Week 7 scrapping
Demand, demand, demand...
Week 7 scrapping
Demand, demand, demand...
Mene čisto strah da objave ikakav plus, nakon rekordne kvartalne neto dobiti od 47 milijuna kuna u Q3 2021., dionicu ste srušili 40%.
DSX objavila rezultate. Q4 dobit 41m a za godinu ukupno 57m. Znači sam q4 jači nego prethodna 3 kvartala ukupno.
Slično i GNK jučer. Za q4 dobit 90m, za cijelu godinu 182m.
ovo gore je postao kolega na temi dry bulk........u tom kontekstu atpl bi trebala izvjestiti o dobiti od minimalno 60 mil. kuna da bi mogli očekivati neki veči rast cijene dionice........bitno manja dobit od gore navedene bila bi vjerovatno a i realno veliko razočarenje......
Tko nije kupio biti ce razocaran i ako bi bilo 160 milkn dobiti ne zato jer je 60 malo vec zato jer nije kupio
60 mil kvartalno je 240 godisnje
Atpl dosta zaostaje za rastom stranih bulkerasa u 2022 i to ce se poravnati prije kraja 2022.
Netko stopa, neki kupuju, neki nece nikad kupiti.
Vozarine za pmax smax hmax su odlicne.
1Q ce biti puno bolji od dobrog 1q2021.
Po futuresima 2Q ce biti dosta bolji od odlicnog 2q2021.
Uvijek moze bolje.
Promatrajmo⏳
Moze samo jedna potvrda?
Ako smo prodajom ostvarili gubitak a dionice su kupljene prije vise od 2 godine(recimo 3g) time ne ostvarujemo pravo na umanjenje ukupne oporezive dobiti?
Usa ulagaci stavili "ruzicaste naocale"
Oprostit cemo im jer neznaju sta rade
Sada su iznad 2021.
nasi ulagaci stavili duple crne naocale.
Promatrajmo tko ce ispasti mudriji.
Display MoreDisplay MoreEvo FFA ako moze pomoci u davanju sanse jos nekim opcijama osim crnjacima
Neki nikako da nauce ili namjerno zanemaruju koje su najbitnije stvari koje utjecu na buducnost dry bulka?
Dali ima potrebe ponoviti po "stoti put"?
Korona? Ne
Evergrande? Ne
Ruska agresija? Ne
Jer ima i pozitivnih i negativnih utjecaja.
u vrijeme kad su tržišta nestabilna futurese uvijek uzimam sa večom rezervom........jel oni do pon. mogu biti u totalnoj euforiji ili totalnoj depresiji.......
ružičasti pogled na situaciju u zadnja nam 4 mjeseca nije donio baš nikakav cjenovni pomak naših dionica brodara.........
"Nasih"
Mi smo uvik kontra mod.
Samo treba malo strpljivosti i sve dode na svoje mjesto.
"Ruzicasti pogled" ? Pri ovim spot i TC vozarinama?Dakle svasta
Idu jos bolje zarade od odlicnih iz 2021.
Da nisam puna kao brod ja nebi crnjacila vec bi kupovala ali moja glava bi mogla zavrsiti servirana na pladnju?
Ovo je sada druga odlicna prilika za dokup po velikom diskontu u 2022. pri izvanrednom outlooku.
Mozda ce ih biti jos a mozda ce biti i razocaranja i velike skole.
Promatrajmo
Evo FFA ako moze pomoci u davanju sanse jos nekim opcijama osim crnjacima
Neki nikako da nauce ili namjerno zanemaruju koje su najbitnije stvari koje utjecu na buducnost dry bulka?
Dali ima potrebe ponoviti po "stoti put"?
Korona? Ne
Evergrande? Ne
Ruska agresija? Ne
Jer ima i pozitivnih i negativnih utjecaja.
Putin je nadmasio ucitelja AH ni on nije imao mobilne spalionice?
"Bravo" za sve majke koje ponosno salju sinove u putinovu vojsku.
Biti ce rusija opet velika i vazna.
Biti ce najvazniji kineski poltron dok kinezi ne iscrpe naftu i plin ili dok im vise nece trebati.
Mogli bi biti pregazeni od te kine jer to oruzje sto rusi poskeduju sada za 15 godina je smece a nece biti para za novo.
Dolazi tehnologija da satelit detektira dizanje poklopca na nuklearnim solosima i unistava ih u startu ili se aktiviraju presretaci.
Zato putin radi blizine ne zeli ukrajinu u nato savezu.
Putin je okrenuo vecinu svijeta protiv rusa i to ce biti jako skupa pogreska.
Sljedi ekonomski kolaps i raspad rusije ili ce vratiti sav teritorij ukrajini i platiti veliku ratnu odstetu.
U WW2 su bili osloboditelji a sada su agresori, nepopravljiva steta je ucinjena.
To su ti kompleksi "velikih" nacija.
Brexit je bio slican primjer.
Neka placaju i neka pate.
Rusija je drzava koja zivi na prodaji plina i nafte. Tome ce doci kraj i ostat ce siromasna drzava bez industrije jer novac ulazu u naoruzanje kojeg za 10 godina mozes baciti u smece jer dolazi novo modernije.
Zar smo zaboravili kao je doslo da raspada SSSRa?
Kako je prethodna utrka u naoruzavanju zavrsila za ruse?
Nisu mogli vise pratiti zapad a sve su pare ulupali u oruzje.
Opet ce se ponoviti isti scenarij.
Raspad rusije je neizbjezan kada nestane para za trositi na oruzje.
Kina je nesto sasvim drugo, puno mudrije i opasnije od ovog komleksiranog ludonje.
Moguce da ce se i rusija prikloniti zapadu u okrsaju sa zutima kada dode taj dan.
Rusi moraju sami maknuti putina ili ce snositi posljedice.
Display MoreDanas smo se makar svi opet okupili , i na trenutke zabavili
IMHO ovo je danas bila čista histerija. Ništa se nikome u poslovanju nije promijenilo.
Na stranu rijetke iznimke u većoj mjeri izložene Rusiji i Ukrajini.
No, burza i pada i raste anticipirajući buduće probleme, sve do stanja uračunatog u cijenu
Ameri su danas vrlo skromno pali. Što nas sutra čeka ne znam. Ne bih se protivila daljnem padu, rijetka prilika za kupiti blue chip papire sa dividendnim prinosom već i 5% -6%
Al' nitko nije otok, pa ne bacajte papire.
Ako ovo eskalira, ako se izvuče nuklearno oružje, ni podrum nas neće spasiti.
Ako se odulji, i bude imalo posljedice po gospodarstvo Europe, opskrba plinom itd... onda nas čeka recesija , neimaština, sve pogodno za nevolje raznih vrsta, od kojih nam je pad burze najmanji problem.
Sve skupa, mirno spavajte štrumfovi moji.
Market dao, market uzeo
Ako je dividendni prinos od 5-6% ok trebao bi svima i onaj na shippingu od 30-40% dobiti prolaznu ocijenu?
Nije sve u dividendi jer produktasi u 2022 za 2 mjeseca +25%.
Ima jedna sestra produktasica koja prkosi svima.
Jer nema zainteresiranih ali to ce se promjeniti.
Ponudene su neke vlastite glave na pladnju promatrajmo kako ce to zavrsiti 🤪
Za sada velika bezanija ukrajinaca, nije im do vlastite drzave.
Time ce putinu olaksati posao i stabilizirati burze brze od ocekivanja.
Navijam za ukrajince vise nego oni navijaju za sebe.
Nesto tu ne stima
Braca klicko su bili prvaci u boksu, zar to nisu bili oni koji su bjezali po ringu i izbjegavali fajt?
Ruska agresija na ukrajinu nosi za sve tankerasi i produktase rast cijene ali ima jedna sestra produktasica za koju to ne vrijedi.
Mozda je to zato jer je objavljen minus u 4Q kao sto je i na svim usa tankerasima i produktasima pa je to u redu
U 2022.
Nafta+35%w
Tankerasi +16%
Produktasi +25%
Tpng -9%
imali su oko 1,5 miljuna gubitka u 4Q...opet su revalorizirali imovinu+ imalu si skoro 5 milja kuna gubitka na tečajnim razlikama.
Toliko truda ove godine oko portfelja i svaki hebeni dan buljenja u ekran, toliko dobrih odluka i onda od 9.30-10.00h 50000kn nestane, a da nisi mogao ništa napravit...
Dvi stvari koje su mi smučile TPNG do kraja, ZABA skrbnički, te ova revarolizacija imovine koja je stvorila gubitak od 65,5 milijuna kuna. Nekako sam totalno indiferentan nakon današnjeg dana.
Žao mi je zbog ekipe ovdje...ali to vam je taj sistem kako ekipa koja vodi TPNG funkcionira.Što se tiče rezultata nadam se pozitivnom Q1 2022.
Ekipa?
A kakva ekipa vodi stng pxs asc?
Imaju iste minuse u 4q kao i tpng.
Zasto oni rastu 25% u 2022 a tpng - 9%.
Ima to veze sa jednom ekipom ali ne sa onom koja vodi tpng.
To ce se promjeniti, tko misli da mu je mudro sada odustati sretno.
Mi koji ostajemo promatrajmo i dalje do kada ove velike disproporcije u valuaciji istih firmi sa istim sastavom flote koje voze po istim vozarinama.
Prosjecna vrijednost vozarina im je bila 12800$. To mi se cini da su trebali poslovati s 0 sa tim vozarinama.
Zasto tako veliki gubitak?
Radi izlozenosti spotu i porastu troskova goriva.
Ne vidim da je izvjesce losije od usa sestara produktasica a one su sa cijenama dionica u 2022 do danas na +20%.
+ i danas usa sestre jako rastu a tpng jako pada, to je zato jer za usa taknerase i produktase ruska invazija na ukrajinu nosi pozitivne efekte ali ne nosi pozitivne za tpng.
Sve sto je u 2022. jako dobro za usa sestre jako lose je za tpng.
Promatrajmo do kada ove nebuloze
Odnos snaga u naoruzanju je bio jednak ili jos negativniji u nasem slucaju.
Srce junacko je pobijedilo tenkove i avione sa "lovackim puskama" .
To su cinjenice.
Ukrajinci bez toga nece imati i ne zasluzuju drzavu.
Vec smo vise puta to istaknuli. vise tonmilja veca potraznja za brodovima= vece vozarine i zarada.
Kome to ne odgovara moze prodati,kupaca ima da preuzmu te dionice.
Ukrajinci ako zele svoju drzavu moraju se za nju boriti.
Bez zrtava vojnih i civilnih nece proci.
Nitko se nece boriti za ukrajinu ako se ukrajinci nece boriti.
Ako ce se boriti stici ce i zapadno naoruzanje.
Zapad treba dobar izgovor za slanje oruzja.
Zrtve su dobar povod i izgovor.
Ako ukrajinci ne zele svoju drzavu nece biti potrebe da se mi oko toga sekiramo vise od potrebnog.
I mi smo se sukobili sa neosporedivo nadmocnije naoruzanim agresorom ali srce i zelja za svojom drzavom su pobijedili.
Nije drzava za svakoga.
Imali smo isti primjer u afganistanu.
Kolikogod im se pomagalo u novcu i naoruzanju i obuci vojske oni se nisu htjeli boriti protiv talibana jer su "talibani" .
U obrambenom ratu nema civila svi koji mogu hodati i drzati zlicu u ruci mogu i pusku.
Vrijedi za musko i zensko jednako.
Sve koji se ne odazovu na opcu mobilizaciju proglasiti dezerterima.
Na granicama im podijeliti oruzje uniforme i poslati nazad na prvu liniju.
Radikalna vremena traze radikalne metode u suprotnom nece vise biti ukrajine.
Ako to nebi smetalo ukrajince zasto da mi dramatiziramo?
Mnogim drzavama u europi bi odgovaralo da si pomlade populaciju i dotok nove radne snage.
I evo nas do poveznice sa demografijom.
Za burze bi bilo dobro da ukrajinci odustanu od svoje drzave jer bi se brzo sve stabiliziralo.
Sto se mene tice neka burze padaju i neka se ukrajinci izbore za svoju drzavu.
"nafta i tankerasi odlican izbor za 2022."
Tko je reko?
Zeko reko 😁
U 2022. U 60 dana
nafta +35%
Tankerasi +10%
Produktasi +20%
Promatrajmo dalje....
Problem nisu ljudi ili covjek vec sistem koji omogucava da najludi dolaze na najmocnije pozicije koje im omogucavaju pokretanje ratova suprotno zelji vecine.
Pocetni post na threadu
Treci post na threadu
Display MoreUkrajina je nemocna jer nema vojnu tehniku i ne pomisljaju na pokusaj.
Putin je paranoican i ne zeli ukrajinu u nato savezu.
Po njegovim mjerilima preblizu rusiji.
Rusija ima naftu i plin i ovisi o potrosnji europe i kine.
Ratom bi uzdrmali cijenu nafte i plina.
Rusija si ne moze priustiti rat.
Bio bi to ludi i skupi potez sa
velikim negativnim financijskim posljedicama.
Totalna izolacija zapada i placanje ratne odstete na kraju.
Ako se priklone kinezima oni ce ih isisati kao pijavice dok ce im trebati fosilni izvori i pregaziti na kraju.
Zapad ne zeli pregaziti ruse, samo ih zeli drzati pod kontrolom.
Kada su bili na koljenima nudilo im se u nato i EU ali su htjeli biti vazni i neovisni.
Sada su ovisni o kineskom uvozu nafte i plina i postat ce nevazan poltron kine.
Ako si Putin izabere kineze i rat sa zapadom.
Sam pao,sam se ubio.
Nisam ocekivala da je toliko lud da ce sam sebi priskrbiti mjesto na povijesnoj crnoj listi negativnih licnosti.
Rat ce dugo trajati, sve do poraza rusije.
Brojcano veliki narod nikad ne gubi obrambeni rat.
Zapad ce slati moderno naoruzanje i prije ili kasnije
Ruske majke ce se dignuti protiv bespotrebne pogibije svojih sinova. U vrijeme drustvenih mreza nista se ne moze zataskati duze od jednog dana.
Biti ce to nesto kao napad usa na vijetnam.
Rusi su imali i sami iskustvo sa afganistanom.
Tim vise cudi ova ludost.
"sam pao sam se ubio"
Zao mi je ukrajinaca,ima ih puno i moraju se boriti
A zapad mora slati oruzje.
Jedno je tenkovima proci kroz neku drzavu a drugo je kada moras izaci iz tenka.
Gerilski rat nosi velike zrtve na obje strane a ne samo na jednoj.
Shvatit ce Putin, svaki poginuli ruski bojnik biti ce spomenik njegove bolesne lude ambicije i ide njemu na dusu.
Za to ce poloziti racune barem pred ruskim narodom koji pati
Za proslim vremenima kada su bili vazni pa i on mora platiti svoju cijenu trijeznjena.
Vazni su amerikanci i kinezi rusi su malo vazni jos dok svijet treba njihovu naftu i plin i za njih kraj vaznosti.
Mogli su biti vazni i u buducnisti sa nisu zaradu od nafre i pli a usmjerili u naoruzanje kojeg ce pregaziti vrijeme.
Bacen novac i propusteba prilka.
Kinezi su puno mudriji i opasniji, prvo industrija pa tek tada naoruzavanje
U 2022.
Tankerasi +11%
Produktasi +19%
Tpng -4%
Ako europa nece vise ruski plin ili hoce puno manje morat ce proporcionalno necim nadomjestiti.
LNGa nema dovoljno, sve sto preuzme europa vise LNGa od planiranog do ruske agresije
biti ce manje za druge pa ce ti drugi biti prisiljeni traziti alternativu.
Dostupni substituti za blizu buducnost su coal i oil.
Sljedi oluja na bulkerasima i tankerasima?