1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. boca

Posts by boca

• Porez na nekretnine

• boca
    • September 26, 2023 at 2:34 AM
    Quote from zdenkic

U Zagrebu 54.000 praznih stanova, nije bolje ni u Splitu ni Rijeci: 'Rješenje je porez na nekretnine' - Večernji.hr (vecernji.hr)

znaci porez na nekretnine dolazi sigurno, ocito je da su novinari dobili upute kako gurat taj porez jer u zadnjih nekoliko mjeseci takvih je clanaka nebrojeno puno, a mozemo ih ocekivat sve vise i vise

mene samo zanima da mi netko objasni po kojoj logici je rjesenje za sve porez na nekretenine i kako to ljudi puse

porez na nekretnine ce samo uzrokovat:

- cijene najma ce otic gore: najmodavci ce porez prenijeti na najmoprimce

- cijene apartmana ce otic gore: iznajmljivaci ce porez prenijeti na turiste

- cijene nekretenina ce otic gore: prodavatelj ce porez uracunavati kao rashod te ce ga namiriti prodajom

Display More

Ne mora dovesti do rasta cijena, cijenu odrđuju kupci. Npr. ako turist radije ode u Španjolsku, nego da plati više u HR onda mu ne možeš dići cijenu.

Isto tako, ako se dio praznih stanova potakne staviti na tržište cijena može i padati za najam i/ili kupnju nekretnine.

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • September 20, 2023 at 1:59 PM
    Quote from zdenkic
    Quote from boca

Aha, govorite za Zagreb?

za hrvatsku

Nisam znao. Govorimo o porezu na kapitalnu dobit, dividende etc?

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • September 20, 2023 at 1:52 PM
    Quote from zdenkic

pa da, digli su kada su ukinuli prirez, prosli tjedan ili prije 2 tjedna

to vrijedi od 1.1.2024 taman kad trezorci dodju na naplatu

Aha, govorite za Zagreb?

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • September 20, 2023 at 12:49 PM
    Quote from zdenkic

da na trezorce se placa ali moguce je da ce vlada donesti neku odluku da se na ove ne placa

iako ako je primamljiva kamata, porez nebi trebao biti problem, jer placas i na kamate od banke, gdje je stopa nikakva

tak da...

a sad se placa 12 posto, digli su nam!

12%?

• ADRS (Adris grupa d.d.)

• boca
    • September 13, 2023 at 2:47 PM
    Quote from Roki

Pa imaju zadržane dobiti 1,15 milijardi eur. Što će s tim novcem?

Zadnju dividendu su isplatili iz zadržane dobiti koja je iz 2005. - 2009.

Zadržana dobit nije novac, to je računovodstveni podatak. Da bi se isplatila zadržana dobit treba imati novaca.

• boca
    • September 13, 2023 at 2:31 PM
    Quote from tollway
    Quote from boca

To je konsolidirano? Pogledajte nekonsolidirano, koliko stvarno Adris drži, ne kćeri. Pa usporedite to sa prije.

kolega

a kaj to adris ima ako ne uzimate u obzir maistru, hup zagreb, cros i cromaris? plus udjele u triglavu i savi re?

Govorimo o novcima na računu, ne o svemu što imaju. I govorimo o tome koliko je ostalo u odnosu na prije.
    Naravno da je kupljen HUP, isplaćene su dividende, otkupljene su dionice... ali ne možemo stalno smatrati da i dalje Adris ima top, odn. ako ga ima ja to u bilanci ne vidim. Npr. ne vidim kako bi Adris, bez zaduživanja, napravio novu veliku akviziciju, npr. HPB.
    Griješim?

• boca
    • September 13, 2023 at 11:47 AM
    Quote from SOUR
    Quote from boca

Rekao bih da Adris više i nema toliko love na računu.

Evo malo druge strane, nema tu više na računu nešto posebno novaca, pogotovo ako pogledamo koliko je prije bilo i u odnosu na TK.

Imam Adris2.

Ako se tu radi o novcu u banci, baš sam to pogledao danas u jutro, onda izgleda ovako;

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

To je konsolidirano? Pogledajte nekonsolidirano, koliko stvarno Adris drži, ne kćeri. Pa usporedite to sa prije.

• boca
    • September 13, 2023 at 11:29 AM

Rekao bih da Adris više i nema toliko love na računu.

Quote from Roki
    Quote from Roki

Ne znam, meni je kao nekom dugoročnom value investitoru ADRS2 skroz ok. P/B je 0,76, zadržana dobit im je enormna, redovno isplaćuju dividendu, p/e je oko 15 što je samo po sebi solidno, a uz ovakav P/B meni je to zapravo dosta jeftino. Kratkoročno gledano, P/B i P/E će se vrlo vjerojatno pozitivno korigirati nakon izvješća za Q3.

Pretpostavljam da su stari dioničari nezadovoljni jer je cijena na razinama iz 2016. i debelo ispod razina od početka 2020. stoga razumijem frustraciju. Moram priznati da tada nisam pratio adris i ne znam što se sve događalo, ali pretpostavljam da je tada p/e bio puno veći. U dionici sam od početka 2021.

Dionica sama po sebi daje neku diverzifikaciju. Fundamentalno izgleda jako dobro. Redovno isplaćuje vrlo solidnu dividendu oko 4% koja se čak ni ne oporezuje, a s obzirom na zadržanu dobit, vrlo lako moguće da se neće oporezivati još godinama. S obzirom na lovu na računu vrlo lako moguće da će odraditi i neku akviziciju. Cijena dionice bi mogla biti i veća, ali čemu žurba, kupujemo dok je povoljno i skupljamo dividendu, a prava vrijednost će se kad tad otključati, barem donekle. Imam je skoro 10% u svom portfelju i dokupljivat ću još. ADRS2 mi nije i neće mi ni biti glavna dionica u portfelju, ali ju držim zbog diverzifikacije portfelja i sretan sam s njom. Možda je glupa paralela, ali ja na nju gledam kao na bolju verziju HT-a, barem gledano po fundamentima i potencijalu rasta.

Kolege forumaši, dajte vaša mišljenja, ne samo lajkove, želimo čuti i drugu stranu i drukčije stavove. Dajde malo...

Evo malo druge strane, nema tu više na računu nešto posebno novaca, pogotovo ako pogledamo koliko je prije bilo i u odnosu na TK.

Imam Adris2.

• Fintech aplikacije za trgovanje dionicama (Trading 212, Revolut i dr.)

• boca
    • September 12, 2023 at 11:36 AM

Mene više brine što kod HR brokera solidarno odgovaramo kao grupa ako netko ne može platiti za svoje dionice/obveze/što već.

• boca
    • September 12, 2023 at 11:15 AM
    Quote from zdenkic
    Quote from boca

Imate onda na Revolutu duplo više.

nije mi taj revolut toliko pouzdan za vece kolicine novaca

cak i ibkr, uvijek malo strijepim nadajuci se nece nesto desiti

kod svih tih "internet" brokera , ako se nesto desi, mozes imat ogromnih problema

kad su mi novci u banci ili kod brokera u hrvatskoj, barem mogu doci u ured osobno ako treba

nekako lakse spavam

Razumljivo, imati sve i u HR ima svojih prednosti.

Ja imam nešto malo u Revolutu i dosta u ibkr. Ibkr bi trebao biti siguran, ne znam za boljeg brokera. Radio sam preko njih i uplate i isplate i uvijek odgovaraju na poruke.

• boca
    • September 12, 2023 at 11:05 AM
    Quote from zdenkic

mislim da sada hdz radi sve u layerima radi izbora, nemogu previse vijesti odjednom

sad ce se navlacit sa kauflandom oko parizera, pa nakon toga nadam se trezorci

nemogu vise cekat, zvat cu pbz da mi daju 1.5%

Imate onda na Revolutu duplo više.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• boca
    • August 6, 2023 at 11:47 AM

Netflix mi nikada nije sjeo, konstantno ulaganje u sadržaj (skoro sav FCF) i ne mogu prestati s time zbog konkurencije. Nije da možeš jedne godine reči “ok, ove godine nećemo izbacivati ništa novo, nego ćemo dati dioničarima”. Prije 2-3 thedna sam ga odjavio prvi puta nakon valjda 4 godine jer si mislim što ću plačati preko ljeta kada ne gledam. Na kraju sam našao i hrpu stvari na HBO koje nisam gledao tako da je pitanje hoću ga uključiti ove godine više.

RIVP je drugo, mogu prestati sa razvojem jedno vrijeme (iako neće) i samo vraćati novac dioničarima jer nema takvog straha od konkurencije.

• boca
    • August 1, 2023 at 8:12 PM

Napisali ste “laže”, pretpostavljam onda da je greška i mislili ste “kaže”.

Što se tiče vašeg pitanja o smanjenju novca u blagajni, generirati će u Q3 recimo 140 mil € i potrošiti dio toga na investicije i povrat duga. Ostatakom će se ponovno napuniti blagajna (ili će se jako smanjiti dug, s obzirom na kamatu, nadam se ne) i vozimo dalje.

• boca
    • August 1, 2023 at 3:43 PM
    Quote from Mr. M
    Quote from Normani

To je "neobično" zato što ti i Uprava imate "dijametralno suprotne" preokupacije. :)
    Ti si zabrinut za to koliko cijena dionice prati ili ne prati index, a oni u Upravi su prije svega usmjereni na to kako što bolje upravljati poduzećem i situacijom.

Što se tiče cjenovnog zaostajanja u odnosu na index (šteta što nisi postao grafički prikaz da vidimo usporedbu), uvijek možeš dati svoj doprinos korekciji zaostajanja za Crobexom time što ćeš (do)kupiti dionicu. ;)

Inače, kako ti interpretiraš gore spomenuto smanjenje novca (gotovine) u blagajni?

…
    A što se tiče mojih ideja za smanjenje gotovine u blagajni, uprava laže da je to zbog "otplate kreditnih zaduženja, investicije u dugotrajnu imovinu, izdaci za pripremu sezone te isplaćena dividenda." ali se to moglo reći i za prošlu godinu, pa ne vidim u čemu je razlika.

Display More

Ne znam zašto mislite da uprava laže kada se to sve vidi iz novčanog toka.

• Turističke dionice i perspektive

• boca
    • July 16, 2023 at 6:34 AM

ništa ne spriječava malog iznajmljivača da svoj(e) apartmane stavi pod firmu i tako posluje.

Ali mislim da je to ipak puno kompliciranije i puno manje profitabilno za malog iznajmljivača.

• LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

• boca
    • June 28, 2023 at 8:54 PM

Ne volim kada od Losinie dobijem email o 30% popusta za srpanj.

• boca
    • June 21, 2023 at 7:12 PM

Ma definitivno, tako mi je rekla predsjednica na skupštini prije 2 godine. To je bila nerealna ideja bivšeg predsjednika.

• boca
    • June 21, 2023 at 3:51 PM
    Quote from nimimada
    Quote from MickeyM

Koliki je prihod po dionici? Jel to jeftino riješeno možda?

Ako misliš na 48% uvale poljane, teško je znati. Nisu ništa odlučivali a nije bilo neke zarade. Ovih 6 miliona omogućuje širok spektar ilaganja. Prije je u planu bio manji hotel. Ja bi rađe da urede kampove.

Ti su talijani najavljivali velika ulaganja u lplh ali negdje je puklo s dolaskom nove uprave.

Kada bi još riješili zračnu luku ...

Od hotela su odustali, srećom.

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • March 9, 2023 at 7:16 AM
    Quote from tento
    Quote from boca

Nije jer su ti prinosi puno veći, nego što ti rastu troškovi zbog inflacije.

Da bi prinosi bili veći moraju biti veći od inflacije. Očito ne prićamo o istoj stvari.

Ne govorimo o postotku inflacije i prinosa, već o iznosu troškova i prinosa.

Npr. mjesečni troškovi od 2000 eura ti rastu 10% godišnje jedno vrijeme od visoke inflacije, ali od prinosa dobiješ npr. 100k eura godišnje.

Boli te briga to što ne pobjeđuješ inflaciju.

A budimo realno, koliko investitora (osim tradera) pobjeđuje ovoliku inflaciju…

• Ulaganje u obveznice

• boca
    • March 8, 2023 at 9:34 PM
    Quote from tento
    Quote from boca

Teško da postoji situacija da je inflacija manja od prinosa na obvznice (državne), ali kada imaš malo veću sumu novca onda ti inflacija nije bitna.

Tek je onda bitna!

Nije jer su ti prinosi puno veći, nego što ti rastu troškovi zbog inflacije.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt