1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ray Dalio

Posts by Ray Dalio

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• Ray Dalio
    • June 8, 2021 at 10:30 PM

Koristi:

• Core search and advertising growth rates accelerated to 38% year-over-year in Q1 driven by strong browser and news performance
    • Opera's monthly active user base increased by 16 million year-over-year in the first quarter; driven by 12% and 14% year-over-year growth in core regions Africa and Europe, respectively
    • The Company reached 79 million average monthly PC users in the first quarter, up 17% year-over-year
    • The Opera GX browser user base now totals nearly 9 million users, up 190% year-over-year in March
    • Opera News revenue grew over 260% year-over-year and 30% sequentially versus the fourth quarter.

• Ray Dalio
    • April 8, 2021 at 3:18 PM

Šta će ti target,drži ga barem iznad ovog pada od jučer,a za duže normalno ako vjeruješ u dionicu.

• Ray Dalio
    • March 25, 2021 at 12:35 PM

IB omogućuje konvert kineske adr dionice u HK listing.

https://ibkr.info/article/1834

Neka ostane na forumu,nikad se ne zna.

• Ray Dalio
    • March 25, 2021 at 12:09 PM
    Quote from fajrvol
    Quote from accountant

ne slažem se... na koju je foru to bolje?

baviš se prijevozom koji ti je sad (dijelom) onemogućen

postojeća roba kasni, a ona kvarljiva može i propasti

nadam se samo da će onaj bagerčić obaviti posao, izgleda uzaludan

nego jeste li skužili zašto je jučer sve kinesko palo kao sjekira?

ne samo da kineska vlada uvodi joint venture firmu za nagledanje osobnih podataka firmi koje se bave on-line poslovanjem već i ameri prijete delistingom kineskih firmi ako ne pristanu na opsežniji auditing ili, koliko sam skužio, imaju/prime u NO predstavnika vlasti?

hebote ovaj svijet baš ide u krasni klinac

više ne znaš gdje uložiti pare

pobjegnem od ustaša i partizana, a gdje sam stigao?

Display More

Pobjegnemo od ustaša i partizana pa nas sad zahebavaju ameri i kinezi :D

Display More

To kao neki vic!

• Ray Dalio
    • March 25, 2021 at 12:05 PM

Ako se te kineske budu prisiljene na delisting svejedno će se tržiti na OTC marketu,kao Tencent i ništa mu ne fali,samo što će kratkotrajno doći do prisilne prodaje fondova koji ne smiju ulagati na tom tržištu.

Slažem se sa aliasom da treba gledati samo ove veće kompanije.

• Ray Dalio
    • March 24, 2021 at 5:52 PM

Izgleda da će u post Covid eri države sve više krenuti sa mužnjom profitabilnih kompanija i regulacijom tržišta.

• Ray Dalio
    • March 24, 2021 at 5:45 PM

Kupio JD ispod 80.

Sad imam benchmark,tko će bolje proći JD ili BABA. :)

• Ray Dalio
    • March 24, 2021 at 5:16 PM

Chinese tech sees sharp decline after proposed data-collection JV

https://seekingalpha.com/news/3675749-c…a-collection-jv

• Ray Dalio
    • March 23, 2021 at 9:52 PM

Da su dali Sandersu da vodi politiku Amerikanci bi zajedno sa EU čekali cjepivo do kraja 2022...

• Ray Dalio
    • March 12, 2021 at 3:55 PM
    Quote from alias
    Quote from Ray Dalio

BABA je mnogo više od obične E commerce stock,da ne ulazim previše u detalje,FCF im je odličan i margini iako padaju kako već rečeno i dalje su mnogo bolji od JD,sa kojima,kako i sam pišeš tržište nije zadovoljno...BABA velike novce ulaže u Cloud,segment koji raste 66% godišnje,drže 47% tržišta u Kini(Tencent 18%),u razdoblju 2020-2023 ulažu 28 milijardi$ a već su lagano krenuli biti profitabilni.

Kako sami kažu: In terms of the growth potential, Alibaba CEO Daniel Zhang believe that “cloud computing will likely be the “main business”for Alibaba in the future.” This is an indication of the growth the company is expecting.

Tu je još i digital entertainment koji je posebna priča i tu najviše "gube" na maržama i novcu,opet kupuje se budućnost,iako mi se čini manje ružičasta nego kad je Cloud u pitanju.

Btw,naručio prije godinu i pol Xiaomi robot usisavač preko Aliexpress,imaju valjda neko skladište u EU,jer mi je stigao za dva,tri dana.Besplatna poštarina ili sitno nešto,tax free.

Edit,zaboravio na ovo:" Izbacivanje više proizvoda isto nema veze jer oni ne proizvode sta se traži." Ima veze je JD svaki proizvod mora uskladištiti,dok BABA nema problema sa tim uglavnom,to je posao proizvođača,tako da imaju u ponudi više proizvoda.

Ma sve ja to znam. Alibabi je cloud isto sto i AWS amazonu, pokretac rasta prihoda. Ja sam samo htio objasniti da se jedan model ne moze uspoređivati s drugim, jer bi netko pomislio da je Alibaba 100x bolja od JD-a jer imaju maržu 55%, a JD 2%. O tome se radi. Jos jednom, JD moze i hoce popraviti maržu, alibaba teško. To je stvar koju nit analiticari ne kuze, pa su svi išli kupovati alibabu prije neke dvije i pol godine (tad sam napravio analizu tih dionica i kupio JD na 27 negdje. I prodao s minusom da ne bude zabune, jer je CEO bio optužen za silovanje, pa sam se prepao da bi sve moglo propasti). Na kraju je JD skocio 3 pa skoro i 4x, a Alibaba 30%. Jos jednom, BABA je dobra dionica. Zasto nisam drzao JD? Jer je stalno bilo sranja s Trumpom i ratom s kinom itd pa nikako uskociti. Sad mi je ful žao.

Display More

Ok,nije ni da ja imam nešto protiv JD,a što nas čeka u budućnosti tek ćemo vidjeti.

Ako koga zanima kvalitetan članak na SA: BABA ili AMZN?

https://seekingalpha.com/article/441341…-is-better-buy-

• Ray Dalio
    • March 12, 2021 at 11:28 AM

Pišem za trenutne razine,ja sam ga kupovao po 33.90,znači tu negdje kao i sad.Znamo da je tajming najvažniji kod dionica.

• Ray Dalio
    • March 12, 2021 at 11:20 AM

U PFE nećeš pogubiti velike novce,imam ga i ja,ne puno,ali to je prilično safe stock(koliko već može biti).I u nekom jako crnom scenariju,

• Ray Dalio
    • March 12, 2021 at 10:45 AM
    Quote from alias
    Quote from Ray Dalio

Jasno da je model različit,ali to je po meni prednost,zato BABA i ima bolje marže, pa i od AMZN,za P/E da i ne pišem.Može izbaciti i više proizvoda na tržište.Ima prostora za rast kod Cloud i DE.Jeftina je i nepopularna trenutno samo zbog problema sa ANT grupom.

Svejedno,da ne ispadne da te nagovaram,jer to nikako nije slučaj,sretno sa JD,možda i ja uzmem malo ako još padne.

Mislim da ne shvacas. BABA se ne moze uspoređivati s AMZN-om niti JD-om jer ima drukciji poslovni model. Ti na Alibabi kupis nesto i alibaba nazove proizvodaca da si kupio to i to i tebi to proizvodac pošalje. Oni s robom nemaju veze. Amazon i JD kupe proizvod od proizvodaca, donesu ga u svoje skladište, i onda kad ti narucis tebi JD to donese sa svojom dostavom i naplati. Zato na JD-u nema lažne robe, što je u Kini veliki problem. Nema veze tko ima veće marže ili niže, nego koliko su one održive i sta ce s njima biti u buducnosti. JD da uspije srediti logistiku, a tu spada dostava robe, koju oni, a to sam već pisao, dostavljaju u Kini u roku jednog ili dva dana i to za oko 90% robe (mozes li to zamisliti), imali bi marzu recimo 4%. To je već dupla zarada i P/E od 18. (govorim napamet i otprilike jer dugo nisam radio tocnu analizu). Zamisli za kompaniju koja raste 32% da ima P/E 18. I to raste 32% na prihod od 120 milijardi $, a ne prihod od 3 mil $, pa se to lako onda poveća. To su zastrašujuće brojke. Izbacivanje više proizvoda isto nema veze jer oni ne proizvode sta se traži. Naravno da je meni potpuno svejedno dal će itko kupiti JD. Necemo mi pomaknuti cijenu :) Samo govorim činjenice. Jedino na ATPL-u misle da dionicu pomicu pisanja s foruma, ali tamo je posebna ekipa.

Evo ti marže na primjeru solaraca. DQ prodaje silikon i ima ga 80.000 MT. Ne moze proizvesti više ove godine. Njegov ukupan prihod je oko 800 mil$ na cijeni silikona 10$, a ukupni Mcap je oko 22B. Cijene silikonu rastu jer je velika potražnja i marže će rasti jer su fiksni troškovi uvijek gotovo jednaki, pa samo zarada može rasti s rastom cijene. JKS prodaje solarne panele koji se sastoje od stakla, kojemu se cijena udvostrucila, srebra kojemu je cijena skocila, silikona kojemu se cijena utrostrucila, i sve to moraju slati kontenjerima, kojemu se cijena učetverostrucila. Zbog zelje da se očuva tržišni udio i zbog ogromnog broja kompanija koji se time bave, oni sav taj trošak ne mogu prebaciti dalje. Cijena ukupnog solarnog sustava je jos i pala. Marže su sad vjerovatno tanke kao zilet, ako nisu i negativne. I zato kompanija kojoj raste prihod, a koji je oko 5B dolara, ima Mcap od samo 1,8B, znaci 12x manji nego DQ, iako imaju prihod 6x veci. Iako su u istom sektoru i ovise jedan o drugome, ne mogu se uspoređivati

BABA je mnogo više od obične E commerce stock,da ne ulazim previše u detalje,FCF im je odličan i margini iako padaju kako već rečeno i dalje su mnogo bolji od JD,sa kojima,kako i sam pišeš tržište nije zadovoljno...BABA velike novce ulaže u Cloud,segment koji raste 66% godišnje,drže 47% tržišta u Kini(Tencent 18%),u razdoblju 2020-2023 ulažu 28 milijardi$ a već su lagano krenuli biti profitabilni.

Kako sami kažu: In terms of the growth potential, Alibaba CEO Daniel Zhang believe that “cloud computing will likely be the “main business”for Alibaba in the future.” This is an indication of the growth the company is expecting.

Tu je još i digital entertainment koji je posebna priča i tu najviše "gube" na maržama i novcu,opet kupuje se budućnost,iako mi se čini manje ružičasta nego kad je Cloud u pitanju.

Btw,naručio prije godinu i pol Xiaomi robot usisavač preko Aliexpress,imaju valjda neko skladište u EU,jer mi je stigao za dva,tri dana.Besplatna poštarina ili sitno nešto,tax free.

Edit,zaboravio na ovo:" Izbacivanje više proizvoda isto nema veze jer oni ne proizvode sta se traži." Ima veze je JD svaki proizvod mora uskladištiti,dok BABA nema problema sa tim uglavnom,to je posao proizvođača,tako da imaju u ponudi više proizvoda.

• Ray Dalio
    • March 11, 2021 at 9:35 PM

Jasno da je model različit,ali to je po meni prednost,zato BABA i ima bolje marže, pa i od AMZN,za P/E da i ne pišem.Može izbaciti i više proizvoda na tržište.Ima prostora za rast kod Cloud i DE.Jeftina je i nepopularna trenutno samo zbog problema sa ANT grupom.

Svejedno,da ne ispadne da te nagovaram,jer to nikako nije slučaj,sretno sa JD,možda i ja uzmem malo ako još padne.

• Ray Dalio
    • March 11, 2021 at 8:04 PM

Ako ti je do marži BABA je bolja od JD.

• Ray Dalio
    • March 11, 2021 at 7:46 PM
    Quote from alias

JD danas imao odlicne rezultate i dionica prvo +12% i sad na kraju se vrti oko nule. Po meni odlican Buy. Mislim da ljudi nisu zadovoljni logistikom, jer nikako da taj dio poslovanja izade iz minusa, ali bude i to. Mislim oni imaju p/e oko 35, i p/cf jos bolji, a amazon nije u povijesti imao toliko nizak, i dionica ne raste. nemam pojma. ja kupio 40 komada pa nek se nađe.

BABA?Trenutno povijesno gledano i fundamentalno povoljna.Earnings im je bio odličan.I "nesporazum" sa partijom izgleda da ide na bolje.

• Ray Dalio
    • March 6, 2021 at 2:51 PM

Rekao sam ja vama da je Kolanović rekao da nema straha,samo se shorteri navlače.Ipak ne bi rekao da je ovo gotovo,iako završetak u petak budi optimizam.Ove godine smo opet na novom ATH.

• Ray Dalio
    • March 3, 2021 at 10:03 AM

Ja na PFE gledam kao štednju u banci sa puno boljim kamatama,ako mi zatreba novac jer vidim neku boljlu priliku onda prodam.

Kao što piše u članku Buffet je u godinama i pitanje koliko uopće ima utjecaja,pa i zlato(rudnik) je BRK kupio prošle godine,baš bi Buffet sa 90 godina prvi put to napravio.

• Ray Dalio
    • February 28, 2021 at 9:52 PM

To se slažem,da ne treba biti 100% u dionicama,realno je korekcija bila potrebna ali zbog te 1.5% kamate sigurno neće rasprodati fondovi equiti .Prije growth prebaciti u value,kao taj PFE sa 4.6% dividende.Kad smo kod toga sljedeći tjedan kupujem nešto od FANG+PFE,koje su skroz zanemarene zadnjih tjedana,pa i mjeseci

• Ray Dalio
    • February 28, 2021 at 1:15 PM

Istina,ali on je nevjerojatno uspješan,npr u Martu 2020 izjavio je da to dno,ne sumnjam da će market i ovog puta nastaviti sa rastom.Ali bumo vidili. ;)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt