Pitanje je koliki će biti tada tromjesečni prosjek. Mogo bi biti i manji ako naprave međusobni promet, to je najmanji problem. Samo kažem nisam pametan, ali mislim da ću se toga riješiti i uzeti nešto drugo
Posts by mgradicek
-
-
Jeli itko prihvatio ovu ponižavajuću ponudu?
Ja ne bih, ali se bojim da me poslije ne istisnu po 10.25 pa me isto zanima kako dišu ostali ljudi
-
Preuzmu za 10.90 pa si isplate 1€ divke.. i odma vrate 10%
Izgleda da će dati dividendu 0.1 eur po dionici, tako da ipak ništa od te priče
-
Kolika je dividenda nakon oporezivanja?
Ti bi se mogao malo bolje informirati da je porez na dividendu 10% + prirez ovisno o tome gdje živiš, pa ako kalkulator možeš si izračunati.
Kolika je dividenda nakon oporezivanja?
prijateljski savjet, mani se dionica :D:D
Nije da mu nisi dobro rekao, ali nemoj biti takav svi smo jednom bili početnici.
-
Raste zato šta sam ja prod'o prije NG da smanjim porez...
Dajte mi recite objasnite ili što već, zašto se isplati prodavati da bi se smanjio porez. Kako god računam nema smisla, bolje je platiti veći porez pa imati veću dobit. Ne paše mi izračun. Mislim kako god računam bolje je platiti veći porez a ne prodavati da se smanji porez? Možda ja griješim ali kako god računam ispada da se ne isplati prodavati da je to više psihologija. Ako mi može to netko stvarno objasniti jer meni to nikako nije jasno. Možda nešto nisam koristio u računu pa bih stvarno molio da mi netko to objasni na nekom primjeru.
-
Nisam optimist kao neki ovdje, barem ne kratkoročno, pa i srednjoročno su tu veliki upitnici. FI nije bajan, firma se drži međutim mnogo je rizika tu.
Recesija sigurno dolazi, a u recesiji ljudima sigurno neće biti prva pomisao - “Idem kupiti novi automobil”.
Uz navedeno prodaja automobila u Europi je već na minimumu u zadnja 3 desetljeća, i ne znamo sudbinu ruskih tvornica.
Ne vjerujem u neki oporavak sljedeće 2-3 godine.
Po mojem mišljenju mislim da nitko tko sada ulaže u ADPL da nitko ne gleda na 2 godine nego duže. Ovo nije firma za daily trade, makar mislim da na ZSE nije baš burza za daily trade jer je tržište jako slabo. Ovo je za kupiti sada i dugoročno držati jer će biti i dividenda i duplo veća cijena kada se sve skupa oporavi.
Imam osjećaj da svi veliki svjetski moćnici žele da mi ostali ljudi imamo osjećaj da se sve raspada pa da mogu opet ugrabiti vrijednosti a nama ostaje bezvrijedni keš, makar ne vjerujem u teorije zavjere, od raspada sustava tresla se brda rodio se miš.
-
Ja očekujem ono što nisu isplatiti 2020. god za 2019. godinu, to je onda oko 5 kn brutto.
-
Nitko ništa ne piše. Očekuje li itko kakvu divku ove godine?
-
A sve je zapravo vrlo jednostavno:
1. postoji zapadni svijet, EU i USA (demokracija, poštivanje ljudskih prava, privatno vlasništvo, tržište),
2. postoje ostaci istočnog bloka, Rusija i sateliti u Aziji (siromaštvo, nepoštivanje ljudskih prava..),
3. Kina - moćna ali država jadnih ljudi. Javne egzekucije na stadionima, Tiananmen ...,
4. Islamski svijet - šerijatski zakon i sve što ide uz to, šačica ultrabogatih i milijuni gladnih
5. Japan, Koreja - vidi pod 1.
6. Afrika - mix svega a najviše jad i bijeda.
I onda biraš u kojem od tih svijetova bi želio živjeti. Kad odlučiš onda ne prodaješ šuplje priče po forumu. Živiš u skladu sa pravilima zajednice kojoj pripadaš.
Kolega konačno je netko super rekao što većina misli. Ja bih se samo nadodao malo.
Kolega Verdi i njemu slični stvarno ne znam što rade na ovom forumu ako im je zapadna hegemonija i "nakaradni" zapadni sustav tako omražen. Što to uopće znači? Takvi ovdje pokušavaju napisati kako je Rusija izazvana od zapada. Naravno da je teza pogrešna. Naime ja radim u školi i to se može svesti na isto. Djeca kada ne uče svi su im drugu krivi za njihov neuspjeh a najmanje oni sami. Nitko nikad ne kreće od sebe. Isto tako smatram da bi svatko od nas trebao krenuti od sebe, pa tako i diktator Putin i pitati se zašto Ukrajina želi ići na zapad? Zašto mladi Rusi nisu zadovoljni sa takvom državom. Zašto Kinez srednjeg sloja, hoće isto kao i europljanin dobar auto, stan, godišnji odmor, a nije mu dosta malo kruha posao i krevet???? Naravno zašto se Kina ne pita zašto Tajvan neće k njima???.
Naravno možemo reći da su oni odvojeni od svojeg naroda jer žive kao na zapadnom svijetu i nije ih briga za obične ljude. Slično vidimo i kod nas sa političkim elitama ali naravno kod nas nije to baš tako izraženo kod nas uz sve nedaće ipak se pravda može dobiti, mogu to potvrditi jer sam kupio auto sa skinutim kilometrima i dobio sud, posvađo se sa Msanom jer mi je pokušao naplatiti na računu servis za stvar koju sam samo kupio i riješio to sa 24 sata sa njihovom pravnom službom. Mislim nekada se osjećam da se borim s vjetrenjačama ali mi je država svejedno kakva je to ipak omogućila. Mislim da to Kina i Rusija ne omogućavaju takvo što i nije narod glup i zna što hoće i naravno da Putin i Xi se boje da se to ne prelije kod njih u državu da ne bi izgubili pozicije i bogatstvo. Jer ako se počne prelijevati kao što se iz Poljske, Slovačke počelo prelijevati u Ukrajinu onda su im krenule na pamet "Budalaštine" o EU, pa je Putin čuvajući isključivo svoju guz... i guz..e ostalih oligarha na račun malih ljudi gdje se naravno, kao što je netko prije napisao, siromasi bore protiv siromaha za račun bogatih. Njima nikada ništa ne fali, skrenuli su pozornost sa sebe na "specijalnu operaciju". Tako da je rat samo paravan za čuvanje vlastitih interesa ali ne zapada nego istoka.
-
Mislim da si za BITCOIN malo promašio, razlika je u tome što će BTC postati investicijska klasa a ne valuta i sto kao i ETH, budući da su transakcije skupe, znači minimalna transakcija iznosi 1000 satošia, ali neće biti jeftinija jer oni koji održavaju mrežu nećše je održavati ako nekako ne budu nagrađeni za svoje resurse znači, BTC kao valuta je spora, skupa. ETH je isto tako. Layer 2 riješenja kao MATIC, LTC, ADA bi mogle biti kao valuta jer su njihove transakcije jeftine.
Znači bez obzira jer šalješ 10$ u BTC ili 1000$ u BTC transakcija košta oko 20$. A ovisi o cijeni BTC-a, kod ETH-a još ovisi i o zagušenje mreže samim time su nezgrapne za normalno funkcioniranje.
Uglavnom prije će države uvesti digitalne valute, a građani će ih pretvarati preko mjenjačnica u BTC ili ETH kao investicijske klase.
Kripto valute su već krenule mijenjati dionice u startupovima kao što je u HR REVUTO, lakše im je bilo skupiti kapital preko kriptovalute, izdali su svoj COIN dali ljudima COINE za novac. Naravno nema neke regulacije, nema sigurnosti, sutra mogu nestati, nema udjela u biznisu imate samo COINE koju mogu vrijediti puno, a ne moraju vrijediti ništa, slično kao i sa dionicama samo nema regulacije.
Ovo je tržište u nastajanju i nagrade za ulog će se dugoročno isplatiti višestruko. Iako su dobici 100x gotovi (moja pretpostavka) još uvijek se možemo nadati preko 10 - 40x u slijedećih 6-10 godina. Gdje će tržište ipak biti djelomično regulirano i dobici će biti slični kao na redovitoj burzi.
Ovo su samo moje pretpostavke, imam neku sitnicu koja nije vrijedna spomena u kriptu, ali smatram da je ulaganje za neke valute relativno sigurno jer narativ je takav da će one opstati samo će vjerojatno biti regulirane. Ovo je trenutno divlji zapad jer je ulaganje relativno jednostavno za prosječnog korisnika, sve može iz svoje fotelje i ima vrlo puno malih koji se nadaju 100x preko noći slično kao tržište dionica u HR 2007/2008 -
rusi, malorusi, bjelorusi i ukrainci su sad ugasili svjetlo u kafani pa se u mraku dogovaraju. tko izađe živ treba ga priznati kao novog vođu i to nebi trebale biti naše brige. nego ajmo mi gledati gdje će nama glava.
ima li itko ikakvo mišljenje šta će biti sa prelaskom kune na wc papir zvani €? sve mi nekako kuna izgleda kao hrid na olujnom financijskom moru. da li to nama može pomoći u teškim vremenima? zlata nemamo ali i monetarni suverenitet je nešto. samo treba znati sa njim upravljati.
Odavno HR nema monetarnog suvereniteta jer sve što plaćaš plaćaš u eurima, i stan i auto kad kupuješ sve su cijene u eurima. Kuna je isključivo transakcijska valuta i kao takve je bolje da se riješimo. Zašto, zato što god kupujem gubim na tečaju, kupujem auto ovaj me odere razliku tečaja jer plaćam u kunama, plaćam apartman na moru, odere me na tečaju jer on iznajmljuje u eurima. Kupujem nešto u dolarima na e-bayu, odere me tečaj dolar euro pa euro kuna, dupli tečaj. Gdje je tu monetarni suverenitet? Ne možeš niti devalvirati kunu jer da je devalviraš 10 %, 20% ljudi više ne bi moglo plaćati stambeni kredit i što si onda napravio gdje je suverenitet? Da ne pričam da su nam kamate veće radi transakcijske valute. Tako da kolega molim Vas da ne lamaćete gluposti.
-
Fulao sam da Putin neće napasti Ukrajinu, ali sam siguran da mu nije u cilju ratovati sa NATO-om. Ako je onda je totalna budala, mislim da ipak neće to žrtvovati. Vlada ipak neka ravnoteža straha, Poljska neće dati svoje avione direktno Ukrajini, prebacili su lopticu na Amerikance a niti se oni ne usude. Rusija se s druge strane iznenadila jačinom sankcija, a mislim da i Kina. I dalje tvrdim da Rusija ne može ekonomski izdržati više od 3 mjeseca sukoba, ili će Putin reći da je operacija gotova ili će e Ukrajinci regrupirati i izbaciti ih iz Ukrajine (što je najmanja moguća vjerojatnost) ili će Židovi napraviti to da se dogovore, znači Ukrajina neće u NATO, moguće da će priznati KRIM u što isto čisto sumnjam, ali ako Židovi ovo dobro odigraju mislim da će rat biti gotov vrlo brzo, nitko neće biti zadovoljan, a najmanje Ukrainci. Po meni su budale jer su se mogli spremiti zadnjih 8 godina na invaziju i već je sve moglo biti gotovo.
Što se cijene nafte tiče, mislim da Ameriku sada nitko ne podržava i teško će Iranski bareli još neko vrijeme van, jedina nada je Maduro. Ali one najave o 200$ ne drže vodu jer nitko neće to platiti, na način da neće htjeti to prenijeti na krajnjeg korisnika, velika je vjerojatnost da će proizvodnja pasti i da će se kupovati potrebnije stvari, pa će potražnja opet pasti. Americi je u cilju sada što prije sniziti cijenu nafte pogotovo zato da Rusija što prije klekne. Najviša cijena će biti možda tjedan dva maximalno 150$ po barelu, kratkoročni skokovi 160-170$ i ne vjerujem da će ići dalje od toga, jer nitko to neće plaćati. Pa ne moraš kupiti ove godine novi auto prebacit ćeš na iduću pa će pasti proizvodnja. (Banalni primjer).
I prije je bilo izazova, po meni je opasnije bilo 60ih kada su nuklearne rakete trebale biti ispaljene sa Kube, gora kriza je bila Iranska 70ih što se nafte tiče, tada amerikanci nisu imali što točiti danas ipak imate. Par nepar vožnja će teško u ovim vremenima ipak biti na snazi. Nije ovo najgore u povijesti što se dogodilo nego smo imali pandemiju koja još nije gotova (mislim po meni je ali oni tvrde da nije), pa smo svi umorni od toga i mislimo da je kraj svijeta, ne vjerujem u to jer je bilo i gorih situacija u povijesti.
-
Ja ne znam jel sam samo ja hladan i nenormalan ili nešto. Imam oročenu štednju i nisam niti trepnuo da odem u banku po to jer je ispod 100k EUR, ja i dalje ne razumijem ljude zašto toliko si išli u banku po novce pa sve je osigurano? Sretan sam s ovim jer imam račun u HPB-u i sada su se spojili sa HPB-om. Nadam se da će banka biti stabilna i rasti u poslovanju. Nisam planirao ući u dionicu ali s obzirom na sve možda bih čak i ušao.
-
Svaka čast kolega na hrabrosti, nije lako ostati hladne glave na ovakve reakcije na forumu i ovakve reakcije cijene. Ljudi su izgleda totalno izgubili kompas, ADPL je u problemu ali ne ni blizu ovakvom kakvog cijena sugerira.
Cijena je stvarno smiješna, nisam pri cashu ali gledam šta bih prodao pa da kupim adpl.
Moja računica je ovakva, ADPL meni vrijedi barem 200 kuna po dionici, ako 25% Rusije i otpišemo, u najgorem slučaju opet vrijedi 150 kn. A ja ne vjerujem da će se to otpisati, već da će se to s vremenom stabilizirati, ovaj rat će završiti prije nego mnogi misle.
Nemam kristalnu kuglu već se samo povodim nekom zdravom logikom. Rusija ne može izdržati sankcije dugo i njima je također u cilju da se primirje dogovori. Primirje naravno žele i Ukrajinci, ali i Europa koja bez ruske energije ne može.
Meni također nije problem biti u ovoj dionici godinama.
Svakako, moje rezoniranje nije nikom nagovor na kupovinu ili prodaju, možda sam ja potpuno u krivu, razmislite sami. Dalje ću reagirati ovisno o kretanju cijene mada prodavati ne planiram, ali dokupit ću po prilici ili ću biti na hold.
Kolega i ja sam govorio da ne vjerujem ili da nema šanse da Putin krene u napad pa je iznenadio. Jako teško ćemo znati što će se dogoditi, i biti će otežano poslovanje, ali kao što kripto fanatici govore (posjedujem kriptovalute) svaki pad je prilika za kupnju. Isto tako gledam što bi prodao da kupim, da se barem optima krene odmotavati što prije da riješim to pa da dokupim AD plastik.
-
Neki dan u nekoj emisiji na HRT1, Hrvatska za 5, sjede predsjednici uprava Končara i ADPLa pa eo najzanimljivijeg za ADPL:
-na pitanje o ratu...2 ruska pogona rade punom parom 100% za rusko tržište znači bilo kakvo eventualno zatvaranje ili sankcije rusiji nebi trebalo poremetiti proizvodnju i plasman robe
-u zadnje dvije godine ugovoreno 350 mil eura novih poslova.
Sad malo moj osvrt na ugovorene poslove, ja na tu stavku gledam ovako, iako se poslovi ugovaraju na trajanje od nekoliko godina priča se može pojednostaviti, ako ti je godišnji prihod npr 200 mil eura onda svake godine težiš ugovoriti poslove od bar 200 mil eura te si tim tenpom u prosjeku stalno na istom nivou od 200 mil eura godisnje. Da ne bude zabuje, težnja je uvijek rast, to je i Došen ponovio nekoliko puta. 350 mil kroz 2 godine je prosječno175 mil eura godišnje što je na razini prihođa iz 2018. ili nesto iznad 2020. dok je rekordne 2019. bilo oko 200 mil eura prihoda. Ugovorenog posla, s obzirom ma okolnosti, očito ima solidno.
Bio je jučer (26.01.2022.) u RTL Direktu, nisam bio skroz od početka ne znam točno ime, treba pogledati ponovno. Gdje objašnjava zašto neće NATO ući u Ukrajinu ako Rusija odnosno Ruska Federacija uđe u Ukrajinu. Glavni razlog je to što ipak NATO poštuje neko međunarodno pravo pa ipak neće ući u Ukrajinu jer ona nije članica NATO-a. Može samo pružiti pomoć u naoružanju. Naravno referencirao se i na sankcije koje očekuju Rusiju u slučaju da se to stvarno dogodi, ukoliko SAD uspije isporučiti plina u Europu da se pokrije zimsko grijanje ili ako će se dalje razvijati energetika na način da se smanji ovisnost o ruskom plinu onda će biti svejedno za sankcije, problem nastaje jer Europa i Rusija su međusobno ovisne, PLIN -- EURI (to je najjednostavnije) Europa nije ujedinjena u tome kako treba reagirati na napad i samim time vjerojatnost dogovora je veća.
Moje mišljenje je da je Rusija ekonomski preslaba i da će Kina tu odigrati ulogu nemješanja jer ako će se mješati moglo bi im se vratiti kao bumerang najprije na njihov izvoz jer su EU i SAD najveću uvoznici iz Kine odnosno Kina najviše izvozi upravo u EU i SAD. Kina je uništila SSSR jer ga je izmuzla do kraja (ima dokumentarac o tome) MAO je ekonomski uništio SSSR sasvim neizravno odnosno SSSR je puno pomagao Kini.
Ukoliko Rusija i uđe u Ukrajinu onih 120k vojnika na granici je sasvim malo da bi pokorili Ukrajinu, i JNA je bila brojčano nadmoćnija pa (još i više)(pričam o omjerima ne o apsolutnim brojkama) pa nisu uspjeli u HR, jako malo zemalja se nije obranilo od okupatora. Mislim da bi se Ukrajina čak i obranila u prvom drugom valu i da bi rat bio dosta dugotrajan i Rusiji to nikako ne odgovara. Oni moraju pregaziti Ukrajinu za 2-3 mjeseca da bi to bilo ekonomski održivo a to nemaju šanse i mislim da Putin to zna i da samo zvecka i prijeti, a u biti ne može puno. Pogotovo ako ostane bez dolara i eura, cijena nafte će opet pasti 40% da bi ih se dodatno oslabilo i njih i Iran odmah u isto vrijeme. Ne mogu izdrđati više od 3 mjeseca rata, ako do tada ne dođu Kijeva nema šanse da uspiju u svom naumu i kreće dugotrajni rat kao onaj u Siriji (samo nema 100 frakcija nego po jedna sa svake strane). I teško će se riješiti. Putin ne može financirati rat dugo, a NATO će pomagati Ukrajinu i teško da će tu Putin profitirati, čak štoviše mogao bi i napraviti i revoluciju u svom dvorištu.(ma da u to ne vjerujem). Europi to isto nije u cilju jer će se smrzavati pa smatram da će biti dogovor, a možda je već i dogovoreno samo se dnevno političke gluposti preko toga lome (da toga ima svugdje)
Toliko od mene ovo je moje mišljenje možda sam otišao od teme ali smatram da nema brige za ADPlastik i možda ćemo samo kupiti na popustu, nisu niti Francuzi ludi da gube.
-
Ovom sa nalogom na 890kn, dodijalo čekat,pa sad daje po 835kn....čudnog svita...
danas sam upravo dobio od jedne banke godišnje izvješće o naknadama za paket usluga, pa možda bolje da ne komentiram zasluge Uprava za rezultate, a poglavito ne ove kojoj nisam komitent
I ja od Erste Banke , dao sam im lani 780kn za Gold paket, neograničen broj besplatnih platnih naloga, zlatna kartica tekućeg+ devizni račun sa svojom karticom + jeftinije brokerske i skrbničke naknade...kad se sve zbroji ispada da oni meni plate oko 1200kn za ovo sve ovo
Tako kod mene što na mostu dobiju, na čurpiji izgube. Dobro, kada se brokerski odjel banke uključi u konto, onda sam im natprosječni klijent po naknadama koje im platim.
Super smart od HPB-a. 170 kn samo za pltne usluge. Bez ikakvih drugih troškova. Ne plaća se održavanje računa i mobilno bankarstvo
-
Uglavnom samo kupujem, i to dividendne dionice ili ETF-ove. Povećanje vrijednosti portfelja za 2021g je 8%.
Trenutno sam u fazi skupljanja i dok ne dođem bar do 500.000kn, ulagati ću s manje rizika.
Ja isto skupljam, dividendu reinvestiram. Imam HT, AD plastik, ZABA, Valamar, CKML... Nemam puno jos sam jako novi u ovome, ali bila je dividenda oko 1400 kn ove godine... Budući da imam i stan koji iznajmljujem na kredit naravno, moram biti oprezniji oko ulaska pa mislim ove godine uci sa dodatnih 20k kn barem, to je u planu
-
To su krediti sa fiksnom kamatom su na 5 godina ( ne znam jel itko daje na više),a tih prvih 5 godina rata kredita ti je uglavnom sastavljena od kamate 70%, te ostatak glavnice, tako da banka tu bere maksimalni profit, poslije je kamata promjenjiva...tako što se banke tiče rizika nema.
Evo rba daje na 10 godina 4,6 % efektivno nenamjenski s fiksnom kamatom, supruga je uzela u zabi na 10 godina s fiksnom stopom. Hrpa stambenih je s fiksnom i malom eks na 15 i više godina. Ne bih baš rekao da tu nema rizika za banke. Ako se inflacija otme kontroli bit će plača i škrguta zuba.
Ja imam stambeni na 19 godina u Wustenrotu sa fiksnom kamatom cijelo vrijeme otplate, naravno da je malo veća kamata ona je po 2,99 i kredit je u eurima. Ali to je stan koji ja ne plaćam nego podstanar, pa je dobro imati fiksni input. Input nije promjenjiv i nisu mi naplatili interkalarnu kamatu toga kod njih nema i niste vezani za banku. Uglavnom nije reklama i baš sam se kliknuo sa gospođom u Heinzelovoj u ZGB koju samo nazovem ako neešto trebam u vezi toga i to se može smatrati riješenim.
Da ne odem sa teme mislim da je sada pun pogodak dizati kredit sa fiksnom kamatom (još ovu godinu i prvi eventualno drugi kvartal iduće godine) jer kada kamate počnu rasti svi koji nisu na fiksnoj (neki imaju recimo prvih 7 godina) će dobiti višu kamatu prvom prilikom kada im banka može oderati veću kamatu. Kamate će rasti sigurno, samim time će i nekretnine postati teže dostupnije normalnim ljudima.