1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• Porez na nekretnine

• Yieldchaser
    • August 29, 2022 at 5:23 PM
    Quote from verdi

porez na nekretnine smanjuje cijenu nekretnina. kome to nije jasno ima problem sa elementarnim znanjima iz ekonomije.

Upravo tako. On izjeda samu nekretninu kao porezno dobro. Koja država je ikad u povijesti uopće uvela takav porez? Samo Njemačka za vrijeme Prvog svjetskog rata i morala ga je ukinuti jer je bio neizdrživ za stanovništvo, bez obzira na ratne napore.

• Birtija

• Yieldchaser
    • August 29, 2022 at 10:54 AM

Da si ovi "naši" nađu ko nekog Martyja iz Ozarka i daju njemu 1-2% pokradenog da im to opere, ne bi im nitko našao te pare, isto kako ni ćaći nisu do danas našli.

Ova trenutna ekipa je ludo nesposobna. Oni su nesposobni čak i krasti kak se spada. Tako najveći amateri 'skrivaju' pokradeni cash. To ne samo da je glupo, nego je i uvredljivo. I kaj? To mora doći do stotina milijuna da bi država shvatila da nešto ne štima?

Ja sam inače protivnik tog "big state" koncepta jer kad pogledamo najveće ljudsko stradanje je uzrokovao upravo "big state", najviše dva najgora takva u 20. stoljeću. Ali ne vidim kako ovoj ekipi stati na kraj bez jake države. A što čujem od ljudi je da i vani, u toj EU, isto vlada brutalna mafija, čak i gora nego kod nas.

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 28, 2022 at 6:49 PM
    Quote from zlocesti

I tako smo mi kupil i put ,al' želimo ga se riješiti. Change of mind, change of heart, ili želimo prodati skuplje nego smo platili premiju na kupnju

“ Sell to close “is when the holder of the options (i.e., the original buyer of the option) closes out their call or put position by selling it for either a net profit or loss. Note that options positions will always expire on the expiration date for a particular contract. At that point, in-the-money options will be exercised. Out of the money are worthless

Ovo nije jednostavno, kako se nama činilo.

Do sada imamo Sell to open , Sell to close

https://www.cnbc.com/2020/06/18/you…-robinhood.html

Radilo se o trgovanju opcijama

Display More

Djeluje mi mali na slici kao da je imao i nekih drugih problema... I kad to kažem, ne pokušavam biti ni posprdan ni duhovit.

Složeni financijski instrumenti nisu šala. Tužno je da se ne može zabraniti pristup tome i nije kažnjivo ako se prakticira, a s druge strane da se guram nekoga operirati, a nisam kirurg, za to bih dobio zatvora.

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 28, 2022 at 4:13 PM
    Quote from Ivan1902

Pa sa prodajom call/put opcije prodaješ i pravo/obveze koju ta opcija nosi... Dakle, nakon što prodaš, za tebe ja ta priča završena...

Nego, koliki je vremenski period od izvršenja do trenutka kada moraš prodati dionice ako je riječ o put-u?

Pravno gledano, radi se o prijenosu ugovora.

Pa zar ne bih već u trenutku izvršenja trebao ostati bez dionica?

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 27, 2022 at 1:23 PM

Zanimljivo da valjda svaki koji kupuje TSLA po ovim cijenama ne bi htio kupiti jedan auto Lamborghini za 20 milijuna dolara, ali nema problem s ovom cijenom koju plaća za dionicu. Fascinantno, štoviše.

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 27, 2022 at 12:37 AM
    Quote from BSOD
    Quote from Ivan1902

Samo pazi, ako si kupio 10 put opcija, i to se na kraju izvrši, imaš obavezu prodaje 1000 SPY... Lijepo što do strike datuma malo zaradiš, ali pazi se...

Naravno, nikada ne čekam izvršenje. Za takve stvari treba novaca (i živaca), uostalom, broker likvidira poziciju ako nemaš novaca da platiš.

Dakle, opcijama trgujem jednako kao i sa dionicama, samo što ulažem puno manje novaca i puno brže sam gotov sa "radnim" danom. Treba biti oprezan i hladne glave, i stvarno nije za svakoga.

Ponavljam, prošao sam sve klase, svugdje se može zaraditi, ali treba imati stil, i plan i držati ga se. Meni nije nepoznanica da na ulog od 400$ zaradim 100% u par sati, ali to onda znači da bi trebao provesti barem 4 sata pred monitorom (za što nemam vremena). Dovoljno je i 20/30% zarade.

Small consistent gains make big difference što bi rekli. Dio današnje zarade sam ulupao osim u tih par put opcija i u LUMN.

Kada sam bio puno aktivniji sa trgovinom dionicama (govorimo o day trade ili čak skalpu), nije mi bilo strano shortati tipa NVDA 300 kom po 250$. No, ako krene krivo, brate, znoj i suze. Tu govorimo o velikoj izloženosti. Ovako, pušiona max 50$, zarada, ha, kako koji dan. Mislim da sam ovaj tjedan uzeo dobru mjesečnu plaću za svega 5 sati rada (bio je jedan negativan dan).

Dakle, opcije su super, ali disciplina, disciplina, disciplina...

Došao sam do zaključka da bi svi prvo trebali početi sa opcijama, jer tu se gradi karakter, a onda na dionice.

No to je za neku novu temu pod nazivom "psihologija jednog špekulanta".

Zadnju veliku zaradu (pod velikom zaradom mislim zaradu preko 1000$ u jednom danu) sam imao prije dva tjedna, od onda sitno, 100/200/500/-200 itd.

Sve skupa, bitno da se zarađuje, konstantno, i da se u tome uživa.

Edit: nije baš burek uzeti 1000$ tjedno?

Ili?

Display More

Sve je to oke, ali valja spomenuti i dane i mjesece kada su pretrpljeni i gubici.

Kad bi options trading bio baš tako jednostavan i ne bi nosio svoje rizike, onda bi se puno više ulagača toga hvatalo.

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Yieldchaser
    • August 27, 2022 at 12:25 AM
    Quote from BSOD
    Quote from Yieldchaser

Nasdaq skoro -4% u jednome danu.

A ne čini mi se da će stati rasprodaja, nego da će se to nastaviti i u ponedjeljak.

Ljudi moraju otvoriti oči u pogledu FEDa. Ako i ne bude recesije, visoke kamatne stope koje su imanentne ovoj (svjetskoj) situaciji dovest će do smanjenja cijena financijskih instrumenata.

A zaradu u shortu.

Sve skupa, probajte uključiti mindset mogućnosti zarade i u padu.

Slatki su to novci, jako slatki...

Display More

Nije ih puno zaradilo na ovome shortu. Velika većina short sellera je zadnja dva mjeseca primila takve brutalne batine koje će pamtiti godinama.

Ovo su najnovije analize...

• Yieldchaser
    • August 26, 2022 at 10:39 PM

Nasdaq skoro -4% u jednome danu.

A ne čini mi se da će stati rasprodaja, nego da će se to nastaviti i u ponedjeljak.

Ljudi moraju otvoriti oči u pogledu FEDa. Ako i ne bude recesije, visoke kamatne stope koje su imanentne ovoj (svjetskoj) situaciji dovest će do smanjenja cijena financijskih instrumenata.

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 26, 2022 at 10:35 PM

Stvar je u tome da uzima opcije sa jako kratkim rokovima dospijeća. Heh, da, ne izdaje ih, nego ih kupuje da plaća premiju.

Zarađuje za burek, ali ako mu je to oke, gle, ne osuđujem.. Svatko ima svoj stil...

I stare babe poput mene zarade svoje ćevapčiće na HTu pa me nitko ovdje ne osuđuje. Drugi forumi su druge priče..

Bitno je da zarađujemo..da ne gubimo novac..

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 26, 2022 at 9:19 PM

Ja se slažem s kolegom Ivan1902 .

Puno zujanja, a malo meda. Ja tu umanjim rizik, istina. Umanjim i gubitak, naravno. Ali što ako cijena papira eksplodira, a kod tih jeftinih se baš to zna dogoditi i nitko ne zna kad će... Daaaaleko više bih zaradio da sam long. Svatko tko se hvata opcija mora biti svjestan da će možda ostati bez svojih dionica.

Quote from accountant
    Quote from Yieldchaser

No meni je i dalje nejasna ideja kako za opcije ne moram imati puno novca. Ti ugovori su po stotinu dionica ili koliko.. Ako se radi o smeću, onda oke.. Ali ako se ide s AAPL i takvima, kaj, 170 ili koliko dolara jedna? Gle..stvarnost je da većina ljudi(pa makar i negirali, nije me briga) nema 17.000 dolara sa strane.. Opcije su za ekipu s jačim novcem i vještinom. A onaj tko ih kupuje, mora biti svjestan da vrijeme na njih djeluje destruktivno i mora biti spreman trpiti to u očekivanju da zaradi.

evo link kolega: investopedia.com

pogledaj što piše pod 1. Cost-Efficiency, a odmah ispod daju primjer

naravno, ovisi koju opciju kupuješ, riskantnije su jeftinije, značajno jeftinije od onih bliže trenutnoj cijeni dionice

upravo zbog ove značajke fond manageri kupuju opcije da bi zaštitili poziciju u slučaju većeg pada, a da ne moraju brinuti i izlaziti iz pozicije

možda može kol. BSOD pojasniti bolje? on je više u tome

Display More

My point exactly. Fond menadžeri, čovječe... Pa s kakvim oni ciframa vrte...

• Trgovanje opcijama

• Yieldchaser
    • August 26, 2022 at 6:20 PM

No meni je i dalje nejasna ideja kako za opcije ne moram imati puno novca. Ti ugovori su po stotinu dionica ili koliko.. Ako se radi o smeću, onda oke.. Ali ako se ide s AAPL i takvima, kaj, 170 ili koliko dolara jedna? Gle..stvarnost je da većina ljudi(pa makar i negirali, nije me briga) nema 17.000 dolara sa strane.. Opcije su za ekipu s jačim novcem i vještinom. A onaj tko ih kupuje, mora biti svjestan da vrijeme na njih djeluje destruktivno i mora biti spreman trpiti to u očekivanju da zaradi.

• Birtija

• Yieldchaser
    • August 23, 2022 at 12:55 PM
    Quote from stipe_Cro

Ako želiš nižu cijenu (netržišnu) proizvodnja isto treba biti u državnim rukama.

Pogledaj što sad rade u Francuskoj. Potpuno vraćaju EDF u okrilje države.

Slažem se da prijenos i distribucija trebaju biti državni, ali nemaju toliki utjecaj na cijenu.

Što se tiče nuklearki, jaki Zeleni presudili su im u Njemačkoj. U ovo vrijeme nedostatka energije potpuno je neracionalno zatvoriti i ove malo nuklearki koje su još u funkciji.

Da, ako država namjerno drži cijene niskima pa pritom trpi gubitke da na taj način zaštiti stanovništvo, ali takvim cijenama uništava druge proizvođače električne energije. Ja sam uvijek za slobodno tržište jer je upravo ono to koje snižava cijenu većom konkurencijom. Distribucija i prijenos su prirodni monopoli i to mora biti u javnome vlasništvu. Isto je i sa željezničkom i cestovnom infrastrukturom. Tko će obavljati poslove prijevoza po cestama i željeznicama, to je free (market) for all...

Ti zeleni imaju brojne kontradiktorne politike. Recimo tijekom 1980ih su tvrdili da ima previše ljudi u Europi i da je rješenje za to da ljudi imaju jedno dijete. Sad tvrde da nema dovoljno ljudi u Europi i da moramo dovesti ljude iz drugih dijelova svijeta. Ne bi me čudilo da za koju godinu/desetljeće budu među najvećim zagovornicima fuzije jer je čista/"zelena" energija. Čudi me da to ne guraju danas, nego ih više zanimaju migracije i takve stvari. I što se bune protiv plina pa bio on i ruski. I plin je "zelen". Bitno je da zaštitimo planet, zar ne? Tko će nam tome planetu ostati i hoće li uopće biti ljudi na njemu je manje bitno. A kako bi bilo da prvo zaustavimo ratove, siromaštvo i bolesti pa da tek onda brinemo za 'planet'? Da stavimo ljude na prvo mjesto?

• Birtija

• Yieldchaser
    • August 23, 2022 at 11:58 AM

Dobro, samo što pod kontrolom države mora biti infrastruktura kojom se vrši prijenos i distribucija električne energije, ne i proizvodnja. Proizvodnjom struje se može baviti bilo tko. Antinuklearni lobi je izuzetno agresivan, a budućnost je u fuziji, s time da je već i najnovija generacija fisijskih elektrana poprilično sigurna tehnologija. Samo politici ne odgovara da se o tome priča. Zašto njemačka politika nije išla u smjeru najnovije generacije fisijskih reaktora, to je upitnik bez odgovora.

Next Generation Nuclear Plant - Wikipedia
    en.m.wikipedia.org
  • Birtija

• Yieldchaser
    • August 22, 2022 at 12:42 PM
    Sanja Vujačić: Europa je prokockala šanse za profiliranje u svjetskog aktera kojeg se nešto pita
    TEMA TJEDNA: GEOPOLITIČKE IGRE MOĆI
    www.glas-slavonije.hr

Zanimljiv članak. Daje jedan drukčiji uvid u trenutnu situaciju.

• Yieldchaser
    • August 21, 2022 at 12:24 PM
    Quote from Ivan1902

Jel istina da je naked short selling zabranjen? Kako si onda uspio shortat put?

Zašto bi bio zabranjen?

Izda(napiše) put po nižoj izvršnoj cijeni i dobije premiju za to, kao neku vrstu prihoda. To je meni solidna stvar za kupnju dionica koje želim imati, ali smatram da bi mogle još pasti do neke cijene koju onda zadam. Berem premiju, a pad ako se dogodi, izvršit će mi po toj cijeni i steći ću vlasništvo dionice koju sam ionako htio. Jedino kaj je 💩 ako cijena jako padne...onda sam izgubio kao da sam ju ranije jednostavno kupio long, ali manje, jer je kupovna cijena ipak niža, a i gubitak je umanjen zaradom od premije..

• Yieldchaser
    • August 20, 2022 at 9:28 PM
    Quote from Hrx84
    Quote from zlocesti

-----------A short put is also known as an uncovered put or a naked put. If an investor writes a put option, that investor is obligated to purchase shares of the underlying stock if the put option buyer exercises the option.--------

Išla vidjeti na što se odnosi termin-- to short put

Nije zgodno :/

https://www.investopedia.com/terms/s/short-put.asp

Ako je short Vragu ispod suknje izašao, put nosi suknju

Zar nije svaki ugovor 100 komada dionica ? Jedan ugovor je onda obveza kupnje 100 papira za ukupno tisuću dolara ? Radi li se o 10 ugovora ?p8

Display More

Tako je, kupio sam 10 ugovora put za 2024

I šortao 10 kratkoročnih putova za 30.9.22

A dugoročni put bi mi trebao štititi poziciju kad bi me po šortu izvršili i prodali mi dionice Bbbd.

Najgore što ti se može dogoditi šortanjem puta je da te izvrše i dobiješ dionice kompanije po strike cijeni te u početku zaradu premiju na šortani put.

Display More

To su dosta radili s Intelom.

• Yieldchaser
    • August 20, 2022 at 7:45 PM

Ja nikad nisam imao petlju za opcije...Iako je ok na nekim papirima, pogotovo tko ima dosta novca..

• Birtija

• Yieldchaser
    • August 20, 2022 at 3:12 PM
    Quote from verdi

u našem slučaju se kapital kažnjava dok se nekretnine ne diraju. sad bi tu trebao nekakav porezni stručnjak da iskoči sa elaboratom šta je povoljno za građane i državu ,a što umrtvljuje privredu. i slijepcu je jasno da se u nekretninama skriva svašta. prvo i osnovno je osloboditi radne djelatnosti poreza. tko radi svaki dan upadne u porezne škare bar triput, dok ovi koji sjede kod kuće nemaju sa tim problema. drugim riječima stimulirati rad.

I u "radu" je sakriveno svašta. Kolike bitange "rade" samo u smislu da dolaze na posal.. S druge strane neki poslovi su takvi da ne iziskuju puno "rada". Tu je i kakvoća tog "rada", sposobnosti i kvalifikacije koje pojedinac ima da bi uopće nešto "radio". I nije to samo po javnom sektoru.

• Birtija

• Yieldchaser
    • August 20, 2022 at 2:35 PM

Ja sam protiv bilo kakvih poreza na imovinu, uključujući i kapital. Uvijek bio i uvijek ću biti. Ispada da se "kažnjava" onoga tko je nešto stekao i tko u nešto ulaže. To je ona stara Marxova "kriv je onaj tko ima.." i "vlasništvo je krađa"...

• Birtija

• Yieldchaser
    • August 19, 2022 at 6:19 PM
    Quote from BudFox

Ne znam kako vi, ali ja bih joj dao svoj glas :thumbup: :saint:

Naravno da sam Finac u Finskoj ^^

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…o-foto-20220819

I ne samo glas 😏

1. Privacy Policy
  2. Kontakt