Coal on fire
Ukraine-Russia War Sets Coal On Fire — Breakwave Advisors
Potential shifts in coal trade flows
www.breakwaveadvisors.com
Coal on fire
The highest flow of Russian gas into Europe via Ukraine in 4 months.
Da li to Putin pruža ruku pomirenja???
Moze se protumaciti da je agresija skupi poduhvat kojeg je tesko financirati.
Priznaje da mu je voda do grla.
I EU treba taj plin i tu je voda do grla ali je putin prvi trepnuo i priznao da je njemu veca panika.
The highest flow of Russian gas into Europe via Ukraine in 4 months.
Rusija ne izvozi samo crude.
Ima tu posla i povecanja ton milja za nase sestre produktasice, cak i za onu jedinu na svijetu cija cijena dionice jos ne raste u 2022. 🤪 🤣
Europa se mora otrijezniti i primjeniti rjesenja koja se nude prije nego posljedice izmaknu kontroli,bez straha sto ce reci Greta T jer se mozemo svi poceti pakirati u pecine kojih nema dovoljno.
Short-term electricity prices in France will hit on Monday €551 per MWh, **the 2nd highest ever price*
Jel netko posebno gledao koje su firme posebno pogođene sa rastom energenata, nafte, struje plinova, tako da ce im rashodovna strana poprilicno narasti?
Vjerujem vecina, ali ne koriste sve isto te energente za proizvodnju..
Bolje je pratiti onu kracu listu na kojoj su oni koji ce profitirati?
Inflacija roba povlaci i inflaciju placa,realna kupovna moc se nece bitno smanjiti, ukupna potrosnja roba ce rasti jer se povecava baza broja ljudi koji ce je trositi.
Sirovine ce trebati pojacano vaditi i prijevoziti, to je posao za dry bulk.
Energije ce trebati vise nego ikad pa ce i tu trebati pojacati proizvodnju i prijevoz.
Na stranim marketima rastu dionice energy sektora i tankera.
Kod nas su tankeri jos na dnu.
STNG je u 2022. Na +70%🚀
Jos trazim ali ne mogu naci niti jednog tankerasa/produktasa osim nase sestre TPNG da nije u nekom plusu u 2022? 🤪🤭🤣
Ako netko zna za takvog neka podijeli.👍
Ovdje je za primjer uzeta kina a vrlo slicno vrijedi za indiju, to su dvije drzave koje ce preuzeti vecinu ruske nafte.
Istvovremeno europa ce umjesto najblize rusije naftu osigurati sa udaljenije lokacije.
Sve to je jako bullish za tankere.
Promatrajmo
brajakica pročitao sam članak i nigdje on nije obrazložio tih 300%. svaka njemu čast profesor je i treba se to pročitati bez obzira što je to neki opskurni portal. pročitao sam usput još jedan članak samo da vidim kakav im je narativ. po tim njegovim kriterijim amerika je trebala propasti još u prošlom stoljeću. bdp im je isti oko 20 triliona. kineski javni dug 8 triliona dok je američki 30. kineski dugovi poduzeća i građana su neusporedivo manji od američkih koji se javno deklariraju oko 100 triliona. neka hrabrija pocijena je da je to 200triliona dok ona brutalna kaže čak 400 triliona. u strukturi bdp usluge su im oko 60% od proizvodnje samo im je oružje konkurentno u izvozu. sve ostalo uvoze i prave deficit od 100 milijardi mjesečno. u kineskom bdp još uvijek je proizvodnja preko 40% a usluge oko 30% što je jako bitno. samo američki studenti su dužni za stipendije 4milijarde. oko 40 miliona ljudi živi u kućama kojima je propala hipoteka ali ih banke još ne izbacuju. slučaj evergrande je brže bolje nekako gurnut pod tepih. suma sumarum kina bi za 300% bdp trebala biti zadužena 60 triliona što je nemoguće. zvanično najzaduženiji je japan sa nekih 250% bdp ali to je neka druga priča. ja se isto slažem da su dugovi ogroman problem koji se upravo sa ovom predstavom u ukraini riješava. pošto su ameri planeri oni će tu i najbolje proći. sakrit će svoje dugove, opljačkati vazale i zbog svoje energetske samodostatnosti za robu tražiti konkretnu valutu koja će imati pokriće u nečemu. i eto nas u novoj realnosti gdje tanker od 2miliona barela košta cca 2 tone zlata.
Uracunat je i dug kompanija jer i njega treba vratiti?
Ima tu jos velikog kineskog prikrevenog duga na lokalnoj razini.
Kina je "china" (porculan) i mora biti jako oprezna da se ne zamjeri svojim velikim kupcima. ovime zavrsavam na tu temu.
Ovdje je zaiskrilo a nije crno bijelo,i zapad ima svoj3ih negativnosti-slabosti koje treba rjesavati, dali se slazemo da su rusi sa ovakvom svojom politikom veci negativci od zapada?
Da nema opravdanog razloga za agresiju na drugu suverenu drzavu i na dokazane genocidne elemente te agresije kao osveta za geopoliticko nepokoravanje ruskom diktatoru sa autokratsko-stakorskim sindromom?
Tko bi od nas radije zivio u takvoj rusiji umjesto na zapada sa ovim "nedostacima" koje ima?
Biden najavljuje masivno otpustanje SPR 1milbd sljedecih 6 mjeseci.
pozitivnih efekata ce biti odmah a kasnije se otpusteno treba puniti nazad pa sljedi jos vise pozitivno
Margine rafinerija su na desetogodisnjem vrhu, to dokazuje da je demand vrlo jak, sljedi nastavak trenda jer u avio prometu je na pauzi 2milbd.
Tko je pratio ovdje vise puta izneseno mogao je finu lovu zaraditi u zadnjih par mjeseci.zadnja sansa za ulaz na dnu tankerasa/produktasa ceka bas nas ZSE nevjerne tome. 💪
Do kada jos black magic i uroci?🤭 🤣
Nije po zeljama nekih ali kada jos iz tog MR prosjeka izbacimo ono sto tpng nema ostaje jos veci prosjek
Pratimo sve od viska glava ne boli,bolje sve nego nista.
Iran says agreement to revive nuclear deal with US is close.
300% bdp kineski dug? to je tolika besmislica da nije vrijedno komentara kao i većina drugog što je napisano.
China’s foreign debt, including U.S. dollar debt, stood at roughly $2.4 trillion. Corporate debt is $27 trillion, while the country’s total public debt exceeds 300 percent of GDP
koja zamka i mamac je bila prodaja GOGL prije prava na dividendu?
Sada je gogl cijena iznad cijene prije dividende + dividenda u depu.
Priznajem da me je rast gogl cijene bio potaknuo na razmisljenje.
Zato me vise nece potaknuti da razmisljam o tome a posebno na ATPL gdje se isplacuje jednom godisnje.
Prodaja prije dividende= poklanjanje dividende, ocekujem da ce se to na bulkerasima i dalje potvrdivati.
Promatrajmo
Tko kaze da smo u naftnom soku?cijene nafte su povisene i to je sve za sada. Najavljeno je veliko otpustanje SPRa i proizvodnja ce se povisenim cijenama nafte podizati.
inflacije radi nafta bi trebala biti oko 220$ da bi se usporedivala sa nekadasnjim vrhovima.
Demand za naftom u svijetu i dalje jaca, dokaz su najnovije margine rafinerija na desetogodisnjem vrhu.
Zaista nema nikakvog smisla usporedivati cijene nafte od prije 30 g sa danasnjim bez uracunavanja inflacije za isti period.
To bi bilo sirenje panike bez temelja.
Ako se⛏️ krampanje lopatanje ili begerski iskop atomskih sklonista☢️ pokaze kao promasaj
trebati cemo u nabavku sefova💰💵💶. Kazu ovi CEOvi iz linka, vrijedi preslusati, tu su i najveci SBLK, GOGL, GNK.
Tko misli da grijese neka napise svoje misljenje.
⚠️Sutra molim👃 bez misicarenja🚫 💪na bidu i preko reda po asku🚷, dame 🚺imaju prednost 😥
Display MorePo mojoj prognozi iz studenog "nafta i tankerasi su odlican izbor u 2022."
moglo se u prvih 70 dana zaraditi na nafti 85% a na tankerasima/produktasima 40-50%
Joakim je propustio za razliku od mene zaradu od 7O% U 2022. na STNG do sada.
moja prognoza za stng stoji u onoj tablici u koju su upisali svi oni koji imali hrabrosti i ostalo potrebnog za to uciniti😁
za TPNG je isto upisano.
Dok promatramo i cekamo da i zadnju sestru produktasicu digne plima poslusajmo sto kazu oni koji znaju najbolje.
Tko se ne slaze sa njima ima priliku ovdje svoje obrazloziti i testirati svoje znanje i vjestine prognoziranja.
Link za produktase
Jos malo jako korisnih informacija ali ovdje je vece teziste na crude tankerima.
Tko iz ova 2 zadnja linka izvuce samo 10% korisnih informacija
🥂🍸🍺🍷😁
Po mojoj prognozi iz studenog "nafta i tankerasi su odlican izbor u 2022."
moglo se u prvih 70 dana zaraditi na nafti 85% a na tankerasima/produktasima 40-50%
Joakim je propustio za razliku od mene zaradu od 7O% U 2022. na STNG do sada.
moja prognoza za stng stoji u onoj tablici u koju su upisali svi oni koji imali hrabrosti i ostalo potrebnog za to uciniti😁
za TPNG je isto upisano.
Dok promatramo i cekamo da i zadnju sestru produktasicu digne plima poslusajmo sto kazu oni koji znaju najbolje.
Tko se ne slaze sa njima ima priliku ovdje svoje obrazloziti i testirati svoje znanje i vjestine prognoziranja.
ne bi ulazio u ova tumačenja hitlera i td. jer vidim da mlađe generacije imaju površan ili totalno pogrešan stav o tom fenomenu. nije sad da nešto prozivam dovoljno je da se sami saberete i pobrojite koliko knjiga ste o tom pročitali. vaše osobno mišljenje je ovako onako. ima svatko svoje mišljenje. većinom pogrešno. no to je u sferi povjesnih nauka koje se bave samo dokazivim činjenicama. mi malo stariji smo bili obavazni to malo dublje propratiti kroz naše obrazovanje. zbog toga mi jako rijetko zalutamo u tu ideologiju. ja kad bi vam sad dao primjer školskih knjiga koje se nalaze u ukrainskom obrazovnom sustavu jednostavno ne bi mogli vjerovati da to negdje na kugli zemaljskoj postoji. ovo što se tiče kine i evrope mislim da te cifre o robnoj razmjeni nisu točne. puno premalo. pa i da je tako to nije bit stvari. problem je u tome da jedna italija npr. ima dug od 2500 b$. francuska 3000 b$, španjolsku, grčku i td. da ne nabrajam dok ona ima ogroman suficit sa svima. jedina ekonomija koja se u većini parametrima može nositi sa kinezima je njemačka. trenutno postavljenim financijskim modelom deficit je zapravo "štednja" dok je suficit šta? razlog da kinez više radi i živi lošije od talijana. nadam se da ste svjesni da je taj model neodrživ. svi mi hoćemo da podmirimo osnovne potrebe ali neki rade manje neki više. opet jedni su efikasniji drugi nisu. i čemu to vodi? pa valjda novom svjetskom poredku. kina je željna mase talijanskih proizvoda ali da bi to bilo isplativo moraju se skinuti balasti sa njihovih realnih vrijednosti. parmezan je genijalna stvar ali je preskup zbog razno raznih imputa. nije nam neobično da večera u restoranu u italiji košta 500€ dok za to u kini možeš kupiti svašta nešto. vrijeme života na printanju novca je gotovo. samo realne vrijednosti su u igri. sad gledamo zadnji produžetak gdje amerika pljačka svoje saveznike i povlači se u svoje dvorište.
Brojevima eu-kina za uvoz-izvoz fali jedna nula, to je nebitno jer omjer je tocan.
Kina 2x vise izvozi u eu od eu izvoza u kinu.
Zakljucak kina je puno veci gubitnik ekonomskog rata.
Udarali su kinezi kontra carine trumpovim u pocetku ali su shvatili da su se upleli u paukovu mrezu i odustali sretni da on nije nastavio dalje.
Kina ima dug 300% gdp
Od cega ce ga vratiti ako usa i eu zabrane kineski uvoz ili uvedu visoke carine?
Ako im se zatvori ta pipa 100mil kineskih radnika ce dobiti otkaz.
Sto ce jesti i od cega otplacivati kredite te obitelji?
Hoce li se kinezi rodeni u gradovima vratiti na selo uzgajati rizu sa volovskim plugovima?
Vjerojatno bi izbili veliki neredi.
Kina ima jako velikih razloga da se boji usa i eu.
Vratit ce se Trumpavi za 2g ako se biden pokaze nesposoban staviti kineze pod kontrolu.
Biti ce to zalostan i porazan trenutak za zapad, za eu.
Eu treba reset,treba vratiti proizvodnju za europljane.
Nedopustivo i ponizavajuce je da se europa klanja i moli kinu ono sto moze sama proizvesti a sve zato jer su prebogati eu (usa) pojedinci vidjeli priliku da postanu jos vise prebogati i proizvodnju iz eu(Usa) preselili u kinu i time unistili radna mjesta za buduce narastaje.
To je veleizdaja "nacionalnih" interesa i poklanjanje kini mogucnosti da ugrozi (unisti) zapad.
Ima ih samo 1%,ako nas 99% to dozvoli znaci da ne zasluzujemo bolje.
Sve sto trebamo za pocetak uciniti je samoinicijativno na osobnoj razini bojkotirati kineske proizvode.
Alternativa je da nasi potomci u buducnosti budu kineski robovi.
Ako im to spakiramo proklinjati ce nam kosti i nasu bahatost i obijest.
bojim se da kinezi nece napraviti gresku danasnjeg zapada jer oni su bili na vrhu i zavrsili na dnu.
Svoju su povijesnu lekciju naucili i skupo platili i dugo cekaju trenutak za osvetu.
Sjecate se kako su ih englezi istrebljivali prisilnim otkupom opijuma? Drzali kao koloniju
To je bio genocid.
Mislite da su zaboravili ili oprostili, da nece iskoristiti priliku za osvetu
Display MoreDisplay MoreNema jednostrane promjene ugovora,za to se podizu i redovito dobivaj tuzbe pred medunarodnim sudovima.
Otvorilo bi se i pitanje nanasene stete neispunjavanjem ugovora.
To bi rusija otplacivala u toj istoj nafti i plinu 50g.
Nebi hrvatkoj ali tu su u pitanju puno veci igraci kojima se mora platiti.
Novi ugovori koji ce se u buducnosti raditi sa rusima u njima neka traze placanje u rubljima pa da vidimo tko ce im potpisati.
Sigurno ce uvijet biti klauzula na neku drugu svjetsku valutu.
Rusi bi mogli odrediti tecaj da jedna rublja stoji 100 $.
Nije svijet naivan kako putler misli.
Svijet je pogresno hranio i uzdizao njegov hitlerovski ego ali sada je tome odzvonilo.
mislim da stvari ne treba gledati jednostrano a da je taj zapadni svijet tako pametan nikada nebi ni došlo do ovakve ratne krize, energetske, prehrambene , velike inflacije ,name it.......
svi plačamo postupke Ruskog napada plus "račune od ranije" koji stižu na naplatu...... neki će platiti više, neki manje ali svi će platiti puno.......bit će i pobjednika naravno, ali ne može se ni stalno pobjeđivati "ako nemaš sa kim igrati"......
dok "veliki" račun ne stigne na naplatu, uživajmo.......
nije drama ali nije baš ni ružičasto.......osim u dry bulku koji ipak nije otok sam za sebe na duže staze........
Zapad je grijesio sa putinom, sada je vrijeme za ispravak pogreske.
dry bulk kroz tonmilje ima vise koristi od stete od ruske agresije.
Da vjerujem da ce ww3 ja nebi kopala sa krampom i lopatom vec bi unajmila najveci bager. 🤭
Nema jednostrane promjene ugovora,za to se podizu i redovito dobivaj tuzbe pred medunarodnim sudovima.
Otvorilo bi se i pitanje nanasene stete neispunjavanjem ugovora.
To bi rusija otplacivala u toj istoj nafti i plinu 50g.
Nebi hrvatkoj ali tu su u pitanju puno veci igraci kojima se mora platiti.
Novi ugovori koji ce se u buducnosti raditi sa rusima u njima neka traze placanje u rubljima pa da vidimo tko ce im potpisati.
Sigurno ce uvijet biti klauzula na neku drugu svjetsku valutu.
Rusi bi mogli odrediti tecaj da jedna rublja stoji 100 $.
Nije svijet naivan kako putler misli.
Svijet je pogresno hranio i uzdizao njegov hitlerovski ego ali sada je tome odzvonilo.