1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Mr. M

Posts by Mr. M

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• Mr. M
    • August 2, 2023 at 10:34 AM
    Quote from boca

Napisali ste “laže”, pretpostavljam onda da je greška i mislili ste “kaže”.

Što se tiče vašeg pitanja o smanjenju novca u blagajni, generirati će u Q3 recimo 140 mil € i potrošiti dio toga na investicije i povrat duga. Ostatakom će se ponovno napuniti blagajna (ili će se jako smanjiti dug, s obzirom na kamatu, nadam se ne) i vozimo dalje.

O Bože, zaista =O. Koji totalno loš lapsus.

• Mr. M
    • August 1, 2023 at 7:53 PM
    Quote from boca
    Quote from Mr. M

…
    A što se tiče mojih ideja za smanjenje gotovine u blagajni, uprava laže da je to zbog "otplate kreditnih zaduženja, investicije u dugotrajnu imovinu, izdaci za pripremu sezone te isplaćena dividenda." ali se to moglo reći i za prošlu godinu, pa ne vidim u čemu je razlika.

Ne znam zašto mislite da uprava laže kada se to sve vidi iz novčanog toka.

Wow... već smo skočili na to. Nisam nikad rekao da uprava laže, niti to insinuirao. Pokušavam (kao i svi ostali) shvatiti kako stvari funkcioniraju pa sam postavio jednostavno pitanje. Ali eto, dobio sam više protupitanja nego odgovora.

• Mr. M
    • August 1, 2023 at 11:59 AM
    Quote from Lynx

Nije da baš marim za kratkoročna kretanja cijena, ali kad to već spominjete, na onom linku od jučer što sam sherao (ako se logirate u tu Simply Wall Street uslugu) možete vidjeti i analyst price targets a ne samo ono zanimljivo oko revenue/earnings/FCF estimates.

Ne treba puno gledati niti jedno niti drugo, ali poznato je (barem na USA tržištu) da su analyst estimates za prihode/dobit čak i dosta precizne uglavnom (kad pogledaš cijeli spektar, konsenzus) i može biti neki (jedan od) input u analizama kod ozbiljnih investitora (mada, sam sebi ipak trebaš biti glavni analitičar)

Jedino same price targets nemaju baš nikakvog smisla/vrijednost (jer ti njihovi cjenovni targeti i fundamentalne procjene su često u čudnoj ne-svezi, jer uglavnom koriste besmislene metodologije koje žele pomiriti u kratkom roku nepomirljivo - procjenu vrijednosti i tržišni price momentum, tehnički efekte).

Ali zgodno za vidjeti iz zabave. Kao da smo neko ozbiljno tržište s bezbrojnim analitičarima, targets/upgrades/downgrades pričama itd.

Hvala na ovom. Lajkao bih, ali mi se "godine staža" broje samo ako sam ih naslagao na ovom forumu pa zasad samo (y) ;)

• Mr. M
    • August 1, 2023 at 9:20 AM
    Quote from Normani

To je "neobično" zato što ti i Uprava imate "dijametralno suprotne" preokupacije. :)
    Ti si zabrinut za to koliko cijena dionice prati ili ne prati index, a oni u Upravi su prije svega usmjereni na to kako što bolje upravljati poduzećem i situacijom.

Što se tiče cjenovnog zaostajanja u odnosu na index (šteta što nisi postao grafički prikaz da vidimo usporedbu), uvijek možeš dati svoj doprinos korekciji zaostajanja za Crobexom time što ćeš (do)kupiti dionicu. ;)

Inače, kako ti interpretiraš gore spomenuto smanjenje novca (gotovine) u blagajni?

Ne bih rekao da imamo dijametralno suprotne preokupacije. I meni je u cilju da tvrtka dobro posluje i da se dobro nosi s trenutačnom situacijom. A cijena je samo odraz stanja u tvrtki, za koje očito nemam dobar pregled. Pogledamo li cijenu dionice sličnih turističkih tvrtki na ZSE (PLAG,TUHO), vidimo da se cijena RIVP-a (i ARNT-a) ne vraća na predpandemijske razine. Kao svi rezultati su super, sve se po formumima kuca u zvijezde, ali tržište je i dalje suzdržano oko kupnje (ilitiga optimizam s figom u džepu).
    Treba isto reći da nisam ja rekao Upravi da u FI napravi usporedbu trendova cijene dionice s drugim pokazateljima tržišta, nego je Uprava to odlučila sama pokazati. Stoga, čemu pokazati graf o kojem nećeš reći ništa? Uprava je ekvivalentan graf predala u FI za G2 2020. kada smo svi znali zašto je pala cijena, ali opet su imali potrebu napisati da je cijena pala zbog covida. :)

Prilažem screenshotove spomenutih trendova iz FI za Q2 2023. i 2019. da mi lakše složiš novi "one-liner" za odgovor :)

A što se tiče mojih ideja za smanjenje gotovine u blagajni, uprava laže da je to zbog "otplate kreditnih zaduženja, investicije u dugotrajnu imovinu, izdaci za pripremu sezone te isplaćena dividenda." ali se to moglo reći i za prošlu godinu, pa ne vidim u čemu je razlika.

Files

Screenshot 2023-08-01 at 08.29.44.jpg 236.65 kB – 0 Downloads Screenshot 2023-08-01 at 08.29.14.jpg 161.81 kB – 0 Downloads

• Mr. M
    • July 31, 2023 at 3:21 PM

Mene pomalo brine da uprava nije uopće komentirala činjenicu da cijena dionice ne prati rast pokazatelja koje su si sami zadali. Izvještaj za Q2 2022. daje dijametralno suprotnu sliku - cijena prati Crobex i Crobex 10, koji su znatno bolji od STOXX, DJ i FTSE indexa.

Pogledamo li situaciju 2019., prije cijele Covid/Rus-Ukr situacije, cijena dionice i dalje prati Crobex i Crobex 10 (tada nije bio usporedbe s FTSE,DJ i STOXX).

A i neobično mi je da se novac u banci/blagajni smanjio sa 122 MEUR na 32 MEUR.

Ima li netko bolji uvid?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt