Za razliku od šveđana, koji su transparentno ukazali na "diworsification" u komponenti Emerging Business and Other (EBIT margin za 2021. -42.2%) uslijed jake konkurencije primjerice u cloud segmentu, za ERNT se na prvi pogled u godišnjem izvješću čini da toga nema.
Za sve segmente (mreže, usluge i ostalo) iskazano poslovanje je poprilično profitabilno, no stavka Nealocirano sadrži značajan deficit. Je li netko upoznat s detaljima i je neki oblik akrobacije u izvješćivanju u pitanju?
Nemam pojma. Jeste li gledali za ranije godine? Ovdje je samo 2020. u usporedbi, ali nisam obraćao pozornost na to u izvješću za 2019. Ja sam u ERNTu tek unazad dvije godine. Dobro sam prošao, a mogao sam i bolje da sam prošle godine kupovao i više.
Što mislite, kakav će biti Q2? Prema cijeni, reć bi da se očekuje osrednji izvještaj. Uračunati su, čini se, i drugi potencijalni problemi. Struja će puno koštati, a bome i sve ostalo. Taj Q2 bi mogao i pozitivno iznenaditi. Prošli kvartal je bio negativan cash flow. U tom izvještaju se to tek šturo spominje i da je bilo očekivano i normalno, s obzirom na agresiju.
Ovo je čvrsta kompanija i ima jako dobru dugoročnu perspektivu. Vjerujem da će se prije ili kasnije prilagoditi s cijenama svojih usluga, a i dug im je malen, što je jako dobro. Najveći investitori kažu da su za inflatorno okruženje najbolji biznisi koji imaju sposobnost relativno brzo prilagoditi cijene svojih usluga i proizvoda. Vjerujem da oni to mogu. Lakše nego ovi s hranom i druga proizvodnja. Naprosto nema toliko ulaznih troškova.
Da, ista priča je za 2019 i 2018. S obzirom na trend poslovanja i odnosa uprave prema investitorima, smatram da je ovo nešto normalno, iako moram priznati da ne razumijem zašto se izvještava na taj način. Možda se radi o zajedničkim troškovima svih ovih segmenata?
Smatram da je trenutno u cijenu uračunata praktički potpuna pauza poslovanja u Bjelorusiji, no i s time je cijena ispod moje procjene intrinsic value. Šveđani imaju malo više problema zbog kompeticije s Huaweijem, no i više prilika zbog toga, kao što je poslovanje u SAD-u. ERNT nije izložen baš toliko vanjskim utjecajima, no moguće je da se i to odrazilo na cijenu. Dosta su povećali zalihe i smanjili kratkoročne obveze u prošlom kvartalu pa se negativno odrazilo na FCF, no smatram i nadam se da se radi o jednokratnoj situaciji.
U dionici sam nešto kraće nego vi, no upravo to što ste rekli: vrlo mali dug, visok ROIC te praktički monopol na našem tržištu daju ERNT solidan izgled za stabilno poslovanje. Nedavno je otvoren novi ured u Rijeci, valjda stiže još više posla. Kapitalna ulaganja bi se sad trebala normalizirati. Industrija je malo sklona ciklikalnosti, posebno zbog potencijalne recesije, no što je tu je od ponude na ZSE. Mislim da smo dugoročno u dobroj situaciji.