1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Mcvily77

Posts by Mcvily77

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • October 2, 2024 at 4:50 PM
    Quote from tiko1

Jako zanimljivo dio intervju di kaže trebali smo zaposlit još 200 ljudi ali nismo zbog umjetne inteligencije, a što ako ona još malo napreduje pa im i ovi što su sad zaposlili budu višak?

Nije bilo plan zaposliti 200 ljudi, nit sugerira da je AI kriv za to.

Referira se na analitičare koji rade analize na očekivanju linearnog rasta, i da je po tim očekivanjima ove godine trebao zaposliti 200 ljudi, jer je prošle godine zaposlio 200 ljudi.

Imaš u prethodnom pasusu na kaj se referira:

No, najveći problem je što budućnost nije linearna. A temelj poduzetništva je očekivati neočekivano. Pogledaj prošlost. Sve je izgledalo genijalno, development je rastao. Odjednom, fiju, development je izašao iz mode....

.....Mi se nadamo da smo dobro prokrčili svoj put kroz šumu i vidimo da će biti lakše, ali za to smo nužno morali mnogo investirati, zaposlili smo puno ljudi. Tu su isto analitičari fulali, jer su budućnost gledali linearno. Prema tome smo ove godine trebali zaposliti 200 ljudi, a nismo.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • September 7, 2024 at 2:40 AM
    Quote from LeoNT
    Quote from Mcvily77

Ne postoji zabrana, moglo se prvog dana prodati sve.. ESOP je stimulacija da se dionica drži nakon inicijalne kupovine 3 godine i time se godišnje pripišu nove dionice : 5%-10%-10%, ukupno 25% kroz 3 godine..

Evo par primjera:

1. ako je netko u ESOPu kupio 100 dionica, nije prodavao, nakon isteka ESOPa (3 godine) će ih imati 125 (5+10+10)

2. Ako je netko kupio 100 dionica, prodao prvi dan 40, 60 ostavio, na isteku 3 godine imat će 75 (3+6+6 bonus) dionica.

3. Ako je netko kupio 100 dionica u ESOPu, prvi dan još 25, nakon 3 godine će imati 150, jer je isti bonus kao u slučaju 1. (Ne primjenjuje se na držanje dodatno kupljenih dionica)

Ma jasno je to meni. Pogledao sam Prospekt .

Više je pitanje bilo za ove koji pisu netocne navode.

Svejedno hvala na isvrtu.

Inace, kakvo je stanje u firmi? :)

Display More

Stabilno, štono bi se reklo, “Another day in the office” :)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • September 6, 2024 at 9:48 PM
    Quote from LeoNT
    Quote from Gervonta

23.09.2021su izašli na burzu. Ako je lock-up 3 godine onda je to 24.09.2024.

S druge strane ako mirovinac kupuje od uprave po 50, vjerojatno će kupovati i od zaposlenika po 45 ili možda isto po 50. Tako da ne mora značiti da će kraj ESOP-a imati utjecaja na cijenu.

O kakvom lockupu vi pričate?

Spominje li se igdje u prospektu ikakva zabrana prodaje dionica od strane zaposlenika?

Ne postoji zabrana, moglo se prvog dana prodati sve.. ESOP je stimulacija da se dionica drži nakon inicijalne kupovine 3 godine i time se godišnje pripišu nove dionice : 5%-10%-10%, ukupno 25% kroz 3 godine..

Evo par primjera:

1. ako je netko u ESOPu kupio 100 dionica, nije prodavao, nakon isteka ESOPa (3 godine) će ih imati 125 (5+10+10)

2. Ako je netko kupio 100 dionica, prodao prvi dan 40, 60 ostavio, na isteku 3 godine imat će 75 (3+6+6 bonus) dionica.

3. Ako je netko kupio 100 dionica u ESOPu, prvi dan još 25, nakon 3 godine će imati 150, jer je isti bonus kao u slučaju 1. (Ne primjenjuje se na držanje dodatno kupljenih dionica)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • June 5, 2024 at 3:57 PM
    Quote from LeoNT

To je standardni all-hands meeting.

Veće IT firme to standardno imaju i standardno se pitanja smiju postavljati.

Bilo bi zanimljivije čuti ŠTO se pitalo i odgovoralo, barem stvari koje ne spadaju pod poslovne tajne. Mcvily77 ?

Nažalost, bio sam na godišnjem taj tjedan pa nisam prisustvovao :)

Al kolko sam načuo, ništa zanimljivo što bi se ticalo dionice a da se već nije pisalo, više je to interno posloprimac/poslodavac tip pitanja.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • February 1, 2024 at 11:59 AM
    Quote from josip100

Kad je izvješće?

Ne treba tu očekivati nešto spektakularno, to tek dolazi ove godine...

Prošle godine je 28.2. bila sjednica i Izvješće za 4.kvartal

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • November 2, 2023 at 8:50 AM
    Quote from renchi

Zasto su u SPAN inspekcije ?

Ha zašto... Država ne voli kad im netko izbjegne porezne škare, još kad ih pritom izigra ko mlade majmune :D

RE: SPAN (SPAN d.d.)

[…]

SPAN ne plaća porez na 'ekstraprofit'. Iz FI:

"Člankom 15. istog Zakona detaljnije su pojašnjeni obveznici dodatnog poreza na dobit a koji su stekli status korisnika poticajnih mjera u skladu s propisom
    o poticanju ulaganja. Prema tom članku obveznik dodatnog poreza na dobit svoju obavezu umanjuje primjenom stope kojom se umanjuje i obveza poreza na dobit prema propisu o poticanju ulaganja u istom poreznom razdoblju.

Društvu je navedenim potporama omogućeno oslobađanje poreza na dobit dva
    …
    LeoNT
    February 28, 2023 at 2:55 PM
    RE: SPAN (SPAN d.d.)

[…]

U početku. Onda je to nekako palo u drugi plan i nije se više povlačilo po medijma, vjerojatno nakon što je Spanov prijedlog usvojen :D

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    Mcvily77
    February 28, 2023 at 3:18 PM

Od Spana su očekivali par milki, a dobili kiflu, jer nisu shvatili što je u pozadini prijedloga. Čudi me da nisu i prije uletili :)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • September 25, 2023 at 3:54 PM
    Quote from dionicar

sve fino i krasko.. za medije. No koliko plaćate ljude?

neke navodno "kikirikijem". Strućnjake treba i cijeniti, a ne kada čovijek traži povišicu dati mu mrvice....

Ja ne znam za slučaj da je netko tko je zaslužio morao sam tražiti povišicu.

Ne brini brigu za djelatnike u Spanu ;)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • September 13, 2023 at 12:39 PM
    Quote from Ebenezer

Sad ide tek cijena dole kad krene prodaja nakon isteka porezne obveze nakon 2g a mislim i da zaposlenici dobivaju ekstra nagradne dionice koji nisu prodali do sad, ako se dobro sjecam...

Imam dionice spana i necu ih prodati ispod 100 eura.

10% na kupljenu količinu, ukoliko nisu prodali prije isteka 2 godine.

Nakon 3-eće godine (iduće) završava ESOP sa dodatnih 10%

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • June 28, 2023 at 12:24 PM

Span je Microsoft Partner godine za Hrvatsku i Ukrajinu | span.eu

MS Partner godine za HR i UA

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 28, 2023 at 4:04 PM
    Quote from BudFox

Ajme vi govorite kao da je ova rasprodaja nešto pozitivno...joj joj...a u ponedjeljak vjerojatno slijedi nastavak rasprodaje...

Ak sam nekaj naučio na ovom forumu i zse, kuna nečije dobiti je kuna nečijeg gubitka, tak da sam siguran da ima nekih kojima je ovo pozitivno i čekaju negdje na nižim razinama :)

Mensečini da su se neki razmazili malo Spanom i sad kad nije Rast dvoznamenkast u jednom tromjesečju, odmah panika kao da je Firma pred raspadom :)

A možda su se prije opekli na burzi pa pušu i na hladno, ko će ga znat, svatko ima svoje motive da kupuje i li prodaje..

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 28, 2023 at 3:53 PM

Da ne znam bolje, rekao bih da ide u Stečaj firma kolka panika i negativa :D :D

On the bright side, dividendni prinos raste kako cijena pada/ Promet upravo probio 1M € :)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 28, 2023 at 2:02 PM
    Quote from havi

Mislim da je na neko vrijeme bal na dionici završen. Treba pogledati realnosti u oci. Rast se usporava i pitanje je sto će to značiti za marže. Span su izvukle natprosjecne lanjske marže no zaoštravanjem prodaje IT rješenja moglo bi utjecati na usporavanje rasta prihoda uz još intenzivnije skvizanje marži. Sreća je sto je prodaja na burzovnoj tečajnici i dalje oskudna. No ako se pokaze da su ostavke članova NO motivirane njihovim odlaskom iz firme i prodajom njihovih paketa dionica onda će se cjenovno dno tek trebati pronaci. Uglavnom, može biti zanimljivo sljedećih tjedana i mjeseci.

Za Baneka ne znam, al za Kotura se već neko vrijeme priča da će u Mirovinu uskoro.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 28, 2023 at 1:01 PM
    Quote from hugh
    Quote from sokol74

ajd dečki pročitajte malo .pdf

šta piše osim teške puške, pada dobiti i mizerne dividende a cijena u nebu.......više od min. vremena nemam za ovakve halucinacije.....

A kakvu dividendu ste očekivali? Politika firme je 20-50% dobiti ide u isplatu dividende... ovo predloženo je 40% cca.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 27, 2023 at 1:27 PM
    Quote from havi

Kako je to Span ispred ATPL težinski ako ATPL ima veći free float?

Pogledaj sliku ponovo :) HINT: Free Float je ona predzadnja cifra prije posototka težine.

Kad sam napisao je bila legit opaska, makar vidim sad da se dosta mjenjaju podaci danas.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 27, 2023 at 11:54 AM

Evo probijena psihološka granica od 60€ :)

Također, u Crobexu10 je sad SPAN težinski ispred ATPL

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 25, 2023 at 9:54 AM

SJednica u petak

COI-SPAN-064be314e26710950559eb2e4a7a03b0.pdf (zse.hr)

Moguće da će i najava DIvidende biti, pošto će se razglabati o upotrebi dobiti

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 19, 2023 at 11:32 AM
    Quote from LeoNT

Na kraju 3. mjeseca, 7 CRO ETF (koji prati CROBEX 10) ima SPAN u iznosu 1.93% ukupnog portfelja:

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…412c30c9c17.pdf

Na 2,22% je as we speak, ak dobro gledam. Uskoro bi trebao prešišati ATPL koja je na 2,32 :)

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 13, 2023 at 10:56 AM
    Quote from pikolito
    Quote from havi

Pa poanta je da to uopće vjerojatno i nisu stranci, nego lokalna ekipa koja možda odrađuje “kombinaciju”.

Mislim, ja ništa ne tvrdim jer nemam dokaza. Nisam ja istražitelj, al čim sam vidio neizravnu vlasničku povezanost Spana s investicijsko-brokerskom kućom, više-manje, neke kockice su se jednostavno posložile.

Lijepo je da se firma razvija i cijena dionice raste. To nije uvijek linearna povezanost već ima svoje anomalije. Ne, ključno je da te anomalije nisu isprovocirane namjerom i manipulacijom. I za to veliku odgovornost pored regulatora nosi i uprava same kompanije.

ne vidim da itko od insajdera prodaje već ostaje i vjeruje u cijelu priču, ne kužim uopće onda o čemu pričamo?...a i Dujmović je izjavio da neće u mirovinu prije nego cijena ode na tadašnjih 1000kn ;)

Neki dan smo imali "Pitaj Upravu" event, pa se i o tome pričalo kako je to u šali dobacio cifru kad su ga pitali kad će u mirovinu, al da se preračunao jer ovom dinamikom rasta cijene će morati puno prije u Mirovinu nego je planirao :D :D

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 5, 2023 at 6:48 PM
    Quote from havi

Dakle, ispričavam se na prethodnom postu i brojci. Nije 10% nego 10 puta. Točnije podatke zna sigurno uprava Spana pa je na predstojećoj skupštini možete i pitati.

@Mcvilly77

MSan je neusporediv sa SPAN-om. Oni se uglavnom bave trgovinom i proizvodnjom gdje su marže ne baš toliko visoke. Dakle, te dvije tvrtke nisu uopće usporedive.

Pa kaj misliš da su za licence Marže veće puno? 4-5 % za ovo kaj pretežno Span dila dalje.

S tim da imaš s lijeve strane koji su uvjeti uopće da bi i dobio išta od tog kolača. Ovo SIlver i Gold sad mjenjaju ovih 6 novih MSP Programa kaj sam prethodno stavio sliku, od kojih je Span već 5 zadovoljava. Ta promjena je vezana uz ovo kaj su kolege prethodno napisale, i najviše će popušiti ovi sa silver kompentencijama. Prije desetak godina, vjerojatno bi i span bio u tom košu, al stvari su se dosta promjenile od tada :)

Ponavljam, jedno je prihod od licenci, drugo Partnership status s Microsoftom

• SPAN (SPAN d.d.)

• Mcvily77
    • April 5, 2023 at 4:50 PM
    Quote from havi

@Mcvilly77

Pročitao sam ja dobro prospekt u kojem piše da je tada 70% poslovanja bilo vezano uz jednog principala odnosno dobavljača. Od tada ne znam kako se ponašao taj udjel. Za sada je situacija stabilna, al to ne znaci da se ne može promjeniti jer je SPAN na rubu kompanija koje upadaju u velike servisne sustave tog dobavljača. Zapravo, možda nije na rubu, al prvi veći pandan Spanu je 10% veći od njega. Pitajte gospona Dujmovića ako meni ne vjerujete.

Opet se vraćamo na izvješće:

Prvo, Mješaš prihode od licenciranja i MS Partnerski status.

Drugo, Span ostvaruje mizeran profit kroz prodaju licenci. Kroz prodaju licenci si otvara vrata za dodatni support. Znači prodam ti O365 licence zaradim kikiriki, al ti nudim i support, jer imam XY stručnjaka baš za to :)

Treće, diverzifikacija već traje cijelo vrijeme, MS čini 70% (tj po ovom gore 61% u 2022) zato kaj je tržište takvo da MS uzima najveći dio kolača. Radi se i sa AWS-om, Ciscom, IBM-om, Google-om,... samo neki za koje sam primjetio da ljudi prijavljuju da su položili certifikat neki. Plus kaj se kao što gore vidiš polako mjenja struktura prihoda, i licenciranje čini manji udio, dok recimo CyberSecurity ima nagli rast.

Dujmović mi je na vrhu piramide nadređenih osoba, pa možda ga i priupitam kad se sretnemo na team buildingu il sad za 30godina Spana, hint je bio da bude neki događaj :)

P.S. Kad smo već kod marži i profita, igrom slučaja sam naletio na MSan polugodišnje izvješće, ispada da su sa cca 1,4 milijardi prihoda imali manju dobit od Spana, dosta se pisalo u početku da je mala profitabilnost Spana, pa mi je zanimljivo bilo vidjeti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt