1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. barbosa 2.0

Posts by barbosa 2.0

• AGROKOR

• barbosa 2.0
    • March 6, 2022 at 11:42 AM
    Quote from renchi
    Quote from Paulie

Znači mirovinski fondovi od koje je Fortenova s Borg grupom pokrala Agrokor opet kupuju Agrokor. Onda kad Todorić dobije arbitražu, država će još jednom platiti Agrokor.

Dakle, hrvatski porezni obveznici će Agrokor platiti 3 puta:

1. dokapitalizacija mirovinskih fondova,
    2. kupnja onog što je bilo njihovo od Fortenove
    3. odšteta Todoriću i malim dioničarima

plenkoviceva oligrah mreza spasavanja hrvata od njihovih novaca

u tom istom kontextu treba gledati i državno spašavanje sberbanke, agrokorove odnosno fortenovine "poslovne" banke što već danima pišem i skupljam palčeve na dole X/

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• barbosa 2.0
    • March 6, 2022 at 11:22 AM

*tollway...razgovaraju vozač šlepera koji troši 30l i vozač n1 dostavnog vozila koji troši 5l i sad ovaj prvi kaže da je upravo natočio 240 litara do splita i natrag (800km) a ovaj drugi, nemoguče, pa s time možeš preći 4000km ?(

i nije moja cifra nego grvernera HNB-a...

inače, strukturno gledajući aktive banaka, najmanji udio imaju privatni depozita građana, što je banka manja, manji je i taj udio...

• barbosa 2.0
    • March 5, 2022 at 11:33 PM

evo malo detaljnije...

uzmimimo tih 500m kao referentnu vrijednost za za za stjecanje podružnica Sberbanke u Sloveniji, kao i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj. Njihova bilančna suma iznosi 7,33 milijarde eura.

bilanca hr podružnice je bila 11B kn, 1,5B eur, 20% od ukupne vrijednosti što po nekom reciprotitetu daje 100m eur za hr podružnicu, kapital po fi 2020 je bio 1,17b kn što znaći da bi hr podružnica po toj cijeni bila plaćena 0,63BV

ali to je bilo prije problema i iznos je bio sa uračunatom premijom za kompletno poslovanje u više država i Goodwillom što podiže vrijednost investicije...

... 200m eur je odljev samo prvi dan u četvrtak, koliki je bio u petak i koliki je bio u srijedu kada se nastavilo poslovanje a koliki će biti nadalje bez obzira što je preuzela HPB...ajmo reći još 200m eur...to je 3 milijarde kuna, dakle u najboljem slučaju aktiva iznosi 8 milijardi a isto navodi Vujčić rekavši da sber ima ima 4 milijarde osiguranih i 4 milijarde neosiguranih depozita, skoro 30% manje, stoga opet po reprocitetu od ranije, više nije 100m eur nego je sada 70, sad oduzmimo goodwill kojeg više nema, premiju za grupu i uračunajmo poteškoće u kojima se banka našla odnosno nelikvidnost uslijed povlačenja depozita i odljeva klijenata, hitni insolvencijski postupak, (prenesene gubitke 400M ?) , npl, izloženost agrokoru i rezervacijama za švicarce... i bez obzira što je aktiva banke (recimo) 8B kn, koliko onda vrijedi takva banka na tržištu???...jako malo...

sada kada su ušli u poziciju, prvo moraju stabilizirati poslovanje a to se radi:

(5) Mjere za smanjenje rizika nastupa osiguranog slučaja iz stavka 1. ovoga članka jesu:

1. ulaganje u dopunski kapital

2. upisivanje i uplata novih dionica prilikom povećanja temeljnoga kapitala kreditne institucije

3. otkup imovine i financiranje nositelja upravljanja imovine u postupcima otkupa

4. izdavanje jamstava.

stoga, nije pitanje da li je ovo loš posao za HPB, pitanje je kako će se u nekom roku odraziti na vrijednost dionice, sve zavisi na koji način i kako će ga odraditi, ali da će biti troškova pored ovih 71M, biti će sigurno, samo je pitanje koliko i kako će to utjecati na bilancu HPB a to će se već vidjeti na polugodištu

• barbosa 2.0
    • March 5, 2022 at 6:15 PM

ma koji vlasnički kapital, što ti je to točno, gdje se nalazi da bi ga mogao koristiti u bilo što... to je knjigovodstvena kategorija, likvidirano, toga nema, izbrisano je kao sanacijska akcija i prodan HPB-u za 71Mkn sa svim pravima i obvezama...ti ističeš samo prava ali tu postoje i obaveze a sve te obaveze, ako neće biti dostatno iz vlastitih prihoda i/ili aktive, snosi vlasnički kapital odnosno HPB koji je kupio 100% vlasništva za vrijednost 10,5% nominalne vrijednosti , u suprotnom, Nova banka opet ponovno postaje nelikvidna i nesolventna i ide prema stečaju i likvidaciji!

...također, ne pišem ovo bezveze, ovu situaciju možemo na neki osnovni način komparirati sa situacijom sa Gs DLKV prošlog ljeta na kojoj sam osobno prisustvovao i na postavljeno pitanje zašto se dospjele obveze ne podmire iz kapitalnih rezervi i temeljnog kapitala koji su se u fi vodili nekih 200+M kn., član uprave za finacije se cinično podsmjehnuo i izjavio "to je knjigovodstvena kategorija, ti novci ne postoje"

Marin83, drag si mi kolega i volim čitati tvoje postove ali shvati da je sada HPB 100% vlasnik te propale banke i upravo je HPB vlasnički kapital na koji se pozivaš a eventualne sanacije i/ili kapitalne potrebe kakve god da bile plača nitko drugi nego HPB iz svoga vlastitog kapitala!...i upravo kako si napisao,"Vidit ćemo za 3 miseca kada izađe Fi. "

• barbosa 2.0
    • March 5, 2022 at 2:07 PM

upravo to kolegice, HPB neće propasti niti ju sber može povući ali kako si i sama zaključila, neka "akcija" kao dokapitalizacija će morati biti a za razliku od države, politike i uprave HPB-a, mene kao investitora uopće ne zanima općedruštvena korist, isključivo me zanimaju kontrola i potencijali moje investicije ... već sam davno prije pisao, u HPB mi je target bila dividenda, stabilnost i prihodi su se podrazumjevali kao i stabilan rast vrijednosti dionice...sada je to sve ovim potezom dovedeno u pitanje, ako mogu u dva dana bez obavijesti dioničarima napraviti ovakvu akciju, onda mogu bilo što ?(

• barbosa 2.0
    • March 5, 2022 at 1:34 PM

*renchi, sber.hr je isisana i pripremljena za "šalji dalje" i ti ostatci ostataka, dugovi i npl su trebali biti "prodani" kostiću i onda je došla agresija u srijedu i iz sbera je samo u četvrtak povučeno 200+M eura likvidnosti da bi već za vikend reagirao regulator i suspendirao poslovanje na dva dana jer je banka ostala u potpunosti bez likvidnosti i jer je prijetio stečaj i likvidacija što bi imalo dalekosežne posljedice kako je vujčić i sam istaknuo:

"Ovaj proces je bilo moguće ostvariti samo tako da se banka vrlo brzo, znači hitno proda. Inače bi išla u likvidaciju", rekao je guverner HNB-a Bojan Vujčić.

S njom bi bilo likvidirano više od 4 milijarde kuna neosiguranih depozita, dok bi se osigurani plaćali iz Fonda za osiguranje depozita, što bi bio dodatni udar na druge banke. Time je izbjegnuta šteta koju guverner procjenjuje na 8 milijardi kuna"

a također, što nisu rekli čiji su to "neosigurani depoziti" i kako bi se to odrazilo po fortenovu koja posluje upravo preko sberbanke i u hr i u slo i u bih što je moglo dovesti do nesolventnosti najvećeg koncerna na ovim prostorima.

sber je "loša banka" koju je od likvidacije spasila "državna banka" a što to toćno znaći "spasila" će se tek vidjeti u poslovanju narednog razdoblja

ovo je samo moj stav i shodno istome sam donio vlastite odluke, daljnje analize i očekivanja ne bi razrađivao, svak za sebe :|

• barbosa 2.0
    • March 5, 2022 at 12:51 PM
    Quote from renchi

Koliko je HPB dobro prosla i to nije bio proces nacionalizacije nego prodaja moze se vidjeti i iz ovog clanka. Jedini je faktor rizika, vlasnik. Tj RH.

https://www.seebiz.eu/trzista/sberba…darskoj/122061/

Objavljeno: 25.08.2015 X/

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• barbosa 2.0
    • March 4, 2022 at 8:12 PM

da se podsjetimo gdje mi živimo ?(

VIDEO Veliki prosvjed podrške Rusiji u Beogradu: "Putin je najjači"
    ISPRED spomenika caru Nikolaju u Ulici kralja Milana u Beogradu počeo je "prosvjed podrške ruskom narodu" u organizaciji nekoliko desničarskih grupa.
    www.index.hr

• barbosa 2.0
    • March 4, 2022 at 12:42 PM

strašno kako banke rokaju po vani, mi smo super, prednost malog i autonomnog tržišta

Deutsche Bank AG9.398-0.704-6.97%
    Societe Generale21.57-1.56-6.75%
    UBS Group14.63-1.00-6.40%
    Credit Suisse6.95-0.35-4.74%
    Banco Comercial0.1401-0.0059-4.04%
    Erste Group Bank AG28.14-1.935-6.43%
    Raiffeisen Bank12.605-0.495-3.78%
    Intesa Sanpaolo1.9706-0.1134-5.44%

• barbosa 2.0
    • March 4, 2022 at 11:10 AM

*verdi pa naravno da kupuju, pa što bi trebali pustiti kineze da otkupljuju, pa taj dug je u USD i u nekoj mirnijoj budućnosti kontrola istoga će biti moćan alat

• barbosa 2.0
    • March 4, 2022 at 9:43 AM

kina u debelom minusu, eu na otvaranju isto tako, utjecaj rata po globalna gospodarstva se nakon početne zbunjenosti počeo uračunavati u cijene vrijednosnih papira i to je tek počelo

burze uvjek prejudiciraju događanja i bojim se da će biti još puno lošije prije nego postane malo bolje i pri tome ne mislim prvenstveno na burze nego na gospodarske i ekonomske standarde koje podrazumjevamo i na koje smo navikli, burze su u tome smislu manja briga...je da sam crnjak ali jednostavno, situacija se pokrenula u tome smjeru i možemo očekivati poremećaje u svim ekonomsko-gospodarskim sektorima...također, u ovome trenutku više nisam niti na čisto koliko je racionalno prihvatiti euro a opet s druge strane nemam povjerenja u kompetrencije i motive politike koja upravlja gospodarske i monetarne procese u hrvata koji se nisu iskazali niti u stabilnom gospodarskom okruženjua a pogotovo neće u kriznim situacijama...

...nije dobro i ne mogu, niti ne želim se pretvarati ili zavaravati da kao da je... svi tehnički indikatori ukazuju na to a i na to da bi moglo biti još i lošije :(

• barbosa 2.0
    • March 3, 2022 at 7:25 PM

...a koliko je tenkova imala njemačka 41., koliko jna 91. ... ne treba nam niti jedan, uzeti ćemo njihove ako dođu!

• barbosa 2.0
    • March 3, 2022 at 7:18 PM
    Quote from Paulie

Ja ne mogu vjerovati da vi mislite da jedna mala siromašna Hrvatska s izrazito slabom vojskom koja ima 40 puta manju populaciju od Rusije može išta promijeniti, osim postati meta.

Njemci su veliki i mogu se suprostaviti, mi smo komarac čiji ubod rezultira pljusom ubodenog i mrtvim komarcem.

kolega, nemoj podcjenjivati ove prostore i nemoj se bojati, tu su svi agresori polomoli zube, doslovce...i turci i ugari i austrijanci i rusi i talijani i njemci i srbi...svi kolega koji su na hr pokušali nametnuti svoju šapu su odnijeli svoje vlastito dupe na štapu natrag u jazbinu iz koje su izgmizali!

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 7:53 PM

*Hrx84, a neće valjda dotle doći a i imam na pilani jedno 100m3 hrastovih trupaca, da li se to računa :S

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 7:41 PM
    Quote from zlocesti

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvats…aign=Naslovnica

Pritom je iz RH otišlo 200 milijuna eura ??

Čitam jednim okom, al' koga zanima evo linka

eto, biti će na vjestima kako sam vam ranije napisao, to je bilo prošli tjedan, danas također, masovno podizanje depozita, redovi pred poslovnicama i viš puta punjenje bankomata koji su ostali bez novaca...

kol ivan0003 me iskritizirao, nemoj se ljutiti kolega , nemam loše namjere, kada je nešto dobro, pohvaliti ću, kada nije, kritizirati ću a ova politička kombinacija za hpb koja je tako dobro, stabilno i prirodno rasla, nije dobra...u tome smislu je i moj raniji post, sberbanka je "loša banka" prazna orahova ljuska koju su veliki dio klijenata napustili, to se nastavilo i danas a vjerojatno će i slijedećih dana i veliko je pitanje koliko je od aktive od 11b kn preostalo i koliko će još od preostalog preostati... ostati će agrokor odnosno fortenova, njima slični i njihovi kosturi odnosno sami problemi te oni koji tamo moraju biti, tako da je veliki upitnik koliko će hpb uopće koštati ta novokompovana banka, koliko će je morati dokapitalizirati i iz kojih sredstava...jednostavno nije dobro, kako god to zapakirali, neka se zna da je borg odradio svoje po drugi puta opet spašava agrokor i njegove nove gazde i ovom trueži je zagadio jednu dobru i kvalitetnu priču.

ova kombinacija je loša po hpb, to isto misle oni koji su danas prodali dionica za 6M kuna a dokle će nove dioničare dovesti roze naočale i računovodstvene čarolije, to ostaje da vidimo

ps.

tehnički, već treći puta se vrijednost dionice odbija od 850, isto prije 4 god se odbila od te vrijednosti i uslijed najava dokapitalizacije završila na 600 i nedugo zatim na 400...

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 4:26 PM

kol. marin, nitko ne može pobrati sve pare na burzi...negdje više negdje manje, samo da nije minus...i meni je danas prosjek izlaska 825 a ulaska 540 a kupovao sam i po 800 prije 3 god i po -400 u koroni pa se skupilo toga, previše...da li sam ja eto izgubio ako kojim slučajem dionica ode na više razine...naravno da nisam, zaradio sam!, da bi u tom slučaju mogao nešto više kapitalizirati-bi, ali nije to "izgubio" a vjerujem da kol. parica na 760 nije izašao sa minusom dakle... ?(

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 3:52 PM

ma daj molim te, ma kakvi zaletio, to je najpametnije što sam mogao napraviti, a vidim i 6M kuna danas, dakle ima nas još oho i sad bar mogu otvoreno pisati ono što mislim a to i radim 8)

a mislim da nisu mirovinci, prije margini...mirovinci će imati svoju priliku...u dokapitalizaciji...kad počnu otpadati klijenti i agrokorovi i bogtepito koji još kosturi

... nisu to trebali napraviti, to je bila jedna dobra dionica sa dobrim i prirodnim potencijalima...ali borg je jači...otpor je uzaludan

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 3:42 PM
    Quote from Marin83

Novo ime Sberbanke je Nova hrvatska banka...

Znate ono kad osvojite novi teritorij pa ga nazovete Nova Engleska, Nova Francuska, Nova Španjolska ili Nova Rusija, e to vam je to...

EDIT: Šta se udara po asku HPB...

heh X/ baš kreativno, još kreativnije bi bilo da su je nazvali HPB+, bar bi asocijacija bila na mjestu

a ovi koji udaraju po asku, ...udara se i po bidu... po 1000kom u komadu... i to već 2 puta danas

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 1:16 PM

au...sigurno će biti danas u vijestima...tko računa na sberbank aktivu 11B i 2% tržišta od prije svega ovoga, bojim se da se gadno preračunao ?(

...mislim da je ovo ipak loš posao za hpb, preuzeli su vruči krumpir i veliki teret da bi se odblokirali računi fortenove i čini mi se da je to uglavnom što će od sberovih klijenata i ostati a i pitanje je što će s tim računima biti kada se jednog dana skulira situacija sa rusijom...bolje da su odmah promjenili ime u HPB pa bi dio klijenata zadržali...vidjeti ćemo u narednih 10etak dana što će od sbera ostati i da li će ovo biti "dobar" posao za hpb ?(

• DLKV (Dalekovod d.d.)

• barbosa 2.0
    • March 2, 2022 at 11:43 AM

moraju likvidirati fgs i da ne stišću tržište su objavili javni poziv...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt