Dokap je mogućnost, a ne obveza.
A ne znam možda imaju neke obveze prema vlasnicima (Austrijancima) jer oni možda pak imaju neke druge obveze prema trecima.
Nitko nije računao na ovakav izvanredan događaj. Očito.
Dokap je mogućnost, a ne obveza.
A ne znam možda imaju neke obveze prema vlasnicima (Austrijancima) jer oni možda pak imaju neke druge obveze prema trecima.
Nitko nije računao na ovakav izvanredan događaj. Očito.
Display MoreSve više mislim da je ovo više neprilika nego prilika.
Jutros domaća zadaća, gledam kako je to ranijih godina izgledalo
Našla sam i sticker sa starom izrekom - Pohlepa je neprijatelj Strpljenju.
Jučer su kod nas na tržištu intervenirali fondovi.
Protuepidemijska mjera, očuvanje gospodarskog integriteta. Netko se čak i TK sjetio.
Fed je opet ubrizgao novac.
Mislim da su mirni dani na tržištu kapitala iza nas.
Koji su to fondovi intervenirali?
Možda nešto mirovinci, ako uopće jesu. HT i poneko vece izdanje koje ionako neće osjetiti značajnije posljedice. Prije je da manji fondovi koji nisu mješoviti već dionički rasprodaju da bi došli do likvidnosti za isplatu udjela, ako je došlo do njihova značajnijeg povlačenja. Al obzirom da naši fondovi (barem ovi otvoreni) nemaju niti izbliza toliko imovine kao 2009., očekujem da će se to brzo smiriti. Preptostavljam da nema puno ni poluga vezanih na vlasničke papire, a za Repo ne znam. Ne vjerujem da je ni toga puno. Prije će bit na dužničkim papirima. Al za to HNB i ima svoj facility pa nek kratkoročno kreditira, ako zatreba.
mene brinu banke i njihov kapital, da li su spremne na moguće situacije neizvršavanja obaveza od strane klijenata odnosno naglog povlačenja novaca od strane fizičkih osoba ako panika ekskalira.
A zašto bi netko povlačio veliki novac nekamo?
Sto ćeš a njime? U jastuk? Kriza može potrajati 3-4. možda 6 mjeseci najviše. Osim toga HNB je pokrenuo otkup državnih papira čime će se dodatno osigurati likvidnost za funkcioniranje banaka, države i svih nas.
Za temu Saponija prebaci se na temu Saponija.
Kakva god bila, Saponija izvršava sve svoje obveze, zapošljava i normalno funkcionira. Saponija je pretrpjela štete u visini većoj od 130 milijuna kuna od problema s Agrokorom. Na tome je izgubila stotinjak milijuna kuna. Ne znam koliko je Viro pretrpio, al zasigurno manje od toga. Saponija je firma koja vise vrijedi jer funkcionira u vrlo konkurentnom okruzenju. Bore se, nije lako, al čini mi se da nakon duljeg vremena idu dobrim smjerom. To nije lako i zahtjeva i znanje i iskustvo. Secer je genericka roba, brend nije tolko bitan i potrošači se ne vezu za marku šećera kako se primjerice vezu za pastu za pranje zuba, deterdžent ili cokoladu. Tako da te dvije firme direktno nisu usporedive. Ja osobno smatram da firme iz FMCG sektora imaju svoje tržište, kakvo god ono bilo i da imaju svoju vrijednost i postoji interes za njih. Zato Grbešić prodaje Marasku i vjerojatno ima kupca, zato su se Pivci i Nebojša Saranovic potukli oko Kraša, zato su MiD Europa Partners platili srbijanski Bambi 260 milijuna eura, kao i Škojin Mlinar, a Podravka primjerice kupila slovenski Žito. Dakle, transkacije su rijetke, ali ta imovina ide po pristojnim valuacijama, za razliku od lokalnih šećerana i šećera kojeg, da se tako izrazim, nitko neće. Treba vrednovanje i vrijednost sagledati iz sire, zamjenske perspektive i po mojem sudu kladiti se na firme koje mogu biti preuzete i cija tržišna cijena značajno odstupa od njihove vrijednosti. Simple as that.
Mislim da Viro iako se neki neće složiti sa mnom nije imao odgovoran i iskusan menadžment. Možda u operativnom dijelu da, no u strateškom dijelu poslovanja, ne bas. Ja nisam strucnjak, i sudim kao laik. No, Viro je ostao isturen gotovo samo na šećeru, bez solidne diverzifikacije u druge kulture i proizvodnju. A kada se islo u to (tipa Dalmacijavino) islo se u osobnim aranžmanima. Pa sjetimo se da je Viro pred koju godinu pokusavao se okrupniti i kupiti srbijansku imovinu Hellenic Sugara. Vjerojatno je menadžment imao neku ideju da se konsolidira i proširi i postane poželjnija udavača. No to je bilo prekasno i u krivo vrijeme. Jer ako su imali neku drugu ideju, onda ne znam kako su mislili preživjeti takvu akviziciju, kad se kasnije pokazalo da ne mogu preživjeti ni samostalno.
Mislim da ovdje pojedinci vrlo usko gledaju na stvari i posljednje događaje i uglavnom se bave svojim “svežnjem novčanica” i hoće li nešto ušićariti ili neće? Neposredne štete od Korona Covid19 virusa će biti zasigurno velike i tek u svibnju, pa i kasnije će se očito moći čuti jasnije procjene. Problem nije vezan samo uz Rivp, a ni domaci turizam. Ova pojava odnosno pandemija mogla bi dugorocno utjecati na ponašanje turista i promjenu njihovih navika. Pogotovo na turizam i posjete turista iz dalekih i udaljenih destinacija. Sto se tiče ove godine, sve će ovisiti koliko će ovakvo stanje potrajati, u nas, te na prostoru srednje i zapadne Europe, Italije i ostalih država u okruzenju. Ako se sve relativno brzo i dobro razvije, a priroda odigra igru da nam pomogne da virus u dogledno vrijeme nestane, šteta će biti premostiva. U suprotnom, na dugi rok, moglo bi nedostajati i novca i kapitala. Zato mi se cini da je upravo iz tog razloga predloženo dioničarima da se odobri dokap (jednokratan ili višekratno; do 50% postojećeg temeljnog kapitala) radi potreba nastavka i funkcioniranja društva. Sama mogućnost da se upravi da takva ovlast ne predstavlja opasnost za dioničare jer koliko se sjećam takva odluka o odobrenom temeljnom kapitalu je uvjetna i ne može se koristiti kako se kome svidi. Uglavnom, trebali bi svi biti realni optimisti i nadati se da ćemo kao zajednica i pojedinci uspjeti uspješno prebroditi ovu krizu i nastaviti dalje sa sto vise novog iskustva i uspjeha, ne gledajuci konstantno u retrovizor. Sto je izgubljeno, izgubljeno je. Najvažnije je da glava i dalje na ramenima.
Pa to da je država uskočila i da se prebacila sva proizvodna imovina i veći dio dugova na novu firmu Je najjaci dokaz da je stari Viro bankrotirao. Ne znam koga ti stalno pokusavas farbati? Kakve i koje se ti brojeve predočio?
Evo, jedno od takvih farbanja koje spominjes je da se Viro namjerno blokira “malim” blokadama radi neorganizacije? I radi toga sto Viro želi naštetiti svojem ugledu???
Ako su to male blokade, pa sto ih uprava ne riješi prije blokiranja? I kako uopće može biti organizirana firma koja vise nema zaposlenih ili ima manji dio kojih je nekad imala s tendencijom da ih sve ili gotovo sve prebaci na novu firmu? To ti je ona “prazna ljuštura” kojoj si se smijao i koju navodno nisi htio i ne želiš razumjeti. Meni je uistinu zao da će sve skupa završiti tako kako će završiti za dioničare. Al dana je nova šansa industriji šećera, kooperantima, prerađivačima i proizvođačima pa nek im je sretno u novim poslovnim pohodima i pothvatima. Kao i dioničarima Vira u mjeri u kojoj će nadam se uspjeti dobiti svoj maleni dio zadovoljštine od svog ulaganja kroz HiS.
Viro se pored organiziranja uzgoja, proizvodnje i prerade šećerne repe bavio u manjem dijelu drugim ratarskim kulturama. Možda će tu naći prostor za održavanje trenutnog pogona, al to da će dionicari Vira jako se opariti na udjelu u HIŠ-u to je izjava na “vrlo dugom stapu” koja je iz trenutne pozicije i kuta gledanja - nesaglediva.
Nisam bas siguran u to sto pišeš. Ako se ne možeš oslanjati na trzisnu cijenu, možeš na procjenu. Bez obzira koliko ona neprecizna bila. Ta nepreciznost će biti greška procjene. Koja može biti prilična.
Ja se osobno ne bih (trenutno) upuštao u neka značajnija ulaganja u turisticke dionice. Bas zato jer je nemoguce napraviti ispravnu ili barem suvislu procjenu.
Nadajmo se da će uprava u dogledno vrijeme dati neki precizniji ‘guidance’.
Pa imaš valjda neki hint?
Procjenu?
Display Morema buraz Krešo, uzeo si cijenu u gornjoj granici trgovanja RIVP-a i onda od toga oduzimao rashode i prihode
i još ti je ostao kao neki keš
pa znaš dobro da to tako ne ide, ne moram te ja učiti, pametan si dečko
Buffett kad određuje da li će nešto kupiti, jel on radi tako? kreće od neke cijene na burzi pa gleda koliko je palo?
no hard feelings
Malo p.caš, al nema veze. Ne raspravlja mi se na taj način s tobom, ali ću odgovoriti za one koji se ne prave ludi nego ne znaju, a htjeli bi naučiti. Meni je cijena bitna, ona mi govori za koliko mogu steći udio u ovoj kompaniji. Nju stavljam u omjer i sa prihodima i sa dobiti i sa ostalim paramtrima kompanije. Cijenu uspoređujem s vrijenošću. Ako je vrijednost veća od cijene, kupujem. Ako se promijeni cijena zbog nekih izvanrednih događaja, treba se postaviti pitanje, što bi se trebalo sve dogoditi da omjer cijene i vrijednosti ostane ista. Ako se cijena promijeni puno više od same vrijednosti onda se mijenja i taj omjer između cijene i vrijednosti i dionica može biti pogodna za ulaganje ili za prodaju.
Ili ne moramo ništa gledati, ajmo pisati samo gluposti, to valjda bolje prolazi.
A kolika je sad vrijednost? Recimo danas.
Pa koliko sam ja bio vidio na ZSE trgovanje je blokirano jučer do kraja radnog (trgovinskog) dana. Nigdje nije pisalo da je blokirano na neki dulji rok. Ili sam ja nešto propustio?
Veliki danak neiskustvu neiskusnih ulagaca.Sve sam ovo vec vidio 2008. popodne gledas djia ujutro zse. I nema kraja agoniji. Onda krivo procjenis, kupis. I onda opet gledas agoniju popodne-ujutro. I onda si vec nakon 10 g mooozda u plusu. Upozoravao sam na ovo ali me moderatori konstantno moderiraju. A to mi cak moglo biti i kazneno djelo. To kao da netko govori da je dosao opasan virus i odete u samoizolaciju a vi mu hocete zatvorit usta i cenzurirat. Vidli smo u Kini... samo moderirajte. Netko ce valjda procitat. Ak jednom samo spasim lovu vrijedi pisanja...
Sve si lijepo napisao al ovo ti je privatan forum kojem je dano pravo javnosti. Ja bih te iste sekunde obrisao da mi uvijeno “prijetiš” kaznenim prijavama. Sto tebe briga sto će tko raditi. Ti imaš pravo prenijeti svoje iskustvo, al očito imaš i stalan motiv da trolas i ponavljas jedno te isto.
Da, ozbiljna kriza i recesija polako ulaze u nase domove, al radi toga nećemo sad virtualno nikome prijetiti niti napadati nego ćemo se adekvatno pripremiti za situaciju. Koliko je u našoj moći. Al ne treba stalno zazivati vraga, pogotovo u ovako osjetljivim situacijama.
Znaci da ne nasjedamo na službena priopćenja iz Vira?
A gdje da se onda informiramo?
Nema smisla ovo trgovanje.
R.I.P. ZSE
Jel to vrijedi i za ATPL? 😁
Nemojte biti malodušni. Prezivjet ćemo, a nadam se i ZSE.
I problem je što mirovinski fondovi ne koriste ovu situaciju u dovoljnoj mjeri, neće jedna podravka ili adris ili ht propasti niti će im kapital biti spaljen u ovoj mjeri koliko im je pala cijena na burzi. A poslovanje će se, ako i padne u dogledno vrijeme vratiti na staro, ovaj virus ne ubija u toj mjeri da bi izbrisao velik dio populacije, a time i korisnike proizvoda. Pretpostavljam da će preko vikenda fond menadžeri skupiti glave i izvijećati da je ovo trenutak za jaču kupnju.
Ah naši mirovinci nisu odavno naši mirovinci. To je sekta kvazi-političara kojima je jedini smisao balansiranje izmedju politike i našeg novca, kao i vlastito (samo)održavanje na poziciji. Do penzije.
Ja inače nisam pobornik kupovine domaćih dionica od mirovinaca jer ih oni zbog slabog interesa javnosti (čitaj likvidnosti) uglavnom korneriraju i drze u portfelju bez ikakve suvisle investicijske strategije. Al ajde, protuhisterijsko djelovanje i uloga stabilizatora tržišta bi ipak trebao biti neki kamen temeljac za popraviljanjem (u ovakvim situacijama) njihovog ionako loseg pedigrea medju investitorima.
Ah bit it će kako bude. Al ja se ipak nadam da prodavatelji neće biti toliko iracionalni da će zabijati nešto pod svaku cijenu. Zapravo, individualni investitori to ni ne čine. Osim možda marginaša. Institucionalni bi mogli biti problem jer ako imaju isplate moraju prodavati papire. Možda vise dužničke od vlasničkih, al problem je sto kad svi nagrnu, nastane usko grlo. Pogledajte sto sad radi Braniteljski fond na HT-u? Naši vrli branitelji.... a opet HT je najavio za pon odluku o izmjenama vezanim na odluku o kupnji u trezor. Bas me zanima sto će se sve tu mijenjati.
Ne bih bio neumjereni pesimista. Ima firmi i sektora koji neće jako stradati, al nažalost i njih panika i histerija unisono drajvaju dolje, bez iznimke.
Vjerojatno će skoro pokusati dokinuti short i onda će se krdo hoće - neće smiriti. Nije da je opravdano i popularno, al ako neće ići milom, ići će... jel
Ma to stoji, al treba sagledati situaciju i shvatiti da je moguće da se na dulji rok svi postepeno zarazimo. Izbrisati 30% vrijednosti u svega nekoliko dana od najviših vrijednosti ikad, donekle ima smisla, al treba razlikovati moment psihologije i inercije od vrijednosti. Vrijednost trenutno nitko ne može ispravno procijeniti jer je poznato premalo podataka o parametrima i brojnim varijablama. A i vidi se da sve pada id čega dosta toga stihijski, protiv elementarne logike osim shorta. U nekom trenutku trebao bi ipak prevladati moment razuma jer ovakvi padovi i blokade kojih su posljedica, ne daju investitorima nikakve konkretne informacije nego dodatno potiču kaos. Burza nije mjesto na kojem bi trebao prevlada(va)ti kaos. A ako i kada se to dogodi vjerojatno će se pokusati kontrolirati i ograničiti. Kako god, prezivjet ćemo i mi i burza. Samo još ne znamo na kojim cjenovnim levelima... 🙃
Hrana se kupuje kao da sutra ne postoji.
Best by: ATGR, PODR, VIRO.
Je bas... smoki i secer.... how yes no.
Vjerijatno će s krajem tjedna panika donekle minuti i utišati se. Trebat će ipak potegnuti ručnu i barem pokusati osvjestiti kolika je stvarna šteta, a koliko histerija. Treba staviti u kontekst i visinu nekih donedavnih valuacija u USA i na ostalim razvijenim tržištima. Nažalost, možda postoji određeno impulzivno ponašanje i prekomjerna reakcija, ali štete su stvarne. Upitno je, kolike su? To zasad nitko ne zna. Problem bi mogao biti prezadužen corporate, pogotovo s one strane Atlantika, no po svemu sudeći, kamate dugo dugo neće gore, barem ne značajno, sto znaci da kad hype posustane, započet će procjene stvarne štete i reevaluacija dosadašnjih vrijednosti. Gdje će to biti, mogli bi uskoro imati ‘Lucky guess’.
Display MoreJa sam optimističan oko toga da će biti ponuda za Optimu, ali sam proces je tek u početku, tako da mislim da isplata malih dioničara neće tako skoro. Koliko su npr. na LRH mali dioničari čekali nakon preuzimanja većisnkog paketa?
Evo pogledao sam malo datume objava na ZSE za LRH
27.12.2018 - Obavijest o dubisnkom snimanju poslovanja društva LRH d.d.
11.07.2019 - Obavijest o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje (taj dan je i potpisan kupoprodajni ugovor)
04.10.2019 - HANFA-odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje
09.10.2019 - Ponuda za preuzimanje
25.11.2019 - Izvješće o preuzimanju
Dakle, od nastanka obveze do ponude je prošlo tri mjeseca; ponuda je imala rok 28 dana, a isplata je bila u roku 14 dana nakon isteka ponude
Sve u svemu, od nastanka obveze do isplate 4 i pol mjeseca
Da, ali sama najava da su se kupac ili prodavač dogovaraju odnosno dogovorili mogla bi stabilizirati cijenu i smanjiti volatilnost. Pored toga, zbog uključenost u sam proces, AZTN ne bi odlučivao mjesecima o dopuštenosti koncentracije ponuditelja jer je prilično jasno da tko god bio ponuditelj odnsono kupac, koncentracija se neće povećati, već upravo suprotno - smanjit će se. Tako da.... sve može biti relativno brzo jasno, a onda će cijena u ponudi biti vise manje stabilna.