1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. barbosa 2.0

Posts by barbosa 2.0

• Politika - općenito

• barbosa 2.0
    • September 24, 2023 at 2:32 PM

https://static.jutarnji.hr/images/slike/2023/09/22/30536643.jpg?1695414692

mislim, o čemu pričamo, ti možemo i lijevi aktivisti...slika govori 1000 riječi...ja sam prerasao bicikl sa 12 godina a ovi sa 4banke to još uvijek guraju kao nešto normalno...e pa nije, ok rekreativno ali normalno je da se sa 4 banke imaš i voziš u autu ?(

• Politika - općenito

• barbosa 2.0
    • September 24, 2023 at 2:00 PM
    Quote from zdenkic

ma naravno da nisu, no radi se o tome da guras jednu osobu koja je kao najbolja i olicenje tvoje stranke i time zelis reci "mi nismo kao vladajuci, bolji smo"

i onda na celo stavis studenticu od 36 godina kao najsposobniju

pa zamisli kakvi su ostali onda

evo ti mirela holy, od vrijednih, obrazovanih i nadasve pristojnih roditelja koji stvarno mnogo stekli, ova je glumila budalu cijeli život i uvijek nepristupačna, prgava, samo da je protiv uopće ne bitno čega, završila primjenjenu pa filozofski i ugurala se u politiku deklarirajući se kao ljevičarka i aktivistica za rješavanje pitanja ravnopravnosti spolova, te ekoloških pitanja i prava svih manjina ?(

a zašto je to tako, pa jednostavno, dok su se one/ni zahebavali i glupirali, drugi su sazreli prihvaćajući svoje obveze i odgovornosti sami za sebe, završili škole i krenuli punom snagom u real život i sada imaju svoje obitelji i radna mjesta, imovinski i društveni status dok su ovi drugi filozofirajući o svemu i svakomu izgubili vrijeme u nepovrat, svi kvalitetni životni procesi su ih zaobišli i sad tim raznim ne produktivnim "aktivizmima" pokušavaju dati smisao i važnost sami sebi jer su zapeli i zaostali u vremenu i prostoru u nekim prošlim adolescentskim vremenima...i sada se takvi ne produktivni hoštapleri glasno podjelama i kritikama i podmetanjima žele istaknuti i i nametnuti i pametuju da mogu više i bolje a ne mogu upravljati niti sami sebe i svoje živote X/

...sad ću se malo igrati školice, sad malo dečkića, sad malo fakultetića i sad kad sam skužila da više nemam frendica pošto su diplomirale, zaposlile, udale se i imaju djecu, sad ću ja naći novu, 20god mlađu ekipu u koju se intelektualno uklapam i nastaviti ću se igrati buntovnice aktivizmićom manjinskih prava i male bebe peseke i mama od bambija i biti ću premijer <X

• Nekretnine opcenito u HR

• barbosa 2.0
    • September 23, 2023 at 9:50 PM
    Ono o čemu se samo šuškalo i nagađalo, sada je i službeno potvrđeno - promet pao za 23 posto!
    Cijene rabljenih nekretnina će se svakako morati korigirati, a i neke novogradnje neće moći dobivati cijene koje su investitori zamislili, smatra D. Ranilović
    www.jutarnji.hr

-Temeljeno na podacima porezne uprave promet stambenim nekretninama u glavnom gradu je pao 23 posto ako se uspoređuje prvo polugodište 2023.

-Ukupno promet svim vrstama nekretnina u Zagrebu je pao 20 posto.

-svjedoci smo da se za pojedine nekretnine traži cijena koja nikad nije bila realizirana kod sličnih nekretnina. Kako se u javnosti ističu uglavnom tražene cijene, tako i vlasnici nekretnina svoje želje projiciraju u traženi iznos, razlika između tražene i realizirane cijene već u praksi uglavnom doseže 15 posto

-rabljene nekretnine će se svakako korigirati, a i neke novogradnje neće moći dobivati cijene koje su investitori zamislili.

-pad je zabilježen i kod drugih vrsta nekretnina poslovi prostori za 19 posto, obiteljske kuće za 18 posto, te građevinska zemljišta za 4 posto.

• Ulaganje u solarne elektrane

• barbosa 2.0
    • September 22, 2023 at 11:04 AM

imam tih pretvarača o-ho, sole, fuji, lioncell, afore, sunways i do 50kw...hep nema veze sa baterijom nego isključivo suglasnost i zamjena brojila u dvosmjerno odnosno priključak elektrane na mrežu i nakon toga, hep-ova nadležnost prestaje iza mjernog mjesta.

a sad, je, hibridni sustav je nešto skuplji ali evo npr. afore 5kw(1k), lioncell wallbox 10kw(3k), 3,5kw panela(1,4k), podkonstrukcija (0,5k)i razvodna kutija (03k) i usluga ugradnje cca 1,8k minus pdv ti izađe oko 7k eur ključ u ruke i ajmo reći neki agregat1-2kw i imaš potpunu neovisnost za cca. 7,5k eur.

• barbosa 2.0
    • September 22, 2023 at 8:28 AM

HEP ti daje el.ener.suglasnost, spajanje vrši ovlašteni monter upisan u registar pri min. građ. a dvosmjerno brojilo ugrađuje hepov tehničar.

da, ja sam energetičar a tkođer i elektroničar

a što se tiće spajanja uređaja, malo prođi google, ima svega...

spajanje solarnog pretvarača - Google Suche

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 11:19 PM

možeš ga spojiti paralelno, u tom slučaju kod nestanka struje ide u sleep mode

možeš da spojiti serijski , u tom slučaju kod nestanka struje se ponaša kao ups

možeš dodjeljivati proritete, ograničiti isporuku, programirati i upravljati kako god hoćeš...u svakom slučaju, kod nestanka struje ne isporučuje preko brojila u distributivnu mrežu

• Birtija

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 9:00 PM
    Quote from st-brajo

ide zima, a ove koji pucaju/kucaju na granici treba negdi smjestiti :S

ima mjesta na golom otoku :evil:

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 8:23 PM

kolega, ne kužim što ti nije jasno...kada nestane struje, veći hibridni on-grid sustav sa baterijom prekine, odnosno ne vrši distribuciju iste u hep mrežu.

mali balkonski sustavi su off-grid i uopće ne vrše distribuciju u hep mrežu nego se aktiviraju tek kada prepoznaju potrošnju u stanu i tako umanjuju potrošnju iz distributivne mreže i hep nema ništa s time.

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 6:11 PM
    Quote from D_artagnan

Btw, kako se uklapa sistem sa baterijom u mrezu? Recimo nestane struje jer su iskopcali sve buduci da rade na mrezi? Kako onda sprecit sistem da radi i vrati u mrezu?

kada nestane struje na ac, pretvarač ti blokira isporuku u mrežu...nešto slično imaš i na hibridnim balkonskim sustavima sa baterijom koji se ukapćaju u utičnicu gdje microinverter mjeri el.instalaciju i pušta struju tek kada se uključi neki potrošač a do tada je na standby tako da su ti hibridni sustavi pasivni kod nestanka struje što se tiče isporuke struje u distributivnu mrežu

• Aktualno (vijesti)

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 3:19 PM

moja supruga je nedavno bila u grazu, ona se snalazi po austriji i de ko doma i prvo što mi je rekla kada se vratila kući da je pošla u burg tramvajom ali ju je toliko bilo strah od svih tih mračnih likova tamo da je odmah izašla i uzela taxi ?(

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 3:06 PM

da, baš to, dok je jeftina struja, neće ih niti zanimati ali mogu ti reći da se već podosta interesiraju za off-grid kao i za hibridne on-grid

kod integriranih rješenja nema frke ako je ozbiljna tvrtka ali ima tih jdoo u zadnje vrijeme o-ho, pogotovo ovi koji nasjednu na navlakušu zelena energetska zadruga koji su broker upravo za takve padobrance...čast iznimkama :|

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 2:22 PM
    Quote from discover
    Quote from barbosa 2.0

*discover, znaš da ih kod puštanja u pogon moraš iznivelirati u 0,01v i da pretvarač sa bms-om bude povezan utp kablom radi kontrole baterije ...imao sam velikih problema u takvim sustavima kada sam spajao originalne baterije jer su svaka imale svoj bms ali kod tebe je nešto drugačije jer tebi sve idu na jedan bms ali svakako imati pretvarač sa kontrolerom za litijku i onda je to ok.

zapravo se ne moraju iznivelirati, jedino što moraju imati je bms

top balancing je svakako poželjan jer se tako maksimizira iskoristivi kapacitet cijele baterije, ali ako i nisu u početku to bms napravi s vremenom

ako bms ima aktivni balancer to onda ide brže, ali ako ima samo pasivni može trajati i danima, ali nije da se "mora"

tehnički ni pretvarač ne mora biti spojen s bms-om, a definitivno ne mora biti spojen utp kablom

bitno je da su stavljene ispravne postavke u bms i u pretvarač

ako se spaja više baterija paralelno, svaka mora imati svoj bms, tako je i kod mene

i komuniciraju s centralnim sustavom bežično

tko nema iskustva s ovim preporučam gotove "server rack" plug and play baterije, a može i "power wall" varijanta, jeino što su još uvijek mrvicu skuplje od samogradnje, ali ni to više nije toliko strašno ako imaš dobrog dobavljača.. al da sad ne reklamiram

Display More

meni kupci uglavnom gledaju baterije 200/25,6 ili 200/300 12,8v i ako nije pretvarač sa postavkama za litij bude problema sa punjenjem pa čak i pražnjenjem pošto bms-i sporo reagiraju/nivelraju pa se pale alarmi na pretvaraču unatoć litij postavkama, kod pretvarača i litijki sa direktnom vezom/linkom, te stvari se ne događaju.

i upravo na to što navodiš na kraju posta o "power wall" varijanti sam aludirao u postu ranije, takve stvari su po energetskim i sigurnosnim normama softverski kontrolirane i hardverski prilagođene za ugradnju u životni prostor, odnosno provjerene i certificirane i nisu nešto puno skuplje,npr. 10kw wallbox litijka košta 3keur, cfe modularna 5kw oko 1,8k eur i to radi ko bog ali košta...sve košta...

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 10:25 AM
    Quote from D_artagnan

A što će vam baterija ako imate već priključak struje?

matematika, ako su mrežarina i struja skupe, isplati se i pohrana... niti ovaj sustav gdje mrežu besplatno koristiš kao bateriju neće trajati još dugo, sada sve što isporučiš u mj. dana možeš besplatno i povući kao iz baterije a u novom zakonu koji dolazi do kraja 2025. to će biti ukinuto i naplačivati će se mrežarina na svu struju koji povučeš iz mreže...

*discover, znaš da ih kod puštanja u pogon moraš iznivelirati u 0,01v i da pretvarač sa bms-om bude povezan utp kablom radi kontrole baterije ...imao sam velikih problema u takvim sustavima kada sam spajao originalne baterije jer su svaka imale svoj bms ali kod tebe je nešto drugačije jer tebi sve idu na jedan bms ali svakako imati pretvarač sa kontrolerom za litijku i onda je to ok.

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 10:16 AM

*discover, kako misliš "samogradnja" na koji način...inaće nisam podbornik samogradnji gdje se prilagođavaju polovne auto baterije sa skrpanim BMS-ovima, ja to nikada ne bi stavljao u kuću...

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 10:05 AM

a što bi radili...ne znam da li 10x aki nije niti daleko od toga...skupa struja i mrežarina...standardi koštaju, grijanje, hlađenje, kuhanje, t.voda, punjači, fenovi i sv ostali potrošaći...nije to samo led rasvjeta i indukcija, ima toga...mi imamo jeftinu struju, o,o62c/kw, druga najjeftinija struja u eu i to neće ostati za uvijek...

• barbosa 2.0
    • September 21, 2023 at 9:47 AM

Cijene ne bi trebale ići gore, bar ne kod mene ali i od toga se može osigurati na način da se odmah po projektu plati i uđe u postupak ugradnje...nisu to neki neplativi iznosi, npr. upravo u postupku mi je 15kw 11,2keur, 8kw 7,7 k eur, 12kw 9,6k eur...odprilike, do 5kw ispadne 1,1k eur po kw, 5-8 1k eur/kw, 8-12kw 0,9k eur/kw, 12-15 0,8k eur/kw...

i to što kažeš, FNE se svakako isplati, s poticajima ili bez, pogotovo u kombinaciji sa dizalicom topline i podnim grijanjem...a i doći će vrijeme kada će struja poskupiti, neće niti ove cijene biti za uvijek, u DE prosječan stan ima 250eur struje i na tu cijenu se njima isplate i balkonski 800w sustavi pa i sustavi sa pohranom, jedna 10kw profi litij baterija wallbox košta oko 3keur i dostatna je za manje kuće, vikendice i sl. a za stan u vrh glave litijka 200ah,25,6v od cca 1,1k eur. a može i manje...

• barbosa 2.0
    • September 20, 2023 at 12:13 PM

već neko vrijeme govore 9 mj, dakle očekuj sada uskoro, treba pratiti ministarstvo i energetski fond

• barbosa 2.0
    • September 20, 2023 at 10:51 AM
    Filipović: Financirat ćemo 50 posto ugradnje solara ljudima
    GOVOREĆI o vladinim mjerama protiv inflacije ministar gospodarstva Davor Filipović kazao je kako "vlada ne može ograničiti sve živo", ali se očekuje da će…
    www.index.hr

tko misli ugrađivati FNE i prijaviti se na poticaje, požurite se napraviti projekt i ishoditi el.en. suglasnost kao i energetski certifikat, već danas sam dobio mail od hep-a:

zbog izrazito velikog broja podnesenih zahtjeva očekujte kašnjenja u izdavanju dokumentacije.

Nastojati ćemo Vaš zahtjev kao i sve ostale zahtjeve riješiti u najkraćem mogućem roku.

Zahvaljujemo na razumijevanju, srdačan pozdrav

• Aktualno (vijesti)

• barbosa 2.0
    • September 19, 2023 at 7:58 PM

e ježišga, očito je 1600eur netto a brutto je izgleda riješen u naturi ...pa sličnu kombinaciju je napravio sa gđom Škugor, krojačicom sa šibenskog placa i mamom direktora iz INA-e koji je pogađao cijenu plina sa velikim kupcima kada je tek osnovana tvrtka Tri D Rada(mama Škugor stara 70etak god.)otkupila dugove poznate hrvatske kompanije Dalekovod i zatim ih je, šest dana kasnije, preprodala tvrtki Construction Line LTD registriranoj na Malti. I to za gotovo dvostruko višu cijenu. "Kako je lani potvrdila i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), stvarni vlasnik Construction Linea je Josip Jurčević, desna ruka i poslovni partner Pavla Vujnovca te bivši Karamarkov zamjenik u tajnoj službi SOA.

Ukratko, tvrtka u stvarnom vlasništvu gospodina Vujnovca dala je pozajmicu kojom su tvrtki Tri D Rada isplaćena 23 milijuna kuna...ma to uopće nije dogovoreno pranje i legaliziranje novaca od kriminalnih koruptivnih aktivnosti isto kao niti "kupnja" stana po nominalnoj vrijednosti 1600eur u zgradi u kojoj stanovi danas vrijede 4-5k eur m2 i za uzvrat državni plin po 1 cent, ne, nee...niti slučajno, to se u hr tako radi, to je normalno :|

• Politika - općenito

• barbosa 2.0
    • September 19, 2023 at 11:13 AM

evo, kad se već gđa. Sandrs Benčić :

- magistra prava, kao kandidatkinja liste Možemo!, Zagreb je NAŠ!, Nove ljevice, Radničke fronte, Održivog razvoja Hrvatske i Za grad na parlamentarnim izborima 2020. osvojila s 1362 preferencijalna glasa saborski mandat u hrvatskom saboru

- Predsjednica zastupničkog kluba Možemo i saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode.

- Članica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, aktivistica za zaštitu ljudskih prava i rodnu ravnopravnost u civilnom društvu.

- Članica Centra za mirovne studije do 2018. godine, ponajviše na temama nejednakosti, azila i migracija, osnivačica jedne od prvih konzultantskih tvrtki za EU fondove (Razbor),

- predavačica u Algebri (prestala biti ulaskom u sabor)

- vanjska stručnjakinja Vijeća Europe za slobodu govora, jedna od osnivačica i bivša članica zakladne uprave zaklade Solidarna

- bila članica Povjerenstva za postupanje po pritužbama u MUP-u i Savjeta za razvoj civilnog društva.

- jedna od koordinatora/ica stranke,

- suradnica i predavačica Vijeća Europe na provedbi edukacija za suce i državne odvjetnike u regiji u području Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava (JUFREX program)

- članica hrvatske radne skupine za Obzor 2020, programa u području društvenih i humanističkih znanosti

- aktivistica u brojnim prosvjedima na kojima je tražila zaštitu zlostavljanih žena, djece, pripadnika LGBT zajednice-

( ufff, sva sreća da postoji copy/paste)

...:huh: svakako angažirana i svestrana žemska...pored toliko aktivnosti i angažiranosti u saboru i okolo, nije niti čudo da je iznajmila jedini stan, nema ona kada spavati pa da stan ne zjapi prazan...

stoga, kako se gospođa kandidirala za premjersku poziciju a kako kanditatura za kancelara u HR ustavu ne postoji, mi to nemamao ?( ( valjda se sirotici, koja je i magistra prava i koja bi to trebala znati, od silnih društvenih funkcija, aktivnosti i dr. pol. obveza kao i ne spavanja, malo pomutilo...teško je to tako bez ginka i/ili drugih pripravaka a i to ima svoje terapijske kontraindikacije)...

evo ja imam konstruktivnu ideju kako će ostvariti svoju premijersku ambiciju i neće se pri tome potrošiti nego baš suprotno, možda se malo i odmori i dođe sebi...neka se lijepo zaljepi na premijersku fotelju, kao berlinski kolege koji se lijepe kombinacijom epoxi ljepila i pijeska za ulicu i po EU sudu, nitko je ne smije odljepiti ako to uredno prijavi... pravi premijer (po berlinskom sudu) je ne smije uznemiravati nego može svoj posao obavljati i u drugom uredu i na drugoj stolici :| ...kombinacija ko bog, ne može fulati... :)

https://m.sibenik.in/svijet/aktivis…i-za-cestu-sud-'nisu-krivi-vozaci-mogu-javnim-prijevozom'/173925.html

1. Privacy Policy
  2. Kontakt