Kakvo istiskivanje kad su mirovinci unutra sa partnerom? Mislite kao na HIMR di Valamar i AZ imaju preko 95%?
Posts by KressoM
-
-
Ovdje neki ne znaju da je ex-divid. dan prošao ili što?
Cijena sada nakon isplate dividende od 1,50 EUR viša nego prije nje kad je bila oko 30?
Ex-dividend day je tek za otprilike godinu dana...
-
Mislim da im to neće nikako proći na ovoj cijeni gdje je EV/EBITDA 6, prema mojedionice.com.
Morati će za kupnju dodatnih 2,5% dionica, čime bi prešli 95% i ostvarili mogućnost squeez outa, puno dublje zavući ruku u novčanik. Nitko normalan im neće prodati ozbiljniju količinu dionica na ovako niskoj cijeni za najbolje hotele u Hrvatskoj.
Kako to mislite? Pa tko ih je do sada prodavao? Zadnjih 6 godina se trguje po 40€.
Ajmo reći da se na 40€/300kn trguje od 6.11.2017. To je 6ipo godina. U tom razdoblju protrgovalo se:
UKUPNO: 470.264kom
Od toga bilo je na
blok transakcijama: 13.497kom
a u redovnom trgovanju: 456.767komS tim da je u 9 dana, kada je promet bio preko 200k€, otišlo oko 100.000 dionica.
Maistra ima 10.944.339 dionica, što znači da je u 6ipo godina protrgovano sa 4,3% ukupnih dionica. TOP10 u srpnju 2017 je imao 90,38%, a Adris na prvoj poziciji 89,11%. Pretpostavimo li da tada Adris nije imao ništa osim ovoga na 1. poziciji, u tih 6ipo godina stekao je 3,31%. Kada bi se nastavilo ovako, trebalo bi im još jedno 5 godina da dođu do tih 95%. S tim da, kompanija postaje sve vrijednija i vrijednija, a cijena stagnira, posljedično svi koji prodaju sada prodaju jeftinije nego što su prodavali ovi prije njih u zadnjih 6ipo godina. -
Znam da nisu obavezni, ali nije mi jasno zašto KOTR ne objavi FI za Q1/2024 … pogotovo jer ga imaju (obzirom da ga moraju predati "mami" (KOEI) za konsolidaciji), a mislim da se imaju i s čime pohvaliti (obzirom na informacije, stanje i najave iz GFI-a 2023).
Prošle godine su Q3/2023 objavili 16.10. (samo 11 dana nakon objave 1H/2023 – kojeg su obvezni objaviti). Nadao sam se da je to znak da namjeravaju kvalitetnije izvještavati dioničare !
Ima netko neki komentar ili čak suvisli/logični odgovor na ovo pitanje ? 😊
Pa objavili su ga:
-
Za sve spremne čekanja pogledajte na kraju Zvečevo.
Gubitaš, predtečajan, u padajućoj industriji, zarobljenih vlasničke strukture, rasprodaja imovine – cijena s 2.5-3€ došla na 20€. Solidnih 6x
BCIN – pozitivan, stabilan, u zanimljivoj/strateškoj industriji, pun casha kao brod, zarobljenih jedino vlasničke strukture. Risk/reward neka je upola manji nego kod BCINa.
Cijena 30-50€, budućnost ….? Prvi target za prodaju manjeg dijela je 100€, drugi 130-150€
S tim da imaj na umu da nas u čekanju svake godine "utješe" sa oko 3% "naknade" koja nam sjedne na račun... I onda se za X godina dogodi ZVCV ili SPNV i svi se čude "ko pura dreku". "Imali su sreće!", reći će. Aha.
-
Kupio sam svoje KOTR2 dionice na burzi bez ikakvih problema, izvješće za Q3 je uredno objavljeno, ne razumijem što ste htjeli reći.
Pod "nije na burzi", misli se da nije ni na jednom segmenata uređenog tržišta Zagrebačke burze:
Uređeno tržište je mjesto trgovanja kojim upravlja Zagrebačka burza i na kojem je moguće trgovanje uvrštenim vrijednosnim papirima.
Transparentnost uključuje dostavu svih zakonom i Pravilima Burze propisanih informacija o izdavatelju i uvrštenim financijskim instrumentima koji mogu utjecati na cijenu instrumenta.
Uređeno tržište podijeljeno je na sljedeće segmente:
- Vodeće tržište
- Službeno tržište
- Redovito tržište
KOTR je na Progress tržištu Zagrebačke burze. Progress tržište je multilateralna trgovinska platforma u Hrvatskoj i Sloveniji, kojom upravlja Zagrebačka burza d.d., namijenjena malim i srednjim poduzećima.
Prilikom investiranja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu, ulagatelji trebaju uzeti u obzir sljedeće:
1. Progress tržište predstavlja rastuće tržište malih i srednjih poduzeća kojim upravlja Burza.
2. Osnovna značajka Progress tržišta su niži zahtjevi transparentnosti koji se postavljaju pred izdavatelje u odnosu na uređeno tržište i posljedično s tim povezan veći rizik ulaganja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu.
- Izdavatelj dionica koje su primljene u trgovinu na Progress tržištu mora objavljivati javnosti:
- informacije o svim promjenama u svezi prava iz dionica koje su nastale nakon njihovog primanja u trgovinu – bez odgode;
- obavijest o održavanju glavne skupštine koja uključuje poziv na glavnu skupštinu s dnevnim redom i prijedlozima odluka koje na njoj treba donijeti – u rokovima određenim Zakonom o trgovačkim društvima, odnosno propisima koji uređuju osnivanje i poslovanje trgovačkih društava;
- sve odluke, odnosno informacije o odlukama koje je donijela glavna skupština – bez odgode;
- revidirani godišnji financijski izvještaj – u roku od 6 (šest) mjeseci po završetku svake financijske godine;
- nerevidirani polugodišnji financijski izvještaj – u roku od 4 (četiri) mjeseca po završetku prvog polugodišta svake financijske godine;
- informacije o povećanju i smanjenju temeljnog kapitala – odmah po upisu promjene u sudski registar;
- informacije o statusnim promjenama izdavatelja – odmah po upisu promjene u sudski registar;
- povlaštene informacije u skladu s Uredbom o zlouporabi tržišta – što je prije moguće.
-
Edit: usput mi je blesavo da (ako ti podaci već postoje) nisu objavljeni na burzi od KOTR kao izdavatelja vrijednosnog papira, nego se prvo objavljuju na konsolidiranoj razini i čitamo ih iz izvješća Grupe.
KOTR nije na burzi niti ih to zanima da objave.
-
Možda taj broj raste, jer ako je Roki nekad prije vidio 700 na redovnoj a ja znam da sam relativno nedavno vidio 850+, trend je rastući.
istina, 3/2024 Redovna 860, povlaštena 830.
Ako imate knjige, spojite Excelice i prema OIB-u izvucite koliko ima (samo stavite da jednom pobroji svaki OIB)
-
Skok sa redovnih 6 na redovnih 10 eura je taman za iznos inflacije u protekle dvije godine.
66% inflacija u dvi godine?!?
-
Zašto u članku piše da ne treba ponuda za preuzimanje, a bila je obavijest da je nastala obveza?!?
Nije nastala obvezna ponuda za preuzimanje jer su Mlin i pekare kupili udio od obitelji Varga malo ispod 25% ali su fondovi i Plodinec najavili zajedničku dobrovoljnu ponudu za preuzimanje.
Ne čini mi se to točno. U ponudi piše da je nastala obveza zbog zajedničkog djelovanja u cilju stjecanja kontrole nad društvom ČM. Nema logike da nisi htjeli preći 25% pa onda daju dobrovoljnu ponudu.
Zna li se po kojoj cijeni su Varge prodali?
-
Zašto u članku piše da ne treba ponuda za preuzimanje, a bila je obavijest da je nastala obveza?!?
-
opet odlični s malim posustajanjem, divka bi mogla oko 85-87€
Dividenda s 11,52€ na 85€?
-
valjda si negdje upisao neki broj koji se odnosi na samostalnu djelatnost.
imas onaj video tutorijal i lijepo po redu...bez preskakanja. ...bez...ma ja to znam...i sve ce bit ok.
Ovo mi je prvi put da prijavljujem kapitalnu dobit.
Pratio sam onaj video tutorijal, i sve je prošlo u redu. No, kako Porezna zna da sam uplatio ispravan iznos?
U tutorijalu se ništa ne dodaje ("dostavi datoteku").
Također, gospođa koja mi je ranije obračunavala poreze na dohodak, je potvrdila da nikad nije dodavala datoteku na JOPPD-e.
Kako misliš kako porezna zna da si uplatio ispravan iznos?
valjda si negdje upisao neki broj koji se odnosi na samostalnu djelatnost.
imas onaj video tutorijal i lijepo po redu...bez preskakanja. ...bez...ma ja to znam...i sve ce bit ok.
Ovo mi je prvi put da prijavljujem kapitalnu dobit.
Pratio sam onaj video tutorijal, i sve je prošlo u redu. No, kako Porezna zna da sam uplatio ispravan iznos?
U tutorijalu se ništa ne dodaje ("dostavi datoteku").
Također, gospođa koja mi je ranije obračunavala poreze na dohodak, je potvrdila da nikad nije dodavala datoteku na JOPPD-e.
Porezna ti računa tvoju obvezu prema tvom dostavljenom obrascu koji ti dostavljaš. Oni knjiže uplatu i mora se podudarati obeza i uplata. Tako znaju da si uplatio ispravan iznos.
A ako govoriš o obračunatom iznosu, to je druga stvar. Ti možeš lagati, ali isto tako i možeš ne podnijeti prijavu, ali sve to spada u kaznena djela.
-
Ima li netko iako je još rano, da je JOPPD podnosio preko "e-građani" sučelja?
Ako ima može li mala pomoć.Ja sam podnosio, kao i svake godine. Ovaj video mi je pomogao:
Kako izračunati i platiti porez na kapitalnu dobit za 2020. u Hrvatskoj
-
Hm, nego zašto se CERP, država odriče dividendi i suvlasništa u domaćim kompanijama?
Ono neka logika ti nalaže da su prebacili to sve ne mirovinske fondove i da se dobit, divka slijeva, kaplje u mirovinski sustav...
Norvežani i njihovi mirovinski fondovi koliko mi je poznato ulažu diljem svijeta u trziste kapitala... a nasi i svoje udjele koje im donosi $$$$ prodaju
Njegova svrha je prodaja, pa i zove se “Centar za restrukturiranje i prodaju”.
Ne treba nam država u suvlasništvu. Dosta nam je njihovog štetnog utjecaja u dioničkim društvima. Samo nek prodaju, sve što imaju, čim prije.
Mirovinski fondovi kupuju svojim novcem tj. novcem svojih članova. Mislim da nema zakonske podloge za doniranje ne-člana (država) u fond/članovima. Mada, postoji ono u trećem stupu što se dobije državni poticaj. Možda su mogli pronaći slično zakonsko rješenje kojim bi se članovima obaveznih mirovinskih fondova (drugi stup) doniralo nešto iz CERP-a….
Norvežani su drugo.Uz to, ubire država masnu "dividendu" od poreza i nameta...
-
Bio sam ovih dana (2-4.10.) na jednoj konferenciji u Valamaru (Diamant) u Poreču. Mogu reći da sam se odmah iznenadio popunjenim parkingom kad sam došao, a i u hotelu je bilo poprilično živo. Tako da sam iz prve ruke posvjedočio da je postsezona vrlo dobra...
-
Ja sam još kod prodaje Maraske tipovao da će SAPN od Mepasa odkupiti KOES i onda ga spojiti sa Kanditom. Sada kao da su zapuhali novi vjetrovi u Mepasu i sad mi je to nekako još i logičnije. Pogotovo nakon dolaska novog direktora iz Kraša. A onda bi mozda bilo dobro i da Kandit+Koestlin skupa odu na prodaju...
-
Svi sve znaju, čak i što je kome u glavi i ko se hoće praviti šef. Zanimljivo. Svi potezi vlasnika su vjerojatno zato da si unište imovinu, a ne zato jer imaju mozda nesto drugo u planu...
Bivši član Uprave Kraša Davor Bošnjaković novi je ključni čovjek u Saponiji i KandituDavor Bošnjaković, jedan iz prve lige menadžera iz Agrokora u godinama koje su prethodile njegovoj propasti, nova je ključna osoba u Saponiji i Kanditu,…lidermedia.hr -
Sve je jasno, datume imate tu:
https://zse.hr/hr/isplate-dividendi-202/202Za PLAG, datum stjecanja prava je 30.3.2023. a prvi dan trgovanja bez dividende je 29.3. To je zato jer ono što je trgovano 28.3. biti će upisano 30.3. što je zadnji dan. Znači zadnji dan za kupiti dionice, a da imaju prava na dividendu je 28.3. Ko je kupio 29.3. upisan je 31.3.
To su napisali i u mailu iz komapnije. Treba biti upisan 30.3. A 30.3. je upisano s trgovinom 28.3. Uvik ide T+2. Kad kupiš knjigu dioničara danas to nije stanje od danas nego od prije dva dana. Tako isto i i s dividendom. Isplaćuje se onima koji su upisani tog dana u knjigu dioničara. Iako možda ti ljudi više nemaju dionice, ako su ih prodali dan prije.
-
Što je točno odlično?