1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. slovojed12

Posts by slovojed12

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• slovojed12
    • September 20, 2021 at 10:50 AM
    Quote from Parica

Evo kolege, javila mi se Kvark, sve vas pozdravlja i pise:

"Ne razumijem kako ljudi razmisljaju i cime se vode kada rasprodaju dionicu.

Konkretno za Atpl: Ugovori Atpl za sve brodove sigurno traju jos 6 mjeseci - vozarine izvanredne.

Dionica usla u Crobex10 - jako pozitivno. Financijski izvjestaj ce biti iznad ocekivanja - dugo nije bilo ovakve dobiti za kvartal.

I na sve te cinjenice netko jutros rasprodaje. Ako netko ima odgovor, neka napise na forumu da i ja "naucim" nesto novo"

P.s. Kvark, znam da citas, bilo bi prirodnije da si sama napisala ovu poruku...teska vremena dolaze i trebaju nam "ljudi s mudima"😀

Display More

I nakon ovog posta cijena odmah sa 470 kn na 484 kn
    Što rade pravi influenceri ^^

• ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

• slovojed12
    • September 15, 2021 at 2:55 PM
    Quote from Goran

Kako cijena ista ,a skinut je moratorij i ocekuje se da pljusne??

Zato što je velika vjerojatnost bila upravo ovakvog razvoja događaja. To je i dizalo cijenu do trenutnih 62 kn. Možda poraste još malo kad se moratorij stvarno digne - sad je "samo u savjetovanju".

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • September 6, 2021 at 9:40 AM

SPAN je dobra kompanija, to je sigurno. Ali ako ju stavimo u kontekst visoke tehnologije i IT-a, ništa više od toga. A razlog je vrlo jednostavan - SPAN nudi vrlo malo povrh rješenja tech giganta (Microsoft, AWS) koje preprodaje/implementira. Imaju puno kvalificiranih zaposlenika koji su certificirani za sve te proizvode, no to su već gotove platforme sa zaokruženim skupom proizvoda/alata i čini mi se da tu SPAN ne uspijeva osmisliti neke svoje proizvode koji bi dali dodatnu vrijednost za korisnike i samim time omogućili povećavanje marži.

Ako uzmemo da "skupi" inženjer samo implementira tuđe rješenje onda taj isti pojede dosta od marže. I onda je jedina zarada razlika cijene dana/sata inženjera po kojoj si ga prodao klijentu i njegove plaće. Znam da im je to boljka već neko vrijeme i da rade na nekim svojim proizvodima i uspjeh na tom polju bi mogao gurnuti firmu prema boljim maržama.

OK, uvijek imaju prednost na zapadnim tržištima jer je radna snaga u HR ipak jeftinija, ali i taj jaz se polako smanjuje jer plaće pravih stručnjaka u HR poprilično rastu.

Mislim da je izlistavanje SPANa dobra stvar za ZSE, ali me IPO cijena ipak malo ohladila.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• slovojed12
    • August 2, 2021 at 3:59 PM
    Quote from dgmaz
    Quote from local

Da bi znali što se "svuda" šali, potrebno ga je prvo definirati i dati izvore. Nisam nigdje to pročitao.
    HT nije prodao vaše dionice.

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…43727ac5987.pdf

Strana 5 molim pročitati gdje se navodi

Sa strane 5:

"

Postupak prodaje Optima Telekoma
    U srpnju su Hrvatski Telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. s društvom Telemach Hrvatska d.o.o.,
    koje je u vlasništvu grupacije United Group (United Group B.V., The Netherlands), potpisali
    sporazum o kupoprodaji dionica društva Optima Telekom d.d.
    Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u
    vlasništvu Zagrebačke banke i 17,41% u vlasništvu društva HT holding d.o.o., koje je u
    stopostotnom vlasništvu Hrvatskog Telekoma.
    Zaključenje transakcije podložno je regulatornim odobrenjima i drugim ugovornim uvjetima, a
    očekuje se da će biti provedeno do kraja 2021. godine. Ugovorom o kupoprodaji određena je
    vrijednost za 100% udjela u Optima Telekomu (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna
    kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavki i nakon
    najmova (EBITDA) u 2020. godini.

Ukupni očekivani prihodi Hrvatskog Telekoma tek će se utvrditi na temelju unaprijed definiranih
    ugovornih parametara.

"

Gdje tu išta piše o dionicama koje nisu u vlasništvu HT-a i ZABA-e? Lijepo piše što je predmet transakcije.

Sezona kiselih krastavaca zahvatila i ovu temu :P

• SPAN (SPAN d.d.)

• slovojed12
    • July 23, 2021 at 9:36 AM

Možda SPAN pokrene trend:

M SAN planira izlistati dionice na Zagrebačkoj burzi
    M SAN grupa planira 2023. godine izlistati svoje dionice na Zagrebačkoj burzi. Ovotjedno predstavljanje prve korporativne obveznice, uz jaku podršku triju…
    www.tportal.hr

Ne ulazeći u vijednosti i privlačnost pojedinih izdanja, novi IPO-i su svakako dobrodošli da malo probude našu malu burzu

• slovojed12
    • July 9, 2021 at 6:49 PM
    Quote from dionicar

Kako je ZABA to dopustila ?

Ah da.. već su optuženi za kriminal u IT..

Ne znam koliko ZABA tu ima izbora. Nije da firma svakim danom vrijedi sve više.

Pretpostavljam da u ovom trenutku nisu mogli dobiti više.

Zaboravljamo da je ova transakcija ne neki način "pod muss" zbog odluke AZTNa. I to je kupce stavljalo u povoljniji položaj u pregovorima.

Generalno, ipak dobra stvar za korisnike i tržište telekomunikacijskih usluga u RH.

• slovojed12
    • July 9, 2021 at 6:08 PM

Nije loše...
    Nije idealno, ali ipak će se nešto zaraditi :thumbup:

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• slovojed12
    • June 30, 2021 at 9:09 AM
    Quote from brajakica

#Suezmax-28% to -$3k/d#Aframax -30% to $3k/d
    #LR1 -44% to $1k/d

Gubljenje vremena i novaca. Uskoro atpl ide dalje gore.

Jako ste angažirani oko nečega što je gubljenje vremena i novaca.

Radije usredotočite svoju energiju na nešto produktivnije.

• slovojed12
    • June 6, 2021 at 11:09 PM
    Quote from Sheriff

Fiksni priključak - Kapacitet žice - brzi prijenos.

5G je mobilna telefonija, signal preko zraka ali nikad kao žica. Od bazne stanice nadalje (internet) - žica.

Žica = optika.

Razvoj 5G nije razvoj na žici. Treba je kolko i za 4G. Dobra optika je dobra optika ali 5G-u je samo agregat. Kao kotač na autu, a motor je nova tehnologija (5G).

Da, ali ne baš.

5G je RAN odnosno Radio Access Network. Omogućuje komunikaciju između tvoje SIM kartice (u bilo kojem obliku i u bilo kojem uređaju) i najbliže bazne stanice (da pojednostavimo). Nakon toga, u praksi, to ide u core network koji je gotovo isključivo optika.

Kako 5G ima puno veće kapacitete na radijskom sučelju, jasno je da i core dio mreže mora pratiti taj dio razvoja.

No, da ne idem dalje u tehnikalije, ne znam koliko je to bitno za ovu temu.

Eventualno za one koji se nadaju da bi Telemachu mogla biti interesantna core network optika za njihov razvoj, da minimalno moraju rentati kapacitete od HT-a, OIV-a, HAC-a, Plinacro-a, koji uglavnom imaju kapacitete na "magistralnim vodovima". Tu bi onda trebalo vidjeti koliko OPTE ima kapaciteta u tom dijelu mreže, a koliko su se bazirali na ulaganja u lokalnu petlju.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• slovojed12
    • June 4, 2021 at 3:11 PM

Gledam ovo za dokupiti, ali volio bih pogoditi neko dno. Pretpostavljam da bi nakon izvješća za Q2 moglo i malo niže od trenutne cijene. Tak da mi nije žurba...

• slovojed12
    • May 31, 2021 at 12:19 PM
    Quote from Ledica

Evo, da te ispravim, osim gubitka upravljačkih prava nakon 10.7. raskida se Ugovor HT-a i Zabe o zajedničkom upravljanju HT-a Optimom i HT mora ovlastiti Zabu da ona proda dionice Optime koje su u vlasništvu HT-a. Valjda će u paketu prodati i svoje.

Tako barem piše u rješenju AZTN-a.

Oš, neš.... Optima se prodati mora.

Jel može link na tu odluku?

• slovojed12
    • May 28, 2021 at 1:05 PM
    Quote from Moller
    Quote from airfire

Kontam da idemo jos dole kad 10.7 nista ne objave osim da ht gubi upravljanje neko moje razmisljanje. Ceka se ili zakon ili da ht izgubi upravljanje onda u roku mjesec dana sve rijeseno. P.S. ocekivao sam ovaj pad misli sam da ide do 5.05 ali strah tjera jos dalje, i dalje imam novcice spremne a na vama je da spustate 😄

neki su profućkali prema dolje, sada treba paziti da se ne profućka i prema gore :)

Hahaha, baš slušam Pipse "Na putu prema dole", pušta Jokić na Yammatu
    Da nije i on u ovoj dionici :P

• slovojed12
    • May 28, 2021 at 12:11 PM

Evo nas ispod 5
    Netko si je zacrtao da danas mora izaći van iz ove dionice

• slovojed12
    • May 28, 2021 at 11:10 AM

Izlazak iz OPTE je već postala tradicija petkom
    Nešto kao lignje za ručak

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• slovojed12
    • May 24, 2021 at 4:13 PM
    Quote from Junak
    Quote from Sheriff
    […]

Svaki inzinjer se prebaci u mjesec dana na servisiranje bilo kakve opreme, a kamoli Ericssonove. Znanje se mjeri u certifikatima u ICT svijetu, certifikatima koje ericsson nema. Ali imaju Cisco, Juniper, Linux itd.... kao sto rekoh, ETK nastupa kao konzultantska firma prema E AB-u, a svoje ljude mogu slobodno iznajmiti i Nokiji, Simensu, Samsungu, Apple-u, Rimcu itd... sasvim svejedno. To sto imaju Ericssonove licence i sto djeluju u sustavu Etricssona je samo olaksavajuci faktor da i budu iznajmljeni tom istom Ericssonu, ali ne i ogranicavajuci.

Najvrijednije sto ETK ima je masa inzinjera sa iskustvom, a u danasnjem svijetu to su najvazniji ljudi, cije znanje doslovno mozes prodati u bilo kojoj drzavi na svijetu, vrlo vjerojatno i po visim cijenama nego se prodaje E AB (nije to javna sluzna neukih politicki obojanih ljudi koji sve sto znaju su udarat pecate)

haha, nema posla za inzinjere ^^ ^^ da ih ima jos 10 milijuna u Europi, bilo bi ih malo

ERNT nije konsolidiran ali je u potpunosti upravljan od strane matice. Isto tako, ERNT ima puno svojeg manevarskog prostora jer po tradiciji drži istok-jugoistok europe jer je to tržište na kojem Ericsson AB nije samostalno zastupljen, odnosno uvijek je tamo prodavo preko Nikole Tesle (dok je odnos te dvije kompanije bio licencni). Dok ERNTu ide dobro, Šveđaninu svejedno da li je konsolidiran ili ne, kad kroz dividendu uzima lovu.

I ne, njegovi inženjeri se ne mogu iznajmiti izravnom konkurentu (Huawei, Siemens, Alcatel...).

Ne pišem ovo napamet već znam iz prve ruke.

• slovojed12
    • May 24, 2021 at 11:16 AM
    Quote from Kvark

Jel bi mi netko tko ovo prodaje htio reci koji je razlog? Postoji li neka informacija, osim sto se Dalekovod rasprodaje.

Naime, sad je vec dosta palo. Ja ovo nemam, ali mi se ova cijena cini dobra za kupnju. S obzirom da se prodaja blizi, same financijske rezultate ne smatram relevantnim u ovom slucaju za vrednovanje trzisne cijene dionice.

Ako ima nekoga tko bi htio podijeliti razmisljanje, bila bi zahvalna. Namjera mi je kupiti na ovim razinama, ako nema neceg negativnog vezano bas za ovu dionicu / neka nova informacija.

"S obzirom da se prodaja bliži" - to uzmite s malo rezerve jer ovo nije 100%. Morate ukalkulirati rizik da se prodaja možda neće dogoditi do 10.07.
    Mnogi kolege ovdje pišu da je ovo već vjerojatno prodano i samo se čeka objava iz ovog ili onog razloga, što je moguće.

Tak da, to je individualna procjena.

• OPTE prodaja - kladionica

• slovojed12
    • May 21, 2021 at 2:37 PM

Nestrpljivi prodaju
    Možda ulaze u DLKV 8|

• slovojed12
    • May 19, 2021 at 11:20 AM

Uh, ova rasprava je duboko zastranila od osnovne teme :|

Prevladavajuće raspoloženje je dosta nisko, no to je posljedica isključivo odsustva informacija, a ne nekog konkretnog razloga.

Strpljen - spašen.

Ako ne prije, 10.07. se bude više znalo.

• slovojed12
    • May 17, 2021 at 11:25 AM

Flight mislim da je pitanje jasno, i da, zanima me mišljenje, jer kao što si napisao, nema nikakvih informacija.

OPTE sigurno ima utjecaj na ZABAu obzirom na izloženost u tom procesu pa me zanima kako vidite taj rasplet iz aspekta ove dionice. Moje je mišljenje da ima utjecaja, barem kratkoročno.

• slovojed12
    • May 17, 2021 at 10:57 AM

Već je jedan kolega spomenuo u veljači, ali 3 mjeseca kasnije OPTE nije prodan, pa ponavljam pitanje:

Što mislite kako će se (ne)prodaja OPTE odraziti na ZABAu?

Što ako se OPTE ne proda do 10.07. (iz bilo kojeg razloga), da li će se ZABA pokušati riješiti toga po diskontnim cijenama? Navodno zainteresiranih kupaca ima (iako osobno to nisam našao u medijima, samo u špekulacijama po forumima), ali to ne znači da te ponude zadovoljavaju apetite ZABAe. Jer ako sada nije velika navala na kupnju, sumnjam da bi bila iza 10.07.

Tom logikom ZABA bi prodala OPTE za onoliko koliko može dobiti. Sve ostalo je rizik upravljanja "malim" telekomom što sigurno donosi više troškova nego koristi.

Vidite li ovo drugačije?

1. Privacy Policy
  2. Kontakt