1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Mladen Milicic

Posts by Mladen Milicic

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Mladen Milicic
    • February 18, 2022 at 12:02 PM
    Telemach pokazao koliko mu je stalo do njegovih korisnika - Novi list
    Mislav Galler, član Uprave i komercijalni direktor kompanije Telemach
    www.novilist.hr

Da li Promo označava Sponzorirani članak.

Vidi pa i bug intervjuira https://www.bug.hr/intervju/sto-s…om-tvrtke-25767

• Mladen Milicic
    • February 18, 2022 at 8:54 AM
    Quote from renchi

Ovdje se radi o kaznenom djelu trgovine povlastenim informacijama koje je ucinio primarni insider.

Za takva ( ne ) djela biti ce zainteresirana i EK. Ujedno je i pitanje s cijim novcima raspolaze sekundarni insider koji je kupio dionice clana NO.

https://www.hanfa.hr/trziste-kapitala/zlouporaba-trzista/povlastena-informacija/#

Ht je morao prodati i uz nižu cijenu ali član no NIjE. Član NO prodaje samo ako ima dobru cijenu i onda je prodaja usmjerena prema budućem vlasniku a buduči vlasnik tek onda ima motiv za kupnju. Trag će se uskoro vidjeti . Tu imamo još jednu nelogičnu igru a vjerojatno i trgovinu koja vjerojatno neće isplivati vanka jer se radi o kadiji.

• Mladen Milicic
    • February 18, 2022 at 8:17 AM

Ima tko za posuditi koju kunu za fotokopiranje Ugovora o kupoprodaji Optime na trgovačkom sudu ili da prije skupština društava odem i zatražim na uvid financijske izvještaje hta, optime i zabe. Za to mi treba bar po jedna dionica ova tri društva. A da.. Pa to već imam.

• Mladen Milicic
    • February 17, 2022 at 9:49 AM
    Quote from renchi
    Quote from Mladen Milicic

Odakle ova logika. Pa onda je Optimu trebalo zadužiti za još milijardu kuna i EV bi bio 1639 milijuna. Zar ne !

U ugovoru pise da 100 % optime bez dugova ( tj kada je kupe dugovi nece postojati ) kupca kosta 639 miliona. kuna. Ne pise nista o garanciji vracanja dugova itd. Naveli su EV, koja je 5 EBITDA, kao cijenu koju placaju. Ali da je po vasem to bi bilo odlicno. Onda bi cijena koju bi isplatili po dionici bila vise od 9 kuna.

Kako je to knjigovodstveno odrađeno? Novac mora imati nekakav tok. Ne može kupac pokloniti novac za vraćanje duga. Evo primjera Imam firmu koja je dužna pola milijuna kuna i vrijedi oprema i klijenti 250.000 kuna. EV je 750.000 kn ali ja neću dobiti 750.000 kn nego npr 50.000 kn za firmu. U scenariju da ja kao vlasnik potražujem pola milijuna onda bi bio zadovoljan da dobijem 10.000 kuna i da mi novi kupac GARANTIRA vraćanje mojih 500.000. Ne znam kako bi bilo moguće da mi kupac plati odmah 510.000 kuna a da se firmi OTPIŠE DUG. Što bi rekao knjigovođi ? "Tamo smo platili vlasniku pa ovdje knjiži oprost duga,"?

• Mladen Milicic
    • February 17, 2022 at 1:09 AM
    Quote from sasab

HT i Zaba nisu izrijekom naveli točan iznos po dionici za 54,3 % na koje se odnosi Ugovor. Podcrtali su samo da je ona niža od tromjesečnog prosjeka između 8. travnja i 8. srpnja koji bi se primjenjivao u okviru obvezne ponude za preuzimanje.

U očitovanju su naveli da je “ugovorom određena vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (Enterprise Value) u iznosu od 639 milijuna kuna” što, kažu, predstavlja 5x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini. Vezano uz cijenu transakcije pak istaknuli su i da će se ukupni očekivani novčani priljevi za banku odnosno HT odrediti “uzimajući u obzir određene predefinirane parametre na dan transakcije”.

Jasno kao vino piti. 100% Opte = 639M = 9,12HRK

S time da su HT i Zaba pristali na manji iznos od tromjesecnog prosjeka. Sto znaci, nama ostaje i vise :)

Dugove ce oni refinancirat kao i ja, povoljnijim kreditom zatvorit stari nepovoljniji, obrisat suzu i idemo dalje.

8)

Display More

Odakle ova logika. Pa onda je Optimu trebalo zadužiti za još milijardu kuna i EV bi bio 1639 milijuna. Zar ne !

• Mladen Milicic
    • February 17, 2022 at 1:04 AM
    Quote from renchi

Opet problem. Zašto a uostalom i kako netko može vratiti dug koji je zajednički? Nemoguća misija. DUG OSTAJE i prebacuje se "Matrixu".

Ciji zajednicki dug ? Ako nesto kosta 639 miliona kuna i u to je UKLJUCEN dug gdje je onda dug ? Ako plate nesto 639 miliona kuna bez duga, duga nema. Oni to mkgu dokapitalizirati samo sa drugim novcima, ali to im vlasnici moraju dozvoliti. Oni moraju preci 75 % inace je sve nesigurno. Ako im ne izadju van i svi se nacrtaju na skupstini.

Nešto ne košta 639 mil. Nego je to EV. Kupac ne plaća dug nego ga reprogramira. EV je samo podloga za isplatu većinskom. HT i Zaba će samo imati osiguranu naplatu svojih potraživanja. Zar se zaboravlja da kad ne bi postojao predstečajni Optima bi bila u bankrotu.

Quote from Backdraft

Ht moze i pokloniti ako zeli, nama ostaje samo prosjek koji nas stiti. Jbga nismo imali srece i on se srozao zbog korone. Cekam da pokupim pare i odem u usa i crypto.

Nema poklanjanja . Čak i da je jedan vlasnik hta .

• Mladen Milicic
    • February 15, 2022 at 5:37 PM
    Quote from renchi

Ako su platili cijelu optimu tj EV 639 miliona kuna, onda optima nema dugova. Onda je to dokapitalizacija dugovima i tu se vise tesko mogu raditi makinacije sa vrijednosti dionice nakon prodaje. Ne mogu je niti dokapitalizirati bez pristanka velikih dionicara. A to izmedju istalog znaci da je nisu kupili za 5 EBITDA nego za 2 EBITDE. A to je zaista mizerija.

Opet problem. Zašto a uostalom i kako netko može vratiti dug koji je zajednički? Nemoguća misija. DUG OSTAJE i prebacuje se "Matrixu".

• Mladen Milicic
    • February 15, 2022 at 4:02 PM
    Quote from Laudator
    Quote from Miron

To je cifra bez duga u bilanci. Kako to tumačiti, valjda ćemo uskoro vidjeti.

Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini

Dug su im nabili HT i ZABA naknadama za upravljanje, raznim marketinškim forama brandiranja i razbrendiranja + ostale triceikučine pa neka se oni obračunavaju. Ja hoću svojih 9,20.

Bolje da isplata ide što prije. Do jučer sam bio zadovoljan sa 6,70 tako neka dobro razmisle kuda sve ovo vodi.

Suština je da konkurentska tvrtka upravlja tvrtkom koju treba oslabiti a ne ojačati. I tu postoji podloga za ozbiljnu bitku za onoga tko to želi. Ovdje ima najlakše dokazivih potencijalno nedozvoljenih poslovnih radnji. U zadnjoj objavi i dalje Optima isplaćuje kamate i glavnicu te se objavljuje da je riješen model otplate duga.

• Mladen Milicic
    • February 15, 2022 at 3:56 PM
    Quote from Laudator

639.000.000 / 69.443.264 = 9,20 kn

Ajde nije loše za toliko mrcvarenje.

To je izračun za?

• Mladen Milicic
    • February 15, 2022 at 2:29 PM

Kada sam prodavao svoju tvrtku kupac je računao koliko ga košta po korisniku. To mu je bio jedan od parametara. Koliki je prosječni iznos po korisniku u slučaju Optime?

• Mladen Milicic
    • February 15, 2022 at 1:05 PM

Ima li kakva udruga ili udruženje. Ima li tko zadnji popis da se nađemo na popisu?

• Mladen Milicic
    • February 11, 2022 at 11:48 AM

Sada zvao Hanfu i rekli da će biti javna objava. Ne daju nikakve rokove. Svak sebi sam mora računati. Sad je pitanje da li na takav način rada postoji mogućnost zlouporaba sustava. Ako nema otvorenog rada uvijek postoji sumnja za lov u mutnom.. Na nama je da smo sumnjičavi. Ipak se tu radi o novcu.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Mladen Milicic
    • February 3, 2022 at 5:40 PM

Po ovom modelu kako je Dalekovod izmanipuliran država bi mogla napraviti zakon da mali dioničari mogu dokapitalizirati npr HT gdje bi cijena dionice bila 1 kunu i sve bi bilo po zakonu.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Mladen Milicic
    • January 15, 2022 at 5:19 PM
    Quote from elvis36

Pozdrav članovima foruma :) Novi sam član, i čitao sam malo vaše postove u vezi dionica Dalekovoda d.d., pa imam pitanje pošto mi otac koji je otišao u mirovinu iz Dalekovoda, mali dioničar oko 2600 dionica, zanima me jesu li proveli to spajanje dionica odnosno, umanjivanje 1:100, onda bi otac po tom imao sad oko 260 dionica.

Ulazio sam na portal SKDD na uslugu E - ulagatelj, po prometu po računima ulagatelja koji bude u txt formatu, piše početno stanje 2600 DLKV-R-A, a 29.07.2021. piše 203-KA- upis spajanja vrijednosnica - 2640. Ako mi može tko sad pojasniti, da li otac i dalje ima oko 2600 dionica ili taj broj 203?

2600 / 100 je 26 dionica uz vrijednost cca 2.600 kuna s tim da je nominalno 260 kuna bar su tako procijenili spasitelji dalekovoda.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Mladen Milicic
    • January 14, 2022 at 2:02 PM
    Quote from Zlatek

Dokapitalizacija nije išla. Točka. Još, a možda ni neće. Točka.

Ali je išlo moji 100 dionica u 1 dionicu.

• Mladen Milicic
    • January 14, 2022 at 2:00 PM

Bez "stupanja u posjed" nema novog no-a.

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• Mladen Milicic
    • January 14, 2022 at 11:22 AM

Zar dokapitalizacija nije išla po 10 kuna. Koje su to promjene napravile razliku u cijeni . 10 puta viša od procjene. Imam jednu dionicu pa MORAM pratiti.

• Mladen Milicic
    • December 29, 2021 at 1:25 PM
    Quote from dionicar

sharonka a kako ćete vi to dokazati.. ona je samo bila u NO.. ne znači da djeluje zajednički

Ha. Ovo i nije neki problem ako se identificira "osoba" koja je stekla dionice. Ipak je za manipuliranje cijenama dionica predviđena rešetka na prozoru. Još kad bi bar jedan dioničar bio američki državljanin.

Quote from sharonka
    Quote from dionicar

sharonka a kako ćete vi to dokazati.. ona je samo bila u NO.. ne znači da djeluje zajednički

Bitan je stjecatelj dionica ne prodavatelj, a sve kako je i navedeno u postanom članku zakona

A članovi uprave i NO ne znaju što se dogadja u d.d. Zamisli da imaš info o padu cijena Microsofta i kao član prodaš sve svoje dionice. Što bi bilo? Ništa?

• Mladen Milicic
    • December 29, 2021 at 9:35 AM
    Quote from ejpox

Kad bi ja bio kupac i kad ne bi mogao doći do 95% prebacio bi kredite na svoje tvrtke i zatražio vraćanje dugova a ako tvrtka to ne može išao bi u raznoraznu drugu kombinatoriku kojom bi ostatak dioničara obeshrabrio za ostankom i išao u legalno povećanje kapitala.

A u drugoj fazi bi išao u spajanje dionica 1000:1 ili 10000:1. Sve isto kao Pevex, cijeli postupak. Pa bi se smanjio broj dioničara i riješilo sitnih dioničara.

Ma tako je. U RH nema zaštite manjinskih. Ako je neko zainteresiran za malo ,širu" udrugu jer vezivanje za optimu ne izgleda kao sretno rješenje. Ima tu mogućnosti za dalekovodske modele kao i za ostale "privatizacijske" i "agrokorovske" solucije za većinskog.

• Mladen Milicic
    • December 29, 2021 at 9:21 AM
    Quote from Laudator

Kolike su šanse da se među nama :cursing: forumašima skupi količina od barem 10% koji se sigurno neće prodat?

I ajmo znalci, ima li to smisla?

Idealizirana ideja. Problem je da je većinski vlasnik u poziciji izvlačenja novca i koristi u većoj mjeri nego za manjince i to sve može raditi skoro legalno. Zar mislite da je upravljanjem HT-a Optima optimalno rasla. Naravno da je cilj bio ograničiti rast budućeg konkurenta. Mislim da čak imam evidentirane dokaze za ovu tvrdnju. Tako da bi agregacija malih dioničara bila rizična.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt