Optima je roba kao svaka druga. Na kraju se proda za neke pare. Obicno onom tko ponudi vise. Not special at all.
Posts by kupoprodajnik
-
-
Svi su scenariji još uvijek mogući, pa i V shaped. Ovog puta stvarno jako puno toga ovisi o višoj sili, odnosno o tom virusu. Nije kao kod većine kriza čovjek kriv za sve, tako da mi ljudi ne upravljamo potpuno situacijom i nitko na svijetu ne zna što će biti dalje. Mi ovdje iznosimo svoja razmišljanja, dio ekipe radi sebičnog druka, a puno njih iz pozitivnih pobuda. I taj scenarij je moguć da nacionaliziraju drugi stup, ali mislim da još uvijek nije vjerojatan. Tamo su uglavnom obveznice, nema tamo puno žive love. Jedina prava korist od toga bi bila nominalno smanjenje javnog duga što onda bolje izgleda kod rejting agencija i izdavanja obveznica. Po meni je bolje rješenje, dozvolit B kategoriji fondova ulagat više u dionice i polako privatizirati udjele u kompanijama u kojima država nema što raditi. To je po meni najbolji scenarij i za državu i za osiguranike i za same firme koje više neće biti ometane u upravljenju od politike. Jedino politički uhljebi nebi drobro prošli u tom scenariju.
Potpuno se slazem s tim da je ovo sto predlazete bolje, pa to bi svi htjeli, mi na TK, zar ne?
I istina je da tamo nema puno love, vecinom obveznice. U tom smislu, s jedne strane smanje drzavni dug, a s druge taj bonus ispusis na cinjenici da si drzava koja krade, otima, nacionalizira, znaci ne bas vjerodostojna. To bi bili argumenti da ga ne ukinu.
Ali opet, kako s ovim upravlja virus, odnosno ljudski, sad vec iracionalni, politicki diktirani i motivirani strah od njega, onda je jasno da kad i ako dodje noz pod grlo onda nema seciranja finesa, otima se gdje se stigne. Zato nisam optimistican.
I za kraj, jasno je da karantena kakve su bile dosad vise ne moze biti, ma koliko narastao broj zarazenih i umrlih. Pogotovo sto virus i nije tako strasan kakav se cinio. Preskupo je i rezultirat ce pobunom, ljudi protiv vlasti, mladih protiv starih, naprosto dezintegracijom drustvene kohezije, a time i drzava. Zato Ameri i pripremaju otvaranje svega, a epidemija bukti, ne smanjuje se.
-
Komot
Sve ste lijepo rekli i povezali, a jos uvijek ste na tome da nece ukidati drugi stup. Ni ja ne bih volio da ga ukinu jer TK onda vise ne postoji. Nacelno, moguc je to sto kazete, ali samo u slucaju relativno brzog oporavka. U slucaju produljene recesije, 12 mjeseci i dulje, ogromne su sanse da prvo preusmjere uplate, kakti samo privremeno, a onda i trajno te nacionaliziraju sve kao relikt proslosti, pokusaja ulazak u sustav kapitalizirane stednje. Direkt natrag u socijalizam.
I to vam je slijed dogadjaja, nista specijalno mudro.
A moguca su i negativna iznenadjenja da to bude i puno brze. Zato je izrazito opasno prespavati u dionicama jer probni balon dodje u Dnevniku, a ujutro otvaras s minus 10%. Samo Opte jer ide preuzimanje, mozda Ingra, tako nesto, drugo nista.
-
Za jesen i dalje su dominantna dva rizika, a oba proizlaze iz dekintiranosti drzave te ekonomske depresije koja slijedi:
1. Ukidanje drugog stupa, sa svim sto uz to ide, naravno radi krpanja dugova,
2. Rasprodaja narodnih dionica po principu daj sta das. Ljudi imaju dosta dionica iz rada, braniteljstva, kupljeni paketi nekad davno itd. U krizi se dionice prodaju za speceraj. Po bilo kojoj cijeni.
I oba rizika ce se materijalizirati, samo neka kriza jos malo potraje. V oporavak bi to predupredio, ok, ali on nije vjerovatan.
U puno gorim vremenima od ove nadolazeće recesije drugi stup se nije dirao. To svi znamo, to je činjenica.
A nekada davno kupljeni paketi dionica su nekada davno već i prodani u gorim i dugotrajnijim recesijama.
Treće, i najbitnije, raja ima 200 mlrd. keša po jastucima i madracima.
Da se razumijemo, nisam optimista, ali ne naginjem niti toliko crnom scenariju.
Uostalom, za razliku od 2008. ušli smo u (ipak) uređeniji svijet, gdje vrijede nekakve direktive, upute, preporuke i naredbe.
Koliko god mi to ne željeli sami sebi priznati, ipak je ovo društvo, kakvo je da je, malo uređenije od ondašnjeg gangsterluka u kojem je prevladavao Sanaderov narativ "nemere nama nitko ništa".
Nadam se da ste u pravu.
Ali ova recesija je dublja od one prije. Jedino da ne bude i duza.
-
Za jesen i dalje su dominantna dva rizika, a oba proizlaze iz dekintiranosti drzave te ekonomske depresije koja slijedi:
1. Ukidanje drugog stupa, sa svim sto uz to ide, naravno radi krpanja dugova,
2. Rasprodaja narodnih dionica po principu daj sta das. Ljudi imaju dosta dionica iz rada, braniteljstva, kupljeni paketi nekad davno itd. U krizi se dionice prodaju za speceraj. Po bilo kojoj cijeni.
I oba rizika ce se materijalizirati, samo neka kriza jos malo potraje. V oporavak bi to predupredio, ok, ali on nije vjerovatan.
-
Nije li da obveza nastaje kada pređe 36,9 koliko ima ZABA? U ovom našem slučaju to i nema nekog velikog utjecaja,budući da HT prodaje svoje i zabine dionice u paketu.
Odakle vam to? HT mora prodati svoje dionice, a hoće li ZABA uskočiti na taj vlak ili će solirati je na ZABI da odluči. Logično bi bilo da to naprave zajedno, ali nitko ZABU ne prisiljava da proda za razliku od HT-a...
HT je potegnuo drag along. Prodaje sad i Zabine dionice. Bas zato da se proda kontrolni paket. Radi bolje cijene.
-
Nije li da obveza nastaje kada pređe 36,9 koliko ima ZABA? U ovom našem slučaju to i nema nekog velikog utjecaja,budući da HT prodaje svoje i zabine dionice u paketu.
Tocno. Zaba je kljucna, a Zaba ce prodati i mimo HT-a ako joj do.izdi sve to skupa. Tada kupac preuzima firmu. Prodaja ide. Nema vise dileme.
-
živila Republika Broč!
to je to, pa sad ti imaj turizam dok je oboljelih...
Pa mogao bi se imati turizam, bar nesto, da je pameti. Npr. umjesto stozerovanja svaki dan u 14 h i umjesto testiranja na koronu prije dolaska stavis silenzio stampa na vijesti o koroni, ono, nema frke, svaki dan sve ok, stanje redovno, a svatko tko se razboli bude zbrinut i otpremljen doma, humano, brzo, medicinski ispravno. I marketinski odlicno.
-
Čudo je da se ovako diskretno provodi prodaja i da ništa od nikoga ne curi. U lijepoj našoj za nevirovat. Može se kad se hoće. Sablasno zatišje pred oluju svih oluja.
Sve se vodi on-line u vrlo uskom krugu ljudi, visoko pozicioniranih i sjajno placenih, takva je to industrija, i njima je taj kontekst vazniji od sitnog burekasenja na burzi. Cak i da je u top10 ne bi se namirio koliko bi izgubio na reputaciji da nesto izlane prije vremena.
Nije to Djuro ili neka nasa seljacka trgovina, Provalija promet d.o.o., pa da se baje secu po uredima, skladistima, a babe iz racunovodstva narucuju kafice od sekretarice Koke za druga Biberovica i Jataganca. Ovo je puno visa liga.
-
Kvalitetan i originalan doprinos!
Ovo je stravicna potvrda. U skladu s ocekivanim, zapravo, ali mocno jer je crno na bijelo.
Kad se samo sjetim koliko su jabuka drukeri otresli od drhtavih ruku pricajuci o odgodi zbog ovog ili onog ili pak korone...
-
Dubravko Štimac govorio je o projektima gledajući kroz prizmu veličine portfelja mirovinskih fondova. Njima su najzanimljiviji megaprojekti poput HEP-a ili autocesta. No, postoji i sljedeći ešalon projekata u kojima se, bilo domaći, bilo strani private equity može pojaviti. Radi se o kontekstu privatizacije državnih poduzeća srednje veličine. Imamo ACI, Hrvatsku poštu, Hrvatsku poštansku banku, Narodne novine, državu s više od 20 posto u Podravki… S desetak projekata srednje veličine, zajedno s velikim projektima, bitno bismo promijenili tržište kapitala. To su tzv. game changeri - predložio je Šonje te naglasio da to prije svega ovisi o Vladi.
gdje ima dima ima i vatre i lova od daljnje privatizacije uz kredite bit će vjerojatno jedan od glavnih izvora IPO na vidiku
O cemu ovi to? Nisu culi da ide ukidanje drugog stupa?
-
A i najbolje da se vise nista ne objavljuje. Samo spekulacije ovakve i onakve bi slijedile, tumacenja itd. Iz priopcenja koje su dali jasno je da postupak:
1. Nastavljaju jer tako pise,
2. Nece davati info dok ne bude gotovo.
Iz 2. slijedi da ĆE BITI GOTOVO.
Oko toga znaci vise nema ali ama bas nikakve sumnje.
-
Tako je. Sigurni su veliki gubici te znacajno pogorsanje omjera duga i kapitala, a svi pozitivni rizici su na dugom stapu. Naprosto turizam je tezak sell, kako kao dionicarska kategorija tako i kao strateska razvojna grana drzave. Naprosto se treba prebaciti na druge djelatnosti, proizvodnju i izvoz kvalitetnih roba i usluga, u industrijama, kako klasicnijim tako i novijim, sto ukljucuje i zabavu kroz digitalne kanale. Od turizma sto ostane neka ostane, ali vlastitim snagama i bez proteziranja od strane drzave naustrb drugih. Koje nevjerovatno carstvo je stvorio Netflix, a nema ni sunca ni mora ni betona ni kamena?!? Samo znanje i novac.
-
Ma pola pajzlova tak i tak treba pozatvarati. Kladionicarske birtije gdje dim mozes rezati nozem.
-
Pa ja sam kupovao nedavno po 5.50 prosjek prodavao na 5.70 i opet kupovao na 6.00 i sad opet na 5.30. Bas me hoce...
-
Homo Deus jos moram. Sapiens procitao. Sjajan je.
Preporucio bih i Factfulness od Hansa Roslinga. Bas jako stivo.
-
+ OPTE 2000 komada
Band vratio one pare od propale svadbe...
Jednu zenidbu ste zamijenili s drugom.
-
Ne mogu se oteti dojmu bez obzira na koronu, vas je netko tesko povrijedio.l u proslosti. Nadam se, kad se situacija posloži u mjestu i drzavi gdje živite, i da vam se sve investicije i materijalno poslozi i umnoži, da budete sretni i zadovoljni. I jedan vedri post pun sunca& ljubavi. Od srca Vam želim da pronadete nacin da uživate u životu☺
Sacuvajte paternalisticki buckuris za svoju djecu, dragi gospon, mozda im zatreba.
Inace, sad sam u sibenskoj zupaniji, dosao malo izvitriti vikendicu. I ovo sto pisem je ono, kak bi se reklo, Andrija Jarak javlja se s lica mjesta.
A vi idete na ignore.
I nadam se da ne ocekujete too much turista u svojem kapacitetu. Mogli bi se razocarati.
-
Ili mi se samo čini, ili netko "nježno" prodaje na 5,20...
Ne želi panic stvarati, a bid mu se po malo dopunjuje
Jos jednom: nikad niti u jednom trenutku na ovoj dionici nicija kupnja ili prodaja nije bila relevantan signal za buduce kretanje cijene dionice ili kao prethodna najava buducih dogadjaja te stoga nije ni sada. To sto "netko prodaje" je upravo i samo to, netko prodaje. Kao sto i netko kupuje. Najvise se dionica istovarilo na 1.60-1.70 pa do 3 kn. Pogledajte volumene tada. I, tko je bolje prosao? Prodavaci ili kupci?
Ne postoji pametniji od tebe samog.
-
Ma kakav turizam i kakve mrtve epidemioloske mjere!?!! Pa dajte kad ce vise prestati ovo odurno predizborno bulaznjenje o spasavanju sezone?? Nece doci NITKO!! Niti nekoliko tisuca robinzona s automobilima u hotele i gdje vec. Mozda tu i tamo dodje neki vlasnik vidjeti svoj brod na odrzavanju i to je to. Nitko ziv ne zeli dolaziti u socijalno distanciranje, maske, Cernobil... I jos putovati i placati za to.
Trenutno sam u Dalmaciji u jednom manjem mjestu, eee, ovo je sablast, ljudi su izfrikirani, prodavacica se dere na ljude koji udju u ducan bez maske, nema psa na cesti, najveci dio kafica nece niti otvarati, restorani skoro nitko, jer za par ljudi se ne isplati. I nitko, ali ama bas nitko s kim sam pricao ne ocekuje da itko dodje. Zapravo sad vise niti ne zele. Ako nema prave zetve nikome se ne da zezati s par turista koji mozda nose zarazu, a korist ni za troskove. Onda najbolje nista, hladni pogon i bok.