prognoze kad se onako krca.
Eto i optima je primjer kako EBITDA moze zavarat prvo sa promjenom kako se najmovi knjize pa je onda to diglo EBITDA dosta, ali evo recimo jos jedan primjer za optimu koju nitko nije spomenio jer naravno nitko nije isao sortirati tu amortizaciju ne daj boze spomenit, uostalom zar nije cudno da s tolikom EBITDA nisu dug otplatili dok si rekao keks, na kraju je sve kako sam rekao stvar pogledati stvarni Cashflow, recimo primjer optimi je amortizacija koncesije i prava bila cca 25 mil koliko se sicam od toga vecina otpada na kapitalizaciju prava na sadrzaj sta je zapravo cisti konstatni rashod ali eto spada pod amortizaciju i u principu kompanija nema nista koristi od toga, zato je bitno razumit sta ostaje i sta moze ostat od te amortizacije, a to je ono sta i kupac gleda koliko love ostane nakon svih troskova za platit dug i za daljenje poslovanje.
My point exactly.
Nemam Vašu dubinu razumijevanja i interpretacije računovodstva, ali mi je jasno o čemu pričate.
Ja sam slično pisao na drugome forumu pa su mi neki oči htjeli kopat svojim komentarima.
Paušalno rečeno - ako preuzimam nečiji dug, gledam da ga preuzmem pod što povoljnijim uvjetima za sebe, da je to meni što jeftinije i lakše otplativo.
Potrebno se suočiti sa stvarnošću, a u slučaju Optime je da je to bila propala kompanija.
-
Mene više smeta to što nikad ne znam što će politika napraviti u Hpb ali to mi isto vrijedi i za adris grupu jer ne znam što će napraviti politika AV jer izjave iz Rovinja su uvijek iste:da su spremni za akvizicije. Politika vrijedi i za ht gdje ne znaš dal će prodavati manjinski udio vlasništva jer takva je službena izjava. Jadnoplov čeka državne signale......
Identično razmišljamo.
-
Ja ne mogu vjerovati da bi netko iz HNSa sada sjedio u Predsjedništvu HDZa i uživao golemo povjerenje Andreja Plenkovića, a prije je govorio za HDZovce da su banda i gamad. Mnogi jesu, istina, ali daleko od toga da su to svi. A HNS je inače poznat kao stranka koja je valjda najviše napadala HDZ iz niza razloga, mahom neutemeljenih, pogotovo za života i neposredno nakon smrti predsjednika Tuđmana.
Ali eto...poživi dovoljno dugo i sve ćeš vidjeti..
Kolega , to je bio sarkazam
Imam dovoljno godina da ne vjerujem nikom od politicara, ali bas nikom, znaci nula politicara je broj kojim vjerujem
I sam s godinama postajem sve veći cinik.
-
Jednostavno ne mogu vjerovat da bi netko iz HNS-a , Reformista mogao nesto napravit a da nije u skladu sa zakonom.
Pitam se dali je suradjivao sa Merzelicom ?
ipak su to dva grada jedan pored drugog, a za boljitak nije bitna boja stranacke iskaznice
Ja ne mogu vjerovati da bi netko iz HNSa sada sjedio u Predsjedništvu HDZa i uživao golemo povjerenje Andreja Plenkovića, a prije je govorio za HDZovce da su banda i gamad. Mnogi jesu, istina, ali daleko od toga da su to svi. A HNS je inače poznat kao stranka koja je valjda najviše napadala HDZ iz niza razloga, mahom neutemeljenih, pogotovo za života i neposredno nakon smrti predsjednika Tuđmana.
Ali eto...poživi dovoljno dugo i sve ćeš vidjeti..
-
Haha, kad bi HPB bio tako dobra banka, to bi onda imalo smisla.
A nije???
-prošlogodišnji rezultati:
-ZABA ROE 7.02%......tržila se na 1.02 BV na 30.12.21
-HPB ROE 7.63%....tržila se na 0.55BV na 30.12.21
Pa ne možemo sve svesti na ROE...
Tu je masa drugih pokazatelja...
Sven Carlin to dobro objašnjava na primjeru nekih banaka koje su se tržile po jednozamenkastom P/E pa su se svejedno prepolovile u cijeni zbog niza drugih razloga. Bankovne dionice i općenito poslovanje banke je jako teško analizirati, ali čak i 'civilima' je jasno da je ZABA daleko jača od HPBa, da ne bi nama bilo to jasno.
-
Sjetim se Charlieja Mungera i što on misli o EBITDA...
Jedino što je bitno je neto dobit. Sve ostalo su brojke koje ne uključuju realne izdatke. Ideja da ni amortizacija nije 'stvarni' rashod ne igra ni kod HTa, da bi igrala kod RIVPa. Možda griješim dušu, ali tako ja to vidim.
Istina je na pola, imho...bez neto dobiti nema divke...ali nijedno preuzimanje na burzi (niti privatno sto sam vidio) nije se temeljilo na neto dobiti. Uvijek, ali bas uvijek se koristi EBITDA, CF, keš na računu, dug itd...neto dobit se niti ne spominje...
A da? Ali kako se računa ta famozna EBITDA? Po koliko ono xEBITDA su Optimu preuzimali? I nije da očekujemo neko preuzimanje kod RIVP? U krajnjoj liniji se za dioničare sve svodi na to kolika je neto dobit ostvarena i koliko će se te neto dobiti njima vratiti.
Evo očito onaj iz uprave RIVPa ima optimistične prognoze kad se onako krca.
-
Kakve valuacije kompanije, zarade, kakvi bakrači
Što imam od toga na ATPL i HPB-u???? Kronično podcijenjeni. Govnaste dionice ionako ne diram ni za trejd. Dakle u krivu ste.
Jednu TPNG tržište više valuira od ATPL, jedna zaradi 200-250 milja godišnje, druga ni za papar, Kada bi se HPB tržio na 80% valuacije ZABA-e vrijedio bi 1500kn,a da ne govorim da bi ATPL trebao biti u rasponu od 750-1000kn. Što da govorim ATPL se tržila koliko 450kn pred koronu, i to bez ikakve zarade,a koliko je danas??? I to su vam naši investitori.
Haha, kad bi HPB bio tako dobra banka, to bi onda imalo smisla.
Razlozi tako ludo niskog P/E Atlantske su enigmatični i apstraktni, ali oni itekako postoje, samo smrtnicima nisu poznati.
-
Ocekujem da rast prihoda (popunjenosti+cijena nocenja) kompenzira pad profitabilnosti i da EBITDA na kraju godine bude 15% veca nego 2019. kad je iznosila cca.750 mil kn...
I dalje sam siguran u odlicnu sezonu i bolji financijski rezultat nego u 2019...
P.s. vec u Q12022 je smanjen gubitak EBITDA-e za 20mil kn nego u Q12019
Sjetim se Charlieja Mungera i što on misli o EBITDA...
Jedino što je bitno je neto dobit. Sve ostalo su brojke koje ne uključuju realne izdatke. Ideja da ni amortizacija nije 'stvarni' rashod ne igra ni kod HTa, da bi igrala kod RIVPa. Možda griješim dušu, ali tako ja to vidim.
-
Nisam nikakav optimist u vezi turističkih dionica, a pogotovo u pogledu izuzetno visoko zaduženog RIVPa.
Kolega Brunos je u pravu. Oni mogu biti popunjeni i uprihoditi puno, a koliki će im biti troškovi?
-
Solidan članak o puno toga. Pogotovo ovaj dio o konstantno rastućoj potražnji za potražnji za novcem koja se osjeti od početka godine i oslobađanju deviznih pričuva iduće godine.
-
Ono što je pitanje za 6 milijuna dolara jest zašto se neka dionica (i dalje) trži na tako smiješnoj valuaciji.
Ja ne mogu dokučiti i zato to zaobilazim.