1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. andeo1

Posts by andeo1

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• andeo1
    • April 26, 2023 at 2:29 PM
    Quote from andeo1

Evo da i ja napišem svoj prvi post na ovom forumu i podijelim svoje razmišljanje zašto sam ušao u ovu dionicu.

Godinama sam izbjegavao dionice u kojima država i Todorić imaju ikakav utjecaj i to se, kako se vidjelo kroz zadnjih 10 godina, pokazalo vrlo dobrom strategijom.

Ipak sam se odlučio ući u ovu dionicu, budući da mi očekivani prinos opravdava rizik dionice (prvenstveno uloga države).

Moja strategija za ovu dionicu je špekulacija da će se banka privatizirati do kraja 2025. godine te mi tako pružiti izlaz iz investicije. Mišljenja sam da je za otključavanje vrijednosti u ovoj dionici potreban katalizator koji može biti u vidu dividende ili privatizacije. Dividenda bi sigurno pozitivno utjecala na cijenu dionice, svejedno mislim da bi tržište još uvijek ukalkuliralo veliki discount za utjecaj države u upravi, tako da nebi došlo do potpunog otključavanja.

Upside potential

Trenutni book (2Q21) je ca 1290kn, tako da na kraju godine očekujem cca book od 1340kn. U slijedeće 4 godine očekujem stabilno, ali ne rastuće poslovanje s neto dobiti od cca 75kn po dionici. Znam da bi mogli biti i optimističniji temeljem poslijednjih godina te ukalkulirati rast i višu bazu, ali 75kn bi svakako ispunila moja očevinja i bio bi zadovoljan. S tim razvojem događanja (bez isplate dividende) do 31.12.2025. bi došli na book od cca. 1650kn. Uzmemo li da bi prodaja išla u rasponu od 0.9 – 1.0x book dolazimo na raspon cijene za privatizaciju od 1485 – 1650. Ovdje bi opet konzervativno uzeo donji dio raspona budući da očekujem određeni diskont za manjak efikasnosti u poslovanju. Moj prosječni ulaz je na 560kn i kao gore navedeno očekujem izlaz na 1500kn 31.12.2025. Na ulaganje od 4 godine dobijem annualized return od 28%. Privatizacija u bilo kojem trenutku prije, uzimajući u obzir navedene pretpostavke, donjela bi dodatno veći anualizirani prinos.

Downside potential

Osobno najveći rizik ovdje vidim da postanem „vječni dioničar“ i da se banka „nikad“ neće privatizirati. Realno ta mogućnost postoji, ali će ulaskom u eurozonu biti značajno smanjena te će euro dodatno pozitivno utjecati na pasivu banke. Osim toga ne vidim nekih značajnih negativnih događanja kroz slijedeće 4 godine tako da bi downside stavio na trenutnu cijenu od 560kn. To bi značilo da je risk = opportunity cost kojeg računam na 8% godišnje. U opisanom scenariju to bi značilo da je risk/reward na 3.5.

HPB je prva dionica s državnim utjecajem koju sam ikad posjedovao, i kako na početku naglašeno, smatram ga dio mog „špekulativnog portfelja“. Alokacija u ovu investiciju je ca 3% cjelokupnog portfelja što je za R/R od 3.5 za mene više nego opravdano.

Toliko od mene, sretno svima 😊

Display More

Nakon nesto vise od 1.5 godina od kupnje, doslo je vrijeme za reviziju strategije na dionici HPB-a.

Definitivno je bilo vise dogadanja oko ove dionice zadnjih 1.5 godina nego sto sam ocekivao. Preuzimanje Sberbanke je iz moje perspektive jako pozitivan event za dionicare HPBa i nadam se da ce se to reflektirati u rezultatima u narednim godinama.
    Moja strategija za ovu poziciju ostaje nepremjenjena - spekulacija da ce se privatizirati u razdoblju do 31.12.2025.

Sto se tice kretanje cijene zadnjih 1.5 godina, dionica je odradila rast od ca 60%. Tu bi ipak trebao biti iskren prema sebi i podijeliti povrat na komponente "skill" i "luck". Definitivno nisam mogao predvidjeti preuzimanje Sberbanke tako da taj event ulazi u kategoriju "luck".
    Buduci da se 01.03.2022 dionicom trgovalo za 100 eura, podijelio bi povrat na 40p.p. "skill" i 20p.p. na "luck".

Navedeni event je promijenio i kalkulaciju za slijedece 3 godina pa to za mene izgleda kako slijedi:

- BVPS (4Q/22) - 225 eura

- godisnja neto dobit za razdoblje 2023 do 2025 - 13 eura p.a. odnosno 40 eura kumulativno (draze mi je ostati konzervativan)

- BVPS (4Q/25) - 265 eura

- privatizacija pri 0.9x book - 238 eura

- total return - 98%

- annualized return - 28% (zanimljivo da je isti ocekivani return kao i pri 1.5 godina na ostatak roka drzanja, ali je "realized" return od pocetka investicije 39% :) )

Downside potential ostaje isti - ostati "vjecni dionicar" i da banka ostane u drzavnom vlasnistvu.
    R/R ostaje takoder na 3.5 tako da ne mijenjam nista do slijedeceg godisnjeg izvjestaja.

Toliko od mene, sretno svima i vidimo se dogodine :)

• TUHO (TURISTHOTEL d.d.)

• andeo1
    • April 26, 2023 at 1:29 PM

Isplata dosla i na moj racun i s time zavrsena prica oko ove investicije.

Rok drzanja je bio relativno kratak - ca 4 godine i 3 mjeseca. Prinos bez dividende je 95%, sto daje ca 17% annualized return. Sve u svemu sam jako zadovoljan, pogotovo uzimajuci u obzir da je u meduvremenu bila korona. Ipak, ostaje malo zaljenja buduci da nebi imao nista protiv ostati jos koju godinu u ovoj dionici, ali naravno ne s novom ekipom.

Interesiralo bi me gdje kolege misle alociratati novac od prodaje TUHO-a - pa ako ima netko voljan podijeliti svoje planove bilo bi zanimljivo cuti.

Meni je osobno dobro dosla ova likvidnost buduci da finaliziram renovacije apartmana. Ocekujem da bi mogao vratiti novac krajem godine na ZSE. Trenutni favoriti, po danasnjim cijenama, bi bili RIVP (75%) i LRHC (25%) ali ostaje vidjeti kako ce svijet izgledati na jesen.

LP

• TUHO (TURISTHOTEL d.d.)

• andeo1
    • April 25, 2023 at 9:36 AM

I ja sam provjerio SKDD racun u zadnjih 7 dana vise nego u cijelom zivotu. Uhvatila me nesigurnost da sam nesto pogrijesio kod ispune formulara za prodaju buduci da jos nisam primio uplatu. Upravo provjerio - jos su mi registrirane dionice na moje ime na skdd sto je jako cudno.

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• andeo1
    • April 21, 2023 at 1:03 PM
    Quote from kristofer
    Quote from Brunos

8 puta u odnosu na sto??

Vjerojatno misli u odnosu na neku cijenu dionice iz 2000-tih.Mislim da je to potpuno nebitan podatak.To je vrijeme u kojem je dobit bila valjda par milijuna eura,a sad smo na preko 22 milijuna.Najvažnija stvar je da ponovno imamo povećanje ugovorenih poslova za 56 % uz zadržanu razinu profitne marže ,a to je do sada bio dobar indikator da će u skoroj budućnosti slično biti i povećanje dobiti.Prošli smo kroz najteže razdoblje krize neokrznuti uz brutalan rast i zajamčeno visoku potražnju u idućem desetljeću.

Pa cak nebi rekao da treba ici toliko u povijest. Bas sam pogledao i ja sam svoje kupio u 11.2015 za ca 1150 kn. Uz stock split, to znaci da sam na ca 5,6 puta ili oko 28% annualized bez dividende. Ako uzmemo u obzir i dividendu, ovisno kako racunamo, nebi trebalo biti jako udaljeno od spomenutih 8x.

Zanimljivo je da je dividend yield na kupovnu cijenu ca 17% :)

Definitivno moja najbolja investicija na zse!

• KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• andeo1
    • March 19, 2023 at 4:48 PM
    Quote from Parica
    Quote from StatusQuo

Prava enigma sta se kuha ;(

Ako se mene pita, ne kuha se nista posebno, jednostavno cijena ocekivano raste i nastavit ce i dalje rasti jer:

1. Q1 izlazi za 1m i moze se ocekivat minimalno +25% prihoda i +20% dobiti

2. Kroz 15 dana bi trebala bit odrzana sjednica NO na kojoj ce se predlozit (i objavit) dividenda koja bi minimalno trebala bit +20% u odnosu na lani, odnosno barem 11EUR/share

3. Za mjesec dana bi trebao izac GFI2022 koji bi trebao potvrdit da extra poreza nema i da ce drustvu ostat nekih 9EUR/share vise nego je bilo ocekivano prije mjesec-dva

4. Prodavac koji je popunjavao ask je izasao i sve je manje dionica na prodaji, a dobri rezultati i divka ce znacajno podic potraznju tako da ocekujem pravocrtni rast cijene sljedecih 45 dana...ovo sudim po sebi jer ja koji sam nepopravljivi trejder nisam prodao ni jedni dionicu, dapace kupovao sam dodatno po 360EUR...jednostavno, ovo je najbolje razdoblje u godini (divka, Q1, potvrda da nema extra poreza) za KODT i ne pada mi na pamet sad prodavat...

5. KODT je od pocetka godine narasla oko 18% sto obzirom na rezultate (i ocekivanu divku) u odnosu na ostatak trzista nije nista posebno...ima tu jos prostora...

Da budem konkretan...do 01.05. ocekujem cijenu 440EUR pa bumo vidili jesam li lud ili vizionar😃😃😃😃

Display More

Manja ispravka za stavku 2.

Ako ne griješim, i ako nastave slijediti politiku isplate dividende poslijednjih godina, dividenda bi trebala biti 12.14 eura. Ovisno o tome kako će se porezna olakšica prikazati možda i nešto više - u slučaju uzimanje 100% porezne olakšice u obzir, prijedlog dividende bi trebao biti ca 16.44 eura.

• LRHC (FTB TURIZAM d.d.)

• andeo1
    • March 15, 2023 at 10:41 PM
    Quote from andeo1

Prošli tjedan sam završio kupnju željene količine na ovaj dionici pa bi podijelio svoje razmišljanje. Ovo je druga dionica koju sam kupio na ZSE u zadnjih 7 mjeseci (nakon HPB prošle jeseni) – što je dosta više nego prosjek zadnjih 10 godina na ZSE.

Strategija za ovu dionicu je špekulacija da će se u cijelosti prodati do kraja 2025. te ću u tom trenutku izaći iz ove investicije.

Trenutna cijena odraz je uglavnom dva negativna faktora. Prvi je naravno, iznimno loše poslovanje posljednje dvije godine. Drugi je CERPovo dijeljenje dionica, koje u kombinaciji s jako ograničenom likvidnosti, dovodi do, iz moje perspektive, iznimno podcijenjene dionice za rok ulaganja od 3 godine.

Upside potential

Kao što sam već naveo, špekuliram da će se LRHC prodati 31.12.2025. Ne očekujem značajnu promjenu u valuaciji turističkih firmi pri prodaji, tako da sam koristio EV/EBITDA u rasponu od 9.5 – 10.5. Iz konzervativne perspektive očekujem da će EBITDA za 2025. bit u rangu s 2019. – što znači nekih 75m. Za navedeni raspon multiple, EV bi nam bio između 710m – 790m. Za razdoblje 2022-2025 očekujem kumulativnu EBITDA od 250m kao i investicije za „održavanje“ od 20m godišnje. S tim pretpostavkama, očekujem neto dug 2025 za 170m manji nego danas. Kad podijelimo i pomnožimo navedene pretpostavke dobijemo raspon cijene dionice od 2615 – 2880. Na ulaganje u trajanju od 3.5 godina, i donji dio raspona, dobijem annualized return od 28%.

Downside potential

Dva su glavna rizika koja vidim u ovoj investiciji – likvidnost dionice i vlasnička struktura. Ulaz i izlaz iz ove dionice traje dosta dugo čak i s mojom količinom. Budući da sam završio ulaz, trebao bi me brinuti samo izlaz – koji bi trebao biti pri preuzimanju – tako da me likvidnost na burzi kroz idućih nekoliko godina ne treba zanimati previše. Vlasništvo je pogodno mojoj špekulaciji prodaje firme (kao i godine Ostoje), ali objektivno postoji određeni rizik budući da vlasnici nisu baš najtransparentniji (već sam se bio malo opekao u SN holdingu). Rizik na ovoj dionici procjenjujem na 10% tako da dobijem iznimno solidan R/R od 2.8. Alokacija u ovu investiciju je ca. 3.5% cjelokupnog portfelja.

LP i sretno svima 

Display More

Evo prošla je godina dana od kad sam završio kupnju LRHC, tako da je došlo vrijeme za reviziju strategije pozicije.

Ukratko – strategija za ovu poziciju ostaje ista kao i prije godine dana – špekulacija da će se prodati do 31.12.2025 . Ništa pametniji nisam danas nego što sam bio kad sam ulazio u ovu poziciju. Iznenađujuće, čak je i cijena više manje odradila koliko očekujem na annualized bazi ca. 20% vs 28% (uzimam tržišnu cijenu od 190 eura). Nije neka pretjerano bitna brojka ali ipak veseli 

Tokom prošle godine imali smo ono čudno prodavanje vlastitih dionica preko burze gdje je većina kupljena od strane SNH. Osobno ne mogu naći koja je motivacija tog poteza osim za neko raskusuravanje među vlasnicima - iako bi tu očekivao da se to odradi u dogovorenoj transakciji. Kao što je očekivano, transparentnost vlasnika je minimalna tako da nemamo obrazloženje u izvještaju, što sam uzeo u obzir pri procjeni rizika na ovoj poziciji. Izgleda da je to čar ove dionice . Moja interpretacija (ili nada) je da se radi o raskusuravaju što bi bio pozitivan znak da se spremaju za prodaju. Ako netko ima neki insight ili drugo mišljenje drage volje bi ga čuo.

Za FI 2023 očekujem EBITDA od ca. 10m eura. To bi nam dalo EV/EBITDA na kraju godine od 6.1 što bi vjerojatno značilo da smo najjeftiniji turist na burzi (ili barem ove što povremeno pratim). Uz istu EBITDA za 2024 i 2025 i uz pretpostavku da će se prodati po 9.5 EV/EBITDA dolazimo do targeta od 360 eura (2700 kn – skoro isto kao prošle godine). Na ulaganje od 2.5 godine dobijemo annualized return od 29%.

Toliko od mene, sretno svima i vidimo se dogodine 

• LRHC (FTB TURIZAM d.d.)

• andeo1
    • March 20, 2022 at 6:06 PM

Prošli tjedan sam završio kupnju željene količine na ovaj dionici pa bi podijelio svoje razmišljanje. Ovo je druga dionica koju sam kupio na ZSE u zadnjih 7 mjeseci (nakon HPB prošle jeseni) – što je dosta više nego prosjek zadnjih 10 godina na ZSE.

Strategija za ovu dionicu je špekulacija da će se u cijelosti prodati do kraja 2025. te ću u tom trenutku izaći iz ove investicije.

Trenutna cijena odraz je uglavnom dva negativna faktora. Prvi je naravno, iznimno loše poslovanje posljednje dvije godine. Drugi je CERPovo dijeljenje dionica, koje u kombinaciji s jako ograničenom likvidnosti, dovodi do, iz moje perspektive, iznimno podcijenjene dionice za rok ulaganja od 3 godine.

Upside potential

Kao što sam već naveo, špekuliram da će se LRHC prodati 31.12.2025. Ne očekujem značajnu promjenu u valuaciji turističkih firmi pri prodaji, tako da sam koristio EV/EBITDA u rasponu od 9.5 – 10.5. Iz konzervativne perspektive očekujem da će EBITDA za 2025. bit u rangu s 2019. – što znači nekih 75m. Za navedeni raspon multiple, EV bi nam bio između 710m – 790m. Za razdoblje 2022-2025 očekujem kumulativnu EBITDA od 250m kao i investicije za „održavanje“ od 20m godišnje. S tim pretpostavkama, očekujem neto dug 2025 za 170m manji nego danas. Kad podijelimo i pomnožimo navedene pretpostavke dobijemo raspon cijene dionice od 2615 – 2880. Na ulaganje u trajanju od 3.5 godina, i donji dio raspona, dobijem annualized return od 28%.

Downside potential

Dva su glavna rizika koja vidim u ovoj investiciji – likvidnost dionice i vlasnička struktura. Ulaz i izlaz iz ove dionice traje dosta dugo čak i s mojom količinom. Budući da sam završio ulaz, trebao bi me brinuti samo izlaz – koji bi trebao biti pri preuzimanju – tako da me likvidnost na burzi kroz idućih nekoliko godina ne treba zanimati previše. Vlasništvo je pogodno mojoj špekulaciji prodaje firme (kao i godine Ostoje), ali objektivno postoji određeni rizik budući da vlasnici nisu baš najtransparentniji (već sam se bio malo opekao u SN holdingu). Rizik na ovoj dionici procjenjujem na 10% tako da dobijem iznimno solidan R/R od 2.8. Alokacija u ovu investiciju je ca. 3.5% cjelokupnog portfelja.

LP i sretno svima 

• Ulaganje u solarne elektrane

• andeo1
    • November 15, 2021 at 1:25 PM
    Quote from komot

Evo da oživim temu, spremam se na jedno ulaganje u elektranicu od 10 kw. Natječaj za poticaje je kroz 3 tjedna. Kad sve prođe, bit ću pametniji i izvijestit ću ovdje kako je prošlo. Uglavnom, koliko sam ja shvatio, ovo je ekstra isplativo za područja od posebne državne skrbi jer država vraća 80 posto. Meni nažalost svega 40 posto. Prema proračunu, uz državne subvencije, ulaganje bi se trebalo vratiti kroz 7-8 godina. Mislim da to nije loša investicija, samo treba ići na veću elektranu od barem 5-6 kw jer treba još dodatno uložiti u novi ormar tako da za uštedu 200 - 300 kn nije isplativo ulazit u proceduru.

Postovani kolega, mozete li podijeliti odakle informacija da natjecaj ide kroz 3 tjedna? I da li mislite na natjecaj od Hrote ili koji tocno? Osobno sam zainteresiran buduci da planiram nesto veci projekt samostojece solarne elektrane

• andeo1
    • October 16, 2021 at 8:46 AM
    Quote from Philidor

Budući da je kolega odmah napisao da se radi o njegovom prvom postu na ovom forumu, možemo deducirati da je aktivan na nekom drugom forumu na kojem ste i vi aktivni otkud ga je kopipejstao. Ne pratim druge forume pa ne bih znao reći je li tako.

Jesam li pogodio? :)

Jako dobra dedukcija kolega skoro sve pogodeno :) Post je zapravo bio namijenjen ovom forumu, ali sam cekao odobrenje admina pa je u meduvrememu postan na drugom forumu da se ne izgubi 8o

• andeo1
    • October 15, 2021 at 8:50 AM

Evo da i ja napišem svoj prvi post na ovom forumu i podijelim svoje razmišljanje zašto sam ušao u ovu dionicu.

Godinama sam izbjegavao dionice u kojima država i Todorić imaju ikakav utjecaj i to se, kako se vidjelo kroz zadnjih 10 godina, pokazalo vrlo dobrom strategijom.

Ipak sam se odlučio ući u ovu dionicu, budući da mi očekivani prinos opravdava rizik dionice (prvenstveno uloga države).

Moja strategija za ovu dionicu je špekulacija da će se banka privatizirati do kraja 2025. godine te mi tako pružiti izlaz iz investicije. Mišljenja sam da je za otključavanje vrijednosti u ovoj dionici potreban katalizator koji može biti u vidu dividende ili privatizacije. Dividenda bi sigurno pozitivno utjecala na cijenu dionice, svejedno mislim da bi tržište još uvijek ukalkuliralo veliki discount za utjecaj države u upravi, tako da nebi došlo do potpunog otključavanja.

Upside potential

Trenutni book (2Q21) je ca 1290kn, tako da na kraju godine očekujem cca book od 1340kn. U slijedeće 4 godine očekujem stabilno, ali ne rastuće poslovanje s neto dobiti od cca 75kn po dionici. Znam da bi mogli biti i optimističniji temeljem poslijednjih godina te ukalkulirati rast i višu bazu, ali 75kn bi svakako ispunila moja očevinja i bio bi zadovoljan. S tim razvojem događanja (bez isplate dividende) do 31.12.2025. bi došli na book od cca. 1650kn. Uzmemo li da bi prodaja išla u rasponu od 0.9 – 1.0x book dolazimo na raspon cijene za privatizaciju od 1485 – 1650. Ovdje bi opet konzervativno uzeo donji dio raspona budući da očekujem određeni diskont za manjak efikasnosti u poslovanju. Moj prosječni ulaz je na 560kn i kao gore navedeno očekujem izlaz na 1500kn 31.12.2025. Na ulaganje od 4 godine dobijem annualized return od 28%. Privatizacija u bilo kojem trenutku prije, uzimajući u obzir navedene pretpostavke, donjela bi dodatno veći anualizirani prinos.

Downside potential

Osobno najveći rizik ovdje vidim da postanem „vječni dioničar“ i da se banka „nikad“ neće privatizirati. Realno ta mogućnost postoji, ali će ulaskom u eurozonu biti značajno smanjena te će euro dodatno pozitivno utjecati na pasivu banke. Osim toga ne vidim nekih značajnih negativnih događanja kroz slijedeće 4 godine tako da bi downside stavio na trenutnu cijenu od 560kn. To bi značilo da je risk = opportunity cost kojeg računam na 8% godišnje. U opisanom scenariju to bi značilo da je risk/reward na 3.5.

HPB je prva dionica s državnim utjecajem koju sam ikad posjedovao, i kako na početku naglašeno, smatram ga dio mog „špekulativnog portfelja“. Alokacija u ovu investiciju je ca 3% cjelokupnog portfelja što je za R/R od 3.5 za mene više nego opravdano.

Toliko od mene, sretno svima 😊

1. Privacy Policy
  2. Kontakt