1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. kupoprodajnik

Posts by kupoprodajnik

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• kupoprodajnik
    • October 26, 2020 at 4:59 PM

Netko ce napipati dno. Kad god bilo.

Prezimit ce vjerovatno na nekom breakeven-u, give or take a few mil, a onda iduce godine je valjda ciscenje korone i povratak volumena trgovine. Bez toga aj bok. I to je to. Ne treba velika analitika za to.

I da netko pise plahte samo da bi pomogao ubogim dionicarima, eh, taj bi doista bio prvi. Ili mozda ne?

• kupoprodajnik
    • October 26, 2020 at 4:40 PM

Ove godine je osim Ingre i Dalekovoda sve padalo, muski. Ovdje konkretno se radi o pokusaju da se napipa dno prije okreta. Nista vise ni manje od toga.

• kupoprodajnik
    • October 26, 2020 at 3:57 PM
    Quote from alias

Uopce nije tocno. Ovdje je imovina ta koja stvara novac, pa moze posluziti kao okvir za izračun vrijednosti dionice. Uz to se takoder moze izracunati i novcani tok, pa napraviti neki prosjek vrijednosti. Samo, kod bilo koje dionice iz ovog sektora je gotovo nemoguce odrediti novcani tok za godinu dana, kamoli za 5 ili 10 godina, pa je vrijednost takve analize potpuno objektivna, i kao tokova neupotrebljiva. Ako nekog vidis da radi FCFF za dionice iz ovog sektora bjezi glavom bez obzira, jer taj nema pojma o vrijednosti. Zato se NAV koristi za odredivanje vrijednosti ovdje, a ti da si analiticar bi to znao.

NAV je mjerilo, definitivno.

Ostaje pitanje zasto BVPS stoji na oko 400 mil kn, kao razlika imovine i obveza. Materijalna pokretna imovina je na oko 1.3 mlrd kn. Na koji nacin? Jel svi revizori lazu?

U svakom slucaju, zanimljivo je vidjeti analiticarsku navalu na dionicu koja ne valja, vrijedi 60 kn i nikoga ne zanima, hehe.

• kupoprodajnik
    • October 26, 2020 at 3:03 PM

Vrijednost brodarskih kompanija se ne racuna samo po NAV-u jer je skoro svima likvidacijska vrijednost nula nego se racuna s pretpostavkom neprekinutosti poslovanja, tzv. going concern.

I to kolege institucionalni analiticari, koji samo zele pomoci, jelte, naravno jako dobro znaju. Ali se prave da ne znaju, ne?

• kupoprodajnik
    • October 26, 2020 at 11:57 AM

Vjerovatno sell and lease back.

Dubrava je istekla i vodi se da je u floti.

Svakako su trebali izvijestiti.

• kupoprodajnik
    • October 26, 2020 at 7:54 AM

https://www.hellenicshippingnews.com/chinas-import-…hipping-demand/

Dugorocno pozitivno, ali i kratkorocno.

https://www.hellenicshippingnews.com/china-likely-t…-crops-sources/

I ovo za manje klase brodova.

• kupoprodajnik
    • October 24, 2020 at 6:17 PM

Apropos ovih razmatranja gore, i ocekivanog upcycle-a u dry bulk shipping, mnogi si postavljaju pitanje: koja je dobra cijena za ulaz, a koja za izlaz? I to je sustina cijele rasprave.

Iskreno, ne znam odgovor niti na jedno od tih pitanja, u smislu apsolutnih cijena dionice.

Ali ono sto znam je da je definitivno bolje kupiti negdje na pocetku ciklusa nego kasnije, i da je definitivno najbolje prodati kad se utvrdi da je ciklus na okretu prema dolje, kad demand vs. supply vise ne raste, a hrpa novih brodova cuci na orderbook-u.

Znaci target cijena tipa 300, 500 ili koliko god sama po sebi ne znaci nista. Jer ciklus je jedini bitan. Ciklus koji moze biti jako intenzivan ili manje intenzivan, a onda s tim i cijene koje ce se ostvariti. Meni je jedini semafor faza ciklusa. Kad dodje prava faza prodajes. Jer to je ta cijena. Neces dobiti vise.

To je u osnovi zakonitost za sve firme i sve biznise, ne samo za ovaj.

• CORONA virus

• kupoprodajnik
    • October 24, 2020 at 4:40 PM
    Quote from Moller

veledrogeraši se oštre, traže odmah 2mlrd. a Marić ima samo 200mil.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvats…za-nas-15026544

sreća da su im dobre marže pa imaju računa čekati godinama naplatu

A dobre su i kamate. To je jedan k..bin pir u kojem je svima dobro, a porezni obveznici veslo sisaju.

• kupoprodajnik
    • October 24, 2020 at 10:36 AM

Pa super, to je bas dobro, Buffet je moj idol, i da imam 3 miliona dolara i uvjerenje da cu zivjeti dugo kao on i ja bih investirao tocno na taj nacin. :)

Medjutim, kako nemam onda se igram s onim sto je rizicno, a smatram da ce napraviti kvalitetan posao u narednom periodu, poput Atpl (nadolazeca konjunktura), odraditi iz nekih drugih razloga (Optima), zaradjivati dobro jer ima jaku poziciju (Pevex), odskociti jer je dosao takav trenutak (Sapn) itd.

Ima i gubitaka poput Vira, Tehnike i sl. Srecom su se odigrali dok nisam imao preveliku paru. :D;):)

Na koncu, dry bulk shipping izgledno ulazi u naredni 10y cycle i to smatram vrijednim popratiti. A ova dionica ima svoju publiku i zato su joj valuacije relativno vise nego onima vani. Na ovim i na nekim drugim razinama.

• kupoprodajnik
    • October 24, 2020 at 9:55 AM

Sto se tice osvrta ovih dvaju kolega, ne mogu se ne sloziti da je ovo ulaganje rizicno. Da je situacija bolja cijena bi bila 400-500, a ne 150-160. Ali u tome i jest vic: moze se izgubiti znatno, ali u slucaju materijalizacije 5% prevage demand-supply balance-a u naredne 2 godine zaraditi jos znatnije.

Na svakome je da odluci sto mu je u nekom trenutku optimalno.

P.S.

Ja cekam tocku preokreta u gore navedenoj ravnotezi, to je jedini razlog zasto sam ovdje. I vjerujem da se ona zapravo vec izdogadjala u 2018-2019, ali ce se tek u 2021 dolaskom cjepiva poceti materijalizirati. Brana u Brazilu i pogotovo Covid-19 su sprijecili da se efekti vide vec i sada.

Quote from alias

Ja sve to mogu shvatiti, ali za trgovanje vani ti sad treba 30 minuta vremena. Da otvoris racun online, i uplatis lovu. Sve je danas vise nego jednostavno. Vise nema odlazaka brokeru i plaćanja ogromnih provizija za takvo trgovanje. Sad vani kupis dionica u vrijednosti 10.000$ i platis 1$ provizije. Smijeh. Kazem, tko zeli traziti vrijednost, tu je nece naci. Kako sam rekao, vecina ljudi ne kuzi burzu i kupuje bez veze. Najjednostavnije vam je možda usporediti Mcap ili vrijednost ukupne kompanije. Tako dodes do zakljucka da ATPL vrijedi kao neke kompanije vani, a koje imaju 3 ili 4x vecu flotu, ugrađene scrubbere i filtere, a i manji dug. Onda se pocnes cesati po glavi pa si umislis da ovi u ATPL-u pomorci kake na zlatnom wc-u ili nešto.

Slazem se. Ima i vani dobrih pickova, cak i boljih.

• kupoprodajnik
    • October 24, 2020 at 9:45 AM

https://www.hellenicshippingnews.com/world-steel-as…ring-september/

Par % u minusu za ovu godinu. Iduce godine u plus nekih 4-5% u skladu s GDP.

I kad se isprazni 3.5% od sadasnjih 6.5% orderbook-a uz demolition otprilike jednak novom ugovaranju dolazi se do prelaska ravnoteze u korist vlasnika dry bulk plovila. Vec se pisalo o tome...

• Tehnička analiza - komentari LIVE

• kupoprodajnik
    • October 23, 2020 at 10:20 PM

Meni je najvise zao sto volumeni ne daju forzu jednoj relativno racionalnoj analitici. Ovdje nekako vec i mali propuh napravi cuspajz od svega.

• kupoprodajnik
    • October 23, 2020 at 10:08 PM

Zanimljivo je da ne znamo tko je kupac onih 10k komada od CO. Nije iz top 10. Po meni, to je mozda i najzanimljivije pitanje ovdje trenutno. Tko je taj koji misli da ovdje treba biti u narednom periodu? I slobodan dogovoriti 10k preko OTC.

• kupoprodajnik
    • October 22, 2020 at 4:01 PM

S&P market je zivahan u zadnje vrijeme.

Svatko prodaje i kupuje iz svojih razloga.

• kupoprodajnik
    • October 21, 2020 at 4:57 PM

Da, nekada treba odsjeci gubitak i prodati. A pogotovo kapitalizirati dobitak, ako je znacajan.

S druge strane, ja bas vidim dobru buducnost od iduce godine nadalje.

I ove igre oko vlasnistva mi govore bas to. Netko je uzeo veliki paket od IB. Tko? I zasto?

• kupoprodajnik
    • October 21, 2020 at 4:34 PM

Zakljucujem da ste svi prodali.

Ok, sad mozemo dalje.

• kupoprodajnik
    • October 21, 2020 at 12:08 PM

Kineske vozarine okrenule up.

• kupoprodajnik
    • October 20, 2020 at 10:53 PM
    Quote from Manu

Skrbnički zabe -10 000 dionica, mimo burze izgleda.

To je Croatia osiguranje, ne?

• kupoprodajnik
    • October 20, 2020 at 3:20 PM
    Quote from LodeRunner

Jel to kupoprodajnik izasao?

Nije, ipak.

Iskreno, ne razumijem razloge ovakve bezumne panike. No dobro, sto je tu je. Idemo dalje.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• kupoprodajnik
    • October 11, 2020 at 7:53 PM
    Quote from harpun

a ht,ernt,kodt,jdgt,ina,atgr ...

Svi skupa zajedno ni blizu u % koliko Pevex u odnosu na zadnju cijenu na burzi.:D

1. Privacy Policy
  2. Kontakt