Da, poznato je koliko su danas mediji "neovisni" i "nepristrani". Međutim, to ne mijenja činjenicu da ova firmu, zbog svih vratolomija u prošlosti, treba izbjegavati u vrlo širokom luku.
Posts by greenhorn
-
-
Čak im prihodi nisu puno pali - razlika u dobiti u odnosu na prošlu godinu jest rezultat prvenstveno povećanja rashoda, za oko 300 milijuna kuna. Ne stignem sada to proučiti ali bit će zanimljivo vidjeti zašto i kako.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Evo i prinosa ODMF-ova.
Iznenadio me broj članova ODMF-ova kojih je oko 320 000.
S obzirom na poticaje od 15% na iznose do 5000 kuna godišnje i oslobađanje poreza i doprinosa za poslodavce, ovo bi bilo šteta propustiti kao štednju za one koji su u mogućnosti izdvojiti do 417 kn mjesečno, što bi bio optimalan iznos.
Respektabilan broj, siguran sam da je dosta članova kojima poslodavci plaćaju taj III,stup , zbog gore navedenog . Ja osobno poznajem dvojicu kojima firma plaća. Ja ću se ipak držati "uzdaj se u se i svoje kljuse" jer ti poticaji mogu lako biti ukinuti (sjetimo se stambene štednje) - i to će se sigurno dogoditi. A novce nećete moći izvaditi prije 55. godine.
Za ostale uvjete nisam siguran, ali koliko se sjećam može se dobiti 1/3 odmah.... isto tako ne znam koliko zapravo fondovi uzmu sebi na ime naknada za upravljanje (je li to uračunato u cijenu udjela kao u običnim fondovima ili to uzimaju po isteku mirovinske štednje?). To su vjerojatno one stvari koje pišu sitnim slovima u ugovoru
podržavam ideju kolege toluen a mislim da se o tome može i raspravljati ovdje.
-
Da hvala,
ma i na to (objasnio mi je Neo) - a i na podatak da je Mepas (zse) odnosno SAPN vlasnik Kandita (trgovački sud) -meni to jednostavno nije isto i jednako i otvara mi prostora za sumnju .
-
Ništa od toga. Samo prilika da se stvori panika oko KIne (čitaj: Trump). Oduvijek je bilo bolesti i gripa i virusa i sarsa i naravno da svaka nova zarazna bolest odnosi najviše života: iz jednostavnog razloga što ne postoje antitijela koja se mogu oduprijeti novonastaloj bolesti. Što je i logično jer sva ta oboljenja dolaze od životinjskih virusa koji su mutirali i prešli na čovjeka.
Pokušava se stvoriti panika jer kolektivnoj svijesti ljudi postoji sjećanje na kugu u 14. stoljeću koja je odnijela 1/3 stanovništva, potom španjolska gripa koja je nakon prvog svjetskog rata odnijela više života nego sam rat... ali medicina je toliko napredovala od tada da je ovo na razini jednog osrednjeg druka (sjetimo se samo panike izazvane svinjskom i ptičjom gripom).
-
Zahvaljujem,
Ono što me zbunjjuje jest da na službenoj stranici ZSE piše da je većinski dioničar Mepas ,dok prema navodima Digge i Accounta (tj. trgovačkog suda da budemo korektni) je to SAPN. Jednostavno se ne snalazim u tim finesama
-
Nadam se zanimljivoj raspravi i argumentima.
Moj je stav (trenutno) da ću se sam pokušati pobrinuti za mirovinu jer vjerujem da ne mogu biti lošiji od mirovinskih fond managera. Naravno, govorim o evenutalnom ulaganju u treći stup jer su mi prva dva obavezna.
Ulagati u dividendne dionice tipa HT, Podr, zlato (fizičko naravno) te u drugi "ešalon" dividendnih dionica poput ADPL, KODT (zašto drugi ešalon - jer su potonje ipak izloženije krizi, bez obzira što u krizi jednako padaju sve) jednostavno mora polučiti bolje rezultate od fondova iz dva osnovna razloga:
1. mirovinci ne mogu napustiti pozicije - ja mogu.
2. mirovincima se zivo fucka jer se ne radi o njihovim novcima.
Ono što je manjkavo u mojoj strategiji je naravno,premala disperzija rizika - ja ne mogu samo tako pokupovati xy obveznice ili američke defanzivne dionice ili dionice susjednih država zbog visokih naknada i ograničenih sredstava.
-
Hvala na odgovoru.
Upravo zato sam i pitao jer dosta se spominjalo kako će za SAPN biti odlično ako se i Kandit proda. Mepas je vlasnik i Koestlina i po toj logici od prodaje Maraske na račun SAPN stiže samo 53 posto sredstava, ostalih 46 ide Koestlinu. Očito sam krivi dojam stekao čitajući poslovni.
Mislim, ja bih tako napravio kad bi prodavao Kandit ili Koestlin, jer zašto bih te novce prebacivao u SAPN i onda dijelio sa dioničarima.
Ima li negdje gdje bi mogao vidjeti da je Kandit u vlasništvu Saponie a ne Mepasa. Možda malo pilam, ali mene cross firme neodoljivo podsjećaju na umreženost Agrokor sastavnica a svi znamo kako je završila ta priča.
-
Dobar dan,
čitao sam poslovni dok ga nisu unakazili, a sad sam se odlučio registrirati ovdje da mogu čitati teme. Ali i postavljati pitanja: kao što mi i nick kaže skroz sam novi u dionicama pa bih molio strpljenja.
Stalno se navodi kako je gazda vlasnik i Kandita, ali na listi dioničara Žito doo ima 85 posto - a vlasnik Žita je Pipunić?