@mittko ako imas volje i vremena... bdry. Bila je neka truba...di smo sad?
Posts by looserst
-
-
bilo bi loš potez da su taman uoći ovakvog porasta vozarina promjenili strategiju na manje od 6 brodova na spotu.....ako u nekom trenutku i jesu imali su dosta vremena u q1 da to promjene.......ali će onda izvrsni rezultati biti tek u q2...... no nemogu ni pretpostaviti zašto bi tako nešto uopće i pomislili napraviti ove godine ili krajem prošle godine......nisu valjda bili toliko neinformirani i tako loše postupali......
a što se tiće sumnje da su panamaxi ugovoreni da voze sa minusom nezam da li je uopće i kako moguće da su u drugom polugodištu prošle godine imali dobit od ako se ne varam nešto više od 4 mil kuna (q3 plus 6,4 a q 4 minus 2 i nešto mil ako se ne varam) u tom slučaju ugovorenih negativnih vozarina jel onako po sječanju vozarine za supre i handye nisu bile toliko visoke da bi pokrile gubitak pamanaxa......prije bi rekao da je obrnuto ali trebalo bi se vratiiti u drugu polovicu prošle godine i to točno utvrditi......
Pa ja i ocekujem da ce FI za 2Q biti izvrstan, a ovaj za 1Q da jos nece imati wow efekt.
A taj za 2Q cemo tek kasnije vidjeti, moze se pretpostaviti na temelju sadasnjih vozarina itd.
Kljuc su ovi tc za panamaxe. Ovisno o tome kako su ugovoreni dobit moze biti tih super 15-20 milja koje se spominju ali i puno manja ako samo supre i handy stancaju pare. Mi koji jos nismo zavirili u izvjesce (koje izgleda skoro svi imaju na desktopu) mozemo se samo nadat da su gospari to mudro izveli. Bumo videli
-
A to bi značilo kaj?
Da li je kolega mislio na spajanje dionica?
Mislim da nije. Iako su obe stvari death na neki nacin
Krizaju se 200 i 50 sma
-
Prije objave izvješća evo rezultata i očekivanja sličnih kompanija za usporedbu. Danska kompanija očekuje da će se iznimno stanje na tržištu protegnuti do četvrtog tromjesečja, povisivši procjenu rasta globalne potražnje za prijevozom tereta s tri do pet na pet do sedam posto, uglavnom zahvaljujući kineskom i američkom izvozu.
Kolega ako kliknete na link otvorit ce se slika broda na kojemu je poprilican broj kontejnera. Nebi maersk nazvao slicnim AP
-
"Atlantska plovidba d.d. najavljuje održavanje sjednice Upravnog odbora društva 27. travnja 2021. godine na
kojoj će se razmatrati revidirana konsolidirana i nekonsolidirana financijska izvješća za 2020. godinu i prvi
kvartal 2021. godine."
U dubrovačkoj repubilici nebi donosili važne odluke kad puše jugo...a danas ga baš dereTA vs sjednica i rast BDI...gadan okršaj!
-
Ne postoje 2 iste firme ali da pričamo o analizi flota panamax vs capesize i koje će više prinosa donijeti u idućem razdoblju ja bi bio sretan. Kad pričamo o kontejnerima ili sad o zlatu mislim da treba ubacit i kripto na dry bulk pa neka bude veselja.
Inače kolega vi ste valjda vidoviti pa imate uvid u moj portfelj i znate koliko ja bolesno rizično ulažem. WTF???
OMG. Govorim o ekipi koja rade ulaze u ATPL nego pimjerice GOGL. Nema veze. Ocito ne shvacate poantu.
Ja govorim kako ja ulazem, ne kako vi. Mene vase ulaganje ne dira nit najmanje. Lp
Cek ovo mi smjesno. Znaci pitate me zasto nisam kupio to i to i ja objasnim da ne kupujem rizicno i vi mene napadnete dal sa vidovit sta vi kupujete itd? Lol.
Baš su blesavi ovi koju su prije recimo tjedan ili dva kupili ATPL umjesto GOGL, a?
"Vi ne razumijete, vi ne shvaćate poantu, vi mene napadate..." Sapienti sat!
Odustajem od rasprave s vama kolega, svako dobro i pozdrav, idem uživati u rastu BDI i megarizičnim dionicama koje imam
-
Pa ako cemo tako gogl ima vecinu brodova capova, pa opet nema smisla usporedivati. opet nisu cisti 1:1.
drugo, pa ne mogu ja pogoditi tko ce biti najbolji u grupi. Ja uvijek trazim sredinu izmedu prinosa i rizika. Ja cu vrlo rijetko naci dionicu koja ce najvise narasti upravo jer upravljam rizikom. Meni se slucajno dogodio NMM jer je bio bolesno jeftin, pa ga nisam mogao propustiti.
Ja recimo radim analizu rudara zlata. Ja sam uzeo Newmont jer je najmanje rizican, a znao sam da ce ostali vjerovatno narasti 5x više. Meni je 100% bilo dovoljno, ali bez rizika. to vi ne zelite shvatiti. Ulazete bolesno rizicno. Jedan, dva puta ce upaliti, kasnije ce s jednom dionicom sve to otici u vjetar
Dionice nisu samo prinos, nego i upravljanje rizikom
Sad moram ici. Pozzz
Ne postoje 2 iste firme ali da pričamo o analizi flota panamax vs capesize i koje će više prinosa donijeti u idućem razdoblju ja bi bio sretan. Kad pričamo o kontejnerima ili sad o zlatu mislim da treba ubacit i kripto na dry bulk pa neka bude veselja.
Inače kolega vi ste valjda vidoviti pa imate uvid u moj portfelj i znate koliko ja bolesno rizično ulažem. WTF???
-
NMM i ATPL nisu ista priča i nebi ih trebalo usporediti 1-1, svakako je logičnija usporedba ATPL sa GOGL i GNK.
Da sam zločest sad bi pitao kad ste već izabrali kontejnere zašto se niste onda kladili na DAC umjesto NMM (ili sada možda na ZIM) pa imali i veći rast?
Isto tako bi vas zamolio da ne odustajete od foruma, čak i iz ovih prepucavanja ima koristi a da ne govorim kad se svi koncentrirate i dajete prave informacije, analize itd...
Mirno more!
Idemo redom dok ne krene predotvaranje.GOGL je porastao mozda u zadnjih mjesec dana manje od ATPL-a (nisam siguran), ali je u zadnjih 6 mjeseci porastao 3x više. Kupili su ogromno novih brodova pa je to razlog. Po kamati nizoj od 3%.Pa vi ne kuzite da migra izvlaci samo datume koji mu odgovaraju. Prije 6 mj je Gogl bio 3, sad je skoro 9. O cemu mi pricamo. Svi brodari su narasli više od ATPL-a bar za 2 ili 3x. Pa dajte nesto potrazite sami.
Drugo, ja uzeo NMCI, i njega sam vam spominjao, kad je bio 0,78. Na kraju se spojio sa NMM-om kad je dosao 11$. I to sve u 8 mjeseci. Pa ja stvarno ne kuzim kako vi po mom pisanju mozete zakljuciti da ja nemam pojma o cemu govorim? Ne mogu vam pokazati naloge za NMCI jer su IB otisli iz londona i sad mogu potraziti naloge samo stare 2 mjeseca. Nazovite i pitajte.
Trece, koga briga dal su 1:1. Mi svi hocemo prinos, a ne 1:1. Bar je meni tako u glavi.
Ali moja logika je bila da imate sigurne kontenjere, dry dodatak. Zasto je vama bio drazi samo bulk ja nikad necu shvatiti
Idemo redom:
- GOGL je usporediv sa ATPL u smislu da je dry bulk a ne mutant kontejnera i bulkova. I tu ima smisla uspoređivat njihov rast.
- Kako vam je promakao DAC koji je kontejneraš a imao je najveći rast? Selektivno niste odgovorili. NMM je najbolji na planeti a ostalo nevalja
- Odakle vam da je meni draži samo dry bulk ili šta je meni ili nama uopće drago? Imati ATPL ne znači nemati NMM
-
atpl u 2021 +80% anualizirano +240%
gogl +90%
sblk +100%
gnk +90%
nastavite niz po želji....
"... NIŠTA, ALI BAŠ NIŠTA ne upucuje na bolju godinu. Uglavnom, svejedno. Vas novac"
"...Dakle, jedino ja kazem da ova godina nece biti po nicemu posebna...."
bila je ovdje i jedna oklada u investitorsku diplomu u tu zadnju izjavu,čekamo samoočitovanje.
polemizirati nema smisla a i tehnički nije izvedivo pošto mi je na bloku a i njega sam pozvao da učini jednako pa...
p.s.
ovo je samo međurezime do kraja godine još 2x toliko i puno prilike da se ovi rezultati značajno poboljšaju.
unaprijed se veselim punom rezimeu za cijelu 2021.
neki od nas su se u siječnju ovdje odlučili javno iznjeti svoje prognoze.
Kako selektira podatke. NMM nisi spomenuo? NMM ove godine do sad 300%, anualizirano 1000%. Ali pazi, to bez ikakvog rizika. Procitajte na ovoj temi na strani 8 sta sam pisao. Znaci imate kontenjere sigurne, a ako dry povuce bit ce jos vece ludilo. Znaci rizicnija dionica mora narasti 2000% da vi budete zadovoljni, a ne 20. Pa jel vi shvacate investiranje? Ono sta ja hocu da se meni kaze je sta je upucivalo na bolju godinu? Od ikoga od vas. Osim niskog orderbooka. Kojim je podacima ekipa baratala, osim bacanjem graha, da ce godina biti dobra? Da se rute nisu promjenile, nista od ovoga ne bi bilo. Ali pricekajmo. Rekao sam prije, ne prodajite atpl jer su vozarine dobre i nema smisla prodavati. Pogotovo s ovakvom ekipom sljedbenika. Dal to toliko vrijedi vas i onako ne zanima. Pa sta bi meni tuđa zarada smetala? Reko sam, dry bulk me iznenadio i nisam vjerovao da će ovako narasti, ali jos jednom, da me itko poslusao i zamjenio ATPL NMM-om, bio bi mnogo bogatiji.
A kad vec spominjemo pogadanje, potrazite sta je migra zadnjih 10 godina pisao na poslovnom na jadroplovu i atplu gdje to leti jer dry bulk leti u nebo. Nekad i corava koka zrno pogodi.
NMM i ATPL nisu ista priča i nebi ih trebalo usporediti 1-1, svakako je logičnija usporedba ATPL sa GOGL i GNK.
Da sam zločest sad bi pitao kad ste već izabrali kontejnere zašto se niste onda kladili na DAC umjesto NMM (ili sada možda na ZIM) pa imali i veći rast?
Isto tako bi vas zamolio da ne odustajete od foruma, čak i iz ovih prepucavanja ima koristi a da ne govorim kad se svi koncentrirate i dajete prave informacije, analize itd...
Mirno more!
-
Pa koliko sam ja primjetio strategija ATPL je da polovinu flote drži na “spotu” (do godine dana), a polovinu na T/C ugovorima (na razdoblje dulje od godinu dana). Dakle, lovi se neki prosjek, a ako i kada vozarine rastu u dugom roku onda rastu i cijene T/C ugovora odnosno dolazi do njihove periodične uskladbe ili raskida. U ovisnosti o tržišnim uvjetima, ugovornim klauzulama odnosno interesima ugovornih strana.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Informacija je bila 5 god tc po 11k. Nekako predugo, netipican ugovor,right? A opet ko zna je li istina i ko to pise, mozda je klasicni druk kakvih je valjda bar 50% na forumu (i ovome i onome). Trenutno nije bitno ko zaradjuje ili gubi, kakav je bdi nego ciji je tata jaci i ko ima veceg pishu...
-
Ne znam na koliko se potpisuju takvi ugovori,
gledajuci zarade 2008 godine kad su vozarine bile visoko,
pa kad se usporedi minus odmah u 2009 kad su pocele jako padati,
razmisljam si da se te ugovore moze raskinut i da ima neka klauzula o
vrijednosti ugovora,
inace bi valjda i u 2009 vozili s velikim plusom .
nemojte me hvatat tocno za godine
nabadam ko i vecina ovdje
Ja sam tu 2009 potisnuo iz sjecanja. U tragovima mi je ostalo da smo redovito gledali krvarenje
Po ovome sta pisete i dalje smo izrazito bdi/bpi korelirani bez obzira na tc trajanje sta je trenutno jako dobro. Nekako oni to dobro sklepaju...valjda
-
Dakle, to da ovo ili ono piše u ugovoru ne može nitko znati osim onih koji su vidjeli ugovor. Ono sto se dionicari mogu opravdano pitati jest zašto bi netko potpisao tako dugorocan ugovor i fiksirao nešto za sto zna da je jako i kontinuirano promjenjivo. Dakle, ugovori takvog tipa su mogući međutim u pravilu imaju ugrađene i mehanizme prilagodbe tijekom vremena trajanja ugovora. Vjerojatno nitko ništa ne fiksira u tako dugim vremenskim rokovima.
Međutim, za sve ovakve nedoumice dionicari moraju otići na skupštinu i tamo postaviti takva pitanja. Na takve stvari i upite uprava mora dati odgovor. Barem ovakve informacije koje su vezane na razdoblja trajanja ugovora, a odnose s ena prethodna vremenska razdoblja navodnog ugovaranja.
Hvala kolega! Jasno mi je da ne mogu dobiti preciznu informaciju ali generalno me zanimalo na koji nacin takvi kontrakti funkcioniraju tako da ste mi donekle i odgovorili tj potvrdili sumnju. Bila bi strava da im panamaxi plove na nekom dugom tc bez mogucnosti promjene. Na skupstinu cu jednog lijepog suncanog post covid dana (uz obavezno skretanje na kamenice do stona;)
-
200 mil. pri ovim vozarinama je sasvim realno. Treba samo malo vremena da se se nove vozarine implementiraju.
Info s "drugog" foruma:
Prema izjavi glavnog izvršnog direktora u jednom tiskanom mediju, na početku korona krize, sva 4 Ice panamaxa su u 5-godišnjem time charteru počevši od studenog 2019-svibanj 2020.
Svaki pojedini brod ima drugi datum početka TC.
Kod unajmitelja ATLANTIC COAL AND BULK.
Potvrda toga je Fleet na web stranici unajmitelja.
Zna li neko kako ovi kontrakti inače funkcioniraju, kakvi budu uvjeti? Ili da čekamo izvješće pa ćemo znati
NE sjecam se da je itko odgovorio pa ide jos jedan pokusaj jer na istom "drugom" forumu imamo slicne informacije:
Ta vozarina ide unajmitelju OLDENDORFF kod kojeg je AP Libertas u Time Charteru.
Vidi se na oldendorff Fleet list panamax.
Ogromna greška uprave da su svih 5 panamaxa dali u TC.
Izgubit će Atlantska ogromne novce zbog toga.
Dakle jesu li ovi TC ugovori dugotrajni kako kolega pise? Ukoliko jesu zna li netko kakav je inace status takvog TC-a? Npr da li su bdi (ili bpi) bonusi pravilo ili iznimka i slicno? Sorry ako pitam glupa pitanja ali nije mala razlika izmedju 11 i 23,5 k per day per panamax
-
Koje skidanje po 500 komada, izgleda da se ipak neće čekati na 240-250 izvješće, nema se živaca
-
AP Libertas (75,213-dwt, 2008) fixed delivery retro Tuticorin
16 April for a trip via East coast South America to Singapore-Japan range at
$24,500. http://www.hartlandshipping.com/wp-content/upl…-April-2021.pdf
jasko kralju pa odakle vadiš sve ove linkove? jesi libertasa naša, svaka čast
24,5k
-
Da, ali se zna da se očekuje značajni rast vozarina vrlo brzo jer potražnja raste.
A onda će cijena dionice već biti daleko.
Javi nam kad krene da se iskrcamo iz atpl u tpng
-
Jel se ovo capeovi ne miču na braemaru ili šta? Vidim sve 0
Evo mrdaju se sad, ignoririrajte.
-
Jel se ovo capeovi ne miču na braemaru ili šta? Vidim sve 0
-
@mittko dlkv? Pretpostavljam nista novo ako ga ne spominjes?
Btw...bilo bi zanimljivo, da ne kazem cudno vidjeti jdpl toliko up a atpl down ali ajmo vidjeti kako ce se odigrati
-
Razumno je uvijek FI ne cekati u papiru 🙃
Jel to vrijedi i za optimu 🙃
Ne znam za optimu ali znam da se broker veseli na ovakve poteze