Samo malo, koliko je tu EV/EBITDA?
čestitke od srca
Samo malo, koliko je tu EV/EBITDA?
čestitke od srca
Forumašu Iknow.
Ne znam zašto me uhodite po temama i provodite svoj križarski rat. Ali eto, ja vjerujem u komunikaciju pa ću vam objasniti:
ako loše prodaju MRSK opet bude neugodnih iznenađenja kao i sada - iako sada svi imaoci SAPN MaSKiRaju prodaju "Agrokora", kako je to super posao jer se eto čisti bilanca i kreće u clean start ja ne mogu zaboraviti kako se slavilo na PD kad se ta vijest objavila (te kako će to doprinijeti profitu i slične euforične priče). Nabrijavalo se ekipu sa koliko ono - P/E će biti 4.
Ukratko, morat ćete ponovno izračunavati onu managersku EV/EBIDTA, dok ću se ja voditi onom seljačkom logikom o konstantnom padu prihoda (tj gubitku tržišta).
Uostalom, prepametni ste vi da vam ja tu objašnjavam zašto se ulaže u SAPN, sigurno to nije zbog tih formula
...ne da nije loše nego to daje prosjek iznad 16 000 usd po brodu za prva dva kvartala 2020. ...ili ti drugim riječima ....najbolji prosjek u povjesti TPNG..šta mislite zašto je trezor sada krenuo u kupnju vlastitih dionica u vrijednosti 5 000 000 kn....a vi sad crtajte tabele i čekajte da cijena skoči na 60 kn ...i svakoako prodajte trezoru što više dionica po 40 kn...pa onda uskočite u vlakić na 60 +...
Nije to loše dapače. Ako im je OPEX ispod 7000 usd računajte. Problem za TNPG dioničare mogu predstavljati dva čimbenika:
a) sezonalna kretnja vozarina (hedgiraju oni to sa ovim TC, ali nema rasta profita)
b) program otkupa dionica (bez obzira koliko to dobro zvuči, ako ga podijele managmentu oni se neće libiti prosipati to po bidu, prije ili kasnije)
Ako se ne varam, slučaj Agrokor: od ukupno 124 milijuna kuna dobili smo 29 milijuna. To je oko 23%.
Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...
Gledajte, svatko ima svoju investicijsku logiku. Moja se, između ostaloga, bazira na seljačkoj logici koliko firma zarađuje po dionici, koliko organski raste i koja cijena opravdava tu valuaciju. Ako je zarada po dionici oko 31 kn,jasno je da će se dividenda kretati najviše oko 10 kn (donja granica je 25 %, prema politci dividende koju je sama Podravka objavila).... eto zato je meni PODR poprilično nepovoljna, jer ja bolju dividendu mogu dobiti na drugim dionicama.
Taj EV/Ebitda koji stručnjaci koriste za valuaciju firme meni baš puno ne znači iz nekoliko razloga (naše plitko tržište, uvijek niže valuacije u odnosu na likvidna tržišta, amortizaciju koju mogu provoditi kako im paše iz godine u godinu itd)... Stoga uistinu ne znam koliko je taj odnos kod konkurenata (u Hrvatskoj? tko bi to uopće mogao biti).Ili ste mislili u svijetu (neusporedivo zbog gorenavedenog). Te finese ostavljam fond managerima i forumskim stručnjacima koji vrednuju OPTE po EBIT-a x 8, recimo. Ja sam samo seljo beljo.
Prema tome meni osobno je PODR trenutno realno vrednovana, a to hoće li ju netko preuzeti ili će recimo izgubiti tržišne udjele (police Konzuma npr) pa će biti potcjenjena ili precjenjena - nemam kristalnu kuglu.
Hvala puno što ste tu informaciju podijelili sa nama.
Što nam je činiti?
Ako su te brojke točne (a lako je moguće da jesu sudeći po jučerašnjem trgovanju kada je PODR plivala kontra korone) , dioničari mogu odahnuti.
Dobit u zadnjem kvartalu 2019 je oko 26 mil kuna što je značajno povećanje u postotku na zadnji kvartal 2018. a godišnja dobit je oko 7 % veća u odnosu na prošlu godinu.
Ipak, s obzirom trenutnu cijenu (cca 450 kn) to daje P/E 14.5 što ju baš i ne čini pretjerano primamljivom prilikom za ulaz novih dioničara . Zarada po dionici je znači dvije kune veća u odnosu na prošlu godinu.
Nisam znao gdje da stavim to tu ili u corona, ali čini mi se ovo ipak prikladnijm mjestom:
Novinari 24sata nazvali su Kalinića, koji im je rekao sljedeće:
- Ja sam otišao ća, u avionu sam, idem za München i od tamo letim za San Francisco i boli me k... - kazao je Kalinić kad su ga novinari upitali hoće li i kada biti konferencija za medije u Zagrebu povodom prvog pacijenta s korona virusom u Hrvatskoj.
Ok, ne znamo u kojem su to kontesktu izvukli novinari i jel bilo baš tako ili su to po starom dobrom običaju novinari nakitili i poluizmislili, ali ako je ovo prenešeno ispravno, taj bi već trebao biti bivši .... ali znamo da od toga nema ništa
Znači, i NPK djeluje.
Podravka u plusu. Navodno se pokazalo da vegeta liječi koronavirus
Pa kak ne vidiš upupupup?
Evo vidiš post(ove) ispred ovog mog sada
bravo greenhorn!
čeka vas vjerojatno već sljedeći mjesec predujam dividende
moja procjena je da će Vam se ove godine od 18x kn koliko ste platili za dionicu vratiti cca 13 kn (3 kn sad + 10 kn ljeti)
pozdrav!
a.
Zato sam i kupio Po 188. Ja nisam poput forumaša koji su dan prije korekcije u dionicama, a na dan korekcije su 100% cashu i uvijek pogađaju dna i prodaju baš pred korekciju - još sam mlad i zelen pa se učim.
Ozbiljno, u slučaju da je ova bjelosvjetska korekcija potpomognuta koroncem, bila je to, bez dvojbe, dobra odluka. A ako ispadne neki crni labud na kraju....
baš sam mudar, ha? Ili ću zaraditi ili zbrajati gubitak
Zanimljivi su ti forumi. Kad sve raste, raspišemo se o fundamentima, ulaganjima, procjenama, evaluacijama da to ide na 65 EBITDA, ugovaranju novih poslova, preuzimanjima....
A kad se dogodio crni koronac, nestanemo (rasprodamo)? i jaučemo o kletom hrvatskom napaćenom narodu.
Što ti je psihologija, ha?
kupio i prvi put ušao u ADPL.
Tržišta su ionako bila pregrijana- samo se tražio nekakav razlog za poštenu korekciju. No kako to ono ide, "pazi što želiš, mogao bi to i dobiti".
Globalno, i dalje zastupam mišljenje kako je to još jedna od brojnih epidemija koje neće baciti svijet na koljena, ali slažem se sa kolegom Toluenom:
Jučer u JL čitam kako Talijani "provode" karantenu. Pa to je antikarantena. Navodno je jedan od karabinjera izjavio da nisu baš tako strogi dok karantena u potpunosti ne zaživi :D.
Ironija je da su upravo Talijani (Mlečani) zaslužni za karantenu.
I ja u svemu ovome vidim opasnost za našu turističku sezonu, stoga se nadam da će ta priča zavtršiti u narednih mjesec dana.
. Nema novih obveza. HT u bilanci ne može voditi dugorocno potraživanja od kupaca, kao ni Optima dug prema dobavljačima pa se isti zatvara kroz financijsku pozajmicu.
Nije vezano uz Optimu već uz HT. Znate li kako će se se sve to knjižiti (tj. gdje) u izvješću HT-a?
Ako sam dobro shvatio, zatvara se 95 milijuna kuna, a HT daje 200 milijuna kuna kako bi u drugoj stavki mogao mogao voditidugovanje OPTE
Ma ok, ali u ovakvim situacijama ja sam uvijek na strani prodavatelja. Tak se kupovao i Ledo i Jmnc pa eto
Druga stvar, ovi koji su prodavali danas stvorili su si likvidnost, teško je očekivati da će u ovakvoj situaciji juriti sutra kupiti po asku. A ovi što su kupovali vjerojatno imaju nešto manje likvidnosti za dokup. Možda griješim, ali eto moja seljačka logika mi to suflira.
Ne treba pretjerivati, ali ovako veliki promet (45 milijuna) bi trebao zabrinuti. Mislim na burzu, na bolesti nemam utjecaja.
Prvo veliko iskustvo za mene što se ovakvih "slomova" tiče. Jel se trebam bojati straha ili što me nije strah?
Neke dionice koje su mi pobjegle sad su mi opet u kupovnom rangu a opet sutra će možda biti jeftinije. Za OPTE sam siguran jer sam odigrao 50 % out na 8 kn (ulaz 5 kn) a 50 % ostavio - srećom nisam bio uz komp jer tko zna možda bih otresao u panici po najnižoj.