kako iživljavanje?
pa samo je 17,8K eur prometa na volumenu 92 dionice u 3 transakcije uz pad vrijednosti 1,5%
kako iživljavanje?
pa samo je 17,8K eur prometa na volumenu 92 dionice u 3 transakcije uz pad vrijednosti 1,5%
Display MoreJoš i napomena, da dobar dio ovih"nezaposlenih" radi na crno jer im se drugačije ne isplati.
i zato sto oni rade na crno treba uvest porez na nekretnine da se popuni blagajna jer eto ovi koje spominjes nista ne doprinose?
ima ,logike ..ima ...
a evo usput jedan zanimljiv link.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb…bi-ali-15384734
poslovni prostor preuredio u stan za radnike. ubacio 40 kreveta.
i onda ljudi kazu da se ne otvaraju hoteli kod nas.
otvaraju se al eto zovu se stanovi za radnike
sad samo cekamo nastavak.
ili ce i on imat plavu knjizicu i svi ce rec da nije u njihovoj nadleznosti
ili mu ovo nece proc jer je izaslo u novinama,.
nisam cuo da mi imamo neki zakon koji propisuje minimum kvadrata za stanovanje.(za domace) ovdje je 200m2 na 40 ljudi i na to 4 WC-a. ak su stranci onda moraju imat bar 14m2 al u zakonu ne spominju nista oko minimuma za domace radnike
zanjimljivo je i da se sve to radi ispred nosa ministarstva financija.
treba poštivati namjenu, ako je poslovna nije stambena i obrnuto, ako mu min gosp. odnosno područna uprava izda odobrenje za uslugu smještaja za što je potrebno izvršiti potrebnu proceduru i prenamjenu kao i stroge teh. uvijete i za što treba dobiti suglasnost suvlasnika onda se tu nema što puno pisati...izgleda da je poduzetnik pokušao odraditi zguza, ispod radara ali očito, po reakciji suvlasnika, da mu ne bude prošlo...
isto tako, imamo zubara i dr. ordinacija, odvjetničkih, bilježničkih, knjigovodstvenih i još svakakvih drugih ureda registriranih u prostorima stambene namjene u višestambenim jedinicama a prostori poslovne namjene u prizemljima tih istih zgrada zjape prazni ...uopće ne vidim smisao toga niti zašto drž/lokalna uprava koji daju odobrenja sami ne poštuju/izvrdavaju svoje zakone
evo, katica opet u revijalnom tonu
ako je tako, kad već neće drugi za nas, onda nam ostaje udružiti se i krenuti vlastitim snagama
od stolječa sedmog su nam zacrtali da budemo vojna krajina, konobari i spremačice a ostalo tek resurs stranim gazdama, tito i soc. revolucija su im obrazovanjem i industrijalizacijom pokvarili planove na 50god i od raspada juge nas uredno sistemarski vračaju na zacrtane povjesne namjene...država bez društvene odgovornosti, jasnog i dostojanstvenog teritorijalnog, gospodarskog i socijalnog stava i snažne vojske niti nije država...što smo to onda mi
jako si u krivu uvjetovanjem domačih dobavljača za hotele...to ti je jedna poseba tema o kojoj bi se dalo jako raspravljati....ovi poticaji su veliki problem, treba to ukinuti ili redefinirati, drugo, količine...ne može se hotel osloniti na dobavljača sa jednom gredicom, kako, koliko bi taj paradajz, krumpir lignja i dr. trebalo koštati, veliki problem je i zemljište, rascjepkanost, otkup, i sve dr. što su prije radili i regulirali PIK-ovi...bez organizacije, kontrole kvalitete i količine ništa od nastupa domačih OPG prema hotelima
U stvarnosti imamo preveliko opterećenje na infrastrukturu i pražnjenje destinacija od lokalnog stanovništva. Ono što se pokazuje i u Hrvatskoj i u nizu drugih destinacija je da s povećanjem udjela hotela dolazi do povećanja pozitivnih učinaka i na lokalnu zajednicu i na gospodarstvo. To je smjer u kojem bismo se trebali razvijati. Jer hoteli razvijaju ponudu puno širu od smještaja. Ponudu koja animira destinaciju, lokalne biznise i ljude, i to na puno duže od dva mjeseca u godini, koliko su nam u prosjeku pune sobe i apartmani koji se oslanjaju na more i sunce.
Da budemo potpuno jasni, pravi obiteljski smještaj, odnosno smještaj kod domaćina, nikome ne predstavlja problem, to je naša specifičnost i po trebamo ostati prepoznatljivi. Dapače, treba poticati ulaganja u povećanje njegove kvalitete. Ono što moramo hitno zaustaviti je gradnja višestambenih nekretnina namijenjenih kratkoročnom turističkom najmu.
Držim da hitno moramo preispitati postojeći model koji potiče izgradnju nekretnina za potrebe kratkoročnog turističkog najma koje se najčešće registriraju kao obiteljski smještaj, a nalaze se u uskom obalnom pojasu, popunjene su 60-ak dana godišnje te ne pridonose značajno razvitku lokalnih zajednica.
meni je ovo vrlo razumna analiza...već sada imamo devastaciju prostora, sva manja a i neka veća mjesta na obali su prostorno doslovce podivljala, izgledaju tako neuredno kao skoro kao divlje odlagalište građevinskog otpada
jasno je da preizgrađenost i nedostatak kvalitetnih prostornih planova vodi u kaos koji svi dobro vide i ovo je dobro sročio i mislim da će se velika večina kolega složiti s time:
Taj model iscrpljuje naše vrijednosti i prirodno bogatstvo za male novce, što je suprotno našim željama i planovima.
također, govori se da imamo pre malo tur/ug. kadra i da ovisimo o mračnima, ja držim da to nije točno, imamo mi dovoljno tur/ug kadra ali previše je razbacan u ovome ugostiteljsko/apartmanskom kaosu...pr. godine sam ostao začuđen kaoko se konkretno u Ši, u svakoj uličici i u svakoj rupi otvorio restoran/konoba i imaju terasice po 3-4 uska stola, uopće mi nije jasno koja je to računica a niti kako su dobili dozvole jer haccap uopće nije zezancija...kada bi se takve "zombi" konobe, razni fast/food kiosci i mobilne pekarnice destimulirali kao i zone smještaja podjelile na stambene i turističke, itekako bi imali dostatatnog kadra da ne moramo uvoziti nepalce i sl.
evo, dobar text, dotaknuo se više problema
to kad imamo i na onome "kad " na vrbi rodi grožđe
pa nije sad usporavanje njemačke ekonomije ne znam sad što, naravno da će usporiti jer su bili jako izloženi rusiji i kini i još redikuli ugase nuklearke ali to je tek stagnacija koja će se očekivanim popuštanjem restriktivne monetarne politike vrlo brzo okrenuti
promašena rasprava...konkretno ja, ne poznam nikoga tko je kupio 4-5 apartmana za rentanje ali znam x ekipe koji su izgradili zgrade od parsto m2 i organizirali zgrade za turizam i to su kuće 1/1 i to onda ima smisla baviti se turizmom...e sad, tko onda kupuje "apartmane", pa kupuju ih mnogi i uglavnom na kredit i rentanjem, najčešće preko agencije, pokušavaju umanjiti tu kreditnu partiju, također, još i više, kupuju stranci i to svih vrsta i kategorija i tu je problem jer se renta van HR, na crno ali jedna je činjenica a to je da nitko od prije navedenih ne kupuje stanove u ZG iza sezone...pa tko onda kupuje, kupuju svi osim "apartmanđija" , kupuju bauštelci, oni koji prodaju onu "neplpdno" djedovinu, razni monteri i servisi, prodavači kukuruza i kifli, poneki ugostitelji iz vrhunskih destinacija, uglavnom sva druga struktura "poduzetnika" koji servisiraju "apartmanđije" ...stoga, oni kolege koji su zapeli na "apartmanđije", pustite se površnih i glupih navlakuša i podjela a ako baš morate imati dežurnog krivca za sve i svašta, pustite se površnosti bar se potrudite napraviti konstruktivnu analizu da li vam uopće teze drže vodu
pogodan za selidbe
dizajn uopće nije bezveze...stavili su kipera umjesto motora a vjerojatno se mogu ugraditi i drugi priključci, ok ideja, još samo da dizajniraju izmjenjivu bateriju i napravili su dobar posao
– Zone stanovanja nikad nisu trebale postati zone za iznajmljivanje. U svakoj novoj zgradi koja se gradi kroz neko vrijeme stanovi budu pretvoreni u apartmane jer kapital pobjeđuje rad. Prve procjene kažu da treba smanjiti broj kreveta u privatnom smještaju za 30 posto, a u stambenim zonama ćemo zabraniti turističko iznajmljivanje. Dosegnuli smo maksimum i trebamo smanjenja broja kreveta u apartmanima – obrazlaže Franković.
eto, već godinama ovo govorim, poštivati zone i namjenu te regulirati tur.ug. djelatnost odnosno uvijete poslovanja u tome smislu i ne mislim pri tome na "paušal" nego na smještajne i higijenske standarde.
tko bude imao kakvu korisnu informaciju, neka podijeli, da možemo otvoriti posebnu temu
pa pred očima ti je a i tema je već otvorena...energetska obnova, solari...filipović je najavio 50% potpore a u područjima posebne drž. skrbi ide i do 80%
"U javnosti se govori da su trgovački dobavni lanci i rat u Ukrajini glavni razlozi inflacije. Ne znam zašto se toliko malo govori o pretjeranom tiskanju novca, možda jer to nije moderno. U dobrom dijelu poslova, rast plaća prati inflaciju. Plaće u privatnom sektoru mogu rasti samo u onoj mjeri u kojoj ga prati produktivnost rada", tvrdi Grubišić, koji je zaključio:
"Mi smo napravili jednu regresijsku analizu za profitne marže za svaku godine i dobili da je koeficijent korelacija 0.01 posto. Dakle, nema korelacije profitnih marži i inflacije."
možda onda da se napravi i jedna "regresijska" analiza i za tržište kapitala?...po predmetnim tezama vrijednost TK bi u novcu bi onda trebala biti najmanje 50% veća ...ili nominalno rastemo a realno imamo pad vrijednosti
...neću ovo uzeti zdravo za gotovo jer ipak nije tako jednostavno ali ima tu kolega koji hebeno znaju ekonomiju pa bi zamolio koji komentar...
Onda ćemo kavicu popiti doma? Kuće 3d printati?
kako je krenulo necu kavicu popit ni u kaficu jer necu moci narucit kad ne pricam nepalski
ja sam faket kavopija i to isključivo kratki espresso... po 5-7 x u danu s nekim na kavu ali od kada sam otvorio trgovinu nabavio sam si espreso aparat (s-cafe, vrhunska kava) na one čepove/žetone cca 0,4eur po žetonu ...sad klijente i kombinacije odradim kod mene, ćak sam si i prostor za kavu uredio jer imam te rashodovane opreme koju mi je sve mi bilo žao baciti... uglavnom, u bitnome reducirao odlazak u kafić, i jednom prilikom u lokalnoj pizzeriji sa klijentom, nepalka uzima narudžbu i daje meni da joj prstom pokažem što naručujem jer ne zna guknuti hrvatski, odma, ispred nje i klijenta nazovem gazdu(poznanik) i kažem mu da sa nkv osobljem koje još niti ne zna jezik da bar preuzme narudžbu što se mene tiće njegova gostiona više ne postoji i jer je to toliko ispod minimuma dostojanstva i mene kao gosta i kao dostojanstva ugostiteljske struke te ukoliko će nastaviti takav odnos prema svojim gostima da će propasti za 6mj-god.dana bez obzira koliko ima dobru pizzu...naravno, ustao se i otišao u drugi restaurant...a baš sam se bio nabrijao na pizzu...ježeš ga
st-brajo
ti kao da nisi s mora
pouzdano znam, iz prve ruke, da je zapošljavanje 'domaće' radne snage mission impossible
je kada se odnosi na sezonu i dodatne radnike i poslovima niske dodane vrijednosti ali za cijelogodišnje, ja ti iz prve ruke mogu reći da zapošljvanje naših ljudi nije mission impossible ALI, ipak, veliki problem je ta tzv. generacija Z od oko 2000te, oni bi pare ali ne bi radili niti ne znaju ništa raditi a imaju visoko mišljenje o sebi...
umro je Alan Ford
Život je težek...al će proći!
eto, prostora za rast ima o-ho
ne znam..predmetni prostori su i više nego isprepleteni i nacionalno i kriminalnim interesima a.svi su nabrijani samo na nacionalno ali ja bi ipak prije toga dao šansu da se radi o nekim dobro opremljenim i organiziranim kriminalcima kojima se nesretni policajac, da li slučajno ili namjerno umiješao u kriminalnu rabotu ili su pak dio iste organizacije koja je zbog nečega došla u sukob između sebe....budemo vidjeli o ćemu se radi kada se situacija stavi pod kontrolu