Možda će odobrenje za cjepivo uskoro ako je vjerovati tržištu.
Ocugen Inc.
$8.55
1.40 19.52%
Možda će odobrenje za cjepivo uskoro ako je vjerovati tržištu.
1.40 19.52%
Klauzule u ugovorima su takve da gotovo nemamo rizik zbog skupljih sirovina .AD Plastik Grupa na ruskom je tržištu u prvom polugodištu ove godine ostvarila prihode 20 posto više nego 2019. godine. Do kraja godine naši su kapaciteti u Rusiji gotovo potpuno popunjeni. Preuzimanje pogona u Mađarskoj jedan je od primjera koji se pokazao kao pun pogodak.
Ugovaranje novih poslova u ni jednom trenutku nije zaustavljeno. Lani smo ugovorili 130,6 milijuna eura novih poslova, a u prvih šest mjeseci ove godine ugovorili smo dodatna 104 milijuna eura.
Mogla je i TPNG kupit neki bulk sve ove godine vrlo jeftino jer uvijek nakon kiše dolazi sunce i tako sada ubirat plodove. Tako nešto slično radi TNPL. Tu je sada vidljiv veliki propust.
I prema mojim valuacijama firma po IPO cijeni činila mi se skupa i zbog toga nisam podnio ponudu.
Evo i ovaj isječak iz članaka kaže: Span je ulagačima objavio poziv da tijekom ovog tjedna iskažu interes za kupnju 578.200 dionica ili 30 posto tvrtke. Cijena po dionici je 160 do 175 kuna. Time je signalizirao da svoju valuaciju vidi u rangu 42 do 46 milijuna eura, odnosno 314 do 343 milijuna kuna. To je gotovo dvostruko viša cijena od one po kojoj su se velike IT tvrtke u Hrvatskoj prodavale do sada.
Naime, proizvodnja cjepiva značajno je povećana posljednjih mjeseci pa postoje zalihe. Proizvođači nastoje prodati to cjepivo, prije svega zemljama koje mogu platiti cijenu koju su primjerice i dosad imali Pfizer i Moderna, a koju trenutno plaćaju zemlje EU.
Dapače, te su dvije tvrtke najavile, a EK prihvatila da će ono cjepivo koje se bude kupovalo iznad ranije dogovorenih količina biti skuplje za četiri odnosno 2,50 eura po dozi.
S obzirom na to da treba prodati proizvedeno što skuplje, priča da se dio cjepiva preseli siromašnima po nižoj cijeni nije ono što industrija očekuje, nego je puno uvjerljivije podastrijeti dokaze o potrebi za trećom dozom po kojima “su cjepiva kod onih koji su primili treću dozu pet do osam mjeseci nakon druge stvorili tri puta više antitijela u odnosu na količinu nakon drugog cijepljenja”.
Paid by pandemic marketing
"U pravu je i kada kaže da su moje izjave opasne. One ozbiljno ugrožavaju postavljene ciljeve pandemijskog marketinga i ugroženi su bonusi na koje su pojedinci računali i možda ih već počeli i trošiti", dodaje.
Lauc odgovorio Đikiću: Dr. Doom opet nastupa, čini se da se pali nakon 1000 slučajeva - Index.hr
fajrvol ako nije tajna jesi još u OCGN ili si izišao.
Po ovome se da iščitati sljedeći scenarij. Možda nova uprava kaže da odbacivanje ponude TNPL nije bilo u skladu s uvjetima dokapa i da nastavljaju tekući dokap s ponudom i TNPL. . U nastavku dokapa će dati protuponudu svima malo skuplje, I nova uprava će po istom Javnom pozivu za dokap izabrati novog vlasnika jer cijena firme će rasti ako se bude odgađao dokap a što novim vlasnicima nije u interesu jer će morati skuplje platiti . A novi vlasnik je ...
Vjetroelektrane, podignute diljem Velike Britanije, nisu stvorile dovoljno energije kao obično usred iznimno mirnog vremena. Kako bi osigurao dovoljno energije u mreži, britanski elektroenergetski div National Grid ESO morao je u ponedjeljak upaliti jedinice termoelektrane na ugljen na postaji West Burton A u Lincolnshireu.
Aleksandr Plehanov, EBRD: Brodski prijevoz još će poskupjeti
U novom normalnom troškovi brodskog prijevoza dobara mogli bi ostati visoki u usporedbi s pretpandemijskim razdobljem zbog novih epidemioloških standarda, Osim toga, trošak brodskog prijevoza trebao bi dodatno i osjetno rasti zbog novih ekoloških standarda
A o uštedama se ne govori. Nema preventivnih pregleda jer je otežan pristup zdr, skrbi zbog covida ,(dojke, d. crijeva, analize krvi i markera isl. ). Kontrolni pregledi uz dugogodišnje čekanje, odgođeni op. zahvati i sl.
Tko ih je tjerao da naruče tone "cjepiva" koje tada još nije niti bilo proizvedeno i klinički ispitano To sad leži po skladištima.
Idućeg tjedna CERP će objaviti javni poziv za prodaju državnog udjela u dvadeset tvrtki. Više o temi pročitajte u novom broju tiskanog i digitalnog izdanja Lidera.
Ne piše koje su to firme. Valjda neće ovdje stati jer ima firmi koje bi mogle biti interesantne. Prije par dana prodan je jedan paket CROS.
Ja sam mislio učestv0vati, branša je perspektivna ali cijena je visoka. U IPO se raspali cijena koju ne podržavaju fundamenti. jer se uključi buduće razdoblje rasta i onda oni koji su kupili ne žele prodavati ispod cijene po kojoj su kupili a kupci smatraju da je cijena previsoka i tako prođu godine dok se ne formira kakva takva trgovina. U SAD cijena korektna i poslije IPO cijena skače u nebo a kod nas (tele 2 tarifa) raspali cijenu u IPO.
Kupuju se dionice u IPO a nitko da bar malo napiše koju riječ obrazloženja i pojašnjenja, da pojasni neke fundamente. Bio je IPO MRUL 2 puta ali nema trgovine na ZSE. CIAK se slabo trguje. Tako če biti i ovdje.
Evo sad i službena vijest o smjeni Uprave Jadroplova.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/JDPL/COI-JDPL-d534aa5d0e8264fc35630372d251c7a2.pdf
Ovo bi moglo cijene vratiti prema dolje.
U noći s nedjelje na ponedjeljak završeno je polaganje cijevi na ruskom baltičkom plinovodu Sjeverni tok 2 te su počele pripreme za zavarivanje tzv. “zlatnog” spoja, što će označiti kraj građevinskih radova na tom energetskom projektu, koji zbog uvedenih američkih sankcija kasni s prvotno planiranim početkom rada gotovo godinu i pol dana. Nakon toga slijedi testiranje što se već dovršava na prvoj cijevi koja je u potpunosti završena početkom lipnja i koja bi s radom mogla početi već u rujnu ili listopadu, što će ovisiti i o certifikaciji i dozvoli za službeni početak rada od strane njemačkog regulatora. Druga cijev, koja se upravo dovršava, u tom bi slučaju s radom mogla početi najranije u prosincu ove godine.
Ja sam počeo čitat prospekt SPAN a i zbunjuje me podatak naveden u prospektu da je EPS tj Zarada po dionici 60,81 kn a Neto dobit za prošlu godinu je 7.45 ml kn. Ukupan broj dionica je 1.960. 000 a bez trezora 1.381.800 dionica.
Po mom izračunu EPS je 5,35 kn ako ne računamo trezor.
Što mislite odakle ovako velika razlika.
Display MoreDisplay MoreUprava je ovlastena od strane Skupstine provesti dokap prema uvjetima i nacinu koje je skupstina izglasala, u skladu sa cime je sastavljen Javni poziv na koji je NO prije samo mjesec dana dao suglasnost. Ponavljam, NO je dao suglasnost. U Pozivu je navedena minimalna cijena od 25 kn. Ponavljam, minimalna - svatko je mogao ponuditi vise. Nije mi jasno sta je tu netransparentno. Svi su imali jednake uvjete.
I sada, samo mjesec dana kasnije NO kaze da je doveden u zabludu i povlaci svoju suglasnost jer su se okolnosti na trzistu u tih mjesec dana bitno promijenile/poboljsale i da ce firma ovakvim dokapom biti ostecena. Svatko tko imalo prati brodare zna da se u zadnjih mjesec dana nista bitno nije promijenilo na trzistu i da je ovo bezocna laz i samo izgovor da se dokap ponisti. Vrijednost imovine na koji se NO poziva je i prije mjesec dana bila priblizno ista kao danas, nista se bitno nije promijenilo.
Indikativno je da je NO to "shvatio" tek nakon sto je istekao rok za predaju ponuda, kada su sve ponude otvorene i kada je, opet indikativno, ponuda Tankerske odbacena kao nevaljana. Uz ponudu Tankerske je odbacena i ponuda druge strane kompanije, ali mi je nekako tesko povjerovati da se NO digao noge radi "nepravde" koja je nacinjena toj stranoj kompaniji odbijanjem njene ponude. Iz aviona je jasno o cemu se ovdje radi. Javna tajna je da su Zadrani bliski "stranci", a kako "stranka" postavlja svoje ljude u NO, onda eto, vidi vraga, rade se panicni sastanci u pola noci u prostorijama ministarstva (zvuci poznato?) i ponistavaju se javni natjecaji na kojima su svi imali jednaku mogucnost sudjelovanja. Ovo mogu potvrditi iz prve ruke jer smo eto i mi mali uspjeli dati ispravnu ponudu, a firma ju je uredno uvazila, i to sve bez ikakvog poguranca politike niti bilo kojih drugih veza. Jednostavno smo ispunili ponudbeni list, uredno uplatili polog i poslali ponudu na vrijeme.
Ja pretpostavljam da se Tankerska u ovom dokapu ponijela bahato kao sto se i inace tako velike kompanije koje imaju politicku podrsku ponasaju, htjela je nametnuti neke svoje uvjete uz po mogucnosti najnizu mogucu cijenu, ocekivala je u ovome suradnju Uprave, ali kako Uprava to nije prihvatila i sa pravom odbacila ponudu, krenula je frka. Ovo je nazalost uobicajeni modus operandi u drzavnim firmama i njihovim natjecajima. U Pozivu je bilo jasno navedeno da je ponuditelj duzan prihvatiti sve uvjete navedene u Pozivu, a sto si morao prihvatiti potpisivanjem Izjave uz ponudu.
Siguran sam da Uprava ne bi bez razloga odbacila ponudu Tankerske, niti bilo koju drugu jer je sve vrlo lako provjerljivo - kada je ponuda pristigla, kakav je sadrzaj ponude, cjelovitost ponude, koja je ponudjena cijena... To bi Upravi sada i NO spocitavao, naveo bi konkretne propuste Uprave a ne ovako izmisljao nesuvisle razloge, a clanovi NO ne bi davali ostavke iz osobnih razloga. Ponuda se nije mogla greskom pogresno predati jer nije moglo biti jednostavnije ponudu predati, trebalo je samo na jedan ponudbeni list upisati svoje osobne podatke, upisati ponudjenj cijenu i potpisati se. Hocu reci, ako je Uprava odbacila ponudu Tankerske to je sigurno napravila sa pravom. Sada, da smo pravna drzava bi netko od nadleznih institucija istrazio cijelu ovu pricu, vrlo jednostavno i brzo dosao do zakljucaka i sankcionirao prijestupnike. Ali kako kod nas "kadija i sudi i tuzi", moguce je raditi ovakve pizdarije. Upravu smjenis preko novina, postavis svog novog covjeka i ponovis cijelu operaciju, ovog puta siguran da ce proci sve po planu jer imas poslusnu upravu.
Bas me zanima po kakvim ce uvjetima sada ici sljedeci dokap, uzevsi u obzir da je NO javno rekao da imovina sada vrijedi 65M dolara, sto uz ostalu imovinu daje NAV u iznosu oko 110 kn. Ako sada cijena u sljedecem dokapu ne bude to uvazila i kao minimalna postavljena na recimo najmanje 80 kn (dajem popust na kolicinu), a upravo zbog neuvazavanja te cinjenice ponistavaju ovaj dokap, smatrat cu da je drzava zbog korupcije opet pogodovala kupcu, ostetila kompaniju i prevarila postojece dionicare. I bas me zanima tko ce biti kupac. Otvaram kladionicu i primam oklade. Ja zalazem svoje desno mudo da ce to biti Tankerska, i to po nekoj smjesnoj cijeni.
Zadnja recenica je vrh. 😂
Moram te jedino ispravit, da ce u slijedećem procesu bit podosta veca cijena. Veliki ce uzet po vecoj cijeni, vuk sit a ovce na broju.
Da, ali i udavača bi trebala biti bogatija pa tako veća cijena ne mora biti i realna cijena.
MarkoG. ako želiš ulagati u ETF- ove na ZSE imaš dva ETF a koji repliciraju hrv i slo dionice. Slo. dionice su kvalitetne. Ter je znatno manji nego u OIF. Pronađi i informiraj se više na ovom portalu pod nazivom ETF FONDOVI,
Kad sam već kod prvog posta, interesira me što bi mi savjetovali ako odlučim uložiti par desetaka tisuća eura u neki of globalnih ETF-ova na duži rok. Dali ići samostalno preke neke od online platformi gdje možda nisam pokriven do kraja (do maks 20.000€ rijetki koliko sam shvatio) ili odabrati nekog od naših fizičkih brokera pa da sam donekle siguran s obzirom da se radi o većoj svoti novca?
ZABA Global je po meni skup. 30 usa i15 eur po transakciji. Brajo trguje sa većim količinama pa mu u prosjeku to nije skupo. (tako sam shvatio)
Većina nas koristi platforme IBKR, REVOLUT I T212. Revolut nema ETF- ove u ponudi.
Ako ne želiš njih interesiraj se kod OPTIMATRADER . Imaju ispostavu u HRV I lokalni support. Cijene su povoljnije, Savjetujem ti da ne ulažeš novac odjednom nego kroz par mjeseci. Ako želiš veću sig. možeš dio uložiti kroz OIF ako ti ne smetaju upravljačke, ulaz- izlaz naknade koje su visoke po meni.
Sretno. Ako bude nedoumica pitaj i netko će ti odgovoriti.