1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. BSOD

Posts by BSOD

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• BSOD
    • September 30, 2021 at 10:05 PM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from BSOD

Problem sa shortom je što je tajming bitniji nego kada ideš long. Puno bitniji.

Razlog je jednostavan, iracionalnost tjera ulagače, špekulante da se zbog straha što je brže moguće rješavaju papira. Jasna je stvar da zato i cijene padaju puno brže nego što rastu.

A i kada se tržište "lomi" opet treba znati birati.

koje su po vama najbolje dionice za short u momentu kad krene horor?

Najbolje su one kojih broker ima na raspolaganju...

:D

• BSOD
    • September 30, 2021 at 10:23 AM

Problem sa shortom je što je tajming bitniji nego kada ideš long. Puno bitniji.

Razlog je jednostavan, iracionalnost tjera ulagače, špekulante da se zbog straha što je brže moguće rješavaju papira. Jasna je stvar da zato i cijene padaju puno brže nego što rastu.

A i kada se tržište "lomi" opet treba znati birati.

• BSOD
    • September 30, 2021 at 7:22 AM

Oko 21h je jučer počelo "napucavanje".

Npr. na AFRM, u jednoj minuti (odnosno u sekundi) sa 115 na 116, onda spuštanje, natrag na 115, pa za par minuta ista situacija sa ipak manjim volumenom. Izgledalo je kao sa se pokriva veća količina shortera, ali i pokrivanje ide ipak malo sporije. Nakon drugog napucavanja bid je nestalo i otišlo sve na 112. U pola sata.

Pa sad. Nešto sam ulovio u tom shortu.

• BSOD
    • September 29, 2021 at 9:56 PM

Kakva rasprodaja sad zadnjih 15 min. Ulovilo me nespremnog.

Šteta.

• BSOD
    • September 29, 2021 at 7:39 AM

Mene dva tri puta jučer izbilo iz shorta.

Jednostavno sam čekao papire koji imaju neki momentum da ih tržište potegne u crveno ali to se nije dogodilo.

Sve ovo ostalo što se crvenilo je bilo na tako malim volumenima da to ne pamtim.

• BSOD
    • September 27, 2021 at 7:10 PM

Danas kratki short skalpovi na

DATS

ATER

AFRM

BBIG

• Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• BSOD
    • September 26, 2021 at 10:38 PM
    Quote from 5. Element

Ima ovdje kvalitetnih upisa, mudrih, pametnih, opreznih, cjelovitih, pa evo i ja da nesto napisem o svom stilu ulaganja, tj. angazmanu na burzi...

Uglavnom, zanimaju me kao i mitkka samo jako veliki povrati. Barem 200%. Ako dionica nema potencijala barem toliko odraditi u recimo 6 mjeseci do max 2 godine niti ne razmatram ulazak. Iz jednostavnog razloga jer se cesto ostvari neka dobit, mozda 20-40%, a koja onda lako moze biti ponistena ili cak otjerana u minus nekim black swan dogadjajem. To mi se desilo nekoliko puta kod ulaganja u blue chip dionice na nasoj burzi. Agrokor, korona, you name it...

Stoga dolazimo do kljucnog pitanja: koje su to dionice koje odgovaraju trazenom profilu? Povrat od barem 200%. Koje...?

Ima ih vise vrsta, od nekih ranoprepoznatih tech prilika pa sve do klasicnih ciklickih. Ali je bitno pogoditi preokret trenda. Kupiti na dnu prije pocetka uptrenda.

Jedna vrsta dionica se pogotovo uklapa u taj opis: stecajuse koje nece u stecaj, a nece biti ni razvodnjenja. S tim da je ovo drugo jako bitan uvjet. Dzaba sve ako te razvodne.

Meni su se dionice poput Peveca, Optime pa cak i Atpl (blokiran racun prosle godine!!) pokazale kao bas takve, stecajne bez stecaja, bez razvodnjenja, i ultralukrativne. Vjerujem kod Pevexa i Atpl i u daljnji rast povrata.

Display More

Tih 200% možete odraditi već u utorak. Danas bacite oko na FDA kalendar, sutra kupite papir nakon što ste savladali materiju odobrenja lijeka, sve faze kroz koje je kompanija morala proći, tko su kompetitori, kakv lijek imaju.

Računica je jednostavna za USA.

Revenue x4 je budući MCAP nakon odobrenja. To podijelite sa brojem dionica i eto.

:D

• BSOD
    • September 25, 2021 at 11:05 PM
    Quote from darac11

A da se jednostavno natovarite dividendnim dionicama i onda samo berete dividendu!

Hoćemo, kada uzmemo prvu milju dolara na trejdu :D

• BSOD
    • September 25, 2021 at 10:25 AM

ja bi taj RCL pričekao da ga gurnu još malo gore, onda otišao u short i imate zarade dobrih 8/10 dolara po papiru.

• BSOD
    • September 25, 2021 at 9:49 AM
    Quote from zlocesti

hugh

U literaturi, a trgovanje je zanat kao i svi drugi, piše da nas upravljanje rizikom štiti od nenadoknadivih gubitaka. Sve je dobro kada nam market ide u prilog, dok se ne okrene protiv nas

Vidjeli smo na svoje okice SPPI, Sesen, itd

Vidjeli smo pad na bitcoinu jučer.

Kažu da je gubitak novaca prvo gubitak novaca, a onda i gubitak samopouzdanja.

Al' nekako mislim da se to odnosi na ljude koji su odlučili trgovati cjeloživotno. I da se sve to odnosi na trgovanje, a ne ulaganje

Display More

Upravo tako.

Najgore što se trejderu može dogoditi je izgubiti samopouzdanje. Događa se svima, stalno i uvijek. Jedna loša odluka za drugom i otvara se spirala. Još ako se u to uplete i mindset pokeraša (takozvani ali in efekt, super opisan u knjizi Market mind games), onda je to kraj. Gubitak samopouzdanja vodi k dvije krajnosti:

1) zaboravlja se na stop loss (na scenu stupa wishful thinking)

2) i dobitne trade-ove režete jako rano zbog straha od gubitka zarađenog (let it run!).

Svatko od nas će sam nači načina da iz te spirale izađe (ili će uništiti kapital). Ja kada uđem u loš ritam, to uglavnom budu dvije loše odluke za redom, gasim sve i čekam novi dan. Isto tako gasim sve kada mi "dobro ide", jer je nemoguće da ti "dobro ide" 10 trejdova za redom.

Jučer sam npr prvo spržio novce na MRIN, na kraju sam to nadoknadio i uzeo još dvostruko na AEHR. Nakon toga sam sve ugasio.

Svi koji misle da "nemaju vremena" i da sve mora ići brzo i na veliko, grdo se varaju. Garantiram vam pljugu za 6 mjeseci (govorim o stranim tržištima, ne o ZSE, tu uvijek brat ima strica a stric maćehu koja je sekretarica u nekom fondu pa je nešto čula).

Dobro Vam Zloćka kaže, ovo je cjeloživotni posao, i gradi se kao svaki drugi, polako, postepeno, sa puno promašaja, loših pokušaja, još gorih egzekucija.

Ja ovo ne moram raditi, imam super svakodnevni posao, no odlučio sam nešto novo naučiti i možda jednog dana od toga i živjeti.

• BSOD
    • September 25, 2021 at 9:10 AM
    Quote from hugh

kako izgleda situacija vama koji detaljnije pratite usa tržište?.......vidim da su prometi jako mali za njihove navike.....nema kupaca pa se ne izaziva panika?.......ili nema prodavča pa se ne gura nepotrebno?........ili samo idemo u najnovije normalno?.......

Kolega, svaki dan dosta vremena potrošim tražeći prilike, uglavnom ih ima, neovisno o ukupnoj likvidnosti. Uvijek se nađe papir kojim je trgovano sa više od 100 mil komada.

Treba uzeti u obzir da je dosta retaila povuklo novac u bitcoin (vikend trejderi).

Za fondaše ne mogu puno reći ali čini mi se da su malo usporili. Ono što ja primjećujem je da je na djelu tiha distribucija. To može potvrditi svatko tko malo dulje zuri u Level II.

Sitni nalozi kupuju, velike količine se prodaju.

Svakako, likvidnost je manja nego prije mjesec i više dana. Plus što u PM uglavnom nema nikakve akcije. Prije se mogla uzeti dnevnica do 13h po našem vremenu, danas se ne usudim ništa kupiti/prodati jer su i bid i ask totalno šuplji, o spreadu da ne govorim.

Sve u svemu, ne želim ulazili u mikro/makro/monetarna/politička pitanja, volumene će potaknuti samo jedan jako dobar pad, sad smo na ničijoj zemlji.

Ja sam za veliki short spremio xx.xxxx,xx dolara.

EDIT: svima vama koji trgujete samo long, preporučio bi da počnete i sa shortom (to podrazumijeva margin račun).

Novac zarađen shortom je drastično slađi, no gubitak je bolniji. :D

• BSOD
    • September 23, 2021 at 9:35 PM
    Quote from st-brajo

današnji rast na mizernom volumenu.

očito se kupuju samo opcije, pa onda market maketi moraju kupiti neku malu količinu papira.

koliko pratim Evergrande, odlučili su platiti samo obveznice u yuanu koje čine samo 10% svih izdanih obveznica.

Darius Dale, koji računa one kvadrante, je jučer povećao cash poziciju sa 20 na 40%.

kad puno pametniji ljudi od mene izlaze iz ovog marketa, šta god je ovo danas bilo, bogami, ni ja ne mogu objasniti 🤷

Definitivno je volumen prseušio.

Danas je volumen na 60% dnevnog prosječnog unazad 45 dana.

Pa sad...

• BSOD
    • September 23, 2021 at 8:26 PM
    Quote from fajrvol

Ja bi prije short squeeze moliću lijepo. ;)

Puno je tu bag hodlera. Jako teško.

Na žalost.

• BSOD
    • September 23, 2021 at 7:13 PM
    Quote from fajrvol

KPLT milina jedna kako skače danas ;)

Sve mi zeleno danas jedino TSLA nešto kilavi ali ipak pozitivno.

KPLT bude dobar za short (obrazac isti kao i na MRIN, ATER i NURO).

• BSOD
    • September 23, 2021 at 5:28 PM

Danas je bio plodonosan dan.

NURO short na 15.32, cover na 14.10.

U PM sam shortao ATER na 16.05, pokrio sam se sa polovicom na 15.50, ostatak sam ostavio. Pred otvaranje su ga počeli gurati jako prema gore pa sam se pokrio na 16.20. Nakon toga pala je i ispod 13.

Ne mogu lagati preplašio me taj volumen u rastu.

Sve u svemu dobro.

Jedini problem je što često nema papira za short, i to baš onih koji su za short spremni.

Logično.

• BSOD
    • September 23, 2021 at 12:56 PM

Ne znam na čemu da surfamo kada je volumen sve manji i manji.

Danas u PM nema niti jednog papira koji ima volumen veći od 650.000 komada.

Možda ja imam velika očekivanja, ali to su daleko manji volumeni nego prije mjesec ili više dana.

• BSOD
    • September 23, 2021 at 11:09 AM
    Quote from zlocesti

Često razmišljam koja je najbolja taktika, za te pharma papire koji čekaju odobrenje , ili rezultate

Možda je najbolji stop kupovni nalog na određen postotak rasta cijene.... jer ako raketa krene gore znači da je uspješno

U svakom slučaju, objavu nije razboriti čekati u papiru, potvrđeno na Altu, Sesenu, SPPI

Što vi ostali mislite o tome ?

"Razborito" je čekati objavu u shortu s nadom da će lijek tenkirati kod FED-a.

• BSOD
    • September 23, 2021 at 9:04 AM
    Quote from Hrx84

Nije mi se nikad ovo dogodilo vani.

Nakon otvaranja jučer stavim nalog na PANL po 4.63, zakačim 2 komada po asku,

odmah promjenim nalog na 4.65 ne bi li kupio količinu, opet zakačim 2 komada po asku,

pa onda ponovo ista stvar na 4.68 opet zakačim samo 2 komada po asku.

I onda odustanem, samo derem provizije bezveze.

Naravno brzo je išlo uzbrdo. Je li stvarno moguće da je tu bilo samo 6 komada na asku ili me platforma zeza.

IB

Display More

Nije platforma kolega, roboti su vas iznervirali.

• BSOD
    • September 22, 2021 at 9:25 AM

Jučer u AM igranka na MRIN.

Uspjeli su ju u svega 50 minuta nagurati sa cca 5,50 na 10.50 (nisam sudjelovao).

Nisam detaljno proučavao, ali izgleda da je sklopljen neki deal sa Google.

• BSOD
    • September 21, 2021 at 4:51 PM

Short Uber na 43.45 pokrivanje na 43.16. (trpio sam malo crvenilo i na 43.50)

Dosta za danas.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt