Sve je to ok u pravnoj teoriji, ali znamo mi kako to stvari kod nas funkcioniraju.
Naravno da Lex Agrokor nije u skladu s Ustavom, bez obzira što o tome pričao ovaj gore sa fotografije. To nije ništa drugo nego izvlačenje zeca iz šešira. Najbolje je kad Gekko kaže Budu Foxu "You're not naive enough to think we live in a democracy?". Rijetko se slažem sa Zokom, ali u zadnje vrijeme je često u pravu, a posebno kad naglašava da ta ekipa ne da ne poštuje zakon, nego oni preziru zakon.
Ako politika kaže da će to proći, proći će. Ustav i zakon su nebitni. Pa pogle upravljanje INOM.. godinama je to protivno ZTDu, zna se za to cijelo ovo vrijeme i ništa se nije radilo na tome da se postupa po zakonu. Primjeri su bezbrojni.
Mislim da kod usporedbe s Agrokorom treba ipak uzesti u obzir opravdanost rijesavanja problema agrokor koji je stvarno bio od sistemskog znacaja i trebalo ga je rijesit i predstavlja posebno opravdan razlog s obzirom na kaskadni efekt utjecaja da nisu nista napravili i da ne mozemo sa svime usporedjivat Agrokor kao primjer lose prakse, to je kao da uzmes nekog uspjesnog i prikazujes ga ka kao primjer kako se moze uspit, a zanemarujes svih onih 1000 koji su propali pokusavajuci isto jer oni vise nisu vidljivi i zastupljeni u medijima i onda nastane bias, postoje ogromni broj prakse koji je ustavni sud rjesio kako je trebalo rijesit da bi opet ih tek tako diskreditirali, definitivno slucaj Agrokor je uteg koji ce ih stalno pratit i steta za vjeru u pravnu drzavu je s tim narusena ozbiljno ocito, svaka sljedeca ustavna tuzba treba biti pod posebnim povecalom, jer ako agrokor je pravilo, a ne iznimka onda bjezimo ca dok mozemo.
Kako ne bih mogao uzimati to kao primjer? To je najilustrativniji primjer. Ti zakoni se kod nas donose doslovno kako se kojemu marksistu i ne znam kome sve (da ne budem sad vulgaran pa dobijem opet ban). Taj Primorac je od ranije poznat po svojim "naprednim" idejama. I na kraju krajeva, kakva je to uopće desnica? Osnivat će "povjerenstva" koja bi trebala utvrditi je li neki pozdrav fašistički pa će mjesecima klaunovi o tome raspravljati, iako je i maloj djeci jasno o čemu se radi, ali zato neće bit nikakve prethodne javne rasprave prije donošenja akata državne vlasti koji su od stvarnog značaja za njezino stanovništvo, nego će se to nešto sklempati maltene preko noći, a itekako se sve znalo mjesecima i godinama ranije. Tu opet dolazimo na situaciju jednakih i jednakijih pred zakonom, a ne primjenjuju su zakoni koji su na snazi i koji su zapravo solidni, masa njih. Po čemu se na Agrokor, tj. društva u njegovu sastavu nije mogao primjeniti Stečajni zakon? Čemu 'vjerovnička vijeća' i drugi termini potpuno strani i kontrarni svim načelima insolvencijskog prava? Mogu nabrajati do jutra.
Kolega, ja se nikad, ali nikad neću složiti da je išta dobroga iz toga izašlo. Moglo se tome pristupiti puno ozbiljnije, napraviti stečajni plan(planove), svašta. Ali za to bi trebalo dosta raditi, a toj ekipi se to baš i ne da. Ambicije su im velike, ali znanja sposobnosti i radne navike ih baš i ne prate.