Meni je nevjerojatno da ima mazohista koji prodaju dionicu na projicirani p/e 2 i dividendom od 8%
...samo na zse, najbolja burza na svijetu (ovo ne govorim ironično), veelika većina nije ni svjesna koji je blagoslov kada je burza kronično neefikasna kao zse, u usa ovdje bi već odavno bila ugrađena svakojaka očekivanja, pa tamo teslu, amazon itd... praktički nisi mogao nikada kupiti na normalnim valuacijama (nije da mi je cilj usporedba vlen i tih dionica, samo navodim primjera radi
). Kao i onaj SPAN, ono da je na nasdaqu već bi bilo x5 na ovu cijenu. Ponavljam, nismo ni svjesni kakve sreće imamo, risk/reward za nepovjerovati...
Posts by pikolito
-
-
spomenuo sam da mi je žao što nisam ušao u span na ipo-u...e sad sam odlučan ispraviti krivu procjenu, fundamenti moraju doći do izražaja:)
-
koje stanje svijesti prosječnog špekulanta na zse, blue chip sa velikim free floatom ode gore 15ak % sa relativno malim nofcekima pa padne 2% i to je to, tko je jamio jamio
...nego čini mi se da nam se misteriozni gospodin kupac vraća u shopping, evo ga na 680
-
uh koje stanje svijesti prosječnih špekulanata na zse, dionica naraste 15ak% pa padne 2% i nije to više to
...a nije nikome palo na pamet konstatirati kako je tržište plitko, digne se sa relativno nevelikom lovom blue chip sa velikim free floatom i po potrebi ga se održava na tim razinama...
-
Prvo par disclaimera
Ne mislim da svojim pisanje pro ili contra na ovoj temi mogu utjecati na smjer kretanja dionice, bez obzira na broj postova
.
Ne mislim da se podravka nariktava za prodaju pivcima ili bilo kom drugom u hr ili inozemstvu.
Ne mislim da će država olako dići ruke od podr, ipak je to super krava muzara.
Ne mislim da mirovinci u okolnostima stani - pani ne bi poslušali državu i prodali svoje dionice u slučaju nemoralne ponude - ipak ruka ruku mije, unatoč činjenici da bi imali štošta za objasniti svojim članovima.
Ne mislim da država svojim regulatornim mehanizmima može na bilo koji način stopirati prodaju podr ako stvari odu u tom smjeru...previše smo ovisni o bruxellesu da bi se to drznuli napraviti i negirati postulate slobode kretanja kapitala (pogotovo sada kada čvakamo lovicu iz fonda za oporavak)...
Nikako ne bi isključio mogućnost da će se ovdje desiti stvari neuobičajene za nas, a normalne u tržišnom kapitalizmu - dolazak većeg vanjskog igrača koji će pokušati pobrati pikule. Sa tim smo se na zse upoznali 2006. preko Actavisa i Barra, pa onda Šaranovića. Ovakva je dionička struktura sa izvanbračnom zajednicom između mirovinaca i države neodrživa, ovo netko kupuje prije ili kasnije. Ja tipujem na uskoro, bez da imam bilo kakav info, jednostavno mi osjećaj za feeling to govori. Previše je tu slučajnosti, od Pivaca, ovakvog koordiniranog načina trgovanja baš nakon objave pivaca da ulaze...
Uglavnom, idući tj smo puno pametniji
-
gledam sada revizorsko za Ledo plus, ispada da su prodani za p/s 5
mnogo je stvari ovdje nejasno ali dobro je da imamo pozitivna zbivanja........meni je trenutno možda najnejasnija jedna stvar.......to su mirovinci......onk su "100 godina u Podr" očekujući da če je jednog dana skupo prodati a pomalo prodaju več sada a trebalo bi navodno ići preuzimanje po visokoj cijeni?.......nekako mi nema logike u tome......ima li tko neko razmišljenje o tome?......
naravno da nema logike, prodao je i kapitalni fond krašu dionice na 600 (čini mi se), a svi znamo što se nakon toga desilo...
-
Slažem se sa pauliem, mislim da su pivci trenutno premali za preuzeti podr, ne potcjenjujući naravno njihovu tvrdoglavost i činjenicu da se isto moglo reći i za kras prije par godina...ali jako me intrigira sve ovo, tko je taj misteriozan kupac (ili kupci) koji stoji iza ovog rasta (ako nisu pivci). Možda iz mene progovara samo wishful thinking kada si kombiniram različite scenarije koji bi u konačnici mogli probuditi i zse, ali ljudski je sanjati:)
-
Mislim da griješite u množini, meni ovo djeluje kao kupovina jednog igrača, jednostavno, teško to objasniti, ali način na koji se kupuje i kako to koordinirano ide pa onda smiraj...da ih je više, ne bi moglo biti zatišje par sati nego bi to periodički stalno frcalo, ovo se digne pa primiri...
-
https://www.pwc.nl/nl/assets/docu…r-emea-2021.pdf
Kaj se tiče preuzimanja, samo je jedno u ovoj industriji u zadnje tri godine u Europi išlo na ev/ebitda < 10, a išli su do 15.6, str 21.
-
Ponukan vlastitom tvrdnjom da propuštena prilika često boli više od stvarnog gubitka, otvaram ovu temu
.
Pa da započnem, propustio sam uzeti ksst na cca 1000, otišli su za par dana na 7000+...
Kupio sam miva na cca 220, prodao na 230 nakon par mj jer mi je išla na živce, za par tjedana je otišla na 950...
One od 2005. neću ni spominjati, recimo nisam uzeo ingr na 4000, otišla je na 64000...
-
nego koliko bi mogla koštati podravka u preuzimanju jer vidimo Ledo je prodan a i brodovi su poletjeli a privatizacija mora dalje do 2026 će na prodaju i neke firme sa državne liste
baš gledam po internetu i ne nalazim parametar koji me najviše zanima, p/s, vidim da je median ev/ebitda bila iznad 13, ali sve je ovo na brzaka...
-
išao sam provjeriti koliko me sjećanje služi (ipak je prošlo 15 god) i bio sam relativno blizu:))...
-
Kako se ne bih sjećao, nisam ni mostich imao nego refreshao na raiffeisen stranicama (ugasili su taj site) sa odgodom od 15 minuta...a kada ono u jednom trenutku promet na plva ako se ne varam blizu 1,5 milijardi kn:))....
Ali ako je ovo stvarno preuzimanje podr, ovo je onda veliki booster za cijelu zse, bez dvojbe...
-
moram nešto spomenuti, Dujmović se pokazao kao superkorektan lik, od alokacije malima do nemuljanja sa fi, nisam uplatio i boli me propuštena zarada, ali se čovjeku stvarno nema što za reći, kada bi ovakvih primjera bilo više zse bi bila bolja...
-
mislim da ovo danas nije pivac, još samo čekam da po portalima i na tv počnu vijesti o rastu dionice i povlačenju usporedbe sa kras...
-
nešto me kroz godine staž na burzi naučio, bol za propuštenim prilikama često je veća od boli zbog stvarnog gubitka...sapienti sat
-
odgovorno tvrdim, ovdje ako bude preuzimanja, ovo će ići x2 na ovu cijenu, čudiš me, gledaš stvari jednodimenzionalno, ovakvih preuzimačkih prilika u europi na burzi je zanemarivo malo
-
inače svima koji tvrde da je podr na ovim cjenovnim razinama preskupa, neka pogledaju po koliko se danas trže recimo unilever i nestle (bez preuzimanja)
-
iskreno ja ne mislim da država namjerava sada izlaziti, to im je lijepa uhljebnička zlatna koka, a i otpor lokalne zajednice bi bio golem...mislim da je tu čisti kapitalizam u igri, ja nudim više i uzimam, jedini je problem što je to nama u hr čudno jer se sa tim ne susrećemo često - eto ne znam bi li plakao ili se smijao na činjenicu da nam je u hr čudan kapitalizam na tržišnim principima:)
-
Nevjerojatno, gledao upravo na mojedionice promjene, na početku totalno zbunjen, pivci ne kupuju, a onda mi pala na pamet misao koju je kolega milo napisao, bez da sam otvarao ovaj portal, kunem se :)). Zadnji put sam ovakav obrazac vidio na krašu kada je šaranović počeo dizati sa 400, baš neki deja vu...možda netko u moru likvidnosti vidi prilike i na ovoj maloj bari, ruku na srce, podravka nema jasno definiranog većinskog vlasnika (iako je to realno država.), rijetke su takve prilike za nekog predatora na burzi.
Zamišljam scenarij u kojem netko nabije cijenu podravke, a mirovinci nemaju muda prodati...i kako to mogu objasniti svekolikoj javnosti sa stajališta budućih mirovina. Politika i lokalna zajednica bi jasno bile decidirano protiv, ali mnoga bi se tu koplja lomila...