Pocinje sezona FI 4Q
Maersk bolje od ocekivanja
Idemo dalje...
koje vrste dry bulk brodova oni imaju?.....
Ali kolega zaboravili ste da genco voza nepreglednu masu kontejnera pa je bitna i dobit maerska
Pocinje sezona FI 4Q
Maersk bolje od ocekivanja
Idemo dalje...
koje vrste dry bulk brodova oni imaju?.....
Ali kolega zaboravili ste da genco voza nepreglednu masu kontejnera pa je bitna i dobit maerska
Jel ovo ZIM opet zapeo na 60?
Vjerojatno cemo dolje sto se tice indexa i futuresa, citam o obilnoj kisi u kljucnim podrucjima za zeljezo u Brazilu(Minas Gerais).
Neko je snimio kako to izgleda na terenu, capesize vlakovi
Kako su se zaletili danasnji prodavaci 🙆♂️🤦♂️.
Pa ni meni nije jasna reakcija danas.
Stari je sve ovo vec najavio, ako se ne varam bjese pomorska vecer. Zeli veliki dokap, popiskio se po Brani i pokusaju sa 25kn. Disperzija flote, tankeri i nekakav trajekt na struju (fensi). Osim beskonacno velikog raspona i to da postojeci idu u prvi krug jel ima nesto novo?
Pokusaj namjestanja za tnpl ocigledan, sad da li je to malima dobro, lose ili zlo vidjet cemo
Cape index najnizi u zadnjih koliko vec, a gogl danas 5% u plusu da li ovo shipping dionice u zadnje vrijeme opet odradjuju preokret trenda prije nego sta se promjeni index trend ili je dead cat bounce ?
Pa sa tim 4-5% plusom je jos jeftiniji nego prekjucer. Razlog je jucerasnji pad radi FED-a. Ne znam da se tu sada mogu neki trendovi izvlaciti, ovo je klasicno usa market sra..e. Nista novo
Pa zašto onda ne želiš demantirati gornje brojke? Napada se tko je napisao analizu i kakvi su njegovi motivi, a ne demantiraju se brojke? O čemu mi onda govorimo? Nije mi jasno. Dali ne valja analiza jer ne valjaju brojke ili zato što ju je napisao netko tko se ne slaže s ekipom? Ako je u prvih 3 kvartala prevezeno 3% manje ugljena i 3% manje zeljezne rude, kao i 8% čelika, itd., a vozarine su porasle 6x, namece se zaključak da za rast indeksa nije zaslužna potražnja, nego događaji za koje je većinom zaslužna korona, i događaji koji se možda neće ponoviti. Još jednom, vozarine su porasle u prvih 9 mjeseci, iako je prevezeno manje robe i zbog toga nije potrebno čekati zadnja dva mjeseca. Iako se brojke mogu već pronaci, ali one same po sebi ne igraju ulogu. Zašto? Još jednom, vozarine su rasle u prvih 9 mjeseci, kad je prevezeno manje robe nego 2019. a kad je prosjek vozarina bio puno manji, a uz to je sad brodova na tržištu ogromno više. Jasko može vrlo lagano dematirati brojke i to je to. Ili bilo tko. Po meni, tek ako su brojke lažne, onda je "analitičar" imao skrivene motive, jel tako?
Dobro jel ta analiza suma javno dostupnih brojeva o kolicini tereta u 2021? Ako je to samo to onda pare jesu bacene
Bozja ruka su kiše u brazilu početkom godine, hladnoca i jako toplo ljeto, uragani po svijetu ali najvazniji Ida u americi, ogromne kiše u Kini u djelovima gdje se najviše vadi ugljen u 8mj., svađa kine i australije, zatvaranje sueskog, dvotjedne karantene u kini za brodare, zagušenje luka... Sve je opisano u radu.
Znaci, robe NITI JEDNE (osim žitarica nešto malo) nije prevezeno više nego 2019 a brodova je 100 mil tona više
Ako to nije točno šta je napisano, dajte onda točne brojke, da vidimo dal to ima smisla ili nema.
Ne kazem da nije tocno (iako se nadam da ce se ukljuciti u raspravu i oni koji su tvrdili da imamo mega rast svega i svacega i demantirati vas), samo me zanimalo sta opisuje bozjom rukom. Nesto od navedenog moze imati i trajniji pozitivan efekt, npr kina vs australija i zagusenje luka se svakako prenose u 2022
Display MoreJa sam kupio analizu od jednog kolege koji je ovdje pisao i u analizi stoji ovako:
Kako su ovo gore predviđanja, dati ću točne brojke za prvih 10 mjeseci ove godine.
Željezne rude je u svijetu ukupno izvezeno svega 0,7% više nego prošle, vrlo slabe godine. Kina je čak u tom periodu uvezla 2,9% manje. Ono što valja napomenuti je da iako je kineski uvoz pao, po tona-milja modelu ona je zapravo uvezla neznatno više rude, jer je veći dio uvezla iz mnogo udaljenijeg Brazila.
Uz već navedenu nezapamćeno hladnu zima, kao i toplo ljeto, Kina je svejedno uvezla tek oko 2% više ugljena nego prošle godine. Govorim za prvih 10 mjeseci ove godine. Kada govorim globalno, prijevoz ugljena se u prvih 10 mjeseci povećao za 5,1% u odnosu na 2020.godinu, no svejedno je bio niži za 9,1% od 2019. godine. Po kvartalima je to izgledalo ovako. U 1Q.2021. globalno je prevezeno 276,7 mil. tona što je pad od 8,6% u odnosu na 2020. i ogromnih -12,6% u odnosu na pre-Covid 1Q.2019.g. U drugom kvartalu prijevoz je iznosio 297 mil. tona, što je porast od 8,2% y-o-y, ali pad od 10,1% u odnosu na isti kvartal 2019.g. Treći kvartal je bio još bolji, i tad je volumen iznosio 306,6 mil. tona +14,5% y-o-y, no i to je bio pad od 5,2% u odnosu na 3Q.2019.g. Deseti je mjesec opet bio jak sa 14,1% rastom u odnosu na prošlu godinu. Ovdje je važno istaknuti da je uvoz termalnog ugljena (onog koji se koristi za proizvodnju el. energije) u 3Q.2021 porastao za 23,8%, u odnosu na prošlu. Razlog su Indija i Kina koje su morale naglo povećati zalihe zbog nestašice u te dvije zemlje. To je i dovelo do tako nalog rasta BDI-a u tom periodu.
Proizvodnja čelika u Kini rasla je iznimno jako u prvoj polovni godine, čak 12% u odnosu na prijašnje, ali od onda ta proizvodnja kreče naglo opadati, gdje samo u rujnu bilježi pad od 20,3%. To je ukupnu svjetsku proizvodnju čelika dovelo iz 14% plusa u prvoj polovini godine, do ukupno -8,9% sada.
S druge strane, kad govorim o žitaricama, njihov prijevoz je u prvih 6 mjeseci porastao za 6%, prvih 9 mjeseci 5,6%, dok se za cijelu 2021. godinu očekuje rast od nekih 5%
Šta je s neto tonažom brodova koji su porinuti u more? Danas je ukupna tonaža brodova koji prevoze dry bulk oko 940 mil. DWT. Ako usporedimo to od prije dvije godine, dođemo do zanimljivih brojki. 2019.g neto porast ukupne tonaže bio je oko 33 mil. DWT. Još jednom, ovdje govorim NETO, dakle rast novih brodova minus oni koji su odvezeni u rezalište. 2020.g se tonaža povećala za dodatnih 34 mil. DWT, dok će ove godine na pučinu izaći oko 29 mil DWT. Ukupno 96 mil. DWT-a. Vrlo je jednostavno; brodova u moru ima 10,2% više nego početkom 2019.g, dok je promet porastao, kumulativno, za mizernih, već navedenih 2,4%,. Kako je BDI indeks 2019.g bio, u prosjeku, nekoliko puta manji, nameće se logičan zaključak da je za ovakav rast dry bulka jedino i isključivo zaslužna „Božja ruka“.
Kako su 11. i 12. mjesec još gori što se tiče prijevoza, cijela 2021.g će ukupno biti u razini 2019. godine, što se tiče demanda, a supply je iznimno porastao.
Dali se i vi slažete s ovom gore analizom ili imate neke svoje brojke?
Bi li pitali tog kolegu na sta je mislio pod "Bozja ruka"? Mene su ucili da je takvu imao samo... pokojni Diego
Ovo smo propustili, a lijepi mali run
Da li ima još kruha ?
Svi se kunu u brodare
Nop, nismo kasnis mi sa grafom ali dok ja tebe docekam nesto se i zaradi
Display MorePokušavam izabrati najbolju strategiju za swing. Mada to ni nije swing nego day trade. Al' pomogne i u swingu. Za swing još nema signala za out, mada se fina pinka izgubi držeči
Svaka ima mana
Gledam kratki frame, 15 minuta a opet nije toliko kratki da je trči gore ljubi je, trči dolje..
Čini se da directional daje ranije ispravan signal od brze EMA, kada se spotakne preko dulje
Dnevni graf mirno gleda kako se gubi dolar po papiru, idem pogledati satni graf
Fuckič, kako vi trgujete, kakav vam je set up ?
Ja se day tradeom ne bavim zasada (respect vama koji jeste) pa moj setup nije ni bitan ali dok citam ovakve vijesti prodaja mi ne pada napamet:
accountant slažem se sa tih 60/62$. Ta razina je ključna. Iako ne znamo koliko veliki prodavač još papira ima, izgledno je da će istresti ponovno na taj razini.
Međutim, mene ovdje brine što nema informacija o kupnji institucionalaca. Ukoliko je papir fudamentalno dobar,sa krasnom dividendom, nema razloga da se veliki kupci ne uključe u igru.
Vidjeti ćemo što nose idući dani.
Danas sve leti na dobrim prodajnim rezultatima Tesle, tako da vjerujem da će biti dobar long na LCID, NIO, i takvima...
Ne znam na kolike kolicine ciljate ali 45+% drze institucionalni i to se i povecava:
https://www.nasdaq.com/market-activity/stocks/zim/institutional-holdings
Ovo sta je DB iskrcao se na ovim volumenima pojede u par dana. Ja se nadam jos jednoj rasprodaji za nadokup ali nekako njusim da ce biti treca sreca i lagano na ATH uskoro. Volim ovo kad se TA i fundamentalna ne slazu
Display MoreGledam ZIM i nisam pametna
Uptrend je prekinut
Za potvrdu uptrenda cijena mora probiti prijašnji HH, što joj do sada nije uspjelo, pokušava četvrti put
Nije ni downtrend, nije probila suport
Konsolidacija. Meni svaki side na vrhu cijene liči na distribuciju, voljela bih da nisam u pravu
Ogromni volumni uz crvene candles, i znatno manju uz zelene.
Bilo je puno prilika za dobar swing i čini se najlakša strategija kupuj kada kratka EMA preskoči dulju, i prodaj kad padne ispod nje. Istina je da se gubi dobra pinka, al' dio se i uhvati.
Mene je Bulkowski pokvario, on trguje na svjećice i patterne.
Elder pak kaže da je to bezvezarija, on se kune u indikatore i oscilatore
Aj, da je na burzi lako, bogat bi bio svatko
Uz duzno postovanje gospodi Bulkowskom i Elderu postoji i treci señor zasluzan za te velike crvene kandele. Njegovo ime je Mark Spehn, gospon radi u DeutcheBank i zaradio im je cca miljardu na ZIM-u:
Bonus Watch ’21: One 35-Year-Old Deutsche Banker | Dealbreaker
Zgodan je i procjenjeni bonus za hrabrost i mudrost te daleke 2016, sramotnih 70 milja
Display Morehttps://www.tportal.hr/vijesti/clanak…t-foto-20211124
Nadnevak 24. 11... nakon prve utakmice nakon koje se nije desilo ništa
Ajmo redom. Nismo zaštitili najranjivije. U ruralnim područjima vjerojatno nismo, pominjali su se mobilni timovi. Da li su zaživjeli, to ne znam.
Naši najranjiviji u gradovima su i odbili cjepivo. Što je njihovo pravo
Čini se da u ovoj zemlji svi imaju sva prava, osim medicinskog osoblja. Oni su eto mobilizirani, i bave se time bez ikakvih prava dvije godine, uglavnom u kontinuitetu.
Ne moram ići pogledati gospodina Bakića. Dovoljno mi je otići na posao, prozor u živo.
Pičvajz totalni. Ruski rulet ta korona, kako koga. Netko samo kihne, netko grobaru sa lopate utekne. A nekima i ne uspije.
Kad bih stvarno rekla što o svemu mislim, vjerojatno bi me netko pozvao na kakav mali razgovor. Formalne naravi.
Pa mudro šutim.
Sta nije dosta onaj aplauz nakon dnevnika jos tamo na pocetku pandemije
Bad joke, a?
Stvarno ne mogu ni zamisliti kako je vama unutra, svaka vam cast!
Display MoreZloćka, ne benavi! Nije korona izmišljena bolest, nego smo mi (vlade, stožeri) izmislili sve oko nje. Za nešto što je prirodno, što smo mogli pustiti da se odvija samo od sebe a zaštititi stare i bolesne. Uz puuuno manje troškove za zdravstveni sustav.
MOLIM te, odi na Bakićev fejs. Danas redom gostuje ekipa na Otvorenom koje on rastura citatima, screenshotovima i 'znanstvenim činjenicama'. Ovaj Ceci sam priznaje da je 'fizičar i znanstveni bloger'.
I sad lika stave rame uz rame Capaku u emisiju. Cirkus!
Ali lupaju svi redom, recimo Capak: 'ne znamo kako će omikron proći u Hrvatskoj jer smo slabo procjepljeni'. Onda u sljedećoj rečenici spominje val zaraze u Njemačkoj, koja je znamo s najstrožim mjerama i dobro procjepljena. I Francusku upravo spominje. A ne kuži da upravo provlači paralelu, a ne kontrira.
Čičin Šain: u Njemačkoj 10 ljudi smije biti na proslavi Nove. Ne bi me čudilo da ustroje mobilne timove brojača slavljenika u kućanstvima. Ma smijeh!
Nema lijeka i svi ćemo se zaraziti, što prije to shvatimo to bolje. Ekskluziva: Capak kaže da u sljedećem kvartalu stiže 1,8 mil doza Pfizera!
Navali narode!
Sta ce mu novih 1.8 milju doza, za ove sta se vracaju iz irske za 200k kuna? Istekao rok prosloj turi rajfajzena? Best before 2022
Display MoreRazmišljam o bezumlju, i licemjerju. Kada se uhvate ruku pod ruku nepobjedivi su.
Prvo se dozvolio korteo... u tijeku epidemije.
Onda se slala pomoć iz drugih gradova Splitu u teškoj situaciji
Nakon toga se dozvolilo održavanje utakmice sa 32 tisuće ljudi.
Sada imamo grad sa 1500 oboljelih u jednom danu.
U isto vrijeme pozivamo ljude na pridržavanje mjera i cijepljenje. To deklarativno
Znam da ste umorni, osim što je korona izmišljena bolest
Svi smo.
Slabo te pratim sad, kakva pomoc splitu se slala, koja to teska situacija?
Btw isti taj poljud je 14.11. bio krcat pa nikome nista, niko nije ni spomenuo covid tada. Mene recimo zanima da li je veci problem pun poljud ili puna dvorana tipa dom sportova ili gripe? Stadion je ajmo to tako reci.. dvorana sa provjetravanjem
Display MoreTko prizna pola im se oprosti.
Mali grad je kolokvijalno.
Živim u gradu od sto tisuća stanovnika, sa kliničkim bolničkim centrom u gradu, kojem gravitiraju i susjedne županije. I sve po žnjori.
Županija ima 30% manje stanovnika od Splita, a tri puta manji broj oboljelih.
Ne likujem, očajna sam .
Kao i u dane održavanja kortea, pa iduće utakmice. Bila sam očajna unaprijed.
Sa razlogom .
Svi smo već umorni. A prvih dana siječnja, tko se nije skrio, magarac je bio !!!!!!!!
Ja nisam osobno to sra..e skupio ali mogu zamisliti da nije ugodno s covidom cekati u redu satima za test. Nije poanta ni broj ljudi u zupaniji ako si trenutno zariste, ne vjerujem da bi se ni na drugom mjestu ta guzva samo tako rjesila, pa rade u 3 smjene na zavodu, nije da se kave piju.
Inace iduca je bez gledatelja radi kazne ali vec se radi na B planu
Ha.. u mojem malom gradu danas se razboliš, sutra si na testu, drive in
Nalaz idući dan, ako si pozitivan liječnik te nazove.
Taj kaos valjda , to u Splitu.
No, ako im nije smetalo satima čekati u redu za ući na stadion na utaklmicu, valjda i ovo mogu podnijeti
A da ti treba nedajboze neka slozena operacija isto je dobijes u svom malom gradu? Mislim jasno je da si u prednosti za doci na covid test ali svaki veci grad je imao guzve i probleme kad je bio zariste, nije guzva na testu specificnost splita niti treba likovati radi toga.
Da nebi bilo sad lokalpatriotski kao branim st i slicno jasno mi je da zivim u gradu krcatom budala. To znam i bez statistike cijepljenja
Nadam se da Zloćka bude sretna, ovo radim samo zato jer je rekla da je to razumno... Pokratio 1/3 ZIM na $58.50
Judo
Highlights 2021 i neke procjene za 2022:
Zgodno je ovako pred kraj godine sjetiti se sta se sve moze u 365 dana dogoditi, bas je bila zanimljiva godina, jel tako drybulkeri?
Display Morenego gledam portfelj, vodim paralelno u kunama da znam gdje sam u domicilnoj valuti
jel itko primjetio da nam je dolarski portfelj u odnosu na kolovoz/rujan 'jači' za nekih 5%
tečaj je onda bio oko 6,30-6,35 kn za dolar, danas smo već na 6,65 kn za dolar
u lipnju ove godine je tečaj nakratko bio i ispod 6,15 kn za dolar
ako nastave dizati kamatu, moglo bi i preko 7 kn za dolar
što mislite?
Zasto kolega gledate u kunama? Pa to odlazi u ropotarnicu povijesti.
Parity. 1 Usd za 1 euro