Posts by Mcvily77
-
-
Nominirali ju za dionicu godine na ZSE
-
-
ako probije 220... svakako imati na nišanu.
Evo je na 219, get ready
Ne kužim zakaj sad nagli skok, izvješće je bilo prije 10ak dana, očekivao sam tad neki skok ako će ga već biti..
edit: evo 220.. go go go
-
Imam feeling da svi čekaju na obaraču
Objavljeno izvješće na zse, koga zanima
-
Možda mi je kriva logika, al ak su ovakvi rezutlati s 90% iskorištenosti kapaciteta, što nije to generalno dobra stvar jer znači da ima još 10% prostora za daljnji rast i još bolje rezultate?
-
koliko bi trebala bti AP sa 1200 posto rasta
1100% ak je rast u pitanju a usporedba je s puta 12
-
nakon dva-tri dana intenzivne trgovine, na drugom forumu su SPAN preimenovali u SPAM!
To su ovi kaj HRT prate
SPAN na burzi prikupio 101 milijun kuna
Dole lijevo na slici
-
Kakva je politika dividendi u spanu..zna li tko??
Postavili smo to pitanje na internim prezentacijama prije IPOa. Ovisno o odluci uprave i poslovnim rezultatima će biti ili ne biti dividende.
S obzirom koliko su se svi napalili oko burze i svega, osobno mislim da će bar neku simboličnuu isplatiti.
-
Hvala na info. Svaka čast za SPAN. No osvrnuo bih se na nešto što mozda i nema baš veze sa span dionicom. Činjenica je, imate Mc Donald's.. no ipak.. sigurno ste ga dobili i zbog ponude koju ste dali.. uvjeren sam da to radi neka njemačka ili američka firma i da taj posao rade zaposlenici iz USA ili DE da bi posao bio skuplji.. primjer: objavili smo oglas ljetos da tražimo nekoga na LinkedInu: i ko se javio ? Niti jedan Hrvat . Sve ljudi turska Pakistan Iran , Indija... Svi kojima je HR još dobra ... A niti jedan Hrvat.. ---- > i zaključak je da je u Hrvatskoj još uvijek jeftina radna snaga.
Pa koliko je prosjek plaće neto u SPANu ? 12k kn ?
To je mozda 20% više od njemačkog minimalca.. a znamo da su u IT sektoru ogromne plaće tj da je jedan od najplaćenijih..
No svejedno svaka čast za SPAN!
Kolko nas plaćaju, u to ne ulazim, imamo ljude koji su zaduženi za financije i odgovaraju za iste. Da smo puno jeftiniji od indijaca koji su bili protukandidat tada, sumnjam (btw, ti isti indijci su i onaj dio koji su imali ugovoreno, izgubili ove godine i zamjenjeni su drugima, jedan manji dio toga je došao nama na support)
To za plaće stalno slušam, kao male za sektor, meni neugodno zna biti.. Složili smo se mi malo s više staža i više firmi u CV-u, nije Span za mlađariju i prvi posao ako misle ostajati u HR. Idi radi par godina kod prosječnog HR poslodavca, pa onda dođi i usporedi
Ovo za US,DE stoji, al nitko iz Spana ne odlazi van raditi za minimalac i ne možeš uspoređivati uvjete tu i vani.. primjer, imamo par Amera u uredu u US, ne znam kolke su im plaće, al su sigurno prilagođene njihovom standardu i daleko veće nego naše u HR.
-
Da, Nikola je legenda
Čitam po forumu neko vrijeme, pa rekoh ajd da malo dobijete perspektivu Spana iznutra.
Zaposlen sam tamo sad već 4 i pol godine i od prvog dana sam oduševljen firmom i ljudima koji ju vode i na koji način su je posložili. Da se razumijemo, Span nije korporacija u kojoj si samo broj i kojoj je na interesu samo dobit na kraju godine već je dosta okrenuta prema radnicima i zadovoljstvu istih. Iz perspektive ulagatelja to ne zvuči ohrabrujuće, ali dugoročno osigurava stabilnost firmi, jer kompleksnost posla koji se radi (barem u support dijelu) je takav da ne bi trpio preveliki flow radne snage.
Osim kratkoročnih ciljeva koji se razmatraju na skupštinama, na kraju svake godine se postavlja i strategija za slijedećih 5 godina. Npr. Zadnje što znam da je bilo u planu za 5 godina 2019, je da dostignemo 1000 zaposlenih i prihode od X kn (iskreno ne sjećam se o kojoj se brojci radilo).
2017 kad sam došao, na kraju godine smo prebacili 300Mkn prihoda i 300 radnika, znači po polugodišnjem izvješću smo u 4 godine više nego duplo tržili.
Plan za izlazak na burzu je bio ljeto 2020, međutim upetljala se korona, te je sve odgođeno. Na kraju se ispstavilo da nam je ta Korona kriza donijela više koristi nego štete. Iako su se u startu projekti zamrzavali kao na traci, ispostavilo se da puno naših klijenata uopće nije imalo preduvijete za rad od kuće i na daljinu, tako da se tu otvorili novi projekti i fokus se bacio na to. Na kraju smo završili s duplo više ugovorenih projekata jer su se i ovi stari pokrenuli kad se situacija stabilizirala.
Povjerenje radnika u upravu i firmu je pokazao ESOP. Prije same objave da izlazimo na burzu smo već svi znali za to. Imali smo nekoliko web sesija u kojoj je detaljno sve objašnjeno kako funkcionira. Također anketu u kojoj smo se izjasnili koliko planiramo uložiti u dionice. Po onome kaj je Nikola rekao, taj interes je poduplan, i opet nije bilo dovoljno. 35-40% manje se na kraju dobilo. Po brzinskoj računici, prosječno je svaki radnik bio spreman kupiti za cca 50.000 kn dionica.
Ono na kaj bi trebali pripaziti eventualno, je ugovor s McDonaldsom. Naime isto je praktički katalizator rasta Spana. Prije nego smo ga dobili (oko 2011-2012) je bilo 70ak zaposlenih. Iako se u međuvremenu "ulovilo" još par jačih igrača, i dalje nam je najvažniji korisnik (primjerice u mojem timu otpada nekih 60% posla na McD). Ono što je dobro je da im većina kritičnih procesa mora proći kroz Span i da smo ih navikli na naš support, tako da bi to stvarno trebali biti tektonski poremećaji da se odluče na tako drastičnu promjenu).
Napomenuo bih i što je netko primjetio već, 70ak % prihoda je izvana i nismo ovisni o Hrvatskim firmama, navlačenjima sa kašnjenjem plaćanja, i sl.
Mogao bih sad drobiti još toga, al tko če to čitati
Ne znam koliko vam to sve pomaže, ali eto, mi svi u unutra i imamo povjerenje u upravu i da će i dalje raditi za dobrobit firme i svih nas i da će Span i dalje rasti kao i do sada.