1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. greenhorn

Posts by greenhorn

• PODR (Podravka d.d.)

• greenhorn
    • March 8, 2020 at 9:02 AM

Nitko nije posebno komentirao izvješće, brojke koje su puštene u javnost su bile točne. S ovim padom učinilo mi se da bi PODR mogla biti prilika....Međutim, mirovinci baš i nisu zadovoljni - povećane zalihe i - -->

GDJE JE NESTAO CASH

Posebna je pak priča stanje novca, odnosno casha na računu i u blagajni kompanije. Zadnjeg dana lanjskog prosinca, tako, grupa Podravka je na računu imala svega 55,6 milijuna kuna, što nije dovoljno ni za isplatu bruto plaća svim zaposlenima, za što treba više od 80 milijuna kuna mjesečno.

Zadnjeg dana 2018. godine Podravka je na računu imala 211 milijuna kuna gotovine, a potkraj prosinca 2017. godine čak 362 milijuna kuna! Prije par mjeseci taj je iznos, dakle, spao na 55,6 milijuna kuna.

https://danica.hr/podravka-je-na…sad-nema-ni-56/

Druga zanimljiva vijest je o plaćama. Opet, čini se, trpaju u džep podobni.

https://danica.hr/osjetan-rast-p…a-na-9170-kuna/

Valja naglasiti kako je riječ o prosječnim primanjima svih zaposlenih – radnika i menadžera – a prosjek bi bio osjetno niži da se iz mase izdvoje primanja direktora.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• greenhorn
    • March 6, 2020 at 1:50 PM

Teško je bilo što predvidjeti. Činilo se da fundamentalnih razloga nema, da će prehlada biti samo prilika za korekciju, koju su trebali i Ameri i Nijemci... međutim, pojavljuju se naznake da bi se gospodarstvo moglo zaljuljati zbog korone, ipak. Ma čak ni to nije nešto zbog čega se treba zabrinuti, ali ako panika preraste u strah (da, trenutno imamo paniku) e onda bi moglo postati gadno i spirala pada bi se mogla produbiti, kako dioničkih tržišta tako i samog gospodarstva.

Ali opet, ne mogu se kladiti na to,

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 8:02 PM

PS

Nimalo me ne muce oni koji su dionicari, naprotiv, radi se o firmi tj. dionici koja mi je potencijalni target. Sad kad sam napravio svoju dubinsko seljacku analizu i objavio ju u prethodnim postovima, jasno mi je da je to preveliki rizik za mene. Ostalima zelim srecu sa ovim papirom i necu vise smetati na ovoj temi.

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 7:12 PM

Ne, tu se slažemo, SAPN ima veću vrijednost (likvidacijsku, realnu, kako god hoćeš).

Ja samo želim napomenuti ključne stvari:

1. kod nas ne vrijede multiple kao na likvidnim tržištima, nego treba računati sa nižim...

2. tržište u Hrvata kakvo god je neefikasno, anticipira ono o čemu sam pričao u postu #132 i #136.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 6:28 PM

Otišli ste malo previše u detalje. A i taj biggest rally nije nikakvo ćudo s obzirom da je BDI bio u minusu (slikovito rečeno, admin, ne moraš odmah kažnjavati).

Ono na što se treba fokusirati jest izvješće za 1Q 2020. Korisnici gigić, mitko, Budfox, ja vas sve zapravo cijenim i vi ste moji najfrendovi, ako biste mogli neku projekciju ? Da kupim, možda?

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 6:11 PM
    Quote from greenhorn

ni

Nadam se da su bolji trgovci po pitanju (profitabilne) Maraske. Inače...

Kolega accoun.

Priznajem da nisam dobro shvatio vaš post, "dva posta jedan iza drugoga", ali evo ako se to odnosi na mene, ovo sam napisao prije tjedan ili malo više. Ne znam jesam li tada trebao biti jasniji, ali ne usudim se jer me se banira ako dovodim u pitanje pozitivnu perspektivu određenih firmi (da sad ne kažem koju i odma popušim ban jer eto sa 700 na 300 kn pad nije relevntan doprinos temi).

Na tragu ovoga što ste eksplicitno i točno rekli je bio i moj post: SAPN jedino vrijedi ako se gospodin odluči prodati biznis. I zato je nekolicina eminentnih forumaša bilo ili jest u dionici, A ne zbog nekih divnih fundamenata ili nedajbože TA koju ja iznimno cijenim.

Inače, jako cijenim vaše postove još od PD i uvijek ih volim pročitati - i što je još važnije - uzeti ih ozbiljno

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 5:28 PM

Eh, vrana vrani ne kopa oči. Zoran primjer.

A sad na temu. Malo sam si dao truda proučiti SAPN jer me na to potaknuo korisnik Iknow, koji definitivno razumije puno toga. A bogmeć i Neo, čije postove ne smijete nikad zanemariti. Što god mi mislili o njegovoj TA, činjenica je da njegova TA točno predvidi gubitke SAPN mjesec dana prije izlaska izvješća.

Stari lisac kaže "proučite upravu". Ja sam to učinio i meni ona nimalo ne ulijeva povjerenje. Stari,hrvatski tip, čak me i struktura firmi gospodina G. podsjeća na na jedan bivši, elitan holding.

Možemo mi tu čistiti bilancu, brojati EV i EBIDTU ali stvari su jasne. SAPN može otključati vrijednost samo ako dođe do prodaje. Vidim da nitko više ne poziva na kupnju SAPN jer eto prodana je Maraska pa postavljam pitanje, po kojoj cijeni je prodana Staniću? I je li prodana, odnosno hoćemo li to vidjeti u izvješću 1Q, kako su neki najavljivali (kupi dok je jeftino).

Da skratim, brand i industrija definitivno vrijede, ali vlasnik i uprava ne ulijevaju povjerenje (hint: a što ako se prije prodaje SAPN, ona delistira?) .

Puno je, dakle varijabli, ali ova priča ima previše nejsnoća. Opet, odluka je na pojedincu "who dares wins".

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 5:11 PM

Šteta, jer njihovi proizvodi nisu lošiji od konkurencije.

No, to očito nije dovoljno u "liberalnoj" Europi. (hint Siemens)

• Prvo ulaganje u dionice

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 5:06 PM
    Quote from zlocesti

li frankly, nakon bulla koji traje 12 godina, na tržištu na vrhuncu, ja bih malo pričekala sa ulaganjima u dionice.

Treći mirovinski stup, dakle

Da, ima dosta impulsa vezano uz to da je bull (rastuće tržište) gotov ili pri kraju.

No, nejasno mi je zašto onda preporučiti 3. mirovinski stup? U što oni ulažu, obveznice?

Ako je tako, nije da će ih to spasiti, pa i mirovinski fondovi su bilježili godišnje minuse u jeku (evo PBZ je zabilježio pad sa 153 na 125 u jeku krize 2008/2009 , govorim o obrčunskoj jedinici).

Ukratko, disperziranje rizika ulaganjem u mirovince nema smisla. Nit njih briga za vašu mirovinu Gorki, niti znaju.

obavezni dio koji dajete kroz drugi stup ne morate podebljavati i III. stupom. Tko s državom tikve sadi...

Savjetujem vam pročitati Richardsona čija je filozofija trećina. dio u nekretnine, dio u dionice, dio u zlato. Drugi savjet je ne oslanjati se na forume :D i tražiti dobronamjerne savjete. Na forumima pišu ljudi iz fondovske industrije, zatim oni koji žele uvaljati svoje dionice drugima po višoj cijeni nego što su ih kupili i par altruista.

Quote from zlocesti

U međuvremenu slažite novac, čekajte dobar pad tržišta i kupite si solidne papire koji daju redovnu dividendu, blue chip papire.

Ovaj dio koji je forumašica postala svesrdno podržavam.

Ne morate se ograničavati na HR tržište, (plus i minus su tečajne razlike ) ima dobrih prilika i vani. Iz mog iskustva; imao sam omanju hrpu eura i nisam znao što s njima. Pa mi je palo na pamet da ih uložim u dionice kako ne bih gubio na konverziji - pronašao sam savršenu priliku u Krki koja je tada bila oko 50 eura. (dividendni prinos bio je oko 8 % ako se sjećam dobro)... zvao sam svog brokera koji mi je objasnio kompliciranu proceduru,naknade i napor da bi kupio dionice farmaceutske tvrtke u Sloveniji (ej pa što nismo u EU????). Zbog navedenih peripetija odustao sam od te kupovine, nedavno pogledam kako se kreće cijena i vidim da je preko 75 eura!!!

Dakle samo hrabro i vjerovati sebi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• greenhorn
    • March 5, 2020 at 4:32 PM

Je li ikada ikome Končar uspio prodati te tramvaje osim Zagrebu?

(da se razumijemo, nije to loš proizvod, naprotiv).

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 8:22 PM

Evo, opet jal i ljubomora. Shvatite kolega BadFix da niste zgodni i mudri kao ja. Lady M i ja smo keksnuli i to vam se zove ljubav.

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 8:15 PM

Dragi kolega, pa ja vam ne drukam, nisam ja kao neki koji najavljuju:

Quote from Neo

Nafta na +6%. Us burza na +5%.

Dax krece sutra, ali i Crobex.

Moja preporuka ne prodajite Crobex na 1920. Ide na novi vrh cca 2150-2200.

Sutra krece stampedo u 9h30.

Ja samo navodim trenutnu situaciju i ispravljam krive drine zbog totalno promašenih prognoza (ili se to reče kod vas doli: drukova?).

Ja se i dalje nadam da ćete jednom biti u pravu, jer trenutno :

Dow Jones
    INDEXDJX: .DJI

Pregled Usporedba 25.842,85 −860,47 (3,22 %)

UKOIL CHART

CFDS ON BRENT CRUDE OIL

51.44−1.32   (−2.39%)

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 7:01 PM

nadajmo se da je zicer. Nafta u stravičnom padu - i brent i crude oil. Ništa od obećavanog stampeda (jesam li vam rekao?)

Teekay trenutno roni na NYSE preko 6 posto :(

Teekay
    NYSE: TNK

15,70 USD −1,07 (6,38 %)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 6:25 PM

kolega, nitko ne spori činjenicu koju vi navodite.

ali glejčte ovo:

https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-zag…-pada/10042423/

psihologija mase je zeznuta stvar :(

Prije skoro 100 godina FDR je izjavio (u jeku great depression): jedino čega se moramo bojati jest strah

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 6:01 PM

Joj ljudi.... 47 stranica uglavnom ničega (bilo je tu dobrih postova Iknownaima, ali ne napadajte ni barbosu)

Moja priča je, da me se ne optuži za drukera, kupovina na 5 kn i prodaja 50 % na 8.xx. Drugu polovicu sam prodao u ovom down rallyu i ne pitajte po koliko (malo sam maka, tj ko grlica sam kapitulirao)

Forum je mjesto gdje su se ljudi okupljali kako bi čuli što se zbiva, različita mišljenja.... to što sam ja kapitulirao ne znači da me ne zanima priča o OPTE (dapače,želim da cijena bude što viša). Ali volim čuti i drugu stranu. Vidim tumačenja da je produženje roka super, a i ona suprotna . Meni se to ne čini dobro ali puno ću toga naučiti ako se ispostavi da sam bio u krivu.

Sretno imaocima.

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 5:50 PM

Zlato i srebro - stampedo up.

Nafta -down.

Amerikanci opet u minusu, očito je bio bull trap.

Dax jedva završio u plusu.

Sutra na ZSE očekujmo lošu situaciju. Jedino u čemu se slažemo kolega Neo i ja je rally na SAPN do 64 kn .

Quote from Neo

Dovoljno je samo biti ispred trezora koji i dalje kupuje samo po bidu, doduse takmice se i oni pa preskacu naloge cim se izvade nasi nalozi.

Tehnicki kad prijedje 47kn na Saponiji ce zavladati brzi rally do 64kn.

I dalje prvi target 70kn.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 5:35 PM

Ja stvarno ne razumijem vaše interne obračune, ali u zadnje dvije i pol godine otkako se priča samo u superlativima o ATPL imamo situaciju da je cijena sa 700 kuna spala na ispod 300 kuna.

Dakle,kada će konačno Plovidba početi ostvarivati pozitivne rezultate i je li možda 1Q 2020 doba preokreta? Molim samo konkretne odgovore, ja baš i ne idem u detalje koje vi tu navodite, meni je samo bitno da ja platim dionice po manjoj cijeni nego što ju prodam.

• HT (Hrvatski Telekom d.d.)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 4:37 PM

Na čemu se temelji taj optimizam ?

Po tome bi ili cjelokupna dobit išla u dividendu ili bi zagrabili recimo 5 kn po dionici iz casha na računu.

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 1:34 PM

pa nitko ne zaziva anarhiju, pobogu.

Meni je oduvijek bilo bedasto to na PD kako su se nickovi isključivali pa smo imali "nove" članove, silom prilika. A i ovdje se to već dogodilo.

Zločesta, pravda nikad nije bila jednaka za sve. To je utopija. Od Hamurabija (gdje su bogati plaćali kaznu u plemenitim metalima, a siromašni su gubili glave - za isti prekršaj) pa do današnjih dana :)

• Best buy

• greenhorn
    • March 3, 2020 at 11:25 AM
    Quote from Neo

Sutra krece stampedo u 9h30.

Ništa od najavljenog stampeda. Nekih 5 mil kn prometa dosad. Uz paniku izazvanom koronom sada još i ovo sa Turcima tj. izbjeglicama. U takvoj situaciji fondovi i ne navaljuju s kupnjom, a mali su se iskrcali. Kupuju samo ATGR, tešku fondovsku dionicu i RIVP.

Uglavnom, treba se nadati da će se situacija smiriti, Ovo izgleda poput bull trapa.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt