1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. boca

Posts by boca

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • March 7, 2023 at 1:15 PM
    Quote from Milijarder
    Quote from zdenkic

Koristim ih nekoliko, ukljucujuci Interactive brokers.

Do sada sam dvaput imao hrvatske obveznice, to su bile one od 6+% posto, zadnja je dospijela, cini mi se 2019te, od onda su sve sto smo izdali bili jako losi prinosi, narodna je treca jer je ponovno kamata primamljiva.

normalno da jesi, dionice se nemaju sto usporedjivati sa obveznicama. totalno drugi instrument i namjena, tako da ne vidim bas smisao komentara.

Ovdje je jedini smisao zarada, a sve ostalo su gluposti i politika! :) :S

A ulaganje u obveznice je trenutno, zbog inflacije, teški gubitak i pokazatelj nedostatka osnovnog znanja iz matematike. ^^

Teško da postoji situacija da je inflacija manja od prinosa na obvznice (državne), ali kada imaš malo veću sumu novca onda ti inflacija nije bitna.

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • March 7, 2023 at 7:20 AM
    Quote from zdenkic

Nista se kupcu ne refundira, vec samo dobija kupon od obveznice. Kako mozes nazvati kupon refundacijom?

Imalo bi smisla to nazvati refundacijom kada bi dobio kamate koje je platio kupcu , plus standardni kupon. Sto nije slucaj.

Ako dobije kupon, to nije nikakva refundacija, vec samo isplata kupona.

Obveznice mozes imati i na drugim skrbnickim racunima, a ne samo u SKDDu. Tako da spominjanje SKDDa u ovoj prici je nepotrebna i netocna.

Znam kako stvari idu, ulazem (u obveznice) 20 godina.

A ti lupaj po svome koliko hoces.

Display More

Kojeg brokera koristite? Interactivebrokers?

Jeste kupovali HR obveznice (prije ovih narodnih)?

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• boca
    • November 6, 2022 at 6:24 PM

U tome je i problem, čak i unatrag 5 godina su kamate na nuli. Tako da dugo nismo bili u ovakvoj situaciji.

• boca
    • November 6, 2022 at 6:33 AM

P/E 22.5 je bio kada su kamatne stope bile puno niže pa je i traženi očekivani povrat bio niži, tako da ne treba očekivati povratak na te razine P/E (iako je moguć, naravno).

Imam ERNT.

• boca
    • April 28, 2022 at 11:55 AM
    Quote from Parica
    Quote from karlos

.....ali isto tako kažu da se utjecaj rata i gubitka poslova u Bjelorusiji ne vidi u ovom kvartalu,

već u idućem tako da je za očekivati slabiji idući kvartal, ali i dalje ako se rat nastavi :/

Ma kakva Bjelorusija...pa tamo ostvaruju 4% prihoda i zaposljavaju 25 djelatnika (0,7% ukupno zaposlenih)...

Ne rade samo radnici iz Bjelorusije za Bjelorusiju, ima ih i u HR.

Imam ERNT.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• boca
    • April 4, 2022 at 11:32 AM
    Quote from D_artagnan
    Quote from boca

Koja je poanta da se država bavi najmom smještaja u hotelima ili kampovima? :)

Zasto ne? Sve sto ulazi u proracun je bolje nego da to nabijaju preko poreza, trosarina…. Pa ako bilo koja kompanija super posluje i isplati divku, di ces bolje?

Po meni je to pravi put, ali da nema nikakvih politickih upravljanja, tipa da netko od politicara bude u nadzornom i upravljackim strukturama, a sa tih par % ni nemoze biti.

Zato što to nije posao države i dokazano su loš gospodar.

Država neka piše zakone, skuplja porez, olakšava procedure. A onda neka drugi te stvari koriste. Nema smisla da država iznajmljuje apartmane, prodaje juhu itd.

A za ulaganje imaju mirovinske fondove.

• boca
    • April 3, 2022 at 7:31 PM
    Quote from D_artagnan

A koja je poanta da drzava izlazi?

Pa bilo bi logicno da u svakoj boljoj, vecoj kompaniji ima koji %, da i ona, tj. Proracun zaradi ukoliko se posluje dobro i svi zarađuju. Automatski bi i drzavi bilo u interesu da sređuje zakone i uređuje trziste kapitala 🤔

Koja je poanta da se država bavi najmom smještaja u hotelima ili kampovima? :)

• boca
    • April 3, 2022 at 7:27 PM
    Quote from discover

https://www.poslovni.hr/hrvatska/na-bu…-lagune-4331470

Rivp se ne spominje, a imaju i njega i to dosta..

nadam se da ide i to i da nece naci kupca za blok nego da ce rusit cijenu :)

Nadam se da će rušiti cijenu. :)

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• boca
    • December 16, 2021 at 4:56 PM

Za mene je računica kod Adrisa jednostavna, prije Corone je obećan 4% godišnji rast dividende. Dugoročno to donosi skoro 10% na ovoj cijeni dionice (ako se dividenda vrati na iznos prije Corone ili veći, što vjerujem da hoće). Sasvim sam zadovoljan s time s obzirom da rizik smatram malim.

• boca
    • December 5, 2021 at 6:29 PM

Kratkoročno ne znam, dugoročno bi trebalo biti dobro. Bolje da mirovinci tako ulažu, nego sve u obveznice.

• boca
    • December 5, 2021 at 4:58 PM

HIMR će obnoviti hotele koji su preneseni i graditi nešto novo na zemljištu što je preneseno, sa novcem iz dokapitalizacije.

• boca
    • December 5, 2021 at 2:06 PM

Nadam se da će RIVP dionica pasti 50%. :)

• boca
    • December 5, 2021 at 7:11 AM

Mislim da RIVP dioničari mogu biti zadovoljni sa preslagivanjem, a cijena dobivena za hotele je (po meni) realna.

Kratkoročno nitko ne zna kuda će cijena dionice (još uvijek se nismo niti virusa riješili), nadam se da će pasti 50%.

Osobno imam dionice RIVP, tako da dugoročno vjerujem da će dionica vrijediti više.

• boca
    • December 4, 2021 at 7:03 AM

Ustvari zvuči logično, kada znamo kako stvari sa velikim hotelskim tvrtkama izgledaju vani. One samo upravljaju, a vlasnik su samo manjeg dijela nekretnina. A stranci su vlasnici Valamara pa oni znaju što treba napraviti.

A imaju odlične partnere u mirovinskim fondovima koji imaju novaca na bacanje i ovakav oblik (sigurniji) ulaganja (direktno u nekretnine) im odgovara.

• boca
    • December 3, 2021 at 9:42 PM

plavi01 zanimljivo, baš sam sada pogledao poruke što smo se dopisivali početkom godine i događa se upravo ono što sam napisao, dakle bilo je dosta očito da će se u tom smjeru ići:

“Prednost Valamara je i što ne mora biti vlasnik hotela da bi njima upravljao, vidite da se to sominjalo i u slučaju sunca. Mislim da nas sve više čekaju takve situacije, kao što se već događalo sa mirovincima, valamar samo djelomično sujeluje u kupnji, ali potpuno upravlja i na tome zarađuje.

U nekoj daljoj budućnosti, mislim da je vjerojatno da Valamar smanji izloženost u nekretnine i više se baci na upravljanje. Ali o tom po tom, samo da corona prođe.”

E sada, ako je za ove hotele dobiveno 95mil €, koliko se može dobiti za ostale? Koliko vrijedi samo otok sv. nikola? Koliko kampovi? ;)

• boca
    • December 3, 2021 at 5:54 PM

Sve po planu, prebacuje se na HIMR i tako dolazi do otključavanja vrijednosti u bilanci, imovine koja se vodi po zastarjelim cijenama. Valamar će tako dobivati ogromne novce (a i mi preko dividendi) od prebacivanja u HIMR i širiti se dalje i dobivati naknade i dalje za vođenje tih hotela, dok će HIMR biti kao nekakav nekretninski fond.

• LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

• boca
    • November 1, 2021 at 12:53 PM

Bio sam ovo ljeto na skupštini, svakako odite, dobro je da imamo predstavnike malih tamo.

Mislim da nema potrebe (barem za sada) raditi revalorizaciju imovine u bilanci jer to može dovesti samo do vecih poreza (dobit + eventualni kasniji porez na imovinu).

Kada napravimo sva ulaganja pa se bude jedino moglo isplacivati velike dividende i otkupljivati dionice, onda mozemo razmisliti da nam se jos vise isplati preko revalorizacije imovine.

Za sada mislim da je to nepotrebno.

• boca
    • October 6, 2021 at 11:06 AM

Znači kao bitcoin, tesla i sl. igre na sreću. ;)

• boca
    • October 6, 2021 at 5:10 AM
    Quote from Milijarder
    Quote from boca

Rivp je sigurniji, Lplh ima veći potencijal. Imam obje, mrvicu više Rivp, nego Lplh.

Mislim da će s vremenom Rivp (skoro) sve nekretnine prebaciti u Himr i samo upravljati svime.

U brodare se ne razumijem pa ih niti ne gledam.

Nemoj ni gledati brodare, da ti ne bude slabo od njihovih vrtoglavih dnevnih skokova cijena prema gore! :) :S :P

Rijetko gledam što se događa sa cijenama dionica, a one koje me ne zanimaju nikada ne gledam. Tako da sada moram pogoditi cijenu dionice nekog brodara ne bih pojma imao niti otprilike. :)

• boca
    • October 5, 2021 at 2:59 PM

Rivp je sigurniji, Lplh ima veći potencijal. Imam obje, mrvicu više Rivp, nego Lplh.

Mislim da će s vremenom Rivp (skoro) sve nekretnine prebaciti u Himr i samo upravljati svime.

U brodare se ne razumijem pa ih niti ne gledam.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt