- TPNG... koje sam prije 10-ak kupio za kratki trejd. Baš me krenulo.
Posts by sonda
-
-
Možda dočekamo i vijest da se dižu krediti zbog kupnje dionica. 😁
Tome možemo i mi pridonijeti ako uplatimo štednju na brokerski i udarimo po kupnji, pa možda netko iz medija objavi da dionice rastu i da treba ulagati na burzi. 🤣
Ta raja koja diže nenamjenske kredite zapravo i nažalost su ljudi koji nemaju za osnovne životne troškove ili oni koji bi htjeli pod svaku cijienu ipak malo uživati u životu........a takvi u dionice uglavnom neće......vjerovatno u 99,9 % slučajeva......oni koji imaju love, dobro će paziti kud će sa svojim novcem, pogotovo nagodinu kad se izazovi i rizici bitnije povečavaju nego ove godine........onih 0,01 koji eventualno i podignu kredit za dionice burza neće osjetiti ni "milimetra"........
Slažem se ja s tim. I da, iduća godina će biti još gora, poskupljenja neće prestati. Pogotovo će hrana dodatno poskupiti.
Moj komentar je više bio zeka peka, čisto da ne linkam samo članak.
U članku se većinom spominje Erste banka, al za pretpostaviti je da je kod svih banaka ista situacija, pa tako i kod HPB-a. Hoću reći, uz malo strpljenja na njihovim dionicama bi se mogla zaraditi koja pinka.
-
Možda dočekamo i vijest da se dižu krediti zbog kupnje dionica. 😁
Tome možemo i mi pridonijeti ako uplatimo štednju na brokerski i udarimo po kupnji, pa možda netko iz medija objavi da dionice rastu i da treba ulagati na burzi. 🤣
Hrvati navalili na gotovinske kredite, bankari trljaju ruke: "Tek sad očekujemo pravi boom" - Novi listErste banka je u studenom ove godine plasirala 20 posto više gotovinskih kredita u odnosu na isti mjesec lani, potvrdili su iz ove, treće po veličini banke na hwww.novilist.hr -
Jako mi je drago da je trgovanje ovako završilo. Moram priznati da sam se malo pribojavao da ćemo imati krasnu shooting star svijeću, i posljedično razbijanje glave jel možda slijedi okret trenda, ali na kraju je cijena još otišla gore. Divota.
Iako, nije to neki spektakularan rast, al bit će ako se ovako nastavi.
-
Meni je bio baš zanimljiv dan, iako nisam ništa trgovao.
HPB je fino skočio i smrdi mi da tu nije kraj.
Na TPNG sam gledao teško liparanje. Pred kraj dana je spread bio 20 lipa. Koja smijurija. Ajd da prodaješ 1000 dionica, al šta možeš s par desetaka dionica više zaraditi. 3 kune. Ajme.
A na ATPL prodavač(i) nisu znali jel bi piškili il kakili. Jako zabavno za gledati. Nikad to neću shvatiti.
I tako, optimizam je tu.
Mali spread inače nije smijurija, na dobrim tržištima znak je likvidnosti.
Daj Bože da na većini dionica na ZSE spread bude oko tih 0,5% ili manji.
Mi na nekima, koje su kao dobre, imamo spread od 5, 8 ili 10%. To je smijurija.
Slažem se skroz.
Ali situacija koju sam spominjao nema veze s tim, nego je to upravo kako sam rekao - liparenje. I baš sam pratio, nije riječ o ostatku nečijeg naloga, već je netko zadao takav nalog.
-
Meni je bio baš zanimljiv dan, iako nisam ništa trgovao.
HPB je fino skočio i smrdi mi da tu nije kraj.
Na TPNG sam gledao teško liparanje. Pred kraj dana je spread bio 20 lipa. Koja smijurija. Ajd da prodaješ 1000 dionica, al šta možeš s par desetaka dionica više zaraditi. 3 kune. Ajme.
A na ATPL prodavač(i) nisu znali jel bi piškili il kakili. Jako zabavno za gledati. Nikad to neću shvatiti.
I tako, optimizam je tu.
-
Samo da taj rast ne bude uzalud, tj. da se bar vide neki pomaci i na cijeni.
Al ajde, ako ništa drugo, veseli me i rast indexa kad već drugih razloga za sreću nemam. 😁
-
Sudeći po zadnjim transakcijama, ja bih rekao da ovom rastu nije kraj. Jer... ne možeš tako počistiti ask i pravit se da je sve u redu, da se ništa ne događa.
Šteta što je petak...
-
Netko je bio hrčak na 600 - 610 i cijena je morala gore.
Da, lik je počistio cijeli ask, a da ga nije ni taknuo, već su oni došli njemu.
Upravo takav dojam imam i ja. Baš dobro rečeno.
-
Ja bih samo rekao - očekivano.
Netko je bio hrčak na 600 - 610 i cijena je morala gore.
-
Jako dobra fora. Ako sutra cijena bude na ovim razinama i ja ću to napravit... opet.
Kora po kora... burek. 😚
Kako bi volio imat vremena igrat se ovako kao vi...
Nije ti to igra, hej, to je ozbiljno ulaganje.
Strategija se zove "čista špekulacija", taktika "garant niže ne može". A sve umotano u psihološku priču "strašno mi je dosadno, daj više nek se nešto događa".
Kupio po 385 i već je na prodaji.
-
A uvodi se i nova naknada od 10kn po izvršenom nalogu kod Fime:
"Obavijest o novoj naknadi zbog promjene modela namire
S obzirom na najavljeni prelazak na namiru u SKDD-CCP-u i značajno povećanje troškova za Društvo u odnosu na dosadašnje troškove namire u SKDD-u, Društvo, počevši od 03. siječnja 2022. uvodi naknadu od 10,00 kn (slovima: deset kuna) po jednom zadanom nalogu izvršenom na Zagrebačkoj burzi d.d., neovisno o broju transakcija sklopljenih s ciljem izvršenja naloga. Spomenuta naknada oslobođena je plaćanja PDV-a."
Samo sam čekao....
Jel netko gledao FI od SKDD-CCP? Troškovi dobijanja licence i ostala njesra... Moraju sad taj minus pokriti i naravno, zaraditi.
Jel stvarno moguće da će ovaj jad i bijeda od trgovanja biti još jadniji?? 😪
-
Jucer prodao atpl po 410 i danas vratio na 390, motam novi burek 😁
Jako dobra fora. Ako sutra cijena bude na ovim razinama i ja ću to napravit... opet.
Kora po kora... burek. 😚
-
Ni sam ne znam zašto, valjda iz dosade...
+ GRNL
-
Dobro jel vi vidite što bid pokazuje znakove života??
Odmah sam se probahatio i podigao ljestvicu. Nema jeftino..
-
Ništa mi nije jasno, ali znam da se nemam što odlučiti - 25.000 kn/god. ne dam, dakle biram drugu opciju.
Moram priznati da sam na prvu pomislio kako će u ponedjeljak nastati stampedo na prodaji, ali sad mislim da možda... dakle možda... sve ovo nije ni tako loše. Što ako je ovo priprema za shortanje??
Uglavnom, oni nas obavještavaju da se radi o važnim novostima vezanim uz promjene poslova poravnanja za transakcije izvršene na Zagrebačkoj burzi d.d.
A onda dalje nas upućuju na Popis financijskih instrumenata primjerenih za poravnanje u sustavu SKDD-CCP moguće je pronaći na internetskim stranicama SKDD-CCP (poveznica https://www.skdd-ccp.hr/portal/f?p=100:1:11355435532862:::::).
I.... jel netko našao taj popis, jer ja ga ne mogu naći??
Još ću malo bit dosadan.... Iz godišnjeg FI od SKDD-CCP stoji sljedeće:
"Društvo je u 2020. godini nastavilo s procesom licenciranja i postupanjima u odnosu na utvrđene regulatorne obveze te obveze u svezi operativnih pripema za početak rada. S početkom operativnog rada Društva, SKDD prestaje pružati usluge ugovorne namire, a poslove poravnanja transakcija sa Zagrebačke burze preuzima SKDD-CCP. Cilj Društva je pružati usluge poravnanja i upravljanja rizicima članovima (investicijska društva/financijske institucije) te im omogućiti sigurnije poslovanje na tržištu kapitala. SKDD-CCP procesom novacije centralno preuzima obveze ugovornih strana čime se postiže dodatna stabilnost tržišta i umanjuje mogućnost nastanka šokova uslijed neispunjenja obveza nekog od sudionika tržišta."
Sve se nekako mislim da smo se uzj.... bez veze.
-
Na ZSE ćeš (opet) vidjeti te promete kad se firme odluče, ili budu prisiljene, izaći na burzu. Mi imamo firme koje imaju promet od sto milijuna eura godišnje, a koje su doo. Nemaju ni volje ni potrebe izlaziti na burzu i pokazivati (prljavi) veš.
Trenutno na burzi imaš 10 normalnih firmi, ostali su tamo jer valjda ni ne znaju da mogu napraviti delisting...
Griješite, ostali su jer žele biti na burzi. Više ih ni ne treba. Tako je i u susjednoj Sloveniji. Kada bi cijela jugoistočne Europq odnosno sve države na tom prostoru imale 5-20 takvih firmi po državi, mogla bi se oformili jedna dobra lokalna Burza.
Ovo za grupiranje firmi u jednu burzu je dobra ideja, ali to je utopija. Neće se dogoditi.
I slažem se s komentarom od kolege iznad da na ZSE jedva da ima 10 -15 firmi koje uopće ima smisla gledati u cilju nekog ulaganja. A o nekom dugoročnom ulaganju nema govora, tu je par firmi koje nude prihvatljiv dividendni prinos i to je jedini razlog za bit dugoročan u nekoj dionici.
-
A nadam se više... Danas sam opet malo čvaknuo TPNG, al za kratki trejd. Pun sam tih dionica, više ne znam kud s njima.
Al sve manje vjerujem u neki spektakularan rast. Sve sam bliže odluci da ih sve rasprodam.
-
Spašavaj se tko može. Stiže novi soj virusa iz Bocvane. Ovo neće biti šala....
.... jel vidi tko kakvu dobru priliku za brzinsku zaradu, indexi pali vrhunski, ali gledam koliko je što palo, ne nalazim ništa zanimljivo za šoping. Baš bezveze..
-
Znači, opet diskontne cijene idući tjedan. Štednju na brokerski i u šoping. Što se mora, nije teško. 😁
Hoće vam doteći štednje na brokerskom???
A pa neće trebati. Sutra rješavam dobar dio ATPL, to će mi bit dovoljno da se dalje igram. Uostalom, nema potopa. Baš čudno. 😚
Hvala na brizi. 😜