1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Yieldchaser

Posts by Yieldchaser

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Yieldchaser
    • September 22, 2022 at 7:11 PM
    Quote from Dr.Kalica

Nije samo kod VLEN mršav promet. Na cijelom tržištu kapitala je mršavo. Kako doma tako i vani.

Svi očekuju tu nekakvu recesiju i pad industrijske proizvodnje. Navodno će trebati stegnuti remen od listopada.

Osobno mislim kako je VLEN super dionica ali ne mislim trenutno previše kupovati dokle ne vidim kako će se sve ovo reflektirati na njih, posebice trošak energenata.

Slično i sâm razmišljam. Gledam ipak da se uvijek može istrejdati neka omanja količina, čak i na ovakvim tržištima. Treba strpljenja, a i pod pretpostavkom da rezultati budu ok.

Nemam trenutno ambiciju biti duboko ni u jednome papiru osim novca.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Yieldchaser
    • September 22, 2022 at 1:57 PM
    Quote from hugh

vrijeme ja za čvrsto se zavezati povodom "soft landinga"?......hell of a ride je pred nama?......

Tko ima puno casha i malo duga, solidne prihode, ne mora se bojati. To vrijedi za sve osobe, kako fizičke, tako i pravne. Što će se događati s cijenama, to nije teško naslutiti. Ideja i jest da se sruše cijene, zar ne?

• Yieldchaser
    • September 22, 2022 at 1:14 PM
    Quote from kvart99
    Quote from Yieldchaser

Kod nas ne vidim nekih značajnijih događaja, ali svakako vidim kako polako, ali sigurno skupljam gubitak na to malo ATGR što imam. Prosjek 417kn i samo tone...

I ja isto na HPB.

Ostalo jos 11 kom od zadnjeg FI kad sam kupovao po 870.

Trebalo je to, naravno, sve odmah riješiti s manjim gubitkom po 860, ali očekivao sam da ću moći izaći u nekakvom kratkoročnom bounceu,

koji se nije desio.

Sad eventualno kupiti opet neku siću ako bude veci propad ispod 800 i onda sve riješiti natrag na 800.

Display More

Držao sam nešto malo tog HPBa i riješio to uz zaradu za burek 3-4% čim je krenulo ono s preuzimanjem Sberbanke. Već im je Q42021 bio loš, a ovo s ruskim kapitalom me uopće ne zanima. I see that s... and I am outta there. Bog zna kaj je tu preuzeto u knjige.

• Yieldchaser
    • September 22, 2022 at 12:40 PM

Kod nas ne vidim nekih značajnijih događaja, ali svakako vidim kako polako, ali sigurno skupljam gubitak na to malo ATGR što imam. Prosjek 417kn i samo tone...

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Yieldchaser
    • September 21, 2022 at 10:19 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Yieldchaser

Kako predviđate rezultate američkih izbora, kolega?

metla Republikanaca.

kao posljedica mogući Big Tech break-up na manje kompanije.

ekipi je tamo puna kapa woke propagande dok sve teže stavljaju hranu na stol 🤷

Haha, moguće. Break-up Amazona kao kazna za LOTR: Rings of power! Podigli su tu woke histeriju na sasvim novu razinu s tom serijom. Bačeno novaca i novaca.

• Yieldchaser
    • September 21, 2022 at 9:47 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from accountant

i imali smo sve: uspon cijena dionica do presice, onda ispiranje, pa ponovno pumpanje

i sad opet pada, kako je i prirodno i kako treba

jer Powell je vrlo, vrlo jasan bio danas: pain na najjače i dalje, imamo 75 bps plus dodatnih 125 do kraja godine i BEZ spuštanja kamata cijelu 2023.!!!

dobro, to su projekcije.

mogli su danas dignuti i 100 bps, jer je inflacija blago zaspajkala u kolovozu, čisto da budu sigurni, ali ipak nisu.

sljedeći sastanak je odma početkom 11. miseca kad su izbori, tako da ako se, u međuvremenu, desi nešto nepredviđeno, onda barem neće rezati.

btw., večeras, tj. rano ujutro je BoJ, pa Švicarci i Britanci, a za vikend talijanski izbori + Putin, koji je uvijek aktualan.

recimo da rastu vjerojatnosti od nekog nepredviđenog događaja :/

Display More

Kako predviđate rezultate američkih izbora, kolega?

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Yieldchaser
    • September 21, 2022 at 8:20 PM

Djeluje mi da je dosta slab interes za ovu dionicu. Promet je jako mršav. To i cijenu drži dosta niskom.

Imaju dvostruko više novca na računu nego što im iznosi dugoročni dug.

Rijetka ptica na ZSE.

To je ko neki small cap... Gledam prvih deset dioničara, ovi donji nemaju ništa senzacionalno puno. Free float preko 9%, a trgovina nikakva. Izgleda kao da se svima koji ovo drže trguje samo uoči i nakon izvješća. Čudno, jer očito da imaju dosta posla i da je naplata dobra, plus što je dobrim dijelom u dolarima.

Što to tržište zna što mi smrtnici ne znamo?

• Yieldchaser
    • September 20, 2022 at 11:45 PM

Ove sve valuacije na redikuloznim P/E-ima od 50, 80 i 100 će jako ružno završiti. Mudrijaši(a jako ih je malo) su već prodali puno Tesle i Amazona i budu još. Većina ekipe će se jako opeći. Već sada su u minusu i iz nekog inata ne žele van dok ke vrijeme. Već viđeno sedamsto puta, ali eto, valjda moraju dobiti jake batine da shvate. I da...u ovome scenariju nema "V - oporavka", nego je ovo kontinuirani pad sa povremenim odbijencima.

Ne mogu se očekivati nadnaravne dobiti u uvjetima kamatnih stopa od 4%, a kud 5 i više te naprosto nema mjesta velikome rastu.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Yieldchaser
    • September 20, 2022 at 5:36 PM

Na temi INE sam objavio video prilog sa Youtube kanala ZSE na kojemu INA od naše burze dobiva nagradu za "povjerenje javnosti" za 2021. godinu.

Nagradu u ime društva prima Niko Dalić.

• Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

• Yieldchaser
    • September 20, 2022 at 1:22 PM
    Zbog ovih brutalnih otpremnina Uprava Ine ni ne pomišlja sporazumni raskid ugovora: Među njima...
    Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice nadzornom odboru Ine predložila tri nova člana: Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Emanuela Kovačića
    net.hr

Što mislite o ovome?

Ja smatram da se uprava("hrvatski" dio uprave) čak i u ovome trenutku ponaša krajnje nemarno jer se odbijaju očitivati javnosti koje su im namjere, skupne ili individualne.

Smatram da je to samo nastavak iste krajnje nepažnje koja je i dovela do kriminala ovakvih razmjera, koji graniči sa izdajom. Štoviše, ako je vjerovati kuloarima i tekstovima iz Nacionala, Niko Dalić je bio kuhan i pečen s tim Škugorom i to otvara dodatna pitanja i osnove sumnje na namjerno nanesenu štetu društvu. Čak i ako nije bilo Dalićeve namjere, svejedno vrijedi ona "Culpa lata dolo proxima".

Gdje su im revidirani izvještaji za 2021. godinu? Što se čeka na to toliko dugo?

Je li ih zvao itko iz policije/DORHa na obavijesne razgovore?

Smatram da ne samo da im ne bi trebale biti isplaćene otpremnine, nego bi ih trebalo tužiti na naknadu štete počinjene društvu zbog krajnje nepažnje.

Ovo je jako ozbiljna situacija, a oni meni djeluju kao da su jedino o čemu misle u ovome trenutku goleme otpremnine. Ja bih umirao od straha da sam s tako nečim povezan pa čak i da znam da sam potpuno nedužan. Jer znamo da ima i podvala i svačega... Nisu mi jasni ti ljudi, stvarno. Oni kao da su izgubili osjećaj za stvarnost.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Yieldchaser
    • September 19, 2022 at 9:09 PM

Što je pogodio? Rat je ciklička aktivnost u svojoj naravi. Jako je rano za proglašenje ukrajinske pobjede u ratu. Imaju masivne gubitke, po više brigada u par tjedana. Izvješća CIA...i opet to naglašavam, a naglašavao sam i prije te agresije..ukazuju da je Putin sad opasniji nego ikad i da ovo neće biti gotovo tako skoro.

Ova energetska kriza će daleko jače uzdrmati EU, pogotovo Njemačku, nego što će Rusiju, koja je ionako gospodarski patuljak.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Yieldchaser
    • September 19, 2022 at 4:48 PM

Hah, naravno. Međutim, povećanje udjela u kapitalu kao posljedica share buybacka se događa samo ako te vlastite dionice budu poništene, tj. "povučene". Samo gomilanje tih dionica u trezor jedino olakšava isplatu dividende i implicitno koristi velikim dioničarima što se tiče prava glasa budući da prava iz vlastitih dionica miruju. I tu je naravno opet moć uprave da sebi i ostalim budžovanima dodijeli te vlastite dionice pa za čas postanu njihove, a ne više incestuozne kod društva.

Mali dioničar nema pravu istinsku korist ako se ne mijenja no. of shares outstanding, nego ostaje isti.

• Yieldchaser
    • September 19, 2022 at 11:19 AM
    Quote from Hrx84
    Quote from havi

Moller

Ne znam kaj ce bit , al i analiticara ima svakakvih .

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…ionica-20211115

ddog u godini izgubio cca 36%

snpo u godini izgubio cca 33%

znga se vise ni ne trguje na nasdaqu, valjda prek njuskala ili koga vec .

nio u godini izgubio cca 43 %

mndy u godini izgubio cca 62 %

Nadam se da nitko nije slusao savjete ovih gore analiticara .

Display More

Super si ih našao. Ispostavilo se kao dobra lista za šortanje.

Display More

Da se sad priupita te 'analitičare', tvrdili bi da su na to i mislili, kako su to baš dobre dionice za short selling.

• Yieldchaser
    • September 17, 2022 at 11:27 PM

Rimac ima gubitke pola milijarde...

• Yieldchaser
    • September 16, 2022 at 10:49 PM

Do unazad dvije i pol godine, mislili smo da smo vidjeli sve...and here we are. I na tom teoretskom flat marketu bi se moglo izgubiti novca. Market kao cjelina bi bio flat, ali velika većina dionica bi zapravo išla nikud ili dolje. Kad pogledamo cijelu povijest burzi, svega 4% kompanija su odradile sav rast, od čega je glavnina tog rasta upravo u dividendama. Ono što dobro posluje, proizvodi dobit i raste, to opstane na nekom dužem vremenskom planu.

Ja naprosto ne vidim razlog za toliki neviđeni rast US tržišta u zadnje dvije godine. Nisam to vidio ni prošlo ljeto, da bih ovo? Što je to toliko bolje od 2019.? Koliko smo stvarno narasli kroz 2020. i 2021. godinu da bi to opravdalo takav rast cijena dionica, tj. burzovnih indeksa?

Ne vidim to. Trgovanje na P/E 50 i P/E 100 dionicama kompanija koje su već sada ogromni biznisi za koje je jako malo izgledno da će imati snažno širenje i povećanje prihoda, itd.

Tu su naravno i te kamatne stope na koje se stalno vraćam. Ako(dok) su niske, naravno da je investitorima zanimljivije ići u dionice pa i na P/E 35 kad na tim valuacijama dobivaju skoro 3% dobiti, što je i dalje 3 puta više nego obveznica koja daje 1%... Kvragu, upola je više nego obveznica koja daje 2%... Ali kad porastu kamatne stope, teoretski i na 8 illi 9 posto, možda i više...? E pa to je onda gamechanger.. Više ekipe nahrli na obvezničko tržište, koje je ionako daleko veće od dioničkog, samo ljudi na to uglavnom ne obraćaju pažnju. I što onda? Pa miču se dalje od dionica i pada potražnja za njima. Cijene im budu cijelo vrijeme zabetonirane s malim pomacima od izvješća do izvješća. I zarade su male jer je teško do novca kad je tako skup. Tu samo najjači biznisi opstaju i to tako traje i traje i traje...

• Yieldchaser
    • September 16, 2022 at 8:10 PM
    Quote from hugh
    Quote from zlocesti

Ovo nije tightening, ovo je easing

Business dakle as usual, a za sve ovo zaustaviti netko će morati biti voljan počiniti političko samoubojstvo

Ovo može ovako još godinama

Naštampaju par stotina bilijuna i show ide dalje

https://finance.yahoo.com/news/europe-co…-120000644.html

nije ni čudo jel možda je to manje zlo nego sve preko noći zaustaviti i pustiti da ode u propast......ali zato su možda i u pravu oni koji kažu da će inflacija ostati malo duže s nama......sve če se prije ili kasnije "popeglati", samo je pitanje kad i na koji način i koliko će nas jako pegla spržiti......

Display More

To jesu li u pravu ćemo vidjeti već u narednih 6 mjeseci. Ako politika kamatnih stopa bude takva da će to ići u visoke postotke, kakve neki zagovaraju, tko zna što će biti...

Mogući su svakakvi scenariji. Onaj Stanley Druckenmiller ili kako se zove kaže da je moguće da uslijedi jedan flat market čitavo desetljeće. Ako bude to, samo deep value i dividende će igrati, skupa sa high yield obveznicama. I samo uglavničavati prinose i bit će to sve ok dugoročno.

• Yieldchaser
    • September 16, 2022 at 2:53 PM

Spominje se da će i Amazon uskoro istim putem. Zapravo bi moglo biti i gore jer se AMZN trguje na P/E preko 100.

Kad krene ekipa povlačiti novac iz fondova pa budu morali u rasprodaju, bit će krš i lom. U biti sve očekivano. Ja to očekujem još od prošlog ljeta kad sam rasprodao sve US dionice i udjele u fondovima izloženim na US.

• Yieldchaser
    • September 16, 2022 at 2:07 PM
    Quote from etoimene
    Quote from Yieldchaser

Penzići će napokon dočekati da si mogu kupiti sigurne obveznice s visokim prinosom i ne brinuti hoće ili neće biti dobiti, tj. isplate dividendi.

Ne osjećam ironiju pa ...

https://finviz.com/futures_charts.ashx?t=BONDS&p=m1

Sad je užas biti u obveznicama. Već duže vremena je tako. Pričam o budućnosti kad kamatne stope porastu pa budu nova izdanja. Umirovljenik si može kupiti odmah i miran je što se tiče prihoda, a ne mora se zamarati s tržištem i cijenama...

• Yieldchaser
    • September 16, 2022 at 10:52 AM

A tek Adobe jučer. Koji masakr... Skoro 17% u jednome danu. A što je najgore, cijena je i dalje zrela da se prepolovi.

Jedini koji će u budućnosti biti veseli su američki dobrostojeći penzići, koji se sjećaju 1970ih i 1980ih godina. Mnogi komentiraju da su tada kupovali nekretninu uz 11% mortgage ratea. Mlađi ljudi se ni ne sjećaju takvih vremena i što visoke kamatne stope rade cijenama imovine. Penzići će napokon dočekati da si mogu kupiti sigurne obveznice s visokim prinosom i ne brinuti hoće ili neće biti dobiti, tj. isplate dividendi. Neće više biti toliko suza koje im je donio AT&T. A jezivi scenarij GE ne moram tratiti riječi...

• Inflacija

• Yieldchaser
    • September 14, 2022 at 6:40 PM

Schiff tvrdi da kamatne stope moraju biti na razini inflacije. I tvrdi da još nismo ni blizu vrha inflacije...

Ako je u pravu...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt