1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Iknow

Posts by Iknow

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Iknow
    • February 25, 2020 at 10:20 AM

Ma neće. Jer je virus ionako stigao u blizinu. Ovo samo pokazuje strah i neznanje investitora, spekulativni moment burze i tržišta kapitala i kao najvažnije kriminalnu ulogu politike i regulatora koji je rasturio tržište i ulaganje u vrijednosne papire kao investicijsku klasu.

Za Coronu Covid19 će se kad tad naći lijek, al za regulatora i vodeću stranku, tesko.

• CORONA virus

• Iknow
    • February 25, 2020 at 9:01 AM
    Quote from accountant

što se tiče corone (a uglavnom i drugih stvari) ja pratim BBC: sve je jasno, lijepa grafika, redovito ažuriraju:

Coronavirus: A Visual Guide

sad smo na nekih 3,3% smrtnosti i to BEZ VAKCINE

sezonska gripa je na nekih 0,5%-1,5%, ovisi da li pogode s cjepivom tip gripe koji dolazi ili ne (može se i to dogoditi, da se obavi cijepljenje ali dođe drugi tip gripe i onda - ćorak!)

ovaj hype me neodoljivo potsjeća na priču oko masona kod nas: nit je to priznata masonska loža (paramasoni), nit je Jelenić bio dakle mason

ali o tome se trabunja sve-u-16 da se skrene pažnja s drugih nelagodnosti: Ekonomski lab: paramasoni

Display More

Kolika je smrtnost od gripe?

https://www.cdc.gov/flu/about/burd…n-estimates.htm

• KABA (Karlovačka Banka)

• Iknow
    • February 25, 2020 at 8:31 AM

Doduše, donesena je nedavno odluka visokog trgovačkog suda, al ja je ne znam ispravno tumačiti u kontekstu smisla tog spora. https://zse.hr/userdocsimages…qRithqGSg==.pdf

Nisam nikada vidio da je netko pisao i komentirao te događaje iz 2014 i kasnijih godina nego se sve analize ugoavnom vrte oko javno dostupnih brojeva. Naravno da su brojevi važni za procjenu, ali važni su i pravni sporovi pa netko tko je bolje upućen, mogao bi prokomentirati sve događaje oko banke. Kako je zapala u probleme i kako je tekao put oporavka. Pravno i financijski.

• KABA (Karlovačka Banka)

• Iknow
    • February 25, 2020 at 8:17 AM

Obzirom da je poništen neki tamo davni dokap, koliko ja shvacam, taj kapital formalno pravno se vise ne nalazi u banci sto bi regulatora (HNB) moglo natjerati da uredi stvar.

A to uređivanje ne mora uvijek biti dobro za postojeće dioničare jer regulator se mora drzati slova zakona, a ne do kraja poslovne logike. Drugom riječima, budite oprezni u tumačenju zakonskih propisa i modaliteta postupanja regulatora jer to može predstavljati znacajan rizik za postojeće dioničare odnosno kapital u banci.

Nisam pratio pozadinu iza kapitala, njegova smanjenja pa novog dokapa, al cini mi se da još uvijek sve pravne zavrzlame i dileme oko toga nisu raščišćene.

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Iknow
    • February 25, 2020 at 7:27 AM

Prvi zajam od 95-96 milijuna kuna možete vidjeti ovdje; u bilanci; pa kratkoročne obveze, pa obveze za zajmove, depozite i slično.

https://zse.hr/userdocsimages…NotREV-K-HR.xls

Refinanciranje tog zajma i dijela zajma za placanje obveza prema dobavljačima ne možete vidjeti još nigdje jer je to događaj nastao nakon datuma bilance (31.12.2019.), al vidjeti će se u rezultatima prvog kvartala ove godine.

Vjerojatno se taj zajam neće vidjeti na istoj poziciji jer mu je inicijalno dospjece dulje od godine dana, al vidjet će se u bilanci. Za njegov iznos će se vjerojatno proporcionalno smanjiti postojeće obveze prema dobavljačima.

• KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• Iknow
    • February 24, 2020 at 11:28 PM

Pogledati na RTL danas.... od 49 minute. 15 minutni prilog o velikoj prevari udjelnicara u Kras Esopu i kaznenim prijavama prema upravi i odgovornim osobama za protupravnu imovinsku korist

https://play.rtl.hr/rtl-danas-p_74…2020-c_12588689

Osim laprdanja konzultanta Grubisica koji nema pojma o.vrednovanju, prilog je dosta korektan.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 10:27 PM

To nisu trazbine po obveznici. Glavnina dionica je nastala pretvaranjem odnsono restrukturiranjem emisije obveznica i to je bilo u omjeru 30:70. 30% takvog duga je refinancirano, a 70% preotvoreno u equity 10 kuna duga za 1 dionicu.

MCL je nešto drugo. Obvezno konvertibilni zajam kroz koji je HT mogao uzeti nagradu za višegodišnje upravljanje u Kešu ili dionicama Optime. On je uglavnom uzeo dionice, sto znaci da su procijenili tada da će im to biti isplativije. Ostatak duga (a to je ovih gotovo 230 milijuna kuna se uredno isplaćuje Zabi kao kredit). Sama nagodba Optime je dosta složena. I ima vise modaliteta pretvorbi tražbina u kapital. Treba ih sve pogledati pa onda komentirati.

Bitan je ukupan neto dug koji je na razini od cca 3 do 3,5 Ebitde. To znaci da bi Equity mogao vrijediti barem 4-5 Ebitda da EV iznosi 7-8. E sad je kvaka koja je to Ebitda. Puna Ebitda je 165, a korigirana 133 milijuna kuna. Minimalnih 4 korigirane Ebitde za equity znacilo bi cca 7,7 kuna za dionicu, a makismalnih 5 punih Ebitda skoro 12 kuna za dionicu. U tom rasponu ja očekujem ponude.

Treba imati na umu još dvije stvari, a to je da budući vlasnik neće imati trošak HT-ove mreže i veleprodajnih usluga sto bi moglo zancajno pozitivno utjecati na razinu Ebitde i drugu, da tko god bio novi vlasnik. taj će sve financijske obveze vjerojatno refinancirati i dodatno smanjiti teret dugova (financijske rashode za kamate). A dio koji će dospjeti, isplatiti. Time će se novom vlasniku dodatno uvećati vrijednost stečene imovine s jedne strane kroz rast profitabilnosti, a s druge strane kroz povoljnije financiranje poslovanja i akvizicije. Tako vjerojatno vlasnik gleda na tu transakciju.

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• Iknow
    • February 24, 2020 at 10:05 PM

https://www.cegh.at/en/exchange-market/market-data/

Ja sam gledao cijene plina u posljednjem prošlogodišnjem kvaratalu i nisam vidio pad nego rast prosječnih cijena plina koji se smanjio prema kraju godine, al tijekom studenog i početkom prosinca je dosezao i 16 eura po MwH. Ako sam sto falio, ispravite me.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 9:56 PM

A temeljem čega vi to projicirate?

molim detaljnije obrazloženje.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 9:49 PM

Ne znam. Ja gledam ttm Ebitdu na moje dionice za 4 posljednja kvartala. Tamo piše 189.

Ja ne očekujem Ebitdu veću od 300 milijuna kuna sto prema EV od 3,7 milijardi kuna daje gornji raspon omjera na donjoj vrijednosti koju sam naveo (12,35). Moguće da bude i neko vece iznenađenje po pitanju Ebitde no to bi moralo biti jako veliko iznenađenje koje bi spustilo EV/Ebitda ispod 10. To je moje misljenje. Svatko ima pravu na vlastitu procjenu.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 9:48 PM

Da ponovim najvažniji dio...

Dakle, Optima je kroz pripajanje H-1 preuzela dio obveza prema vjerovnicima od kojih je bio i velik dug prema dobavljačima odnosno najviše HT. Zbog dospijeća predstecajnih dugova prvenstveno od H-1, HT daje krajem 2018 godine pozajmicu Optimi kratkoročnu (do godine dana) od 95 milijuna kuna. Ta pozajmica se zatvara novom pozajmicom ali u sklopu koje je ovaj put placena skroz ili glavnina duga prema dobavljačima odnosno HT-u. Dakle, dug prema dobavljačima se smanjuje za 200-tinjak milijuna kuna i defacto se mijenja financijskim dugom s minimalnim dospijećem od godinu i pol dana. Jedna obveza je zamijenjena drugom. Nema novih obveza. HT u bilanci ne može voditi dugorocno potraživanja od kupaca, kao ni Optima dug prema dobavljačima pa se isti zatvara kroz financijsku pozajmicu.

Cijena u prodaji se utvrđuje kao EV odnosno EV / Ebitda. EV je zbroj equity i duga. Ako je dug (prema dobavljačima) zamijenjen jednom vrstom za drugu vrstu (financijski dug) i nije se znacajno povećao, a equity se blago povećao onda EV ostaje isti, kao i EV/Ebitda osim za porast operativne profitabilnosti u zadnjem kvartalu odnosno na razini cijele godine. Povećanje ukupnog duga je zbog promjene MSFI 16 od početka 2019., al je zbog toga povećana i Ebitda odnosno amortizacija pa je EV/Ebitda smanjen. Pratite situaciju. Nema potrebe sa stalnim smisljanjem nekakvih imaginarnih i nepostojećih scenarija.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 9:40 PM

Ma joj daj. Nisu konvertirali 30 nego 70% Bonda i promjenili mu uvjete dospijeća i kamatu.

Vidi se da si zlonamjeran i da ne poznajes ni situaciju ni bilancu Optime. Dakle, Optima je kroz pripajanje H-1 preuzela dio obveza prema vjerovnicima od kojih je bio i velik dug prema dobavljačima odnosno najviše HT. Zbog dospijeća predstecajnih dugova prvenstveno od H-1, HT daje krajem 2018 godine pozajmicu Optimi kratkoročnu (do godine dana) od 95 milijuna kuna. Ta pozajmica se zatvara novom pozajmicom ali u sklopu koje je ovaj put placena skroz ili glavnina duga prema dobavljačima odnosno HT-u. Dakle, dug prema dobavljačima se smanjuje za 200-tinjak milijuna kuna i defacto se mijenja financijskim dugom s minimalnim dospijećem od godinu i pol dana. Jedna obveza je zamijenjena drugom. Nema novih obveza. HT u bilanci ne može voditi diigorocno obveze prema dobavljačima nego ih zatvara i daje financijsku pozajmicu.

Cijena u prodaji se utvrđuje kao EV odnosno EV / Ebitda. EV je zbroj equity i duga. Ako je dug (prema dobavljačima) zamijenjen jednom vrstom za drugu vrstu (financijski dug) i nije se znacajno povećao, a equity se blago povećao onda EV ostaje isti, kao i EV/Ebitda osim za porast operativne profitabilnosti u zadnjem kvartalu odnosno na razini cijele godine. Povećanje ukupnog duga je zbog promjene MSFI 16 od početka 2019., al je zbog toga povećana i Ebitda odnosno amortizacija pa je EV/Ebitda smanjen. Pratite situaciju. Nema potrebe sa stalnim smisljanjem nekakvih imaginarnih i nepostojećih scenarija.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 9:31 PM

Je i ja kažem da će Market rasti pa kad krene javim ovdje da sam ja to rekao danas. 😁

• Iknow
    • February 24, 2020 at 9:20 PM

Ja ne znam. Al imali su na 3Q 189 milijuna kuna Ebitde. Čudno bi bilo da na kraju godine imaju u jednom kvartalu 150. Dakle, recimo da može biti 250 do 300 maksimalno za cijelu godinu.

S današnjom cijenom EV koji je zeru preko 3,7 milijardi kuna to bi davalo raspon za EV/Ebitda od 12,35 do 14,82. To je još uvijek značajno preko nekakvog prosjeka sektora koji je i znatno ispod 10.

Vidjeli smo za Yaru. Nutrien koji je proizvodjac potasha je takodjer na 9,35 https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda…TDA/Nutrien-Ltd

Za Bunge (BG) je čak trenutno negativan?! Šteta sto je Terra Nitrogen delistiran jer on bi bio direktno donekle usporediv sa PTKM iako mnogo veći i profitabilniji. CF je 8,08 https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda…BHoldings%2BInc
    a za UAN je 7,92 https://www.gurufocus.com/term/ev2ebitda…CVR-Partners-LP

Tako da imajte to na umu. Vrijendosti vece od 10 mogu ukazivati na priličnu relativnu precijenjenost osim ako kompanija ima snažan rast posl. prihoda i nadasve operativne profitabilnosti.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 8:58 PM

150 za sto?

Cijelu godinu ili posljednji kvartal?

• KRAS (Kraš prehrambena industrija d.d.)

• Iknow
    • February 24, 2020 at 8:47 PM

Danas, nakon duljeg vremena dosta velik promet na Krašu. Za razliku od ostalih dionica, cijena - “rock solid”.

Tržište Redovito tržište
    Sektor: CA
    Vrsta vrijednosnog papira Dionica - redovna
    Broj uvrštenih 1.498.621
    Nominalna vrijednost 400,00 HRK
    Dividenda u novcu 10,00 Kn
    Datum isplate dividende 27.6.2019
    Datum stjecanja prava na dividendu 6.6.2019
    Početak trgovanja bez dividende 5.6.2019
    Prospekt vrijednosnice PDF prospekti (zip)

• Iknow
    • February 24, 2020 at 7:43 PM

Nema nikakvog roll upa. Dospjele obveze prema dobavljačima su zamijenjene dugoročnim kreditom. Korisnik Barbosa ponovno izmišlja jer se time dug nije povećao nego je zamijenjen stabilnim izvorom koji će HT naplatiti o dospjecu duga. HT traži garanciju za isplatu, a ne da mu se odmah isplati. Zna HT da će kupac sve na kraju platiti.

HT je pocisitio sve dugove da za vrijeme razdoblja prodaje i prijenosa vlasništva društvo može isplatiti sve dospjele obveze po nagodbama i svemu ostalom. Ionako je dug prema dobavljačima uglavnom bio prema HT-u. Ne posluje Opte s Medikom i Saponijom. To je valjda (samo)razumljivo i neupućenima.

• Iknow
    • February 24, 2020 at 7:04 PM

Ovo su podaci CDC-a o utjecaju gripe i smrtnosti u 2019 godini.

https://www.cdc.gov/flu/about/burd…n-estimates.htm

Covid19 može imati i manju smrtnost ako se pokaze u duljem roku i na većem uzorku, da je znatno vise oboljelih koji su spreaderi, a nisu razvili simptome. Takodjer, ne znamo zasad još ništa o njegovim mutacijama kojih kos navodno nema, a koje dodatno mogu komplicirati situaciju.

No, nadajmo se da se mogu razviti odnosno dogoditi prirodne okolnosti koje bi zbog ponajprije toplije sezone mogle povoljno utjecati na smanjenje širenja virusa i daljenjg razvoja bolesti.

Ovdje možete pratiti posljednje sluzbene podatke o virusu, oboljelima i smrtnosti. Pa koga zanima: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps

• Iknow
    • February 24, 2020 at 6:53 PM

Lagao ti je. Smrtnost obične gripe je na razini od 0,1% oboljelih, a od Corona virusa 2-2,5%. Smrtnost od SARS-a je bila oko 10%, a MERS-a i 20% (takodjer Coronavirusi koji na sreću nisu postali pandemijski). Al većina ljudi bez kroničnih bolesti ne razvija komplikacije. Samo oko 5% oboljelih razvija teze i teške komplikacije, (osobito plućne i ostalih organa), a otprilike polovina njih na kraju i premine. Ipak, radi se uglavnom o kroničnim bolesnicima, starijim ljudima i djeci. Ali nije pravilo.

Virus je daleko od bezopasnog, al je histerija oko njega takodjer vrlo opasna. Treba biit razuman i pridržavati ss uputa epidemiologa i liječnika. Ne raditi paniku. Još smo daleko od smaka svijeta. 😉

• Iknow
    • February 24, 2020 at 6:22 PM

Ma rasli su nešto vise u mobilnoj, ne fiksnoj. Barem sudeći prema ovom reportu: https://cdn1.a1.group/final/en/media…ts-qu4-2019.pdf

Tele2 je ostvario rast, al upitno je to koliko je to posljedica rasta osnovnog biznisa, a koiko rezultat prodaje uređaja i knjigovodstvenih usklađenja nakon prodaje. Svi vole rast, pa komentiraju samo ono sto raste, a ne daju puna financijska izvješća da se to može uvijek objektivno procijeniti. Opte nije mijenjala računovodstvena pravila niti revizora pa su podaci za zadnje tri godine prilično konzistentni i usporedivi.

Ja mislim da se bez Zabe ne može sklopiti ni zakljuciti posao, a sto oni procjenjuju i koliko, u to ne bih ulazio jer ne znam. HT vodi postupak prodaje pa se valjda podrazumijeva da oko svih bitnih pitanja, vrijendosti i okolnosti glede prodaje konzultira Zabu. Odnsono ima formalni ili neformalni dogovor/ugovor.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt