Ma ovdje je čisti efekt velike kupovine vlastitih dionica. Nije to nužno loše, ovisno je o tome što će s njima napraviti.
Posts by child
-
-
Po meni izvješće loše, iako i dalje cijena dionice nešto podcijenjena.
Ispada da uprava nema odgovornosti za rezultat i da se bankom upravlja kao da je neka državna institucija koja nije na tržištu (prvenstveno što nema kontrole troškovne strane).Zato je usporedba fundamenata sa ZABA-om, uspoređivanje krušaka i jabuka.
Imam dionice HPB-a...
-
60ak eura. Oni isplaćuju 30% dobiti kao dividendu.
-
Očekivao sam da će tržište jače nagraditi ovo izvješće rast dobit od 7,5% nije mala stvar
Naveli su da u konsolidiranom izvješću da im je EPS pao za 7,5%.
-
Gledanje prodajnih naloga nije relevantno. Kad se dio počisti, pojavit će se novi, tako je na svim dionicama.
-
Trebali su ga rentati/prodati da oni koji su ostali mogu naći stan. Ili platiti porez.
Negdje se mora stanovati i to je jedina imovinska kategorija koja nije luksuz (jedan stan po osobi) i sve dok postoji značajan broj praznih stanova (kako god definirali prazan stan to je i dalje mjerljivo), postoji potreba regulacije tržišta.
Da ne govorimo o tome da je parkiranje novca u beton loše za ekonomiju.
Slagali se s mjerom ili ne, radi se o konkretnom pokušaju da se mladima omogući priuštivije stanovanje ne bi li ih se zadržalo. Vrijeme će pokazati koliko je uspješno, ali trenutna situacija nije dobra.Od svih ljudi koje ja poznajem da imaju nekretninu i ne žive u njoj su dvije kategorije:
1. vikendice
2. nekretnine po raznim selima koje su obično naslijeđene i koje nitko ne želi kupiti niti rentati.
Ja ne poznajem nikoga ko posjeduje prazan stan u Zagrebu. Moguće da dio ljudi koji rade vani ima prazan stan u Zagrebu koji povremeno koriste. Ali ako oni to prodaju onda znači da su ti ljudi prekinuli i zadnju vezu sa ovom zemljom i da se te obitelji neće nikada vratiti.
U Zagrebu je oko 50.000 praznih stanova.
Na obali mladi ne mogu doći do priuštivog stana zbog turizma.
Neka ga korite povremeno. Platit će porez. Ili će ga dati u rentu pa će od te rente platiti smještaj. Bolje da profitiraju oni koji su ostali, nego oni koji su išli van.
-
meni ove brojke izgledju kao da se novinari i politicari takmice tko ce bubnut veci broj.
600.000 praznih stanova?
sto je prazan stan ? onaj koji ne trosi struju ? primjer . odes u irsku radit jer su te ove lopine potjerale al doslovno potjerale iz drzave svojom bahatoscu prije par godina stavom "ima tko hoce" i naravno da ti je stan prazan. odselilo se 400.000 hrvata i eto praznih stanova. sto su trebali prodat stanove? stavit imigrante unutra da im malo urede interijer?
Trebali su ga rentati/prodati da oni koji su ostali mogu naći stan. Ili platiti porez.
Negdje se mora stanovati i to je jedina imovinska kategorija koja nije luksuz (jedan stan po osobi) i sve dok postoji značajan broj praznih stanova (kako god definirali prazan stan to je i dalje mjerljivo), postoji potreba regulacije tržišta.
Da ne govorimo o tome da je parkiranje novca u beton loše za ekonomiju.
Slagali se s mjerom ili ne, radi se o konkretnom pokušaju da se mladima omogući priuštivije stanovanje ne bi li ih se zadržalo. Vrijeme će pokazati koliko je uspješno, ali trenutna situacija nije dobra. -
Povrat u mjesec dana: 1,74%
Povrat u 6 mjeseci: 23,16%
Povrat u godinu dana: 25,13%
Povrat u 3 godine: 223,52 %
Povrat u 5 godina: 259,83 %
Netko tko druka ili očekuje veće povrate, po meni ima problem s očekivanjima.Vrijednost dionice određuje zbroj budućih novčanih tokova diskontiran za inflaciju.
Vrijednost dionice određuje ponuda i potražnja dionice.
Ako smatramo da će potražnja za dionicom rasti što će povećati cijenu, kupovat ćemo. I obratno...Vrijednost dionice određuje zbroj budućih novčanih tokova diskontiran za inflaciju.
Koliko ja znam inflacija ima pozitivan utjecaj na vrijednost dionica. A kod banaka inflaciju ne utječe na cijenu dionice.
Inflacija u pravilu ima negativan utjecaj na vrijednost dionica jer raste povrat na obveznice što ih čini primamljivijima nego u periodu bez inflacije, a ne nose rizik. Istovremeno inflacija stvara pritisak na gospodarstvo što može rezultirati slabijim povratima.
Banke i tvrtke koje ne osjete pritisak mogu biti iznimka. -
Povrat u mjesec dana: 1,74%
Povrat u 6 mjeseci: 23,16%
Povrat u godinu dana: 25,13%
Povrat u 3 godine: 223,52 %
Povrat u 5 godina: 259,83 %
Netko tko druka ili očekuje veće povrate, po meni ima problem s očekivanjima. -
koliko dividendu ocekujemo u 2025. za ZABA iz dobiti 2024. ?
1,65-1,70, odnosno lijepih 9% na trenutnu cijenu.
-
Ne znam tko bi radije kupio Zabu nego ovo više nego upola jeftinije ?
Kad krenu dividende biti će jako veselo tu.
Ključno je "kad krenu" i da zadržana dobit ne krene u obliku kupovine nagradnih dionica, bonusa upravi i slično.
-
Meni draža dionica od HPB-a zbog dividende. bez obzira na fundamente. Računam da će se sva ta dobit preliti dioničarima.
U Hrvatskoj mali dioničari baš vole te dividende Logično bi bilo da će ih biti i kod HPB jednog dana.... to je dosta tipično za banke općenito, kad uđu u određenu zrelu fazu.
Inače, dividenda nije nešto što bi dioničar trebao baš pozdravljati. Dividende su više nužno zlo (koje ok da se javi onako postepeno, kako kompanija postaje zrelija, recimo uz neki umjereni i umjereno rastući payout ratio).
Poanta je u tome da kompanija ima u čega reinvestirati svoje zarade uz atraktivne stope povrata. Što veći postotak zarade se može reinvestirati (tim manje ostane za dividende) to bolje. Dobro je da to potraje što više godina a onda ako se baš mora vraćati kapital (dividende, otkup/poništavanje dionica) nek bude kad/ako mora.
Poanta je da raste vrijednost kompanije (po dionici) pa da tržište to valorizira, da dioničar uživa (nerealizirani) kapitalni dobitak a ne dividende.
Ali eto mi u Hrvatskoj smo po mnoga toga posebni pa tako i ovo. Ne samo što je i općenito u Europi to popularnije nego u Americi, kod nas u Hrvatskoj i zbog atraktivnog poreznog tretmana dividende imaju više smisla, kod nas čak i iz nekih povijesnih razloga koji još uvijek progone investitore (dividende kao dodatna "potvrda" snage novčanog toga, vjerodostojnosti financijskih izvješća da nema muljanja - naime moraš imati pravi novčani tok a ne samo kreativno knjigovodstvo da možeš konzistetno isplaćivati snažne dividende, i dodatna potvrda dobrog koporativnog upravljanja usmjernog na dioničare, jer eto iz nekog razloga se na dividende gleda tako, iako bi i povećanje vrijednosti po dionici trebalo biti baš to, te oportuno u smislu nepovjerenja u uprave u pogledu sposobnosti alokacije kapitala, pa si misle dioničari bolje da vrate kroz dividende pa da sam to reinvestiraš nego riskirati da oni nešto zeznu kroz loše investicije).
ZABA je najveća banka koja valjda nema gdje puno rasti i u toj zreloj fazi su dividende primjerena stvar, posebice što je u Hrvatskoj to porezno atraktivno.
Manje banke bolje nek rastu koliko mogu, gledaju kako kapital reinvestirati, a za dividende ima vremena.
Pa da, kako ste svi i napisali, meni je kod banaka logična politika isplate dividendi, pogotovo u RH.
Vrlo sam skeptičan što i kada će HPB napraviti s novcima (iako sam i njihov vlasnik nakon preuzimanja Sberbanka).
Dodatni plus na stranu dividende mi je niska likvidnost burze jer svaka značajnija prodaja može rezultirati osjetnim padom cijene.
-
Meni draža dionica od HPB-a zbog dividende. bez obzira na fundamente. Računam da će se sva ta dobit preliti dioničarima.
S druge strane mi je i logičan izlazak u ovoj sitauciji kada je perspektiva kroz godinu-dvije odlična zbog povećanja kamatnih stopa. Nema puno brige oko interesa, a toliki su iznosi da bi trebalo biti svejedno je li cijena 11.95 ili 12.15. Ako si iole normalan.
-
Kako procjenjujete vrijednost IT dionica, ili konkretno SPAN-a?
Meni je to dosta apstraktno.
S jedne strane: Imovine nema (BVPS mala), često manja dividenda, ovisnost o principalu.
S druge strane: Sigurnost poslova zbog ovisnosti o Microsoftu, rast prihoda, mogućnost podizanja cijena usluga...
-
Velika je razlika između prve nekretnine te već i druge, treće... Prva je egzistencijalna poteba, ostale nisu.
-
Kad usporediš razinu prepucavanja i broj postova na temi sa svim dionicama (a na forumu dionice.net), vidiš koliko mi kao narod volimo nekretnine.
On-topic:
Ja sam za uvođenje progresivnog poreza po broju nekretnina.
Isto tako sam za smanjenje poreza na rad, a povećanje na imovinu (opet, progresivno po tipu imovine).
Smatram da je dobro za društvo općenito jer bi se kapital usmjeravao u različite smjerove, ali i u konačnosti i za pojedinca u prosjeku (što ne znači da svakom paše, npr. onom tko ima 5 stanova, 55 slika ili 5 milijuna dividende).
-
Zna li se datum FI za 2022.?
-
Meni se ovo čini kao dionica koja će za 3-5 godina ili nadmašiti prethodne vrhunce ili će vrijediti nula. Ne mogu zamisliti nešto između.
Iz tog razloga je gledam kao nešto što se isplati imati kao manji dio portfelja ako se kupi po trenutnim cijenama.
Meni je teško zamisliti te dvije krajnosti.
Rado bih da se u iduće 3 godine dešava ono što se dešavalo i u prethodne 3: kretanje cijene dionice od 82kn - 202kn i dividenda (nadam se svake godine sve veća).
I zato ovu dionicu imam kao značajan dio portfelja.
Što ti je teško zamisliti?
Autoindustrija će se sigurno oporaviti. Koeficijent dugoročne elastičnosti automobila je oko 0,2 što znači da će se tržište oporaviti kroz nekoliko godina. Jedino je pitanje hoće li AD plastik ostati kao dio tog tržišta ili neće preživjeti. -
Meni se ovo čini kao dionica koja će za 3-5 godina ili nadmašiti prethodne vrhunce ili će vrijediti nula. Ne mogu zamisliti nešto između.
Iz tog razloga je gledam kao nešto što se isplati imati kao manji dio portfelja ako se kupi po trenutnim cijenama.
-
Ja pokušavam zadnjih dana nešto kupit i to naravno po bidu ali ništa. Pa što je tako bajna situacija da se po asku mora kupovati ? Opasno stanje u Ukrajini gdje navodno tek počinju prave bitke , gospodarstva u padu , inflacije velike, Fedovo dizanje kamata tijekom cijele godine a na burzi " cveta cveće ". Ili sam ja samo trenutno pesimističan i preoprezan .
također gledam šta bih kupio sljedećih 2-3 tjedna ali ii mene zadnjih dana iznenađuje zelenilo, očekivao sam više stagnaciju sa blagim negativnim predznakom i još selektivnih propada nakon izvješća za Q1. A to je burza...
Dok je zelenilo manje od inflacije, realno govorimo o crvenom. Mislim da su to korekcije koje su neizbježne uz sveopću inflaciju