1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • July 29, 2022 at 1:43 PM

U Italiji bilježe rast... :rolleyes:

Očito je da su burze posvuda ocijenile da ni FED ni ECB nemaju ni namjeru ni snage jače dignuti kamatne stope. Primarni problem im ne bi bila recesija, nego kako vratiti enormne dugove koje ionako teško vraćaju. Ovako jednostavno puste i tretiraju to kao neku prehladu.. kao da će to eto proći samo od sebe..

• Yieldchaser
    • July 29, 2022 at 11:23 AM

ZSE najviše reagira na DAX, ali znalo je dosta puta biti i reakcija na NYSE, pred zatvaranje naše. Bude zeleno i taman nakon 1530h krene u drugome smjeru. ZSE je plitko tržište, kako kažu kolege.

U globaliziranom svijetu je iluzorno očekivati da kretanja raznih cijena na glavnim svjetskim tržištima neće utjecati na kretanja cijena u nas.

Dobro znate da se ne bavimo na ovoj temi američkim dionicama i njihovom analizom, nego se radi jedna racionalna prosudba kako trenutna makroekonomska situacija utječe na najveće kompanije na svijetu, odnosno one koje su u svojim sektorima u vladajućem položaju pa iz toga dalje možemo donositi zaključke što očekivati u Hrvatskoj. Tko je jače pogođen, tko manje, itd.

A na prazne optužbe tko čeka na bidu i crnjači sa zlim predumišljajem mogu samo odmahnuti rukom jer ja sigurno nisam taj.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Yieldchaser
    • July 29, 2022 at 12:27 AM

Ja naprosto ne vidim kako netko može očekivati da kompanija s 500 milijardi prihoda može rasti po 15% godišnje? To je stvarno suludo.

Jedan naš SPAN može toliko narasti. Dugo već postoji, preko 30 godina, ali je i dalje nevelika kompanija i to je moguće. Hoće li se to dogoditi, pojma nemam. Ali za Amazon sam siguran da ne može više toliko narasti. Nema šanse.

Koliko toga je samo podbacilo... Snap, Netflix, Facebook(Meta)... Intel ko iz horora kakvog.. Jedino Microsoft je baš rasturio s prihodima.

• Yieldchaser
    • July 29, 2022 at 12:00 AM

A kakvo je krvoproliće na Intelu... Loše je..užasno loše.. 22% im je pao prihod.. dvadesetidvaposto..

Amazon je jako isfrizirao svoje izvješće.. prihod im je porastao? Oke. A novčani tok i sve ostalo? Ne izgleda uopće dobro. Zašto su oni 12% u after marketu?! Pojma nemam. Nitko ne zna. Intel je -11% u after hours... majko mila...

Još će puno toga ružnog izaći..

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 11:15 PM
    Quote from Sheriff
    Quote from Sheriff

Naprotiv, logika je drugačija. Tržište (naravno USA) je ukalkuliralo pad od 0.75 vec prije pa to nije bila negativna vijest. Lose bi bilo 1 bps. Danas izlaze bdp brojevi, ako budu losi opet ce gore, zasto? Zato jer rizicni papiri i tech počiva više na likvidnosti. Jer 0.75 u ovom trenutku poruka da obuzdavaju inflaciju i da je peak vjerovatno odrađen. Los bdp vuce u recesiju a onda fed ne dise kamatu nego ce vracati likvidnost u sustav u sljedecem razdoblju (mozda vec krajem godine). Znaci facti govore da fed vise ne bude toliko rigidan i rizicni asset to njuši jer burza radi projekciju cijena pola godine/godinu unaprijed.

Evo, očekivano. U 8 mjesecu nema fed meetinga, tek u 9.

Stocks move higher despite second-straight GDP contraction, Dow jumps 220 points

sad se gleda (danas) apple&amazon earnings. Ako bude prelose povuci ce sve dolje.

Izašli rezultati i uopće nije loše. Zanima me doduše koji li je to silni rast koji opravdava takve valuacije? Koja su očekivanja? Ja tu ne vidim ništa spektakularno. Te kompanije su postale kolosalne i ne vidim da će tako jako rasti u budućnosti. P/E 25 i više... nema mi to puno smisla...

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 4:04 PM

Nezaposlenost uvijek ima tek naknadni efekt, kao i nuclear fallout...

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 12:48 PM
    Quote from deny_09

KOlega, slažem se sa vašim mišljenjem. Na našem relativno malom i plitkom tržištu ljudi su već jednom ozbiljno ošišani, tako da od njih ne trba tražiti da oni ožive ovo plitko tržište. Oni se uglavnom drže sigurnih investicija a to je beton. Još kad vidim da su se i pioniri ove naše burze koji su zaradili ozbiljan novac , preacili u nekretninski biznis, bez stranih fondova, a mišljena sam da im nismo interesantni, nemamo ovdje sta tražiti, osim ubiranje tu i tamo poneke dividendice.

Nemojte tako. Postavimo drugačiju tezu - dionice jako dobrih kompanija često na neko vrijeme budu zapostavljene od investitora i trejdera i to bude razlog zbog kojeg im je cijena u padu. Nema dovoljno potražnje, nisu dovoljno sexy. Davao sam već ovdje na temi usporedbe te vrste, sigurno ste vidjeli. Sličan primjer je i Intel u SADu i Microsoft pred desetak godina. Tad su svi govorili da je MSFT 'mrtav'.. Mrtav? Nije ni sada, uoči prijeteće recesije, iako jest značajno precijenjen. Velika i 'stara' kompanija naprosto ne može održavati golemi rast u kontinuitetu. Ali ono što može je raditi ovo što rade Intel i Hrvatski Telekom, a to je share buyback. Ne mora ni biti rasta ako to rade iz godine u godinu. Evo, ovaj mjesec preko 1,2 milijuna dionica povučeno. Nisam uopće očekivao toliko. Mislio sam da će oko milijun povući. A cijena? Mrcvari se na ~175kn. Ok. EPS i sve ostalo izgleda puno bolje na novi shares outstanding. Tiha voda brege dere.

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 11:48 AM
    Quote from deny_09

Moja isprika. Znajajan porast prihoda i troškova, sta je tu je.

Ionako naša burza ne reagira niti na dobro niti na loše izvješće... ;)

A vidite da su posvuda kontradiktornosti. Podjele u investicijskoj zajednici uvijek postoje, ali od početka ove godine su izrazito naglašene. Fascinira me kako u svemu pa i na financijskim tržištima ljudi vide istu stvar na dijametralno suprotne načine. Kako će se ovaj scenarij odigrati, to nitko ne zna. Ja ću držati ovu količinu koju imam. Neću prodavati, a neću ni kupovati. Promatram, pratim sve, ali bez neke aktivnosti. Čak ni trejdanje me nešto ne zanima. TBH ni ne znam trejdati.

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 11:20 AM
    Quote from deny_09

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/44911

Značajan pad dobiti.. :/

Objavili ste za ARNT, kolega. 🙃

Pad dobiti im baš i nije značajan. Dapače, rezultat je bolji od očekivanog, barem od mojih očekivanja.

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 10:50 AM
    Quote from verdi

prvi kvartal je bdp bio -1,4%, procjena za drugi je -2,1%. pričekajmo veče pa da vidimo da li je to ispravna procjena. po definiciji to je recesija. pošto je sve u padu od kupovine automobila do hrane recesija će se nastaviti i u idućoj godini. na jesen su velike političke promjene jer preko 80% amera misli da država ide u krivom smjeri.

i evo jedan citat: Rast dolara je najbolje objasnio jedan običan Amerikanac -„ Najljepša djevojka u javnoj kući.“Rast dolara je monetrana špekulacija FED-a i to skupo plaća američka privreda, jer rast kamatnih stopa, da bi se suzbila inflacija, ne može da nadoknadi gubitak likvidnost, sve veće troškove poslovanja i kamatna opterećenja, koju kompanije i prezaduženi građani ne mogu da izdrže.

Vidite, kolega, da definicije više nisu bitne. Dobro je komentirao jedan na ovom videu koji sam objavio. Slično kao ovo s 'najljepšom djevojkom u javnoj kući'.. Tip kaže da se Bidenova administracija i svi vezani na nju ponašaju kao tip kojeg žena uhvati in flagranti s drugom i optuži ga za preljub, a on kaže da 'to nije tehnička definicija preljuba'.

Nadalje, već tjednima se trguje kao iz nekog inata, još prije ovih izvješća koja uopće nisu nešto famozna. Ljudi vide i čuju što žele vidjeti. Kako se tumači jučerašnji sastanak FEDa? Ja recimo vidim hawkish stav FEDa i smatram da će oni nastaviti s povećavanjem kamatnih stopa. Također smatram da će se to osjetiti u narednih 6 - 12 mjeseci, dakle s jednim suspenzivnim efektom.

• Yieldchaser
    • July 28, 2022 at 12:14 AM

Imaju i Ameri svog Drljaču.

Schiff je zapravo 2008. godine bio lik na kojeg su svi odmahivali rukom da bi se kasnije pokazalo da je bio u pravu i bilo je još i gore nego što je predviđao.

• Yieldchaser
    • July 27, 2022 at 9:32 PM
    Quote from havi

Burza skoro uvijek iznenadi i odradi kontra svake logike.

Na kratke staze, ona je stroj za glasovanje, s na duge staze ona je vaga.

Warren Buffett

Vidjet ćemo hoće li uskoro doći trenutak kada će valuacije ponovno biti važne.

• Yieldchaser
    • July 27, 2022 at 9:07 PM
    Quote from Chuck
    Quote from Yieldchaser

Evo ga. FED digao za očekivanih 0,75% i kod njih sad euforija... Još treba jedno četiri, pet puta tako dignuti. Svaki put će cijene ići gore i gore i gore! Idemo!

Sve ukazuje na to da je za sada kriza(percepcija krize) u SAD-u završila, inflacija će tamo vjerojatno pasti već do kraja ove godine, te da su dionice bile preprodane i rast će do slijedećeg eventualno negativnog eventa, recesije ili sličnog. Crvenilo(crnilo) nije trajno stanje tržišta i uma, već treba biti sklon brzim promjenama na tržištu i djelovati u skladu s njima.

Što se tiče ZSE-a neka su se izdanja već danas zazelenila, dok će druga tek sutra, a neka će stagnirati. Long live the Market.

E dragi kolega Chuck... nitko od nas nije toliko star, a ako i jest, nije pratio stanje tržišta i uma koje je dubinski medvjeđe, a koje bi itekako moglo doći. Ne osjete se još posljedice povećanja stopa koja neće stati, nego će i dalje nastaviti. Već je sada u Americi gomila ovrha...povećao im se broj značajno..smanjuje se potražnja za nekretinama...mali i srednji biznisi se već cijelu ovu godinu hrvaju s vraćanjem kredita... cash pozicije nikad veće... a oni su samo dio svjetskog BDPa...

Ono što mene brine i sve nas treba brinuti je EU. Njemačka, Italija, itd. 2008. godine kriza je došla od preko bare.. Ova bi mogla doći iz EU. Smatram da je izglednije da će doći nego da neće i to da će doći od nas, a ne od Amera...

2007. je bila valjda najluđa burzovna euforija od razuzdanih 1920ih... vidili smo svi kako je ta priča završila.

• Yieldchaser
    • July 27, 2022 at 8:23 PM

Evo ga. FED digao za očekivanih 0,75% i kod njih sad euforija... Još treba jedno četiri, pet puta tako dignuti. Svaki put će cijene ići gore i gore i gore! Idemo!

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• Yieldchaser
    • July 27, 2022 at 5:37 PM
    Quote from Paulie
    Quote from hugh

jel sam ja to nabrzaka nešto krivo vidio ili je sveobuhvatna dobit u velikom minusu?.....zašto je to tako?......

dobit bolja nego prošle god. ali su kratkoročne obveze jako porasle..........

Jako čudno knjigovodstvo definitivno, operativna neto dobit 144 milijuna kuna, onda neka revalorizacija financijske imovine, pa je sveobuhvatna dobit u minusu za 110 milijuna kuna, i kratkoročne obveze porasle za milijardu kuna, a dugoročne se nisu smanjile, doduše vidim da su za pola toga odgovorne tehničke pričuve, to vjerojatno ima veze s CROS-om.

Proučit ću detaljnije izvještaj kroz tjedan, malo mi je toga jasno na prvu, mogli su bar objasniti o čemu se radi, ali Adris nikad nije bio transparentan.

Brojke sam vidio i radi se o dužnickim vrijednosnim papirima koje drže.

Ja pak nisam još čitao komentar uprave, a sad iznova vidim da nije potrebno ni čitati jer ionako ništa korisno neću saznati.

Kao da je teško napisati u par rečenica o čemu se radi. Ako možemo mi ovdje pisati disertacije, mogu i oni par rečenica. A što misli silni Vanđelicus o tome?

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Yieldchaser
    • July 26, 2022 at 11:59 PM

Tko god je ulagao u obveznice zadnjih godinu i kusur, nije dobro prošao, a banke kroz nostro trgovinu nisu iznimka. One beru kamate od tih obveznica, ali moraju iskazati njihovu nižu tržišnu vrijednost na dan bilance.

Međutim, kako kamatne stope budu rasle, obveznice će opet postati zanimljivije ulaganje, a znamo da će tada dionice postati manje zanimljive. Zato i jest pravilo da kad dionice rastu, obveznice padaju i obrnuto, iako naravno ima iznimaka i svaki trzište je specifično u promatranom razdoblju.

Slažem se s kolegom havi da ako dođe recesija, da će financijski sektor prvi stradati. Držati dionicu banke u uvjetima umjerene inflacije je dosta ugodno, ali ako se to otme kontroli pa krene ovaj scenarij kojo sad gledamo i bude recesija, neće biti dobro. Nije slučajnost da su prva upozorenja došla upravo iz najjačih američkih, ali i drugih banaka.

Kolega StatusQuo iznosi zanimljiva razmišljanja i ima iskustva ranijih kriza. Jedino se ne slažem ovo oko 'propuštanja zarade' u neizvjesnim vremenima. Ja radije to propustim. Propustio sam i Ledo i puno toga... Već krajem 2006. je bilo puno toga za propustiti. Trenutno propuštam ZABU zbog te makroekonomske situacije. Neće sa ZABOM ništa loše dugoročno biti, ali nije nam nikome na odmet imati veće količine 💰 u ovim vremenima.

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• Yieldchaser
    • July 25, 2022 at 6:32 PM

Sveobuhvatna dobit u minusu, ali plasirano 5,3 milijardi kuna novih kredita.

Koliko sam površno proletio kroz izvješća, ima dijelova s kojima baš i nisam oduševljen, ali generalno nije loše. Čak ni na Q3 se vjerojatno neće osjetiti rast kamatnih stopa, nego tek s dužim protekom vremena.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Yieldchaser
    • July 24, 2022 at 12:39 AM
    Quote from borsa

Ovo me podsjeća na ERNT unazad mjesec-dva.

Netko je imao dojavu da su troškovi povećani i dobit pala.

Vidim da je erste nešto prodavao ali uz njih uvijek idu povezane skupine, plus ekipa iz same tvrtke.

Rijetko je dugotrajni pritisak na cijenu, bez ikakvog razloga po mojem skromnom mišljenju

To je teško dokazati. Insideri su naravno imanentni svakoj kompaniji, ali je bitno da s informacijama kojima raspolažu djeluju u zakonskim okvirima.

Podsjeća na ERNT u dijelu da je od siječnja na ovamo cijena značajno pala, uz volatilnost na obje dionice. KODT je nakon Q1 bio na blizu 2800kn i onda krenuo tonuti. ERNT se nije dobio na one 2000kn+ razine prije Rusko-ukrajinskog rata.

Faktor koji isto igra zadnjih mjeseci je i da su obje dionice predmet ulaganja investitorima koji vole igrati na sigurno, a takvi zadnjih mjeseci dosta unovčavaju dio dobiti iz makroekonomskih razloga. Općenito su blue chipovi pali pa onda KODT nije iznimka.

• Yieldchaser
    • July 24, 2022 at 12:08 AM

To su već složene računovodstvene cake, očito.

Novčani tok mi je uvijek zanimljiviji jer ga je laiku jednostavnije shvatiti i jako teško je njime manipulirati. Ako je FCF pozitivan, onda je više novca ušlo u kompaniju, nego izašlo. Ako je negativan, onda je više izašlo nego ušlo.

Naravno, najbitnije je znati na što se točno troši taj novac, a ovdje znamo - kolega StatusQuo je iscrpno naveo.

Međutim... FCF bi trebao samo s vremena na vrijeme biti negativan, bez obzira na investicije. OCF im je isto malen, u usporedbi s neto dobiti. Promatrano kroz duže vrijeme, FCF i neto dobit bi trebali biti tu negdje. To je bilo 2016. i 2017., ali kasnije baš i ne.

Da li je to razlog za zaobilaziti ovu dionicu? Nije. Ali bi trebalo malo više istražiti tu inkonzistentnost. Po tom FCFu imam osjećaj da previše investiraju. A taj rast se ne vidi na P/E i P/FCF. Zašto? Kad pogledamo dividende, to je pravi aristokrat. Nisu preskočili dividendu još od prije uvrštenja na ZSE i to je fenomenalno.

Ono što mi nije jasno je zašto je ta dionica tako jeftina, koja bena to prodaje u ovim količinama po ovim cijenama i zašto im je zadnje četiri godine novčani tok, često i operativni, osjetno niži od neto dobiti?

• Yieldchaser
    • July 23, 2022 at 3:33 PM
    Quote from Parica
    Quote from Yieldchaser

Kako objašnjavate taj negativan slobodni novčani tijek? Ne pratim toliko kompaniju, ne znam dovoljno o tome. Ono što vidim na MD je da su u zadnjih šest godina tri godine, od čega 2018. i 2019. imali blagi(do 5 milijuna kuna) negativni FCF. Operativni je konstantno u plusu. FCF '20. i '21. je oke, ali ni blizu neto dobiti.

Mene smetaju takve inkonzistentnosti kod kompanija. Znam da sam vjerojatno i dosadan, ali uvijek sam i uvijek ću biti opsjednut FCFom. Znam da je bila akvizicija PETa pa to može biti jedan od razloga, ali što je ovo sada izdaci prema dobavljačima ~100 milijuna eura?

Ne razumijem ovu kompaniju. Doduše nisam čitao godišnja izvješća...

CF mi je najslabija karika, ali dovoljno znam da vidim da tu nema bas nista problematicno...

FCF im je takav jer:

1. Od 2016. ulozili su 200 mil kn u dugotrajnu imovinu

2. Od 2016. isplatili su kumulativno divku u iznosu 110 mil kn

3. Ukupne obveze su im od 2016. narasle za cca 112mil kn dok je samo KI imovina narasla za 308 mil kn

U odnosu na 2016. prihodi su u 2021. narasli +64% a na kraju 2022. rast ce bit preko 100%...veci obujam poslovanja trazi vece investicije i vece zalihe i dok god ce rast ovakvim stopama FCF ce bit "losiji" jer rast poslovanja, da bi bio odrziv, treba pratit rast CAPEX-a i OPEX-a...

Jednog dana kad rast stane, usporit ce se izdaci za CAPEX i OPEX, a radni kapital ce se odrzavati na optimalnoj razini za taj volumen poslovanja pa ce u tom razdoblju FCF bit veci od dobiti...

Display More

Hvala, kolega, na detaljnom objašnjenju. To znaju oni koji su dugo investirani unovu kompaniju i imaju bolje generalno razumijevanje mikroekonomije od mene. Ono što mi nije jasno je zašto su u zadnje vrijeme multiple tako niske, a kompanija dosta raste? To bi se očekivalo za neku staru(davno izlistanu) firmu koja ima slabiji rast ili neku koja doduše ima značajan rast, ali iz nekih razloga ulagačima baš nije sexy pa je cijena niska. Ovo zadnje ovdje nije slučaj, očito..i to je ono što mi je enigmatično.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt