Obavijest hm hm
Moze malo pojasnjenja? Meni nije sasvim jasno..
Obavijest hm hm
Moze malo pojasnjenja? Meni nije sasvim jasno..
Meni je zadnji puta ovakav osjecaj trgovanja bio kad se KRAS kupovao. Imao sam od ranije za 280kn, prodao po oko 400, mislio plafon je na 500 a onda je tek pocelo. Na kraju zadnji ulaz mi je bio na preko 900 i na zadnjem sam najvise zaradio, a ukupno ulazio (ponovno) cca 5 puta i svaki puta profitirao. Sve sto sam prodavao u meduvremenu je ispalo prerano prodano.
Znate li da je najveći problem kad svi počnu pisati o nečemu samo pozitvno.
To znači da su gotovo svi već unutra i sad žele pridobiti još koga da diže cijenu.
Ali takvih je svaki dan manje, ljudi su ovih dana izlazili iz drugih dionica i rušili im cijenu, a ako vide da tu ne ide dalje, pa požele izaći može biti svega, zato valja biti oprezan.
Jer prodavali su veliki a ulazili mali, a znamo da su mali jako nestabilni i brzo promjenjivi ulagači.
U teoriji ovo moze biti istina ali u praksi moze biti i obrnuto. Dakle mozemo jednakom logikom pretpostaviti i da ce biti sve manje onih koji sada zele prodavati pa dionice jednostavno prelaze iz ruke u ruku na sve visim razinama i potraznja je i dalje vec od ponude. Oni koji su kupovali ispod 200 mozda su dosta rasprodali (prerano) a ovi koji su kupovali preko 200 ako izuzmemo tradere tek cekaju zarade na 350+ inace nebi ni ulazili. Dokaz tome su i golemi prometi na 200+ razinama. Mislim da se tek treba formirati linija otpora na 3xx. Ja osobno ocekujem oko 350 do iduceg izvjestaja sa 10% tnim oscilacijama i probijanje 300 danas prvi puta.
Navodim to jer su svi navukli ružičaste naočale i samo čekaju prodati nekome ono kupljeno ispod 200, a sami se ne usuđuju kupiti više ni komada nakon toga.
Jer ako bi izvješće drugog kvartala pokazalo da je dobit opet preniska s obzirom na vozarine, doći će do velikog razočaranja i spoznaje da neće biti ništa od velikih očekivanja. A onda i vozarine još mogu krenuti malo nizbrdo i eto problema.
Nikad nije sve samo pozitivno ili negativno kako neki žele prikazati, inače nitko ne bi prodavao da se zna da će sve biti savršeno.
Moram priznati da ne razumijem. Pa tko na burzi kupuje non stop i tko kupuje bez da nesto nema namjeru prodati?! Oni koji su kupili ispod 200 naravno da cekaju prodati i svatko ce odluciti kada ce to uciniti. Neki ranije neki kasnije neki idealno na vrhu a neki na dnu, mozda i sa gubitkom.
Ali nisam nikad cuo da netko tko ima dionice kupljene prije bull trenda treba dokazivati hrabrost kupnjom na +50% nakon sto je kupio. Primjerice ja sam kupio KODT na 1200 pa mi ne pada na pamet dokupljivati trenutno iako ocekujem daljnji rast.
Prema tome tako dugo dok novi ulagaci kupuju ATPL i trend je up ovo ce rasti sto god neki o tome mislili.
Dividenda 40kn nije lose!!
Sto mislite ima li sanse da PTKM u slucaju dobre 2021. npr profit >150mil kn odluci dio dobiti koristiti za isplatu dividende dionicarima?
Display MoreOvde treba povecavati dividendu jer ima i vise nego dovoljno prostora za to, payout ratio to dopusta.
Zadnjih 5 godina dividenda stagnira:
2016: 7kn
2017: 7kn
2018: 7 ili 9 kn, nisam siguran
2019: 9kn
2020: 9kn
Cekaj prvo da se manageri namire....
Izvjestaj ukazuje na vecu profitabilnost i profit. Bolji je od ZABA-inog izvjestaja i ocekujem prije iduceg izvjestaja (za drugi kvartal) stabilni povratak u zonu 600+ kao prije COVIDA.
Po meni je izvjestaj korektan i u skladu s ocekivanjima, cak mozda i malo iznad ocekivanja!
Oprez jest majka mudrosti ali u iducih 12 mjeseci u ZABI je zakljucana prakticki trogodisnja dividenda ukupnog iznosa od 8-10kn. To je bitan faktor u investicijskoj odluci i svakako znatno smanjuje rizik eventualnog gubitka novca jer to je siguran profit koji se rijetko pojavljuje na nekoj dionici. Ne znam da li su i americke banke imale slicnu zabranu isplate dividendi kao ove u EU. Sukladno tome ne bih se slozio da je vrijeme za prodaju ZABE nego za dodatnu kupnju.
Pratim vec duze ovaj forum ali nisam davao postove. Ipak vezano za TPNG mislim da ce se prava vrijednost kompanije otkljucati tek u 2022. U meduvremenu biti ce uobicajenih valova i prilike za zaradu na trad-u dionicom. Ali ako 2021. zavrsi kako se prognozira sada, iduce godine ide dividenda koja ce lansirati cijenu na 60+ odrzivo.